• 01-04.05.2026 - DOUBLE EXP / SKILL EVENT!

Inne Mam Problem.

Status
Zamknięty.

suchy88

New User
Czerwiec 25, 2010
Liczba reakcji
0
Witam. Jak w temacie: mam problem. chodzi mi o to ze robie swoja mapke od 0. czy b?d? musia? pisa? config.lua i inne wszystkie skrypty?? Czy po prostu wrzuci? mapke do worlds z odpowiednia nazw? Chce porobi? tp room, Questy, Domki od zera. i jaki silnik polecacie??

Z g?ry Dzieki.

@Edit

Kikimora wrzuci?em dzisiaj ta mapke do silnika pod taka nazwa jak byla orginaln? mapa i w silniku wyskaczyl mi b??d. Co? zwiazane z map?.

Mo?ecie da? jakie? propozycje co do mapki?

Jak zrobie mapke to j? opublikuje. Mam nadzieje ?e sie spodoba.

A powie mi ktos jak zrobic tp z napisami?? tak jak tu:

Odp: Mam Problem.

Przy zmianie mapki bedziesz musial miec plik od domkow i od spawna potworow i npc ktore ci sie wygeneruja same przy tworzeniu mapy jesli na niej bedziesz stawiac potwory. Oprocz tego jesli zrobisz questy bardziej zaawansowane niz wpisac id nagrody na mapie do skrzynki to bedziesz musial do tego dopisywac skrypty. Jesli bedziesz tobic anni albo poi to mozesz wykorzystac skrypty ktore sa juz w silniku. Reszte, czyli to czego nie bedziesz robil mozesz wywalic bo jesli masz dedyka i bedziesz calego serva przezucac do niego to bedzie mniej wazyc i bedziesz mogl szybciej pracowac.
W configu musisz zmienic nazwe mapy ktora ma wczytywac server albo ustawic nazwe tworzonej przez ciebie mapy na taka jaka byla nazwa mapy wczesniej w configu.
Co do silnika to polecam ci tfs'a bo jest fajny i najczesciej uzywany chyba.
Tu masz liste najczesciej uzywanych dystrybucji:
Open Tibia Server - Statistics
Source mozesz pobrac tutaj;
Subversion
Zale?y tez pod jaka wersje tibii bedzie twoj server. Jesli pod 8.5-8.57 lub pod 8.6 to najlepsze sa tfs 0.3.6 i 0.4

Ja odpowiem kr?tko, zwi??le, na temat i zrozumiale :)
Tworz?c now? mapk? nie musisz pisa? od nowa configu tylko zmieni? nazw? mapki w nim.
Wszystkie pliki, kt?re ci si? utworz? po zapisie mapki w plikach tj. NazwaMapki, NazwaMapki-house i NazwaMapki-spawn nale?y wklei? do foldery world.
Osobi?cie polecam ci silnik TFS http://tibia.net.pl/silniki/487299-najlepiej-edytowana-rl-mapa-tylik.html
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

Mam OTMapEditor Version 0.5.0. Silnik mam od tibi 8.1 a naj lepirj chialbym zrobic ots xml pot tibie 8.6. Co proponujecie??

Poczytaj troch? bo widz?, ?e z wiadomo?ciami kiepsko. Nie zrobisz silnika xml pod protok?? 8.6, je?li chcesz zrobi? pod ten protok?? to tylko i wy??cznie SQL. Nie czyta?em poprzednich post?w ale je?li chcesz dzia?a? w kierunku mapowania to proponuje zacz?? si? uczy? obs?ugi RME to program, kt?ry ma bardzo du?e mo?liwo?ci.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry