Zacz??em mapowa? niedawno. Przegl?daj?c tnet znalaz?em map? Snowz pod 8.5 kt?ra mi si? spodoba?a ale czego? jej brakowa?o. Teraz ta mapa prawie nie przypomina Snowz a ci?gle jest przeze mnie upi?kszana
Ja zaczo?em przerabia? mapy , kiedy muj kolega mia? strasznom mape evo.Wtedy zainstalowa?em map edytora i zaczo?em mu jom edytowa? i tak zaczo?em to robi? prawie ca?y .
Ps.Niewychodzi?o mi czasami ;p
Tak Zosta?em Mapperem.
pozdr
Mnie nikt nie zainspirowa?. Nawet nie wiedzia?em o istnieniu takiego programu. Trafi?em na to zupe?nie przez przypadek wpisuj?c co? w youtube (ju? nie pami?tam dok?adnie). Wtedy zainteresowa?o mnie tworzenie map, bo zawsze chcia?em zobaczy? jak to jest.
Moje pocz?tkowe prace by?y ?a?osne. Wsz?dzie by?o pusto i sam autoborder. Stawia?em tylko gdzieniegdzie drzewko lub jaki? kwadratowy domek.
Na pocz?tku by? to Simone, potem jednak znalaz?em RME i w nim si? zacz??o tworzenie coraz lepszych mapek.
Z mapperstwem zetkn??em si? zaraz po tym jak zarejstrowa?em si? na forum.
By?o to tak, ?e ?ci?gne?em jaki? silnik pod 8.1, kt?ry mia? ubog? i bardzo ma?? mapk?, wi?c postanowi?em to zmienic, oczywi?cie nie sz?o mi odrazu bardzo dobrze, na pocz?tku robi?em mas? b??d?w i fatalne prace...
Nie zacz??em, jako? mnie to nie kr?ci?o, wiele razy pr?bowa?em mappowa? ale nie bawi mnie to, a mo?e po prostu nie umiem ale kit. Po prostu nie zacz??em chocia? wiele razy chcia?em - mo?e kiedy? si? uda wkr?ci? na d?u?ej.
Mnie zawsze nurtowa?o jak ludzie przerabiaj? te mapy wiec pewnygo dnia sam spr?bowa?em zaczerpn?? troche wiedzy,poczyta?em o tym w internecie ?ci?gno?em RME mape evo i robilem =].Niewiedzialem jak sie robi teleporty ani qesty to pamietam!Ale po nied?ugim czasie wszystkiego si? dowiedzia?em i mapuje sobie do teraz.
Hostowa?em wraz z koleg? Ots-a z map? illusion, kt?ra po pewnym czasie zacz??a nam si? nudzi? , poszuka?em wi?c drobnych informacji na temat mapek w internecie. Edytuj?c swoj? mapk?, jako pocz?tkowy mapper nie zbyt ?adnie ( wiadomo ) wpad?em na pomys?, aby doda? tam expowiska. Uczy?em si? wi?c robi?em kwadraty, potem zacz??em co? chwyta?, a? do momentu gdy uformowa?em sw?j styl, i zacz??em tworzy? w?asne mappy . Teraz robi?c Ots-a moim g??wnym celem jest to aby mapka dobrze wygl?da?a
By?em do?? s?aby, lecz zacz??em czyta? poradnika, "Od zera do pro mappera"
U?ywa?em i u?ywam RME.
Zacz??o si? od "Evolution by Skatten" nie podoba?y mi si? niekt?re fragmenty mapy, wi?c ?ci?gn??em RME i zacz??em przerabia?, z czasem mnie to wci?gn??o i zacz??em robi? expowiska, ogrody, jednym s?owem wszystko, lecz ju? od jakiego? czasu nie mapuje.
Na obozie pi?karskim poszed?em do kafejki z kolegami i zobaczy?em ?e graj? w Tibie... Powiedzieli ?e zrobi? mi posta? i naucz? mnie gra?... kilka miesi?cy gra?em na Realu ale w ko?cu kolega pokaza? mi ots... By?a to mapa evo a serwer nie by? dedykowany... Przez kilka miesi?cy gra?em bez przerwy(serwer by? w??czany od 14 do 20) a ja chcia?em tam ci?gle grac) Jak w wi?kszo?ci przypadk?w serwer upad? a inne mapy mi si? nie podoba?y. Wtedy postanowi?em Stworzy? w?asny ots... Od razu pobra?em simone i ruszy?em do dzie?a
Zacz??em przerabia? mapke bez ?adnych poradnik?w wi?c poziom by? bardzo niski... W ko?cu znalaz?em T- net i wrzuci?em tam pierwsza mapke wydaje mi si? ?e nie by?o ?le bo ?rednia ocen by?a 6,5 no i to mnie zainspirowa?o bo chcia?em mie? w ko?cu 10/10
Mapping dobrze cia?a na nasz? wyobra?nie i kreatywno??.
Swoj? przygod? zaczynam w?a?ciwie dzisiaj, rejestruj?c si? na ?w forum.
Poczynania zaobserwujecie ju? w wkr?tce, dzi?kuje.
Pewnego dnia, za czas?w tibi 8.10, kiedy ?ci?gn??em moje pierwsze evo, mapka mi si? nie spodoba?a, wi?c j? przerobi?em. Potem dorobi?em expowiska (na pocz?tku by?y to kwadraty, lecz z czasem to si? zmieni?o. Ju? od 3 miesi?cy nie mappuje.
Mnie zainsporowa? m?j kumpel z wioski jeszcze nie mia?em internetu a sam si? nauczy?em mappowa?.
Da? mi niepowtarzalnego otsa, kt?rego sam hostowa? z swoim kumplem.
By? to fajny yurek zmienione temple, dodany monster: Kamila Dziwica chyba tak si? nazywa?.
A wi?c poprosi?em go ?eby da? mi mapedytora i da? i sam map edytowa?em.
i fajne dzie?a robi?. Dzi? chcia?em map edytowa? ale mam edytor do 7.6 z?y. Jak zacze?em edytowa? zapisa?em w??czam ots i mi si? wy?a?cza po wczytaniu mapy.
Kiedy? internet mi pad? nie mia?em co robi? :> i wpad?em na pomys? ?e mo?e sam spr?buje zrobi? ,,mapk?'' tak wi?c pobra?em RME za czo?em co? tam maza?, stawia? itd .
Nie pami?tam dok?adnie kiedy 2006 mo?e 2007 rok wiem ?e pod koniec podstaw?wki rzygali?my noob serwerami a dobrych wtedy nie produkowali(jak by? to pada? po dw?ch tygodniach) to zacz?li?my robi? co? swojego ale nie pracowali?my razem (spontanicznie jedna osoba dzieli?a si? jakim? skryptem czy kawa?kiem mapy z drug?) po?wiczy?em na jakim? nexusie 7.4(nie by?o wtedy autobordera - ludzie robili takie rzeczy r?cznie a efekt by? praktycznie taki sam) czy czym? w tym rodzaju ostatnio znalaz?em na google temat z linkami ale pliku nie ma ju? na serwisie kt?ry go hostowa? wi?c ju? chyba nie ma tej mapy na necie(a szkoda bo przerobi? bym j? na poziomie zaawansowanego), wtedy dzisiejsi amatorzy uchodzili za zaawansowanych. Potem skleja?em yur 7.6 z jakimi? innymi mapami, by?o tam te? kilka moich teren?w. Robi?em r??ne g?wna z przerwami g??wnie do gry(zreszt? dalej w wi?kszo?ci tworz? pod gr? tylko staranniej), z poziomu amatora zacz??em wychodzi? dopiero gdzie? pod koniec 2010 roku gdy zacz??em si? przejmowa? wygl?dam swoich prac, od 2011 roku wstawiam prace na tnet, z czasem przesta?o zale?e? mi na stworzeniu w?asnego dobrego serwera i zacz??em mappowa? dla projektu nivir world(chocia? wci?? jestem gotowy przeci?gn?? do siebie kilku kumpli z rl tibii w razie upadku cipsoftu - upadek rl tibii oznacza? by start mojego serwera g??wnie dlatego ?e m?j mapping wyprzedza mo?liwo?ci tw?rc?w silnik?w ot a sam z c++ le?e). Je?li chodzi o moj? przygod? z mappingiem mog? powiedzie? ?e ona dopiero si? zaczyna.
Przej?cie na RME nie sprawi?o mi problemu - to nie jest religia ?eby kurczowo si? trzyma? jednego mapeditora. Ludzi trzymaj?cych si? SME uwa?am za nieco zacofanych jednak w pe?ni akceptuj? ich wyb?r tak jak akceptuj? odmienno?? religijn? innych ludzi. Dobremu mapperowi nie zrobi to r??nicy - i tak dzisiejsze mapy sk?adane s? z pojedynczych element?w, uwa?am ?e RME ma je lepiej posortowane(zreszt? sam je r?wnie? sortuje w swoich dodatkach).
Tak z rok temu si? bardziej wg??bi?em w tematyke OTS oraz RME.
Si? uczy?em LUA i w Dev'ie pr?bowa?em si? pobawi? a? nagle pewnego dnia dosta?em jak by to powiedzie? takiej amunicji ?eby stworzy? swoje miasto RPG typu Venore!
Zrobi?em je nie wysz?o mi ani dobrze ani ?le w ten czas by?em Amatorem.
Potem w dalszej drodze napotka?em si? na projekt "Chronicles Of The Legend" i wtedy zacze?a si? zabawa. Evon - To on mnie naprowadzi? w dobr? strone mappingu dzi?ki niemu mam ?rednio-Zaawansowany (Fikusek pozdrawiam)
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.