What's new

Muzyka metalowa - jedyny s?uszny temat!

Status
Not open for further replies.

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14
Odp: Muzyka metalowa - jedyny s?uszny temat!

Mo?liwe, ?e szybciej by by?o poprzez szko??. Aczkolwiek mo?na powojowa? samemu.

Wracaj?c do metalu. Nowe odkrycie - Sabbat (UK oraz Jap) obaj graj? black metal.

Sabbat (UK)

Sabbat (Jap)

Kurde, mo?e kto? zapoda? podobne blackened thrash metal do Venom? Ale takie bardzo podobne. :D

Shredder

User
Reaction score
7

@Eldryzif
Hmm mo?e Celtic Frost, Hellgammer, Sodom, Destruction tez troch?, Sarc?fago, Onslaught mo?e. Venom dosy? oryginalnie gra, ci??ko podobne znale??.
@Guzux
Ja gitar? si? od zawsze fascynowa?em, wi?c w ko?cu elektryka kupi?em. A uczy? to si? sam ucz?, na pewno na pocz?tku nauczyciel pomo?e, bo poka?e podstawy itd, ale p??niej ju? lepiej samemu, poniewa? zaczynasz gra? w?asnym, oryginalnym stylem. Oczywi?cie jaki? schemat?w trzeba si? trzyma?. A na pocz?tek to na gitar? + piecyk trzeba wyda? co? oko?o 1200z?, ?eby dosy? fajnie si? gra?o. Najlepiej po?ycz od kogo? akustyka i pokmi?, jak ci si? spodoba to kup elektryka.

Reaction score
0

Najlepiej po?ycz od kogo? akustyka i pokmi?, jak ci si? spodoba to kup elektryka.

Mi?dzy akustykiem i elektrykiem jest ogromna r??nica. Elektryk jest ?atwiejszy dla pocz?tkuj?cych, gdy? ma cie?szy gryf, ni?ej zawieszone struny itd. Z akustykiem natomiast mo?esz si? nie rozstawa? ^^.

Najlepiej spotka? si? z jakim? nauczycielem, na jedn? - dwie lekcje i zobaczy? co i jak. P??niej zostaje tylko odpowiedni dob?r gitary i silna wola.

Pozdrawiam...

G

Guzux

Guest

Postanowi?em :D Kupuje gitare elektryczn? : . Do tego pewnie dojdzie wzmacniacz, troche se poczekam bo dostan? ja oczywi?cie w grudniu. Pozdrawiam

Reaction score
0

@Guzux

Dobry wyb?r, aczkolwiek w tym przedziale cenowym bardzo ?atwo trafi? na byle co.
SQUIER ma to do siebie, ?e robi 3 dobre gitary na 10. Jest to jednak dobry wynik w por?wnaniu do innych producent?w w tej klasie. Ale mimo wszystko, lepiej kupi? w sklepie ni? przez allegro. Oczywi?cie to twoja kasa i twoja decyzja.

Sam zaczyna?em od takiej gitary i d?ugo gra?em bez piecyka. Dobrze to wp?ywa na s?uch muzyczny, kt?ry w tym fachu jest na wag? z?ota. Gitar? zawsze mo?na pod??czy? do kompa i za darmo mo?na sobie symulowa? piece o warto?ci grubo ponad 5k. Wiadomo to nigdy nie to samo, ale nie od razu Polsk? zbudowano ;)
Poogl?daj sobie programy typu Guitar Rig.

Jak masz jakie? pytania, b?d? ktokolwiek inny chce si? czego? dowiedzie? o gitarach itd. to zapraszam, s?u?? porad? :)

Pozdrawiam...

G

Guzux

Guest

Mam pytanie odno?nie wzmacniacza - czy ta firma (mowa o mojej gitarze) produkuje w?asne piecyki? A co do sklepu czy allegro - oczywi?cie b?dzie to sklep w miar? mo?liwo?ci. Mieszkam blisko Frankfurt gdzie podobno jest jaki? dobry sklep muzyczny, poza tym jest jeszcze Gorz?w Wielkopolski i Zielona G?ra. A teraz jeszcze przy okazji s? tam jakie? polecane przez was sklepy muzyczne gdzie m?g?bym t? gitar? dosta??

Reaction score
0

@Guzux

SQUIER to podfirma FENDERa. Wiem, ?e robi? gitary, o wzmakach nie s?ysza?em. Powiedz ile mniej wi?cej chcesz wyda? na piecyk i w jakich warunkach b?dziesz go u?ywa?. Chodzi g??wnie o miejsce i przeznaczenie.

G

Guzux

Guest

Dom, max 1 k. Gitare ma moja kolezanka wiec sie jeszcze pobawie przed zakupieniem

Reaction score
0

@Guzux

Jak w domu to 10/15W, przy czym w 15 jest wi?cej 'kr?cide?'.
Cie?ko powiedzie? co? konkretnego, poniewa? teraz jest '1500STO900' produkt?w r??nych firm, kt?re r??ni? si? g??wnie cen?. Chodzi? po sklepach i ogrywa?, kt?ry? pr?dzej czy p??niej przypadnie do gustu. Wtedy najlepiej znale?? jego u?ywk?, bo w tej cenie piecki s? wykorzystywane raczej tylko do pr?b domowych, czyli nikt ich nie rozkr?ca? wi?cej jak na 1/2 mocy, nie skaka? po nich, nie kopa? itd. Chc? powiedzie?, ?e ci??ko kupi? bubla wtedy.

Ja mia?em jak?? pierdziaw? do grania w domu, najzwyklejszy g?o?nik z przesterem i miejscem na wpi?cie gitary. Potrzebny mi by? tylko do grania w domu. Teraz nie posiadam ?adnego wzmaka w domu. Gram na sucho, ?e tak powiem. :)

Pafik

Active User
Reaction score
0

Mnie metal wog?le nie rusza:p:p

Eldryzif

Advanced User
Reaction score
14

Mam chrapk? na now? fal? brytyjskiego heavy metalu.

Judas Priest

Tygers of Pan Tang

Tokyo Blade

Saxon rzecz jasna

Jest jeszcze par? takich, ale nie przychodzi mi teraz do g?owy. Ale za to jestem zszokowany szwedzkim Candlemassem.

O w?a?nie... i tutaj jeszcze black metal zanim black metal jeszcze istnia?. Kawa?ek g??wnie si? zaczyna od 0:45

Last edited:

Shredder

User
Reaction score
7

Ech znowu cisza, wi?c trzeba co? nowego dorzuci?.
Old School Thrash:

Troche gard?owego wokalu:

No i musi te? by? klasyka:

Children of the grave jest wed?ug mnie takim genialnym kawa?kiem, ?e nie da sie opisa?.

No i na koniec Motorhead:

Mephisto

?asic
Reaction score
99

Wczoraj w nocy s?ucha?em Hard Rock Radio i dwa razy w przeci?gu godziny pu?cili mi ten kawa?ek Dio, kt?ry tu poda?e? =P. Fajne, fajne, nie powiem.

Ostatnio prawie ca?y czas s?ucham radia, wi?c kilka spoko kawa?k?w znalaz?em.

I co? z innej paczki, konkretnie z grzebania po YT:

Drags

Hennessey
Reaction score
121

Mi ostatnio znowu wr?ci? smaczek na metal. Co s?dzicie o zespole evergrey?

Mephisto

?asic
Reaction score
99

Szczerze powiem, ?e nie s?ysza?em tego zespo?u. Teraz przes?ucha?em i ujdzie, chocia? IMO za du?o w nim r??nych wstawek elektronicznych. Zalatuje mi tu tak? t?p? techniawk?, chocia? wokal i instrumenty nie?le dzia?aj?.

I bonus. Nowy (no, ju? nie taki nowy) singiel Linkin Parka, czyli syf do kwadratu. First techno-rock I've ever heard.

Dla por?wnania Sybreed z 2007 roku. Jak i?? na komerch?, to tylko w takim stylu. Mimo wyra?nie zaakcentowanej elektroniki nuta jest zajebista.

Last edited:

Shredder

User
Reaction score
7

@Quepasa
Anvil to najbardziej lubi? ten kawa?ek

@@
To jeszcze wypada?oby co? dorzuci?, nie wiem czy ju? do podawa?em czy nie

Teraz nowoczesne troch?, og?lnie niezbyt lubi?, ale ten kawa?ek mi si? spodoba?:

No i Acid Drinkers nie mo?e zabrakn??

Drags

Hennessey
Reaction score
121

A co s?dzicie o tym kawa?ku? Wg mnie elektroniczne stawki do wcale nic z?ego je?eli to wszystko ?adnie wsp??gra.

Mephisto

?asic
Reaction score
99

Pocz?tek kozacki, ale wokal mi si? nie podoba. Wysz?oby im to lepiej, gdyby kole? przesta? udawa? pop gwiazdk?, a wzi?? si? za ?piewanie 'po metalowemu'.

Shredder

User
Reaction score
7

Zgodz? si? z Quepasa, ?e pocz?tek jest niez?y, ale hmm jak dla mnie ta muzyka jest no jakby to zbyt czysta. Metal ma by? brudny, nieokie?znany (IMO). Ale nie ma co dyskutowa? bo jedni lubi? progresywa s?ucha?, a mi zmienne metrum niekoniecznie si? podoba.

vBio

Advanced User
Reaction score
66

[youtube]u2BUu-MF-1U[/youtube]​

A co s?dzicie o KoRnie i o piosence Pop A Pill z nowej p?yty "Remember who you are"?

Status
Not open for further replies.