Mapping

Status
Zamknięty.

The Potar

Active User
Sierpień 3, 2010
Liczba reakcji
1
Tak si? zastanawia?em a? w ko?cu musia?em napisa? o mappingu.

Tak naprawd? wszyscy mapperzy i tak?e pseudo-mapperzy chyba nie wiedz? co to jest mapping, i jest to dla mnie nie zrozumia?e, porusz? tu dwie kwestie tak? jak tworzenie map i pokaz?wek.

Wszyscy potocznie dla was "ZAJE***CI" mapperzy pokazuj? zazwyczaj skrawki map b?d? nieco wi?ksze tereny ale co z tego! skoro nigdy na ?adnym serwerze nie widzia?em a? tak naprawde ?adnie wygl?daj?cych map, mo?e niekt?re zagraniczne gdzie autorzy ryzykuj? i tworz? coraz to ciekawsze mapy i grywalne.

Dlaczego ryzykuj??
- Dlatego gdy? tam tworz? w?asne mapy w ca?o?ci od 0, sp?dzaj? pare miesi?cy albo nawet i lat ?eby mapa by?a w 100% dopracowana i dosy? ?adnie si? konponowa?a z otoczeniem i histori? serwera.

W Polsce mo?na zobaczy? przyk?adowo na otservli?cie ?e 95% serwer?w to RL-MAPY ( tak naprawd? 0 wk?adu w?asnego mo?e tylko dorobienie skrypt?w ew. kawa?ek map i skasowanie bug?w), EVO (od dawien dawna by?y ewo w kt?re trzeba powiedzie? graj? poprostu dzieci), Niedopracowane "w?asne" mapy / oraz te mniej wymagaj?ce "TP NA EXPY 999x EXP!!!) to 3 kategoria w tych 95% serwer?w. I to mnie w?a?nie boli ?e ludzie tworza serwery tylko i wy??cznie dla pieni?dzy bez tak naprawde wi?kszego wk?adu.

A teraz powr?c? do kwestii mapper?w, b?d? kt?rzy si? nimi nazywaj? lecz nie s?.

Tak naprawd? przegl?daj?c fora dostrzeg?em ?e wszystkich mapper?w kt?rych uwa?acie za Bog?w Mappingu to s? kpiny... Pokazuj? tak naprawde tylko jakie? ma?e tereny b?d? nawet nieco wi?ksze tylko i wy??cznie dla popisu kt?rych zrobienie mo?e zaj?? kilka godzin (nie w?tpie w to) i ?eby ich uwa?ano za Bog?w mappingu, a tak naprawd? s? to tylko jakie? "teren-ki" ?adnie wygl?daj?ce w kt?rych jest "NAJE**NE" od detali kt?re wpadaj? w oko, nie chc? nikogo obrazi? bo sam podziwiam wasze prace a tak naprawd? nie prac? lecz wasz czas jaki wk?adacie zrobienie skrawka terenu na pokaz.

Teraz zobaczmy jak to wygl?da ze strony gracza.

Gracz na serwerze NIE gra dla dobrej mapy NIE gra aby podziwia? pi?kne widoki i detale jakie s? na serwerze, ale tak naprawd? wi?kszo?? graczy gra tylko i wy??cznie aby pu?ci? bota i chodzi? na wary i OB, bo na OTS-ach nie ma tak naprawde czego? takiego jak wsp?lne hunty jak na rl tibi i podziwianie teren?w.

Wed?ug mnie mapy powinny wygl?da? schludnie bez przesadnej ilo?ci detali (m?wimy tu o mapie kt?ra by by?a na serwerze i na kt?rej b?d? gra? gracze a nie o pokaz?wkach) ale co najwa?niejsze powinny by? funkcjonalne! Nie widzia?em ?adnej mapy na forum w kt?rej by by? chocia? jeden po?adnie wykonany def, albo na kt?rej wog?le by on by? zrobiony celowo a nie przez przypadek np w cave.

To tyle odemnie czekam na opini? i krytyk? oraz wasze zdanie na temat mappingu.

Pozdrawiam, Potar

Odp: Mapping

@up zgadzam sie!
Notka moderatorska:
Ma?owarto?ciowy post.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Zgadzam sie z toba, duza ilosc mapperow tworzy mapy tylko i wylancznie do pokazu. Moje wszytskie prace sa robione do gry i kazda znajdzie sie na jakims serverze, po co robic mapy tylko dla pokazu? Zeby sie dowartosciowac? Oczywiscie kazdy z nas lubi uslyszec pare milych slow wzamian za prace, jednakk tworzenie i meczenie sie pare godzin zeby stworzyc cos pieknego tylko zeby pokazac jest dla mnie niezrozumiale.
Co do ots jakie sa teraz to sa robione dla kasy to nie nowosc. Dziwi mnie fakt ze tyle ludzi na nich gra, ze niechca czegos wiecej niz grac 100 na rl mapie ktora upadie po tygodniu lub 2.
Pozdrawiam!

