• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

-Średni Le Parkour - Co i jak?

Status
Zamknięty.

Astobales

Advanced User
Liczba reakcji
110
Le Parkour - co i jak ? :)

1. Definicja

2. Tw?rca

3.Techniki

1. Definicja

Le Parkour - To sport polegaj?cy na jak najszybszym i efektownym pokonywaniu przeszk?d. (To tak w skr?cie).

A to d?u?ej :
Parkour to nie pojedyncze techniki, trzeba na niego patrze? jako na ca?okszta?t biegu . Nie nale?? do niego r?wnie? rozmaite techniki akrobatyczne, takie jak salta. Cz?sto bywa mylony z freerunem, wielu ludzi uwa?a si? za uprawiaj?cych parkour, gdy tak naprawd? trenuj? freerun. G??wn? ide? parkour jest pokonywanie przeszk?d stoj?cych na drodze w jak najefektywniejszy i jak najprostszy spos?b. Osoba uprawiaj?ca parkour to traceur (rodzaj ?e?ski: traceuse).
(Jest to sklejka z
2. Tw?rca

David Belle - (ur. 29 kwietnia 1973 w F?camp we Francji) – traceur, tw?rca parkouru.

Wyst?pi? w takich filmach jak :

13 Dzielnica - Ultimatum (2009)

13 Dzielnica (2004)

David Belle za?o?y? zesp?? Le Parkour Team PK DB.
To ju? tyle o Davidzie :)

3.Techniki

Jest wiele trick?w/technik u?ywanych przez traceur?w , lecz ja opisze te najbardziej znane i lubiane :)

3.1 ?atwe

Monkey Vault (znany jako "Monkey")

monkey_vault.jpg

Monkey_Vault.gif

Jest to przeskok nad przeszkod? (np. por?cz) wykonany tak, aby nogi zmie?ci?y si? mi?dzy obiema r?kami. Podczas wybijania si? z n?g, traceur minimalnie przechyla si? w stron? lotu, tak, aby nie zahaczy? nogami o por?cz lub murek. Istnieje technika pochodz?ca od tej, jest ni? King Kong Vault, wykonuje si? j? przez d?u?sze przeszkody. Od Monkey Vaulta r??ni j? to, ?e najpierw wybijamy si?, dopiero w locie k?adziemy r?ce na przeszkod?.

Jump Valut

Polega na przeskoczeniu przeszkody , bez pomocy ?adnej techniki.

Lazy Vault (znany jako Lazy)

dec_gallery_Jess05.jpg

(Jak widzicie Kobiety te? uprawiaj? Le Parkour)

Przydatna do pokonywania niskich i d?ugich przeszk?d.
Nabiegamy na przeszkod? (np. murek) pod pewnym k?tem (nie na wprost) i wyskakuj?c, k?adziemy na przeszkodzie r?k? znajduj?c? si? bli?ej przeszkody. Nast?pnie przerzucamy nogi (mog? by? z??czone, rozdzielone, proste lub zgi?te w kolanach), w ostatniej chwili odpychaj?c si? drug? r?k? od przeszkody.

One Hand Vault lub Speed Valut (Znany jako Speed zale?y od szybko?ci wykonania)

SpeedVault.jpg

S?u?y do pokonania murk?w b?d? barierek.
Polega na podbiegni?ciu z mo?liwie du?? szybko?ci? do przeszkody, podparciu si? jedn? r?k? (zewn?trzn?), gdy jeste?my ju? w poziomie. Nog? usytuowan? wy?ej dajemy troch? do przodu, by po chwili zamieni? nogi miejscami, po czym wyl?dowa? na tej samej nodze, z kt?rej si? wybili?my. Vault jest bardzo praktyczny i nawet efektowny. Po opanowaniu techniki twoje flow b?dzie bogatsze.

Two Hand Vault (Znany jako Two Hand)

mikey20220hand20vault20demo203.jpg

Jest podobny do Speed , lecz wykonujemy go z dwoma r?kami.

