-Silnik Jak? wersie Tibi wybra??

Status
Zamknięty.

kolp121

Advanced User
Wrzesień 13, 2009
Liczba reakcji
4
Witajcie. Chcia? bym zacz?? robi? sw?j server Tibi, tylko nie wiem na jak? wersie si? zdecydowa?.
Mam plan by przerobi? co si? da, zmieni? dzia?anie czar?w mechanik? gry sporo sporo zmian.
Tylko nie wiem za bardzo na czym si? oprze?.
Nie wiem na razie za du?o na temat robienia ots prosz? si? o pomoc.
Server b?d? robi? na ubuntu.

Prosz? was o rady, jakie? linki do poradnik?w miele widziane.
Je?li kto? by chcia? mnie wtajemniczy? jak si? tworzy ots bardzo prosz? o kontakt.

Odp: Jak? wersie Tibi wybra??

Nie za du?o mi pomog?e?, mo?esz powiedzie? dlaczego najnowsza?
Czy jest ona ?atwo do edycji mo?e jakie? linki do polecanych silnik?w?

Tibia 6.4 odpada. Jest zbyt brzydka ju? minimum to 7.6
Tylko nie wiem czy tak stare tibie nie s? ju? prze?ytkiem.

Najnowsza jest najlepsza, jesli poprawisz bledy cipsoftu chociazby w pvp.
Masz duzo wiecej mozliwosci(mounty, mapy, potwory, czary, questy, mozna by wymieniac...) i nie ma elfa xd
Na 8.6 mozesz byc pewny, ze zleci sie ja zwykle masa elfow gdzie wszyscy beda tylko bocic i jak zaraz ruszy jakas rl mapa czy cos innego to wyjda.
Na nowszym cliencie troche mniejsza konkurencja, wiec...
Ewentualnie starszy serwer. 7.6 albo cos kolo 8.11. Ale tu tez problem taki, ze trzeba dobrze rozreklamowac w dobrych kregach ludzi. No i przede wszystkim serwer musi byc porzadny, bo jak sa sredniaki na starsze clienty, to graczy jest za malo.

Je?li chodzi o ilo?? darmowych map, skrypt?w, silnik?w etc to polecam 8.54, ale ci??ko si? wybi?, bo najeba?o tych OTS?w jak grzyb?w po deszczu. 10.30 je?li chcesz mie? co? w miar? oryginalnego, ale to dziadostwo nie ma map edytora, tak samo jak 10.20, a jak ju? si? szarpa? na now? tibi?, to najlepiej najnowsz?. W ostateczno?ci zostaje 9.86, takie po?rednie - mounty, markety, cuda na kiju, map edytory, troch? skrypt?w i map, og?lnie spoko... ale ju? chyba lepiej to 8.54 wzi??.

Co do 7.6 to tylko ze wzgl?du na sentyment radzi?bym robi?, tak samo jeszcze starsze. Je?li masz jaki? sentyment do niej to r?b, jak nie to bez sensu si? z tym m?czy?.

Ale to tylko moja opinia, a ja si? nie znam...

My?l? ?e wezm? pod uwag? 8.54
Umie kto? mo?e postawi? server na ubunu, albo znacie jakie? poradniki?

Jak juz masz zamiar 8.54-8.57 to lepiej 8.6.
Na poczatku jak wyszlo 8.6 duzo ludzi grala jeszcze na 8.57, ale po paru doslownie tygodniach wszyscy przeszli na 8.6 i nie wrocili. To sie rozni tylko tym, ze poty sie stackuja, wiec sie wygodniej gra... No i do tego jedna dosc duza wysepka z respami dodatkowymi. Wiec same plusy...
No i to nie to 8.54 jest popularne tylko 8.6.
Mimo wszystko, jesli juz cos to i tak lepsza by byla nowsza wersja z mountami, marketami i innymi duperelami. Ale wlasnie problem jest taki, ze musisz cos ogarnac. A jak ci sie nie chce, chcesz miec gotowce, od map edytorow, przez mapy i skrypty do gotowych silnikow, to latwiej ci bedzie w 8.6...

Poradniki masz w dziale poradnikow. Ale i tak troche ogarniecia trzeba, zeby to zrobic. Jak chcesz moge ci pomoc, ale za darmo to nic nie ma ;p

Poleca?bym najnowsz? wersj? 10.30 (chyba) ale je?li zaczynasz dopiero w tej bran?y(uczysz si?) to nie ma co, bo nie ma dobrych program?w ip changer, reme.
Nie m?wi?c o r??nego rodzaju skryptach, kt?rych nie dostaniesz za friko jak nie zap?acisz lub sam nie napiszesz.No lecz ludzie by chcieli czego? nowego.

Natomiast nie polecam Ci robi? tibi od 8,50 w d?l (8,40:8,32:7,92), bo tam nie ma du?o bajer?w ciekawych skrypt?w itp. Og?lnie wszystko jest brzydkie.

Proponuje Ci tibie 8.54 lecz on te? troch? lipna, bo dopiero od 8.60 wesz?y nowe rzeczy itp. Na 9,+ to jeszcze wi?cej jest fajnych r??no?ci. Jednak na start poleca? bym
8.60 eventualnie 8.+

Status
Zamknięty.
Back
Do góry