Skrypty & Kody Left Mouse Click

Status
Zamknięty.
Odp: Left Mouse Click

To ?e powinien zacz?? od czego? prostego to nie jest ?adna nowina ale napisanie klienta to nie jest znowu robienie WoWa w assemblerze. Najwi?kszy problem po nauczeniu si? bilbioteki graficznej sprawi dopasowanie operacji klient-server.

No w?a?nie...
Ok mo?e i nie jest to kwestia napisania 10 lini, ale znaj?c podstawy c++, uczymy si? klas, wielowatkowo?ci, korzystania z bibliotek graficznych i git...
Dla chc?cego nic trudnego... kto? kto nigdy nie pr?bowa? (jak np TY) uwa?a ?e to nie wiadomo co i trzeba 10 lat ?eby to ogarn??... nie prawda...
Napisanie samej gry 2D (singiel player) to kwestia ~ 10 godzin... (samo poruszanie si? postaci, ?adowanie tekstur i poziomu)
Najwi?cej czasu poch?ania pianie skrypt?w do poziom?w...
Pisz?c gr? multi wiele si? to nie r??ni (dochodzi tu tylko czas na napisanie sprawnie "my?l?cego" serwera i wielow?tkowo??), musimy tylko pami?ta? ?e serwer ma obs?ugiwa? gracza a nie klient kt?ry wy?le p??niej wszystko do serwera...

No a czego niby wi?cej trzeba? Kursu office'a?
No mo?e o protokole po??czeniowym wypada?oby co? nieco? wiedzie?... (ale to przecie? cz??? programowania sieciowego wi?c...)

Chyba ?e chodzi ci o w?asne grafiki ale o to jest najmniejszy problem...
Szkoda mi czasu wdr??a? si? z Tob? w niepotrzebn? dyskusj?, ale odpowiem Ci, nie trafi?e?. Widzisz, sam pisz? w?asnego klienta i jest to wielkie wyzwanie. Nie masz w og?le poj?cia jak to wszystko powstaje. Nie masz te? poj?cia o programowaniu gier, a pr?bujesz zgrywa? m?drego. Wybacz, to rzeczywisto??, nie wyimaginowany sen.
@sawex
Nie wiem czy wiesz, ale napisanie gry w stylu WoWa dzia?a na tej samej zasadzie.
Operacje klient -> serwer | serwer -> klient masz ju? w TFS'ie, wystarczy je tylko odczyta?.

Skoro piszesz to poka? :)

Akurat si? sk?ada ?e bardzo dobrze wiem jak si? tworzy gry...
Co do tworzenia klienta na podstawie tfs'a to chyba tylko g?upi by si? podj??...

...i to nie ja zgrywam m?drale kt?ry nic nie wie tylko Ty... Poczytaj najpierw co to assembler a potem pisz o grze w nim (hahahaha)

Skoro piszesz to poka? :)
Za chwil? zedytuj? posta.
Akurat si? sk?ada ?e bardzo dobrze wiem jak si? tworzy gry...
Jo, ciekawe, chyba tylko konsolowe.
Co do tworzenia klienta na podstawie tfs'a to chyba tylko g?upi by si? podj??...
Tu udowadniasz swoj? niewiedz?.
...i to nie ja zgrywam m?drale kt?ry nic nie wie tylko Ty... Poczytaj najpierw co to assembler a potem pisz o grze w nim (hahahaha)
Bo?e, cz?owieku, ci??ko odczyta? kontekst? Ja pierdziele, ale naprawd?, tnet schodzi na psy.

85208492.png

Wi?cej wrzuc? mo?e potem, teraz brak czasu.

Ostatnia edycja:

Obrazek tak przekonywuj?cy jakbym narysowa? bud? dla psa w paincie i nazwa? to gr?...

Co do gier w konsoli, chcia?e? mnie za?y??
Czym si? r??ni od winapi...? ...w?tkiem kt?ry obs?uguje wy?wietlenie grafiki/d?wi?ku?

Tworzenie klienta pod gotowy serwer jest dla takich ludzi jak Ty, kt?re nie poradz? sobie z napisaniem sprawnego serwera...
Nikt nie podejmuje si? takich rzeczy z wielu powod?w kt?rych i tak nie zrozumiesz...

Ale ok, r?b co chcesz... Mo?esz uwa?a? si? za mega-programist? kt?rym nie jeste? i raczej nie b?dziesz...
Ale jeste? jeszcze zapewne szczylem i wiele si? nauczysz... ?ycz? powodzenia...

Obrazek tak przekonywuj?cy jakbym narysowa? bud? dla psa w paincie i nazwa? to gr?...
Widzisz, nie musz? Ci nic udowadnia?, a ?e by?em na tyle mi?y i wysili?em si?, ?eby Ci pokaza?...

Co do gier w konsoli, chcia?e? mnie za?y??
Czym si? r??ni od winapi...? ...w?tkiem kt?ry obs?uguje wy?wietlenie grafiki/d?wi?ku?
Pisz dalej swoje gry w WinApi, bo dyskusja na ten temat nie ma w og?le sensu, gdy? nie masz ?adnej wiedzy na ten temat.