3.2 ?rednio Trudne

Tic Tac
(Zdj?cia nie znalaz?em)

Polega na odbiciu si? od murku/drzewa/czegokolwiek, z?apaniu si? r?kami por?czy (b?d?cej po drugiej stronie muru w niedalekiej odleg?o?ci) i przeleceniu nad ni? dowolnym vaultem.

Monkey Plant
Podobna do Monkey Vault, s?u??ca do wspinania si? na przeszkody za wysokie na innego vaulta, a za niskie na Pop Vault.
Stajemy przy przeszkodzie i k?adziemy na niej r?ce w rozstawie takim, jak rozstaw naszych bark?w (mo?na szerzej, ale nie w??ej). Wybijamy si? niemal pionowo w g?r? (minimalnie do przodu, je?li trzeba), odpychaj?c si? w g?r? r?kami i w momencie, gdy r?ce s? ju? proste, a cia?o ci?gnie w g?r?, podci?gamy kolana pod brod?. Nogi musz? zmie?ci? si? mi?dzy ramionami. W odr??nieniu od Monkey Vault nie odpychamy si? r?kami do przodu.

King Kong Valut

King_Kong_Vault.gif

Pochodna forma techniki Monkey Vault. U?ywana g??wnie do efektownego pokonywania d?ugich przeszk?d, np. sto??w lub masek samochod?w.
Bierzemy rozbieg, wyskakujemy z r?kami wyci?gni?tymi przed siebie, cia?o powinno by? u?o?one niemal r?wnolegle do ziemi. Kiedy r?ce opadaj? na przeszkod?, szybkim ruchem podkurczamy nogi, tak, ?eby kolana dotyka?y klatki piersiowej. Kiedy stopy znajd? si? nad przeszkod?, puszczamy si? r?kami (mo?na te? wybi? si? i wyprostowa? nogi ?eby przed?u?y? skok) i l?dujemy bezpiecznie.

Gate Walut (Nazywam go "Komandos")
gate%20vault

Jedna z podstawowych technik parkour. S?u?y do pokonywania wysokich przeszk?d, szczeg?lnie krat, p?ot?w i siatek.

1. Z?apanie si? przeszkody. Jedn? r?k? na szczycie, drug? r?k? z drugiej strony (jak najdalej).
2. Zatrzymujemy si? na podbrzuszu.
3. Przerzucamy nogi nad przeszkod?.
4. Przekr?camy si? w stron? r?ki, kt?r? trzymamy wy?ej. W tym samym momencie puszczamy si? drug? r?k?.
5. L?dujemy, lekko kucaj?c.

Dive Roll
DiveRoll.jpg

(Przepraszam za ten obrazek)

Technika zwana te? Tiger.
Polega na przeskoczeniu przeszkody z biegu, l?dowaniu za ni? na r?kach i wykonaniu rolla w celu amortyzacji.

3.3 Trudne

Dash Vault (Znany jako Dash)

parkour-dash-vault.jpg

Polega na wybiciu z jednej nogi, podci?gni?ciu obu n?g do klatki piersiowej, po?o?eniu r?k na obiekcie (przeszkodzie) ju? podczas lotu, ca?kowitego przechylenia cia?a pod k?tem od 90 do 140 stopni od ziemi oraz odepchni?ciu si? r?kami.

Pop vault (Pop)

180px-Parkour_-_Passe_muraille_2.jpg

Dzi?ki swojej praktyczno?ci zosta?a doceniona przez traceur?w. Pozwala ona w kr?tkim czasie pokona? przeszkod?, kt?ra jest od ciebie wy?sza nawet o metr. Najcz??ciej ko?czony vaultem two-handed, jednak mo?na zako?czy? go te? w inny spos?b.
1. Wykonujemy nabieg na przeszkod?.
2. Wybijamy si? przed ni? z jednej nogi.
3. Energicznie odbijamy si? nog? od murku/p?otu w g?r?.
4. ?apiemy si? g?ry, po czym przerzucamy nogi.

