Noszenie no?a przy sobie

Status
Zamknięty.

Xzidaz

Active User
Styczeń 24, 2010
Liczba reakcji
3
Witam,
Chcia?bym si? dowiedzie? czy mog? nosi? przy sobie n?? (do obrony w?asnej).
N?? posiada ostrze o d?ugo?ci 12 cm, czy jest to karalne? Za ka?dy pomocny
post daje reputa.

Odp: Noszenie no?a przy sobie

Em. jest to napewno dziwne.

Ale trzymaj n?? w miejscu niewidocznym dla innych ludzi i b?dzie raczej okej.

ps.
Nie mam poj?cia czy jest to karalne.

Nie pomog?e? mi do ko?ca ale reput za dobre ch?ci.
Chodzi mi g??wnie czy jak by mnie zatrzymali(policja), np. rutynowa kontrola i znale?li by n??.

Ostatnia edycja:

o ja pierdole... click!

Po co Ci n??? Zapisz si? na jaki? kurs samoobrony, Krav Maga czy co?.

Ludzie, on zapyta? czy mo?e nosi? przy sobie n??, nie prosi? o porady dotycz?ce samoobrony.

@topic
Popytaj na forach prawnych.
Art. 4. 1.Ilekro? w ustawie jest mowa o broni, nale?y przez to rozumie?:
1) bro? paln?, w tym bro? bojow?, my?liwsk?, sportow?, gazow?, alarmow? i sygna?ow?;
2) bro? pneumatyczn?;
3) miotacze gazu obezw?adniaj?cego;
4) narz?dzia i urz?dzenia, kt?rych u?ywanie mo?e zagra?a? ?yciu lub zdrowiu:
a) bro? bia?? w postaci:
– ostrzy ukrytych w przedmiotach niemaj?cych wygl?du broni,
– kastet?w i nunczak?w,
– pa?ek posiadaj?cych zako?czenie z ci??kiego i twardego materia?u lub zawieraj?cych wk?adki z takiego materia?u,
– pa?ek wykonanych z drewna lub innego ci??kiego i twardego materia?u, imituj?cych kij bejsbolowy,
b) bro? ci?ciwow? w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezw?adniania os?b za pomoc? energii elektrycznej.
Wed?ug powy?szego, mo?esz sobie hasa? z no?em pozostaj?c bezkarnym. Aczkolwiek lepiej sugeruj si? wypowiedziami os?b obeznanych w temacie, nie mnie.

Poza powy?szym:
? 1 Kto w miejscu publicznym posiada n??, maczet? lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczno?ci jego posiadania wskazuj? na zamiar u?ycia go w celu pope?nienia przest?pstwa, podlega karze aresztu, ograniczenia wolno?ci albo grzywny nie ni?szej ni? 3.000 z?.
? 2 W razie pope?nienia wykroczenia okre?lonego w ? 1 orzeka si? przepadek przedmiot?w stanowi?cych przedmiot wykroczenia, cho?by nie stanowi?y w?asno?ci sprawcy.

a okoliczno?ci jego posiadania wskazuj? na zamiar u?ycia go w celu pope?nienia przest?pstwa

To zdanie mo?na rozumie? r??nie, natomiast wynika z niego (przynajmniej na m?j, ch?opski rozum), ?e je?li nie szanta?ujesz przechodni?w i nie d?gasz po?owy z nich by pobawi? si? w CS'a w ?yciu realnym, a posiadasz n?? jedynie w celu zabezpieczenia swojego ?ycia i zdrowia, to jest to jak najbardziej dopuszczalne. Radzi?bym Ci si? jeszcze porozgl?da? po forach prawniczych, na TNP raczej prawnik?w nie u?wiadczysz.

Z tego co wiem to mo?esz przy sobie posiada? n?? nie wi?kszy ni? szeroko?? d?oni mierz?? po??czone palce (??czysz 4 palce i nie mo?e ostrze by? wi?ksze). Oczywi?cie nie jestem tego pewny wi?c nic nie stwierdzam z g?ry, ale lepiej zapisz si? na jaki? kurs samoobrony (kyokushin, teakwondo, box itp.), chodz?c na to masz wi?ksze szanse na to, ?e sprawce obijesz a z no?em nic nie wiadomo czasem lekka pomy?ka i mo?esz go zabi?.

Pozdrawiam xKrysteKx!

Dowiedzia?em si? tego czego chcia?em, wi?c; prosz? o zamkni?cie tematu.
Wszystkim, (kt?rzy pomogli) daje po punkciku.
Pozdrawiam,
Xzidaz.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry