Lagi na swoim OTS'ie.

Status
Zamknięty.

bartek9182

Active User
Październik 25, 2010
Liczba reakcji
1
Elo! W ko?cu zrobi?em swojego OTS'a, m?czy?em si? nad nim dosy? d?ugo. Jedynym problemem s?... Lagi. Nie takie lagi jakie macie na my?li. Gra jest p?ynna. Tylko ?e gostek zatrzymuje si? na jakie? dwie sec podczas chodzenia, strasznie jest to denerwuj?ce. Czy jest problem z ??czem? Mo?na to jako? naprawi??

Odp: Lagi na swoim OTS'ie.

Na twoim ots? Gdzie go hostujesz? Dedyk/vps czy na kompie?
Jesli na kompie to nie ma mowy o necie, bo mozesz go nawet wylaczyc i dalej grac...

Jakie parametry sprzetu? Jak duza mapa? Jak duzo skryptow?
Moze poprostu komp ci nie wyrabia, zeby grac na taki duzej mapie.

Jakie parametry komputera?
Jakie ??cze (ale jak to tw?j ots, to nie musisz podawa?)?
Jaki silnik?
S? jakie? b??dy w silniku?
Ile wa?y mapa?
Anty wirus w??czony?

#EDIT
UP Ajj.. ;/

Mo?e jeszcze wi?cej pyta?? ;D Laptop nawet wyrabia procesor 1.9 ghz, 3 gb rama. Silnik pochodzi z otsoft.pl jest to tfs pod 8.54, b??d?w nie powinno by?. Antywirus za??czony, nie wiem gdzie sprawdzi? ile wa?y mapa, nie jest dedykowany, to m?j pierwszy ots (taki na ogarni?cie tworzenia OTS'?w) Je?li jest za du?o mapa, to poprosz? jak?? fajna mapk?, mo?e by? nawet bardzo ma?a (wr?cz potrzebuj?), byleby dobra, mo?e by? jaka? evo albo co? w tym stylu.

Ostatnia edycja:

Wejdz do folderu z mapa i sprawdz ile wazy plik mapy.
Masz dosc slaby procesor jak na duze mapy. Wiec jesli odpalasz clienta tibi i laczysz sie z nim do swojego hosta to obciazasz kompa jakos 10x nawet dla innych jesli by chcieli grac bedzie to udreka.
Znajdz jakakolwiek mape pod 8.54 i wrzuc do folderu world. Sprawdz nazwe, wejdz w config, wpisze configu nazwe.
Jesli beda problemy z temple position is wrong, otworz mape map edytorem, sprawdz pozycje miasta, wejdz do bazy danych, zmien pozycje postaci na pozycje miasta i jak sie zalogujesz to bedziesz w miescie.
Jesli mniejsza mapa nie pomoze to problem moze byc tez w silniku.
Sproboj pobrac inny i wlaczyc. Byc moze jakies skrypty obciazaja serwer.
Wiem, ze z poczatku to trudne, ale tak naprawde to jest szybka edycja configu i instalacja accmakera jesli w ogole go robisz.
Stworzenie bazy to tylko import pliku i postacie tworzysz w grze lub na stronce...
Nawet jesli ci sie nie chce albo to nie pomoze, to mozesz i tak wlaczyc inny silnik, przy okazji oswoisz sie z ustawianiem wszystkiego...

Rozmiar mapki to 3670 KB, nie wiem czy o to chodzi?o. Zrobi? Acc Makera ale najpierw zajm? si? problemem z lagami, bo bez sensu jest go robi? jak za np. dwa dni mi ten serw padnie xD

Dam zna? kiedy sytuacja si? polepszy.

Co to jest za mapka? Jakas bardzo mala. Normalne evo ma od 10 do 40 mb... Twoja ma tylko 3,5. Jakies jedno miasto? Jesli tak to spoko, jesli to jakas duza mapa to pewnie podales wielkosc nie tego pliku co trzeba... Ale nie wazne.

Mowie ci, sciagnij co kolwiek z neta. Np megaevo by help3r. Odpalic to nie problem, juz w sumie umiesz a masz mase poradnikow. 10 minut i gotowy ots.
I sprawdz czy na nim nie masz lagow.

Btw. sprawdz tez tym samym clientem na innych otsach czy nie masz lagow. Sproboj tez zmienic opcje grafiki w cliencie. Moze to nie wina otsa w ogole.

Pobra?em te evo od Help3ra. I w?a?nie mam te wrong position gdy si? loguj?. Tylko pytanko, jak ustawi? t? pozycj?? Nie potrafi? tego znale?? w bazie danych. A je?li chodzi o RME, to jestem zielony :< Ogarniam te podstawowe rzeczy ale nie wiem gdzie si? ustawia w rme pozycj?.

Te pono? lagi s? tylko na god wbij na playera i ju? wszystko b?dzie ok ;]

Je?eli laptop to my?l?, ?e masz internet bezprzewodowy... je?li tak to si? nie dziw i tego nie zmienisz.

Trudno, jedni my?l?, ?e jest na to spos?b, a drudzy, ?e nie ma. Wi?c wol? spr?bowa?. Jak ustawi? pozycj? w RME? ;)

Status
Zamknięty.
Back
Do góry