Precision Jump

joshua-precision-jump.jpg

W wolnym t?umaczeniu "skok precyzyjny". Najbardziej efektowne Precision Jump mo?na wykona? na barierkach (Rail Precision).
Jest to pojedynczy skok, wykonywany z miejsca, gdy stoimy na kraw?dzi przeszkody. Sam lot nie jest wa?ny, lecz l?dowanie, kt?re powinno zako?czy? si? tak, aby sta? na kraw?dzi przeszkody na palcach - nigdy ?r?dstopiem (pi?ty s? przed przeszkod? i nie maj? z ni? styczno?ci), z mo?liwo?ci? zachowania r?wnowagi cia?a.

Na koniec polski filmik opisuj?cy niekt?re techniki:

Je?li zapomnia?em o jakiej? technice , to prosz? napisa? :)

(Poradnik by Astobales)
Pozdrawiam
Astobales

Odp: Le Parkour - Co i jak?

fajnie opisane , zdj?cia tez niczego sobie ale bym wola? ten `filmik` nie wiem jak to nazwa? z King Kong Valut
ale og?lnie fajnie zrobione , pr?cz ma?ych niedoci?gni??

RefresH <znakufsto)
:)
Naprawd? nikogo to nie interesuje?

No spoko techniki... Wszystko z tego umiem, ale nie wszystkie potrafi? wykorzysta? w biegu, a dok?adnie: Rocket, palm i czasami nie wychodzi pop, jak nie znam terenu i nie wiem jak mocno docisn?? : p
Filmik mo?e zach?ci wi?cej ludzi do parkour ^^
GZ... Prezentacji? : p

I tak to jest jak si? amatorzy zabieraj? za pisanie poradnik?w o czym nie maj? poj?cia. A gdzie takie tricki jak Palm Spin? A Vertical Palm Spin? Jedne z najbardziej efektownych trick?w pomini?te... Potrafi? wszystkie te wymienione i kilka nie wymienionych... Polecam filmik "Najgrosi w Polsce"

@Virtelio

Zanim to przeczytasz to pomy?l ?e jest to poradnik dla pocz?tkuj?cych , nie dla takich "zaawansowanych" jak ty :)

Kolego , te tricki kt?re wymieni?e? s? powy?ej realno?ci niekt?rych u?ytkownik?w z forum.

Pozatym te tricki zaliczaj? si? do freerunu :)

Je?li nadal nie wiesz co to Parkour , a co to Freerun to ty jeste? amatorem , nie ja :)

Czytaj to :)

Osoby trenuj?ce parkour, patrz?c na przeszkod?, my?l? jak najsprawniej j? pokona?. Ludzie trenuj?cy free running na t? sam? przeszkod? spojrz? z zamys?em pokonania jej w jak najbardziej efektowny spos?b.

Wi?c tym si? r??ni parkour od freerunu :0

Jesli nadal nie odr??niasz to tw?j problem ;/

Free run to te? salta i backflipy , kt?re nie s? wliczane w Parkour :)

Nast?pnym razem uwa?aj na s?owa :)

Pozdrawiam
Astobales

Ostatnia edycja:

Dzi?ki za poradnik ;D
Szczerze to chcia?em kiedy? spr?bowa? tego parkouru, ale nie chcia?o mi si? szuka? info o tym, a dzi?ki tobie jako? prze?ama?em si? xD

Poradnik bardzo fajny s? w nim ss, filmik jak i dok?adne info ;D
Go Go next poradnik

Powiem Ci, ?e lepiej umie?ci? filmy ni? zdj?cia (tutoriale). Jednak mimo wszystko, jest dobrze.

Tak czytaj?c przypomnia?y mi si? stare czasy gdy do Nas to dosz?o. Wszyscy maniaczyli to bardzo pozytywnie. Sam przyznam, ?e te? si? Parkour'em jara?em i nadal troch? potrafi?, lecz jako?... Odechcia?o mi si?, nie wiem czemu.

