Inne MegaEvo problem z uruchomieniem.

Status
Zamknięty.

Creme

User
Lipiec 7, 2010
Liczba reakcji
0
serwer skompilowalem + wrzucilem baze danych,
zainstalowalem xamppa 1.7.3 tak mi sie wydaje, helper pisal ze powinien pasowac.

to wszystko oczywiscie pod linux

do rzeczy - startuje xampa po czym startuje ots w terminalu oczywiscie i wyskakuje mi cos takiego

Failed connecting to database - MYSQL ERROR: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) (2002)

za cholere nie wiem o co kaman, wiem ze cos z mysql (tak umiem czytac) :P

prosze o pomoc, poleca plusy reputy itp itd z gory dzieki !

Odp: MegaEvo problem z uruchomieniem.

W xamppie zaznaczasz kratke na Mysql poczym na zielona ma pisa? runing. je?li tak nie pisze b?d? masz tak zrobione a i tak nie pisze. Nie ma innego wyj?cia jak ?le zrobi?e? pliki w bazie danych tworz?c baz? Mysql wybra?e? na pewno ten plik ?

Witam.
Na 90% pope?ni?e? b??d przy tworzeniu bazy danych, b?d? (jak m?wi? przedm?wca) nie zaznaczy?e? opcji MYSQL w xampp'ie. Je?eli pope?ni?e? b??d przy owym tworzeniu bazy danych, radz? zrobi? ca?kowity reinstall xampp'a (ju? po jego powt?rnym zainstalowaniu) bierz si? za robienie bazy danych, ale tym razem r?b to powoli i pami?taj, ?e nic na si??, je?eli czego? nie b?dziesz wiedzia? odno?nie baz, to pisz tutaj.
Pozdrawiam i my?l?, i? pomog?em. VoroxV.

a gdzie mam to zaznaczyc w xampie bo nie czaje ? przed zalogowaniem sie na phpadmin ? w xampie wlasnie jest napisane ze my sql nie dziala w sensie na czerwono jest zas w terminalu pisze ze running czyli ze dziala ;/// kurwa. zrobie zaraz aktualizacje itp i sprobuje to napisze co i jak

btw sioter jaki mam plik wybrac tworzac baze ? O.o tworzac baze a raczej importujac ja robie tak ze wczytuje plik mysql.sql bo inaczej nie wczytuje.
Notka moderatorska:
Naucz si? edytowa? posty

Ostatnio edytowane przez moderatora:

@UP Tak jak napisa?e? tak zr?b.
Znajd? jeszcze tylko w Confingu
PHP:
sqlType = "mysql"  ;-- typ bazy
je?eli tam nie pisze mysql to po prostu zamie? tak jak u mnie
Powinno pom?c.
Pozdrawiam..

W xamppie zaznaczasz kratke na Mysql poczym na zielona ma pisa? runing. je?li tak nie pisze b?d? masz tak zrobione a i tak nie pisze. Nie ma innego wyj?cia jak ?le zrobi?e? pliki w bazie danych tworz?c baz? Mysql wybra?e? na pewno ten plik ?

jaka kratke zaznaczam ? uruchamiam xampa w linuxie a nie na windowsie ;>
w configu mam wpisane mysql a sama baze tworze poprzez importowanie pliku z schemas mysql.sql bo inaczej sie nie da. juz sam nie wiem o ch chodzi...

edit.

dobra na poczatku zainstalowalem na nowo xampa.
Baza danych MySQL AKTYWNY
czyli wszystko ok.

nastepnie w terminalu zaczalem ustawiac wszystkie hasla po czym
Baza danych MySQL NIEAKTYWNY

nie wiem o co chodzi O.o loguje sie dobrze itp.

Ostatnia edycja:

Zn?w ?le utworzy?e? baz? danych. W configu; jak m?wi? przedm?wca, musisz sobie zmieni? linijk? na mysql (ja ju? ci jej nie podam, gdy? by?a podana wcze?niej). Je?eli ju? to zrobi?e? tzn., ?e pomiesza?e? co? z ow? baz? danych. My?l?, i? nie zmieni?e? nazwy oraz has?a do bazy danych w folderze xampp'a/htdocs. Tam, jak mniemam, masz acc makera, a w nim config.inc, w tym pliku znajd? linijk? dotycz?c? bazy danych i zmie? nazw? bazy, na tak?, jak? tworzy?e?(to samo z has?em). My?l?, ?e pomog?em. VoroxV.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry