• 01-04.05.2026 - DOUBLE EXP / SKILL EVENT!

Naprawa [CPU] - Problem

Status
Zamknięty.

Maniek NarutoOT

Advanced User
Luty 22, 2011
Liczba reakcji
5
Witam,
Pisz? do was z pro?b? o pomoc, nie jestem fanem lag?w jak ka?dy z was czytaj?cy ten temat, wi?c je?eli kto? potrafi, mia? doczynienia z czym? takim to prosz? o pomoc, chodzi o moj? wydajno?? procesora na windowsie 8, wynosi 100%, powoduje to spore "lagi",
\

yq6q.jpg

Odp: Naprawa [CPU] - Problem

Ide po fusy, wywr??? jaki masz procesor.

Po pierwsze jaki procek?

Po drugie proces symantec service framework(Antywirus Norton) zu?ywa sporo % CPU
Zobacz czy nie masz w??czonego automatycznego skanowania. Zmie? tego nortona albo reinstalacja.

Po trzecie wy??cz programy kt?re nie potrzebnie si? uruchamiaj? przy starcie systemu takie jak:
- AVG PC TuneUp
itp.
Wybierz uruchom i wpisz msconfig. Zak?adka "Uruchamianie"

Ostatnia edycja:

Procesor AMD ES-1800 APU with Tadeon Graphick 1.8 GHZ

Zako?czy?em nie potrzebne procesy, nie zmieni?o nic.

Jak zako?czy?e? procesy to spad?o u?ycie CPU?

Podaj cala specyfikacje kompa

Mo?esz przeskanowa? dysk jakim? programem np. HdTune (Zak?adki Health i Error Scan)

I opisz dok?adniej te lagi(Czy s? ca?y czas podczas grania, czy je?li "normalnie" u?ywasz kompa to system chodzi "stabilnie" bez przycinek itp. itd.)

Ostatnia edycja:

Opisz lagi : Wygl?da w taki spos?b, ?e w moim windows 8 wy?wietla si? "wysokie zu?ycie procesora: gg = 30%, tibia 60%, google chrome reszt?. GG wgl nie chce z pulpitu si? w??czy? dopiero reaguje po ponownym urochomieniu, tibia ( brak zadania po paru godzinach online ) , google chrome wolno chodzi og?lnie.
Daje + za program HD TUNE, sprawdzam nim.

Mo?e masz ch?odzenie beznadziejne i przy takim obci??eniu nie wyrabia. Sprawd? temperatury na procku, karcie graficznej przy niskim i wysokim obci??eniu, zaraz po starcie komputera i po godzince.

Ostatnia edycja:

odwied? stacje z odkurzaczem

Daj screena proces?w po starcie systemu z rozszerzona kolumn? "nazwa" ;d

Chlodzenie na pewnonmam chujowe. Bo po dlugim czasie online glosno zaczyna chodzic a u mnie laptop wlaczony 17/7. Pozniej dam edit dodajac to o co prosicie

Moim zdaniem masz za s?aby PC na Windows 8,albo zr?b logi z OTL lub innym programem ale logi ci nie pomog? rozpatrzy? bo nie wiem jak to si? robi polecam te? malwarebytes anti malware(mo?e wirus).A tak w og?le to powy??czaj zb?dne programy.Te? mia?em ten problem 100% u?ycia procka zrobi?em skan i wykry?o par? i nadal dzia?a ale wczoraj robi?em format bo blue screen mia?em.A jak si? grzeje to zmieni past? termo przewodz?c? na lepsz? z dodatkiem srebra lub diamentu(lepsza z diamentem bo mia?em to na lekcjach bo ja technik informatyk).A co to jest ten Symantec????

Temperatur? sprawd? Speed Fan.