Jednak wracaj?c do tematu s?dz?, i? poradnik jest opisany dobrze i zaplusuj? Ci go.

Og?lnie podoba mi sie, ale te "trudne" powinny byc srednie...
Dla poczatkujacych moze sie przydac :)
....ehh juz podziekowalem
^^

Zr?b co? wi?cej to powiem ?e poradnik niczego sobie. Do la parkour nic nie mam lecz powiem ?e trenuj?c capoeir'e w wi?kszym stopniu b?d? mia? w?adze na swoim cia?em,
Swojego czasu "mia?em" si? do tego zabra? lecz zrezygnowa?em.

David Belle - (ur. 29 kwietnia 1973 w F?camp we Francji) – traceur, tw?rca parkouru.

Wyst?pi? w takich filmach jak :

13 Dzielnica - Ultimatum (2009)

13 Dzielnica (2004)

David Belle za?o?y? zesp?? Le Parkour Team PK DB.
To ju? tyle o Davidzie

Ma?o wiesz.. Gdyby nie II Wojna ?wiatowa nie by?o by tego sportu.

#Temat
?adny poradnik, cho? wykonany przez kogo? kto, ma?o wie o tym sporcie. Sam tego sportu nie uprawiam, ale czyta?em na jego temat.

Zainspirowany przez sposoby omijania przeszk?d w czasie II Wojny ?wiatowej przez ?o?nierzy postanowi? ulepszy? te triki o bardziej nowoczesne omijanie przeszk?d miejskich, tak powsta? parkour. - W Skr?cie.

hehe dobry poradnik ale ten Precision Jump my (ja i koledzy)nazywamy preckiem :p a comandos to banalne nie wiem dlaczego to dales jakos srednie :p(ja za 1razem sie tego nauczylem i to byla moja 1technika parkour)masz tu link jak koledzy robia parkour(ja nie jestem na filmiku bo cwicze parkour od 1miesiac(malo zaawansowany) i nie mam czasu ostatnio zeby pocwiczyc(szkola :/)):p

Imho poradnik niepotrzebny. Opisa?e? tylko na czym ka?dy trick polega, nie opisa?e? ?adnego sposobu jego wykonania, treningu, niczego.

Nie ma technik wykonania techniki ...

Z tego co wiem tylko zaawansowani traucerzy robi? treningi , czego ten poradnik nie zawiera , poniewa? nie widzia?em potrzeby umieszczania go tu.

Pozdrawiam
Asto~

@Ulixx

I tu ci? zmartwi? ....

Uprawiasz wszelk? form? Free Runu , nie jest to Le parkour ...

to nie david belle wymy?li? parkour, tylko ?ydzi jak z obozu uciekali. Po co taki poradnik?
Nie pojdziesz na murki, nie spr?bujesz nie wykonasz proste nie?

Przyda ci si? s?ownik...

Asto~

Ostatnia edycja:

Od?wie?am - ReFrESH!

Nikogo to nie interesuje??

Hmm poradnik taki do?? dobry ale przyda si? tylko i wy??cznie pocz?tkuj?cym. Ale to co ty zaprezentowa?e? chyba nie jest te? zbyt dobre, poradniki dla pocz?tkuj?cych robi si? np: na ?awkach albo na "trzepakach" poniewa? s? og?lno dost?pne, poniewa? nie wszyscy maj? takie fajnie murki lub inne takie;]
A tak to za poradnik 9/10

Mi si? wydaje, ?e poradnik jest napisany przez osob?, kt?ra mo?e wykonuje 2 tricki. Nie interesuje mnie, kto wymy?li? Parkour, David Belle tylko go rozs?awi?. Po co komu poradnik jak nie p?jdzie i nie spr?buje sam, nie poobija sie.

Status
Zamknięty.
Do góry