Po czesci sie zgadzam, ale...
Mapping mozna podzielic na 2 dziedziny. Mapping do otsow gdzie ludzie robia mapy grywalne o jakich ty mowisz i mapping na pokaz albo na walki mapperow tak jak to robi dyzo osob :)
Ja zaczalem swoja przygode bardzo niedawno i odrazu zaczynam robic rzeczy ktore by sie nadawaly na jakiegos otsa rpg a nie mapy w ktorych jest nawalone jak najwiecej zeby nie bylo ani 1 pustej kratki. Narazie robie to dla zabawy i zeby sie uczyc co do czego pasuje a co nie. Ale ktos wie moze kidys jak bedzie mi sie chcialo bede robic wlasny server i sam zrobie sobie mape, albo z czyjac pomoca :P i wtedy bede mial doswiatczenie w takich mapach bo od takich zaczynam :)

A co do serverow. To bardzo duzo ludzi lubi grac na real mapach poniewaz to glowna mapa tibi jak by nie patrzec i kazdy tibijczyk kiedys na niej gral choc przez chwile. Ludzie poprostu znaja ta mape a na otsach graja po to zeby sie bic z innymi a nie zeby expic :] Poprostu na ots z ladna mapa zrobiona doladnie przez kogos nie wejdzie ci nigdy taki team ktory gra zawsze na real mapach bo nie bedzie im sie chcialo grac na mapie ktorej nie znaja. No moze jakas czesc teamu wbije ale napewno nie wszyscy i nie kilka teamow naraz jak to ma miejsce na nowych serverach z real mapami :]

Tak jak mowiles ci "zaje bis ci" mapperzy ktorzy robia mapy na pokaz to nie maperzy oni cos bardziej robia jak obrazy z dostepnych rzeczy na mapy niz mapy na ktorych by sie dalo grac ;]

Odswiezam temat bo moim zdaniem powinno sie tu wypowiedziec wiecej osob a nie 5 postow i koniec, zeby ludzie byli swiadomi 2 rodzajow mappowania i zeby nowi tez wiedziel iczy chca zrobic 5 mapek malych na pokaz czy beda chcieli kiedys zrobic swoja mape na jakis ots :)

@edit
rozpisalem sie i jestem zmeczony wiec jest 1000309 bledow jak chcesz mi je wytykac to sobie odpusc bo to strata czasu a ja mam to gdzies ;]

Ostatnia edycja:

czyli black abc fluos to cioty tak by?o jest i b?dzie co z tego ?e poka?? kawa?ek mapy najebane i tyle dla mnie ich mapy to ?enada wej?cie przyk?ad z rl mapy jest funkcjonalna nie najebane ino wszystko w sam raz no mo?e troch? kwadrat?w auto border a dlaczego nikt nie bierze si? za powa?niejsze projekty ?? bo mu si? nie chce woli pu?ci? te jebane evo rl kasa do ?apy bye bye tak samo jak dzisiaj jeden z go?ci na forum pisa? jak powiedzie? graczom o resie char?w i jakie jest nasze podej?cie do server?w ?? wyjebane na to mamy powinno si? to zmieni?...

Mapping to tak?e sztuka, nie ka?dy robi mapy pod ots, tylko dla przyjemno?ci.
Powiedzia?e? te?, ?e na naszych(mapper?w) mapach jest najebane w chuj detali.Nie prawda.S? tacy, kt?rzy robi? mapy grywalne, lecz tylko na pokaz.Nie zaprzeczam, ?e jest du?o mapper?w napierdalaj?cych wsz?dzie detali bez umiaru i zgarniaj? za to laury, poniewa? roi si? od takich.
po co robic mapy tylko dla pokazu? Zeby sie dowartosciowac?
?eby si? dowarto?ciowa?.Takk!Nie jeste? mapperem, wi?c co o tym mo?esz wiedzie??
W Polsce mo?na zobaczy? przyk?adowo na otservli?cie ?e 95% serwer?w to RL-MAPY ( tak naprawd? 0 wk?adu w?asnego mo?e tylko dorobienie skrypt?w ew. kawa?ek map i skasowanie bug?w), EVO (od dawien dawna by?y ewo w kt?re trzeba powiedzie? graj? poprostu dzieci), Niedopracowane "w?asne" mapy / oraz te mniej wymagaj?ce "TP NA EXPY 999x EXP!!!) to 3 kategoria w tych 95% serwer?w. I to mnie w?a?nie boli ?e ludzie tworza serwery tylko i wy??cznie dla pieni?dzy bez tak naprawde wi?kszego wk?adu.
Wyja?ni? Ci dlaczego tak jest - Polska to biedny kraj, a postawienie takiego otsa to ?atwa kasa.Tyle ode mnie.

Ostatnia edycja:

Idioci! Na przyk?adzie Rifllevala-Ots, mapa pi?kna, nadaje si? na pokaz i mo?na na niej ostro pogra?. My?licie, ?e jak ?adne wyko?czenia to mapa robiona na wystaw?. Masz umiej?tno?ci to pracuj... Co Ci? to w og?le obchodzi? A mapy "na wystaw?" s? robione z my?l? o pokazaniu swoich mo?liwo?ci. OMG!

Tak, wiem "mapa,mapa,mapa,mapa".

Cz??ciowo si? z tob? zgodz? mo?e ja jestem wyj?tkiem bo tak naprawd? nie zale?y mi na kasie jak powstanie m?j server. Irytuj?ce jest to ze nikomu si? nie chce tworzy? map wola kupi? sobie na allegro itp..

Regards,May'it

Status
Zamknięty.
Back
Do góry