• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

-Łatwy [Inne]Nie daj si? oszuka?!

Status
Zamknięty.

Simivar

Senior User
Liczba reakcji
129
Nie daj si? oszuka?! - rozpoznawanie kosztu SMSa po numerze.

Je?eli kto? prosi Ci?, aby wys?a? mu SMSa za 2,44, albo kto? sprzedaje Ci co? za SMS, najpierw zagl?dnij tutaj!

Wiele os?b w sieci, pr?buje oszuka? inne osoby, na tak zwanego taniego sms'a. Osoby takie, sprzedaj? co? za SMSa 2,44z?, albo prosz? Ci? o wys?anie jakiego? smsa, poniewa? s? za granic?... M?wi? Ci, ?e sms ten kosztuje 2,44z?, a tak naprawd?, w praktyce, okazuje si?, ?e by? on za 10,98! Tak wi?c oto prezentuj? ten poradnik!

Gdy kto? pisz? do Ciebie w takiej sprawie, a nie jeste? pewien ile tak naprawd? zap?acisz, prezentuj? tutaj list?!

Koszt SMSa rozpoznajemy po jego numerze, "tabel?" prezentuj? poni?ej.

1. SMS za 10,98 PLN z VAT:
    Numer: 79xxx
  2. SMS za 9,76 PLN z VAT:
    Numer: 78xxx
  3. SMS za 8,54 PLN z VAT:
    Numer: 77xxx
  4. SMS za 7,32 PLN z VAT:
    Numer: 76xxx
  5. SMS za 6,10 PLN z VAT:
    NumeR: 75xxx
  6. SMS za 4,88 PLN z VAT:
    Numer: 74xxx
  7. SMS za 3,66 PLN z VAT:
    Numer: 73xxx
  8. SMS za 2,44 PLN z VAT:
    Numer: 72xxx
  9. SMS za 1,22 PLN z VAT:
    Numer: 71xxx

VAT dla ka?dej 1 z?ot?wki wynosi 22 grosze.​

Pozdrawiam,
Simivar.

Poradnik zosta? wystawiony tak?e na innym forum tibijskim (tibia.o.pl).

Zobacz te? inne moje poradniki:
http://tibia.net.pl/solucje-questow/15764-carlin-tibia-tales-tower-defence.html
http://tibia.net.pl/solucje-questow/15431-carlin-tibia-tales-exterminator.html
http://tibia.net.pl/solucje-questow/15428-carlin-family-brooch-quest.html
http://tibia.net.pl/solucje-questow/15433-liberty-bay-goroma-island-trolls-quest.html
http://tibia.net.pl/poradniki-tibia/10628-wszystko-o-rk.html
http://tibia.net.pl/inne-poradniki/12293-photobucket-twoje-darmowe-portfolio.html

Ostatnia edycja:
Wydaje mi si?

Wydaje mi si?

Przepraszam ale wydaje mi si? ?e ten poradnik w nieznacznym stopniu nawi?zuje do tibi i jest bardzo oczywisty... wydaj? mi sie te? ?e gdzie? w google.pl widzia?em identyczny post. Ale za dobre ch?ci nale?y si? pochwa?a, by? mo?e to si? komu? przyda. :D

Przepraszam ale wydaje mi si? ?e ten poradnik w nieznacznym stopniu nawi?zuje do tibi i jest bardzo oczywisty... wydaj? mi sie te? ?e gdzie? w google.pl widzia?em identyczny post. Ale za dobre ch?ci nale?y si? pochwa?a, by? mo?e to si? komu? przyda. :D

Poradnik nie musi by? zwi?zany z Tibi?, poniewa? instnieje taki dzia? jak:
Inne poradniki
Pomocne teksty, nie maj?ce nic wsp?lnego z Tibi?, tak wi?c?

Sugerujesz, ?e to jest plagiat? ^.- Zapewniam Ci?, ?e sam to pisa?em ^.^

OK

OK

Ziomu? ja tylko powiedzia?em ?e widzia?em bardzo podobny post :P ale spoko. Tylko dziwne ?e nie napisa?e? tego postu na jakim? cz??ciej ogl?danym forum o tematyce w?tku

Przypominam i? Najpopularniejsze z tych Sms?w s? te:

1. SMS za 10,98 PLN z VAT:
Numer: 79xxx
2. SMS za 9,76 PLN z VAT:
Numer: 78xxx
3. SMS za 8,54 PLN z VAT:
Numer: 77xxx
4. SMS za 7,32 PLN z VAT:
Numer: 76xxx
5. SMS za 6,10 PLN z VAT:
NumeR: 75xxx
6. SMS za 4,88 PLN z VAT:
Numer: 74xxx
7. SMS za 3,66 PLN z VAT:
Numer: 73xxx
8. SMS za 2,44 PLN z VAT:
Numer: 72xxx
9. SMS za 1,22 PLN z VAT:
Numer: 71xxx

Odp: [Inne]Nie daj si? oszuka?!

Dobrze ?e takie co? powsta?o.
Dlaczego? Mo?e si? to przyda? wielu osobom kt?re graj? na ots, na kt?rych pacc jest za sms. Pochwa?a!! A mo?e reput?

Simivar chyba da? do zrozumienia ze nie ma zamiaru si? dalej wyk??cac
Po za tym jaki plagiat? chyba ka?dy mo?e stworzyc poradnik oparty na swojej wiedzy,wi?c?...
@Don Wakeful takie bajeczki to mo?esz wciskac niepowiem komu...

@Topic Jak najbardziej jest to zwi?zane z tibi? ale je?li ktos uwa?a ?e nie to dla jego wiedzy jest to dzia? zatytu?owany "Inne Poradniki".
Aha poradnik napewno sie przyda wielu userom thx :P

Ostatnia edycja:

Gz bardzo lady poradnik raz dalem sie wlasnie na takie cos nabrac ale teraz jak mam zamiar wyslac sms'a to lookne tu i jestem pewny czy mnie nie oszukali

Poradnik bardzo dobry, przyda si? dla os?b, kt?re wymieniaj? si? czym? za sms-y.
Mo?e dzi?ki temu poradnikowi nie dadz? si? nabra?.

Pozdrawiam,
DRE

Bardzo ?adny poradnik, a te dzieci co wcze?niej pisa?y ?e to nie ma zwi?zku z tibi? to si? myl? ^^ ja ci?gle kupuje pacc'e na otsach za smsy i mi si? to przyda :)

Pozdrawiam

fajny lecz i tak smsy wysy?aj? za co? dzieci podkradaj?ce w nocy z portfela rodzic?w ?eby mie? np na wys?anie sms za god xd niewiem po co ludzie ?aduj? kas? w gry to bez sensu tylko marnujesz kase

jest jedna nie?lis?o?? w tym, a mianowicie, smsy zaczynaj?ce si? na 9. Np. sms na numer powiedzmy 9253 nie b?dzie kosztowa? 2 z?. Tylko 12!!! a na 9950 to ponad 20 w plecy idzie :P Wi?c prosz? o zaktualizowanie poradnika :P

Wiem ze poradnik stary ale jesli autor moglby zedytowac to prosilbym dodac:

SMS za 23.18 PLN z VAT:
Numer: 919xxx

SMS za 30.10 PLN z VAT:
Numer: 925xxx

Dobrze ze napisales ten poradnik bo nieraz widzialem goscia co sprzedawal itemy za smsy i nie dawal itemow lub smsy kosztowaly wiecej. Szkoda mi bylo ludzi ktore zostaly oszukane. Przyda sie mniej wtajemniczonym.
5/5

Bardzo gratuluj? ch?ci oraz sensownej tre?ci.
Oczywi?cie masz racj?, dostrzec to mo?na w wielu grach online (w tym celu zazwyczaj wysy?amy komu? sms).
Uwa?am, ?e Twoje s?owa napisane zosta?y z sensem i dlatego oceniam na 10.
Reput r?wnie?.

Pozdrawiam.

Bardzo dobrze, ?e napisa?e? ten poradnik bo widz? du?o ludzi co tak pisz? i nie wiem ile ten sms kosztuj? tak naprawd? ja sam tego nie wysy?am ale pisz? do 8-20 lvl ?eby uwa?ali :)

?adnie, wszystko opisane czyta?em to ju? dawno i ju? tego si? nauczy?em ale nie mia?em okazji skomentowa?. Doda? te? bym sms za 50gr + vat = 61gr. pod nr. 70xxx. Og?lnie uratowa?e?, niekt?rym bardzo du?o kasy ;D

To jest Proste, ja sam to obczai?em, wystarczy popatrze? na 2 cyfr? od lewej, np. 79xxx to b?dzie 9z? + VAT... je?li drug? cyfr? jest 3 to SMS b?dzie kosztowa? 3z? + Vat czyli 3z?+22gr*3=3,66

ladny poradnik kiedys mnie juz ktos tak wkrecil ale dodaj jeszcze te drozsze smsy ;)

Fajny poradnik napewno si? przyda, teraz w tibi jest du?o takich noobk?w kt?rzy naci?gaj? na smsy.

Status
Zamknięty.
Do góry