@up
W?a?nie nie wiem co to za proces ;d
Ja bym Ci poleca? program do optymalizacji wydajno?ci systemu Auslogics.BoostSpeed w wersji 5.5.1
defragmentacja czyszczenie i te sprawy ;d
Chyba ?e masz za s?aby sprz?t na 8 ;] To raczej nic nie wymy?limy ;d

Ja na starym lapku po p?? godziny tibia mi si? ci??a nawet i wgl. grza? si? to podmucha?em troch? suszark? w otwory i przesz?o na jakie? p?? roku/rok. : )

Kiedy ostatnio stacje czy?ci?e?? Jestem pewien, ?e masz tam kopalnie kurzu.

chyba wiem co nawet jest z laptopem masz mo?e podk?adk? pod laptopa z wentylatorem(du?ym)? lub inne je?li nie to polecam ten moim zdaniem si? nad:

http://allegro.pl/laptop-podstawka-chlodzaca-pod-laptopa-podkladka-i3912789864.html

G??wne zalety:

Przep?yw powietrza: Wentylator kieruje ch?odne powietrze, kt?re znajduje si? poni?ej, na ca?a obudow? laptopa. Pozwala to na obni?enie temperatur? obudowy, jak r?wnie? rdzenia procesora.<<<<<<<<<<<<<(Prosz? i temperatura z g?owy)
Du?e rozpraszanie ciep?a dzi?ki zastosowaniu powierzchni z siatki aluminiowej
?atwa instalacja
Lekka waga - u?atwia transport
z??cze USB - pracuje bez dodatkowych sterownik?w
Gumowe podn??ki eliminuj? wibracje i rezonans
Stabilna i elegancka konstrukcja z pod?u?nymi podstawkami pozwala na wygodn? prac? nawet z najwi?kszymi laptopami na rynku
W??cznik ON/OFF

Ta b?dzie dobra na pewno.

Je?li to nie pomo?e to zmie? system lub przeskanuj komputer.I nie wiem po co ci ten program AVG TuneUp.

Polecam http://www.dobreprogramy.pl/Wise-Care-365,Program,Windows,35514.html

Zr?b defragmentacje daje te? ?e procesor si? muli bo dysk jest podzielony na sektory czyli fragmenty i musi d?ugo szuka? by z?aczy? program do kupy.Zr?b defragmentacj? dysku i optymalizacje.

Sprawd? jaki masz socket p?yty g??wnej i spr?buj znale?? lepszy procesor z pasuj?c? warto?ci?.
Sprawd? te? stan swojego ch?odzenia.

W przypadku laptopa mo?esz postawi? sobie obok biurka taki wiatrak, jak nieraz stoj? w mniejszych sklepach w lato.
Pr?bowa?em podstawek ale s?abo chodzi?y a taki wiatrak odpalony na pe?n? pr?dko?? to jednak skuteczne rozwi?zanie i obni?a temperatur? podzespo??w w kilka sekund.
Tak to u mnie kiedy? wygl?da?o:
549g1g.jpg

Ostatnia edycja:

A co to jest ten Symantec????

Proces symantec service framework, wydaje mi si? ze jest to Antywirus Norton
M?wi?em ?eby sprawdzi? czy nie ma w??czonego automatycznego skanowania czy co? w tym stylu a je?li nie a proces zu?ywa dalej du?o % CPU to niech zmieni Antywirusa.
Mo?e to by? r?wnie? wirus w systemie,nieaktualne/pomieszane sterowniku(poprostu syf na kompie),wysokie temperatury,uszkodzony dysk(ma bad sector)

Albo mo?e by? to us?uga .net framework mia?em tak na xp chyba z wersja 3.5 ;p dlatego chcia?em si? upewni? ;] bo jak tak, to znam rozwi?zanie tego problemu ;p

Kiedy ostatnio stacje czy?ci?e?? Jestem pewien, ?e masz tam kopalnie kurzu.

Nigdy hehe, zaraz lec? po suszark?.

2. tak wygl?daj? moje procesy :

hs8m.jpg

3. Pobieram BoostSpeed 5.5.1

I napisze jakie efekty, wszystkim od odpowiedzi daje + . Pozdrawiam

---------- Tre?? dodana o 18:10 ----------

Dodaje edit, ten program jest megaaa co? takiego szuka?em ale licencja kosztuje, nie ma ktos cracka albo w jaki? spos?b darmowy uzyska? licencje? lub darmowy taki program?

Status
Zamknięty.
Back
Do góry