Notepady W szkole? |Uwaga|

Notepady W szkole? |Uwaga|

• Tak !!!

Votes: 0 0,0%
  • Jasne

• To najwspalniasza ?ecz jaka mo?e by?

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Oczywi?cie ?e nie to naj g?upsza ?ecz jaka mo?e by?.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

• Nie

• Poprostu do kitu to.

• Nie mam zdania

• Tak !!!

• Jasne

Votes: 4 12,9%

Votes: 7 22,6%
  • Nie

Votes: 4 12,9%
  • Poprostu do kitu to.

Votes: 1 3,2%

Votes: 2 6,5%
  • Nie mam zdania

Votes: 2 6,5%
  • a:7:{i:24062;a:5:{s:12:"polloptionid";i:24062;s:6:"nodeid";s:7:"2442391";s:5:"title";s:7:"Tak !!!";s

Votes: 11 35,5%

• Total voters
    31
  • Poll closed .
Status
Zamknięty.

Pawcio Mistrz

Advanced User
Czerwiec 6, 2009
Liczba reakcji
32
0afffcdd0e448a68f76728c2dd451b80,16,1.jpg

Serdecznie Witam, wczoraj gdy ogl?da?em Uwag? Opowiedziano o bardzo fajnej ?eczy :) Zapraszam do czytania :)
W jakiej to klasie dzieci wol? mie? kr?tsze przerwy, d?u?sze za? lekcje? I z jakiej przyczyny?

fe5ecfe3578135b41035720b62cd1ab7,35,1.jpg

Julia i Pola maj? po 9 lat i mieszkaj? w Katowicach. Chodz? do III klas. Julia uczy si? w tradycyjny spos?b, Pola jest uczennic? klasy jedynej w swoim rodzaju w ca?ej Polsce.
- Najpierw niekt?rzy my?leli, ?e pani sobie robi ?arty – m?wi Pola.
To nie s? jednak ?arty, tylko najpowa?niejsza w ?wiecie nauka. Tyle, ?e nie tylko z ksi??kowych podr?cznik?w i z zeszytami, ale jeszcze na dodatek z ma?ymi komputerami. Tak, bo w klasie jest 23 uczni?w i ka?dy dosta? sw?j w?asny netbook. Urz?dzenie jest niewielkie, dla bezpiecze?stwa powleczone gumow? pow?ok?. Ma 9-calowy ekran, niewielk? klawiatur? i bezprzewodowy dost?p do Internetu. Wychowawca r?wnie? ma komputer – to takie centrum zarz?dzania i kontroli nad uczniami.
- Nikt wcze?niej nie pracowa? w ten spos?b z komputerami – m?wi El?bieta Bryl, wychowawczyni klasy z netbookami. – S? w szko?ach pracownie komputerowe, ale nasze dzieci ucz? si? na komputerach tak?e innych przedmiot?w ni? informatyka.
Komputery s? uzupe?nieniem tradycyjnych metod. Dzieci nadal korzystaj? z ksi??ek, pisz? w zeszytach, czytaj? lektury – i bardzo to lubi?. Udzia? netbook?w w lekcji to na og?? jej trzecia cz???, czasem troch? wi?cej, a czasem troch? mniej. Dzieci maj? wgran? do netbook?w tre?? swoich podr?cznik?w. Po lekcjach komputery zostaj? w szkole, a w domu dzieci korzystaj? z ksi??ek. Prac? domow? odrabiaj? w tradycyjny spos?b, nadal ?wicz? pisanie i ortografi?. Nie ma obaw, ?e odzwyczaj? si? od si?gania po papierow? wersj?.
- Odk?d w szkole s? laptopiki Iza po po?udniu nie zawsze siada za komputerem – m?wi Dorota Og?rek, matka jednej z uczennic. – Bywa, ?e przychodzi sobota i m?wi – ojej, ja przez ca?y tydzie? nie otworzy?am komputera.
W ramach pilota?owego programu "Lekki jak pi?rko – multimedialna szafka dla ucznia" (bo dzi?ki netbookom znacznie l?ejsze s? tornistry) netbooki podarowa?a szkole jedna z firm komputerowych. Netbook kosztuje oko?o 900 z?. Od wrze?nia ma?e komputery zostan? wprowadzone w sze?ciu kolejnych klasach na ?l?sku.
- To przedsi?wzi?cie dla kreatywnych i uczy kreatywno?ci nie tylko dzieci, ale i nauczycieli – m?wi Stanis?aw Faber, ?l?ski kurator o?wiaty. – Nauczycielom ?atwiej wprowadza? innowacyjne programy, a skala ich mo?liwo?ci przy u?yciu multimedi?w jest nieograniczona.
Taki system edukacji sprawdzi? si? ju? we Francji, Portugalii, niedawno zosta? wprowadzony r?wnie? na W?grzech i Rumunii. Nie ma w?tpliwo?ci, ?e b?dzie tak i u nas, skoro…
- Dawniej prosili?my pani? dyrektor, ?eby skr?ci?a lekcje, a wyd?u?y?a przerwy – m?wi Dominika, uczennica netbookowej klasy. – A teraz jest na odwr?t. Wolimy by? ca?y czas na lekcji.

?r?d?o : Uwaga! TVN - Reporta?e - Jedyna taka klasa (na razie).
Co my?licie na tak? rzecz u nas w szko?ach? :D Zapraszam do komentowania oraz g?osowania w SONDZIE. Sonda trwa 3 dni.

Serdecznie pozdrawiam
Pawcio ;)

Odp: Notepady W szkole? |Uwaga|

Ciekawe. Hm... mam nadziej?, ?e je?eli ten program obejmie nasz? szko??, to b?d? m?g? bra? swojego laptopa? ^^
Z tymi laptopami to ?wietny pomys?. Jednak bior?c pod uwag? pr?dko?? pisania na klawiaturze niekt?rych z naszej klasy... dla mnie lekcja trwa?aby 10 minut ;]

Heh, te laptopy to dobry pomys? (ogl?da?em ten reporta?), nie trzeba tyle syfu nosi?, tylko o wiele l?ejszy i przyjemniejszy w obs?udze notebook, ja osobi?cie jak najbardziej popieram ten system i licz?, ?e dosi?gnie on te? mojej szk??ki :D

Witam :) U mnie w szkole te? ma tak by?. Nasza pani dyrektor opowiada?a nam, ?e wygra?a jaki? konkurs "Laptop dla ka?dego ucznia". Podobno szko?a ma dosta? laptopy dla uczni?w w ci?gu 2 lat. Jestem ciekaw czy ten pomys? wypali.

Ciekawe. Hm... mam nadziej?, ?e je?eli ten program obejmie nasz? szko??, to b?d? m?g? bra? swojego laptopa? ^^
Z tymi laptopami to ?wietny pomys?. Jednak bior?c pod uwag? pr?dko?? pisania na klawiaturze niekt?rych z naszej klasy... dla mnie lekcja trwa?aby 10 minut ;]
:d heh nom dobrze by by?o jak by mo?na bra? swoje lapy :D to ja bym gra? w tibi? i na forum ;D
A dla mnie lekcja by trwa?a 5-10 min :D

Heh, te laptopy to dobry pomys? (ogl?da?em ten reporta?), nie trzeba tyle syfu nosi?, tylko o wiele l?ejszy i przyjemniejszy w obs?udze notebook, ja osobi?cie jak najbardziej popieram ten system i licz?, ?e dosi?gnie on te? mojej szk??ki :D
No jasne ?e dobry pomys? :D Ja zabije moj? dyr? je?li tego nie wprowadzi xdd

Witam :) U mnie w szkole te? ma tak by?. Nasza pani dyrektor opowiada?a nam, ?e wygra?a jaki? konkurs "Laptop dla ka?dego ucznia". Podobno szko?a ma dosta? laptopy dla uczni?w w ci?gu 2 lat. Jestem ciekaw czy ten pomys? wypali.

Te? tak chcia?bym mie? hehe :D ?eby dyra wygra?a konkurs i by?my mieli lekcje na notepadach ;D

@down
Te? tak uwa?am ;]
Pozdro

Ostatnia edycja:

Bardzo fajny pomys? na edukacj?, sam ch?tnie by?bym za takim projektem w mojej szkole, w prawdzie profil informatyczny wi?c ci?gle kontakt z komputerami jest, ale nie zaszkodzi?o by pisa? na notebookach zamiast w zeszytach :D

Ja te? uwa?am ?e to dobry pomys?, na pewno uczniowie inaczej b?d? patrze? na lekcje w szkole, chocia? z drugiej strony wiadomo jakie s? dzieci i m?odzie?, rozwalaj? krzes?a, ?awki, co im wpadnie pod r?k?, wi?c pewnie notebooki tak?e b?d? cz?sto uszkadzane.

O ile mi wiadomo notepad, to jest taki program komputerowy, polska nazwa notatnik. :p

Chodzi ci chyba o Notebooki. Fajnie by by?o ale to odleg?a przysz?o??. Widzia?em to na filmie Tokyo Drift, wi?c chyba w Japoni to ju? jest. Albo po prostu w filmie chcieli pokaza? jaka ta Japonia nowoczesna itd. :D

Teraz kilka pyta? odno?nie ankiety:

1. Czym si? r??ni taka opcja jak "Tak" i "Jasne"
2. Czy nie rozs?dniej by?oby da? tylko 3 opcje np. tak, nie, nie mam zdania.

To chyba tyle.

@DevLord
To samo chcia?em napisa? :D Tyle tu opcji ?e nie mog?em si? zdecydowa?:D
@topic
Chcia? bym takie co? w mojej szkole :D mi?dzy innymi dla tego ?e kocham infe i kompy (same 5-6 z infy) ale szko?y nienawidz? :D

Nie nie i jeszcze raz nie. Co to ma by?? Kurwa uczniowie b?d? pisa? na notebookach? No ludzie ale dla mnie to ju? kompletna pora?ka, poza tym w wi?kszo?ci polskich rodzin nawet nie sta? ?eby wykarmi? swoje pociechy, no dobra a nawet je?li to wszystko sponsoruje szko?a to za tym si? ci?gnie utrzymanie takiego sprz?tu, a my?liscie ?e takie dzieciaczki tego nie pogubi? i nie zniszcz?? Widze ?e dzieci w szko?ach zamiast si? rozwija?, uczy? poprawnie pisa? i liczy? to tylko b?d? si? cofa? w rozwoju a nauczyciele i dyrektor b?d? to nazywa? bardzodobrymsposobemnawykszta?ceniedzieci.

Po lekcjach komputery zostaj? w szkole, a w domu dzieci korzystaj? z ksi??ek. Prac? domow? odrabiaj? w tradycyjny spos?b, nadal ?wicz? pisanie i ortografi?. Nie ma obaw, ?e odzwyczaj? si? od si?gania po papierow? wersj?.

A zdaje mi si? ?e jest r??nica jakby w 1-3 klasie odrabia? p?? godziny lekcje w domu ni? uczy? si? i pisa? prawie 6 godzin w szkole.

Nie nie i jeszcze raz nie. Co to ma by?? Kurwa uczniowie b?d? pisa? na notebookach? No ludzie ale dla mnie to ju? kompletna pora?ka, poza tym w wi?kszo?ci polskich rodzin nawet nie sta? ?eby wykarmi? swoje pociechy, no dobra a nawet je?li to wszystko sponsoruje szko?a to za tym si? ci?gnie utrzymanie takiego sprz?tu, a my?liscie ?e takie dzieciaczki tego nie pogubi? i nie zniszcz?? Widze ?e dzieci w szko?ach zamiast si? rozwija?, uczy? poprawnie pisa? i liczy? to tylko b?d? si? cofa? w rozwoju a nauczyciele i dyrektor b?d? to nazywa? bardzodobrymsposobemnawykszta?ceniedzieci.
A zdaje mi si? ?e jest r??nica jakby w 1-3 klasie odrabia? p?? godziny lekcje w domu ni? uczy? si? i pisa? prawie 6 godzin w szkole.

No i co ztego ?e lekcje na notebookach by by?y? :D

@DevLord
To samo chcia?em napisa? :D Tyle tu opcji ?e nie mog?em si? zdecydowa?:D
@topic
Chcia? bym takie co? w mojej szkole :D mi?dzy innymi dla tego ?e kocham infe i kompy (same 5-6 z infy) ale szko?y nienawidz? :D

Nom tak jak ja mam same 5-6 Z infy :*** Kocham j? :D Witaj w klubie :D
O ile mi wiadomo notepad, to jest taki program komputerowy, polska nazwa notatnik. :p
Chodzi ci chyba o Notebooki. Fajnie by by?o ale to odleg?a przysz?o??. Widzia?em to na filmie Tokyo Drift, wi?c chyba w Japoni to ju? jest. Albo po prostu w filmie chcieli pokaza? jaka ta Japonia nowoczesna itd. :D

Nie zgodz? si? z tob? ten program edukacyjny obowi?zuje w portugali i w?oszech.. P.S Co do nazwy wiem pomyli?em si? :P

Teraz kilka pyta? odno?nie ankiety:
1. Czym si? r??ni taka opcja jak "Tak" i "Jasne"
2. Czy nie rozs?dniej by?oby da? tylko 3 opcje np. tak, nie, nie mam zdania.
To chyba tyle.
Ad.1
Tak wiem to by?o dla szpamu :D
2.Tak by?o by lepiej lecz chcia?em zaspamowa? moj? pierwsz? ankiet? hehe :D

Ja te? uwa?am ?e to dobry pomys?, na pewno uczniowie inaczej b?d? patrze? na lekcje w szkole, chocia? z drugiej strony wiadomo jakie s? dzieci i m?odzie?, rozwalaj? krzes?a, ?awki, co im wpadnie pod r?k?, wi?c pewnie notebooki tak?e b?d? cz?sto uszkadzane.

Nom, ja te? uwa?am ?e tak by by?o lepiej i by ch?tiej odrabiali lekcje :) Ciekawiej by to wygl?da?o ;D

Pozdrawiam
Pawcio

A jak dla to na ?adn? choler? nie jest to potrzebne bo co to da jedynie to ?e uczniowie zamiar si? uczy? b?d? szpera? po necie i tyle to da wi?c mi to oboj?tnie czy b?d? czy nie

Wg mnie nie. I co dzieci nawet nigdy jedynki za dyktando nie dostan?, bo s?ownik poprawi. I co z tego, ?e prace domowe odrabiaj? r?cznie. Albo niech robi? wszystko r?cznie albo komputerowo. Nawet lektury na tym maj? mie?. A potem takie dziecko nie wie jak ksi??ka wygl?da. Ju? niech nie przesadzaj?, ja bynajmniej jestem na nie. Btw za du?o opcji w tej ankiecie powinno by? Tak Nie Nie mam zdania a nie jeszcze To najwspanialsza rzecz pod s?o?cem To najg?upsza rzecz pod s?o?cem przecie? to znaczy to samo co proste Tak i Nie.

@edit nie doczytalem juz ktos wyzej o tym mowil :d

Pozdro

Ostatnia edycja:

Po 1. Szko?y nie sta? nawet na to, zeby kupi? porz?dne krzes?a, ?awki, sprz?t do WFu to sk?d wezm? pieni?dze na notebooki?
Po 2. W takiej 2 gim. pr?dzej ?ci?gali by programy kt?re maskuj? co ucze? robi i maniaczyli w CSa i tibi? niz si? uczyli :)
Po 3. Ciekawe kto pokryje koszty oprogramowania :|

Po 1. Szko?y nie sta? nawet na to, zeby kupi? porz?dne krzes?a, ?awki, sprz?t do WFu to sk?d wezm? pieni?dze na notebooki?
Po 2. W takiej 2 gim. pr?dzej ?ci?gali by programy kt?re maskuj? co ucze? robi i maniaczyli w CSa i tibi? niz si? uczyli :)
Po 3. Ciekawe kto pokryje koszty oprogramowania :|
Ja :D hehehe albo urz?d miasta, burmistrz lub co? takiego :D

Przy okazji
Refresh

Super. Jednak dla maniak?w kompa (ja? ) to ?wietna okazja :P Podoba mi si? to ?e ca?? klas? kontroluje komp nauczyciela. Ca?a klasa atak dDOS na kompa nauczyciela (bo szko?a nie jest bogata i komp padnie po chwili) i uczniowie maj? woln? lekcje :P A jak to u?atwi robienie zombie na ataki dDOS - przejmujesz kilka komp?w nauczycieli i masz ca?? szko?? w gar?ci :P No ale poza tym to ?wietny system edukacji. Tyle, ?e z moim p?dem pisania wypracowanie by trwa?o 10 minut (czyli 5 razy mniej ni? normalnie - pisemnie)

Status
Zamknięty.
Back
Do góry