Gra Platformowa - Tworzona od zera

Status
Zamknięty.

SanninStory

https://www.twitch.tv/sdrn
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
116
Witam.

Jako, ?e Arkam ostatnio zarazi? mnie Unity 3D, postanowi?em si? w to troch? pobawi?.
Mianowicie, kombinuj? stworzenie gry Platformowej, jak wiadomo, skaczemy, zbieramy r??ne znajd?ki czy nawet pokonujemy przeciwnik?w.
Jak na razie ucz? si? w tym kierunku, wi?c sza?u nie ma ale z czasem mam nadziej?, ?e co? mo?e wyj??.

Jak na razie uda?o mi si? zrobi? systemy:
- Bieganie
- Skakanie
- Kucanie
- Dynamiczne poruszanie si? kamery za graczem
- Efekt powolnego przemieszczania si?(t?o itp.)
- Animacje ruch?w

Screen:
FIle97V.jpg

To do List:
Kod:
- System ?mierci po upadku
- Zdobywanie znajd?iek
- Questy
- Potwory -- DONE
- Walka z Potworami
- Animowane Ruchy Postaci -- DONE

Je?li macie jakie? pomys?y, zapraszam do opisania ich, mo?e wkr?tce uda mi si? je napisa?.
Po ogarni?ciu wi?kszo?ci gier zajm? si? jak?? Fabu?? i oczywi?cie grafikami.

Pozdrawiam.

Odp: Gra Platformowa - Tworzona od zera

Good ;p powodzenia ;D zrobimy Game Studio xD

GameDevTycoon si? na co? przyda? ;)

Za grafe masz honora :D
Pogram na 100%

Powodzenia w dalszej pracy ;D

Platform?wka w Unity to z?y pomys? - przynajmniej wed?ug mnie. Widzia?bym t? gr? w C#.

Anyway, ja pracuje z koleg? nad now?.

Szkoda tylko, ?e zdj?cie kt?re jest w pierwszym po?cie oraz to co "zrobi?e?" w "swojej" grze to minuta pobierania gotowej paczki z internetu :/

@UP,
Nie napisa?em ?e to Moje Grafiki, i ?e to Moja gra, jest to tylko pocz?tek, jak wspomnia?em najpierw ogarn? nieco system gry a p??niej zajm? si? grafik? i fabu??...
Ka?dy uczy si? z poradnik?w, a ?e w tym z kt?rego ja si? ucz? by?y te grafiki to je u?y?em, proste i na temat.

Grafika zmieni si? w raz z powstaniem fabu?y, oraz "Tematu Gry".

Pozdrawiam.

@UP
Grafika +
- Bieganie
- Skakanie
- Kucanie
- Dynamiczne poruszanie si? kamery za graczem
- Efekt powolnego przemieszczania si?(t?o itp.)
- Animacje ruch?w

I tak nic z tego nie wyjdzie ale ok, ucz si?.

@UP,
Nie chodzi mi o to, ?eby wysz?o, po prostu chc? si? nauczy? czego? nowego.
A je?li przy okazji wyjdzie, to tym lepiej.

Tak na prawd? to jedyn? osob? kt?rej nigdy nic nie wysz?o i pr?bowa?a zawsze podpi?? si? pod kogo? jest Grindelwald.
Powodzenia Sannin, mam nadziej?, ?e nie sko?czysz na gotowym kodzie z internetu.

Tak na prawd? to jedyn? osob? kt?rej nigdy nic nie wysz?o i pr?bowa?a zawsze podpi?? si? pod kogo? jest Grindelwald.
Powodzenia Sannin, mam nadziej?, ?e nie sko?czysz na gotowym kodzie z internetu.

I m?wi to osoba, kt?ra nie przetrwa?a fali mojej krytyki i zrezygnowa?a z tworzenia w?asnego serwera. Przykre, bolesne ale prawdziwe. Jaki projekt mi nie wyszed?? Nie mia?em ?adnych powa?niejszych od 2012 roku nie licz?c tera?niejszego, kt?rego Ty nie potrafi?e? doprowadzi? do ?adu. Zag??biaj?c si? w temat dalej, w takim razie Greenlight to g?wno, a ca?a firma Valve to prostaki, kt?rzy nie znaj? si? na developerach indie i wrzucaj? nas do jednego worka z firmami, kt?re maj? wyrobion? o sobie opini?, bo jak twierdzisz nic nam/mi nie wysz?o. Obra?asz nie tylko mnie w internecie, oczerniaj?c moj? osob? ale tak?e osoby, z kt?rymi wsp??pracuj?. Jak stworzysz co? w?asnego to pochwal si? i wtedy zacznij wje?d?a? na innych, bo jak na razie to nic nie pokaza?e? opr?cz swojego prostactwa, natr?ctwa i stawania przed szereg. Zaraz zapewne b?dziesz pr?bowa? kontrargumentowa? moje s?owa pisz?c "Co Ty zaprezentowa?e??"..

Wracaj?c do tematu przewodniego to proponuje w dalszym ci?gu przenie?? si? na czyste C# z dodatkiem odpowiedniej biblioteki graficznej, kt?ra wed?ug Ciebie b?dzie pasowa?a do Twojej gry. Nie b?j si? pyta? o rady i nie s?uchaj bezm?zgowc?w, kt?rzy twierdz?, ?e korzystaj?c z poradnik?w niczego si? nie nauczysz, a korzystaj?c z gotowych skrypt?w i grafik masz wi?ksze pole do popisu, bo mo?esz sam wed?ug w?asnego gustu przerobi? kod, a tak?e grafik?. W poprzednich postach nie chodzi?o mi aby Ci? zniech?ci? tylko zmusi? do niezastanawiania si? co powinno si? znale?? w grze. Robi?c wszystko na spontanie osi?gniesz wi?cej ni? niejeden programista.

Ostatnia edycja:

@UP,
Tylko jak co? bez spamu ;)
Jaka to gra?

@Topic,
Done mog? dopisa? do Potwor?w!
Uda?o mi si? ogarn?? spawnowanie potwork?w, lecz niestety mam jeszcze kilka b??d?w z nimi zwi?zanymi.
Czyli jest tak na 75% gotowe.

Pozdrawiam.

@up
Edytowa?em m?j post wi?c mo?esz przeczyta? go jeszcze raz. Podes?a?em Ci co? na GG wi?c tam sobie zerknij.

@OFFTOP
I m?wi to osoba, kt?ra nie przetrwa?a fali mojej krytyki i zrezygnowa?a z tworzenia w?asnego serwera. Przykre, bolesne ale prawdziwe. Jaki projekt mi nie wyszed?? Nie mia?em ?adnych powa?niejszych od 2012 roku nie licz?c tera?niejszego, kt?rego Ty nie potrafi?e? doprowadzi? do ?adu. Zag??biaj?c si? w temat dalej, w takim razie Greenlight to g?wno, a ca?a firma Valve to prostaki, kt?rzy nie znaj? si? na developerach indie i wrzucaj? nas do jednego worka z firmami, kt?re maj? wyrobion? o sobie opini?, bo jak twierdzisz nic nam/mi nie wysz?o. Obra?asz nie tylko mnie w internecie, oczerniaj?c moj? osob? ale tak?e osoby, z kt?rymi wsp??pracuj?. Jak stworzysz co? w?asnego to pochwal si? i wtedy zacznij wje?d?a? na innych, bo jak na razie to nic nie pokaza?e? opr?cz swojego prostactwa, natr?ctwa i stawania przed szereg. Zaraz zapewne b?dziesz pr?bowa? kontrargumentowa? moje s?owa pisz?c "Co Ty zaprezentowa?e??"..