Tworzenie klienta pod gotowy serwer jest dla takich ludzi jak Ty, kt?re nie poradz? sobie z napisaniem sprawnego serwera...
Nikt nie podejmuje si? takich rzeczy z wielu powod?w kt?rych i tak nie zrozumiesz...
Dziecinko, nie masz poj?cia o czym m?wisz, a i tak pr?bujesz zmiesza? mnie z b?otem. Hello World na konsolce nie robi z Ciebie programisty.
Naprawd?, ta dyskusja nie ma sensu, bo i tak b?dziesz zadufanym go?ciem, kt?rego ura?ona duma b?dzie pr?bowa?a mnie zjecha?.

Ale ok, r?b co chcesz... Mo?esz uwa?a? si? za mega-programist? kt?rym nie jeste? i raczej nie b?dziesz...
Ale jeste? jeszcze zapewne szczylem i wiele si? nauczysz... ?ycz? powodzenia...
Nie uwa?am si? za nikogo, jakby? nie wiedzia?. Wypowiedzia?em si? w temacie, aby?cie nie spierdolili sprawy Oskarowi, bo jako jeden z niewielu na tnecie nie jest TROLLEM. Ofc, trolle b?d? udowodnia?y swoj? racj?, chocia? nic nie potrafi?. ( Brzmi znajomo? )

Na tym ko?czy si? nasza niemi?a dyskusja. Nie uwa?am, aby mia?a ona jakikolwiek sens. Ty masz swoj? racj?, kt?r? b?dziesz pr?bowa? udowodni?, mimo i? jedziesz na improwizorce.

Czy to ?le, ?e kto? pisze klienta pod gotowy silnik serwera? Mo?e mo?liwo?ci serwera mu wystarczaj?? A mo?e to jest po prostu nauka przed wi?kszym projektem? Cokolwiek by to nie by?o stworzenie takiego klienta nie jest wcale takie proste(ale w wielu wypadkach ma sens). A istniej?cy protok?? mo?na znacznie zmodyfikowa? w razie potrzeby lub ch?ci. Osobi?cie popieram ka?dy projekt nowego klienta, nawet je?li mia?by by? ca?kowicie zamkni?ty dobrze pokaza? leniom z cs, ?e si? da.
@oskar: wierz?, ?e jakby? si? za to zabra? da?by rad? z w?asnym klientem w kilka miesi?cy. Jednak jego wydajno?? mog?aby by? niewystarczaj?ca. (tak jakby wydajno?? oryginalnego by?a dobra...) Dlatego mo?esz albo spr?bowa? wykorzysta? u?ycie obu przycisk?w na raz(nie wiem czy klient wtedy wysz?a pakiet patrz czy inny, do sprawdzenia) lub pr?bowa? z dll(jednak po??czenie tego z transmisja danych do serwera od klienta prawdopodobnie nie jest tak proste jak wy?wietlenie dodatkowych rzeczy na ekranie) ale w tej kwestii powiniene? znale?? jakie? wsparcie na tp
powodzenia

Nie jestem chujem, i nie poprosz? Kuzera aby umie?ci? pliki ze swoim klientem na jakim? hostingu i pokaza? go nam, bo pewnie spali?by si? ze wstydu i ju? nie pokaza? na tym forum...

Nie jestem chujem, i nie poprosz? Kuzera aby umie?ci? pliki ze swoim klientem na jakim? hostingu i pokaza? go nam, bo pewnie spali?by si? ze wstydu i ju? nie pokaza? na tym forum...

Klient zostanie udost?pniony, gdy go uko?cz?. Pisany jest pod serwer, kt?ry tworz?. Grafika p?ki co przej?ciowa, gdy? w projekcie p?ki co skupiamy si? na spritach, a nie na kliencie, kt?ry p?ki co jest niedoko?czony.
@ Zakius
Klient pisany jest pod TFS, z racji, i? nie wiadomo, czy projekt, kt?ry tworz?, b?dzie cieszy? si? popularno?ci?. Je?eli oka?e si? niewypa?em, to udost?pni? ?r?d?a do u?ytku publicznego.

@@@@
Dodam tylko to, ?e je?eli Ty nie potrafisz czego? zrobi?, nie oznacza to, i? inni nie potrafi?. Czu? w ka?dym Twoim po?cie zazdro??. ?al dup? ?ciska?

Ostatnia edycja:

W dll da sie wszystko edytowac tyle moge powiedziec w silniku gdzies musi byc tez skrypt o pliku dll, sory nie wiem jak wytlumaczyc wiecej skryptow nawet podstaw nie znam, ale jako ze mam silnik pokemon z tym calym shitem cd bar i bar z pokemonami, to widze plik i ze mozna go edytowac jak sie chce, powiedzialem tyle ile wiedzialem moze jakos pomoglem ale watpie.

A zna kto? jakie? poradniki, kt?re zawiera?yby opis jak stworzy? taki plik .dll i jak go podpi?? pod klienta?

Przeczytaj moje posty powy?ej, poda?em tam link do strony. Ewentualnie zajrzyj tutaj.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry