- Liczba reakcji
- 395
Witam wszystkich!
Ostatnimi czasy spotka?em wiele os?b, kt?re maj? problem z zamienianiem szybkim i wygodnym podmienianiem hotkey?w (maj?c np. 2 postaci Knighta oraz Druida oczywistym jest, ?e hotkeye si? r??ni?). Problem te? wyst?puje podczas np. gry na OTS-ie (innej wersji klienta, gdzie hotkeye si? po prostu resetuj?).
Jako, ?e jest to bardzo prosta operacja, postanowi?em napisa? poradnik.
Pierwsze co robimy to ustawiamy hotkeye na przyk?ad dla naszego Knighta. Nast?pnie nale?y odnale?? plik konfiguracyjny (Tibia.cfg) naszego klienta Tibii, domy?ln? ?cie?k? dla Windowsa 7 jest:
Kod:
C:\Users\Komp\AppData\Roaming\Tibia
Na XP jest za pewne podobnie, z tym, ?e nie ma "AppData" tylko jest folder "Data Aplikacji".
!!! WA?NE !!! - Zar?wno folder AppData jak i Data Aplikacji jest folderem ukrytym, dlatego nie ka?dy go widzi. Mo?na jednak ow? opcj? w??czy? poprzez wej?cie w Narz?dzia (przy pasku ?cie?ki) nast?pnie w Opcje folder?w -> Widok i tutaj znajdujemy takie co?:
Oczywi?cie wybieramy "Poka? ukryte foldery, dyski i pliki".
Okej, kiedy ju? dostali?my si? do naszego pliku konfiguracyjnego z hotkeyami dla Knighta zak?adamy nowy folder (np. na pulpicie) o nazwie "Tibia - configi", w tym miejscu zak?adamy trzy kolejne foldery (przy najmniej ja tak zrobi?em) z np. nickami naszych postaci. U mnie wygl?da to tak:
Okej, kiedy ju? wkleisz plik Tibia.cfg dla swojego knighta mo?esz si? zalogowa? do Tibii i zmieni? sobie hotkeye pod swojego druida. Teraz powtarzasz czynno??, kt?r? zrobi?e? z plikiem konfiguracyjnym knighta, z tym, ?e oczywi?cie plik konfiguracyjny wklejasz do folderu np. Druid.
To samo mo?na zrobi? z OTS, gdy? config jest jeden dla wszystkich klient?w.
W momencie, gdy b?dziesz chcia? np. zamieni? hotkeye z Druida na Knighta wystarczy, ?e skopiujesz config knighta i podmienisz go w (domy?lnie):
Kod:
C:\Users\Komp\AppData\Roaming\Tibia
To tyle, mam nadziej?, ?e poradnik Wam si? spodoba?.
Zabraniam kopiowania poradnika bez mojej wiedzy oraz zgody.
Pozdrawiam,
Vendeto.