Spr?buj? odpowiedzie? na Twoj? wypowied? w taki spos?b aby? zrozumia? wszystko dobrze i bym nie musia? si? powtarza?. Je?eli zwracasz si? do mnie to prosz? by? podawa? argumenty kt?re s? prawdziwe. Podziel? Twoj? wypowied? na cz??ci, ka?d? odpowiednio skomentuj?. "I m?wi to osoba, kt?ra nie przetrwa?a fali mojej krytyki...", zatrzymajmy si?. Nie rozumiem co masz na my?li pod zwrotem "nie przetrwa?a" bo mam si? dobrze, krytyj? przyjmuj?, je?eli konstruktywna, obelgi typu "jest do dupy i tyle" odrzucam. "I m?wi to osoba, kt?ra [...] zrezygnowa?a z tworzenia w?asnego serwera", przykro mi masz chyba s?abe ?r?d?o informacji gdy? serwer kt?ry tworz? ma si? dobrze. "Przykre, bolesne ale prawdziwe", przed "ale" stawia si? przecinek, jak chcia?e? ju? zab?ysn?? d?ug? wypowiedzi? i trudnymi s?owami kt?rych pr?bowa?e? u?y? to mog?e? o tym pami?ta?, lecz przykre mo?e dla Ciebie, bo dla mnie nie. Bolesne? Jak wy?ej, "ale prawdziwe"(?) w?tpi?. "Jaki projekt mi nie wyszed?" odpowiem tutaj pytaniem retorycznym, a kt?ry z tych w kt?rych bra?e? udzia? Ci wyszed?? "Nie mia?em ?adnych powa?niejszych projekt?w od 2012 roku nie licz?c tera?niejszego", nie przypominam sobie i nie mog? odnale??, ?adnego Twojego, a ponadto "powa?nego" projektu w og?le, a tym bardziej z 2012. "nie licz?c tera?niejszego, kt?rego Ty nie potrafi?e? doprowadzi? do ?adu." odpu?ci?em z jego publikacji w?a?nie ze wzgl?du na ludzi takich jak Ty fa?szywych, rz?dnych s?awy i rozg?osu czyim? kosztem, poza tym uwa?asz, ?e do??czenie do projektu Pessimist sprawia, ?e to Tw?j projekt? Co do niego wnios?e? od siebie poza kilkoma postami na forum i logowaniem si? do gry? "Zag??biaj?c si? w temat dalej, w takim razie Greenlight to g?wno, a ca?a firma Valve to prostaki, kt?rzy nie znaj? si? na developerach indie i wrzucaj? nas do jednego worka z firmami, kt?re maj? wyrobion? o sobie opini?, bo jak twierdzisz nic nam/mi nie wysz?o." Czy ja co? takiego napisa?em? "Obra?asz nie tylko mnie w internecie, oczerniaj?c moj? osob? ale tak?e osoby, z kt?rymi wsp??pracuj?." Nie, pisa?em tylko do Ciebie, jak wida? mia?em powody. "Jak stworzysz co? w?asnego to pochwal si? i wtedy zacznij wje?d?a? na innych, bo jak na razie to nic nie pokaza?e? opr?cz swojego prostactwa, natr?ctwa i stawania przed szereg." Pierwsze co przysz?o mi do g?owy, to my?l i? nie musz? Ci nic udowadnia?, lecz pewnie nie zrozumiesz pot?gi tego pr?du, wi?c powiedz z jakiej dziedziny chcesz zobaczy? "co? w?asnego", a obiecuj? Ci, ?e dostaniesz odpowied?. Nie wje?d?am na innych tylko napisa?em co my?l? o Tobie skoro lekcewa??co traktujesz Tw?rc? tego tematu [wcze?niejszy post, teraz pr?bujesz pokaza? jaki? to dobry]. Je?eli uwa?asz, ?e nie pokaza?em nic poza moim prostactwem, natr?ctwem i stawianiem si? przed szereg, to prosz? podaj mi sytuacje, czas czy miejsce- okoliczno?ci poprzez kt?re tak m?wisz, lub zapomn? o tym zdaniu. "Zaraz zapewne b?dziesz pr?bowa? kontrargumentowa? moje s?owa pisz?c "Co Ty zaprezentowa?e??"" Zaraz- teraz, lecz jak wida? nie kontrargumentowa?em tylko stara?em si? najpierw pokaza? "moc" Twoich "argument?w", o ile mo?na je argumentami nazwa?.

@TOPIC
My?l?, ?e te linki mog? Ci pom?c:
Learn od unity3d: http://unity3d.com/learn
Sklepik od unity3d: https://www.assetstore.unity3d.com/en/ [s? te? darmowe downloady]
Forum od unity3d: http://forum.unity3d.com/
Inne:
- http://unity3d.pl/
- http://forum.unity3d.pl/
- http://www.youtube.com/user/halohacker1146/videos
- http://www.youtube.com/user/Unity3D/videos
- http://www.youtube.com/user/UnityGamer3D/videos

Je?eli chcesz si? czego? nauczy? nie pobieraj gotowych paczek.

@UP,
Ja pobra?em paczki jakie?, i nauczy?em si? robi? praktycznie wszystko co w nich by?o...

@Topic,
Jako, ?e co? ju? si? nauczy?em, to robi? nowy projekt, tym razem na grafikach z Naruto4Ever(tak dla testu)
qvXVIBF.png

Grafika ska? nie wygl?da zbyt dobrze, bo nie uda?o mi si? jeszcze w dobry spos?b ogarn??, ?eby je dobrze sk?ada?.
~Kamyczki robi?em sam~

Pozdrawiam.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry