Ogolne pytania odnosnie OTS i dedyka.

Jarofir

New User
Październik 2, 2009
Liczba reakcji
0
Witajcie Wszyscy!
Mam dzisiaj do Was kilka pyta? odno?nie OTSa i postawienia go na dedyku.
Po pierwsze:
- Na jakim systemie najlepiej postawi? OTSa ? Czy rzeczywi?cie Debian 5 ?
- Je?eli tak, to jest do tego jaka? wtyczka czy co? takiego, co pozwoli?oby mi na wizualne poruszanie si? po dedyku ?
Po drugie:
- Mam ju? stron? internetow? postawion? na serwerze z nazwa.pl . Teraz je?eli chc? mie? acc makera i takie inne bajery typu statystyki graczy itd., to czy musi by? to postawione razem na dedyku, czy mo?e sta? na tej stronie internetowej ?
Po trzecie (mo?e ju? tak nie do ko?ca zwi?zane z tematem):
- Klasyczne pytanie z troch? innym zabarwieniem. XML czy SQL ? Ju? wyja?niam... Mam silnik XML, nad kt?rym pracujemy [ja z kuzynem i koleg?] ju? od pa?dziernika. Ale teraz zda?em sobie spraw?, ?e je?eli b?d? chcia? zmieni? np temple wszystkim postaciom, albo wszystkim kontom da? 2 dni pacca dodatkowe, to we? kto? ogarnij np 1000 plik?w. I teraz jest problem, bo du?o namieszali?my w tym silniku i nie za bardzo chcemy od nowa robi? OTSa, bo nied?ugo mia? ju? ruszy?. S?ysza?em, ?e istnieje mo?liwo?? przerobienia otsa z XML na SQL, jednak nigdzie nie mog?em znale?? odpowiedniego poradnika... Mo?e jest komu? znane takie rozwi?zanie i chcia?by si? podzieli? ? Je?eli nie, to jakimi plikami r??ni si? OTS w XMLu od tego w SQLu (oczywi?cie patrz?c na pliki source)? Bo m?g?bym teoretycznie ?ci?gn?? takiego, kt?ry opiera si? na bazie danych i przekopiowa? cz??? plik?w moich z tego z XMLa a reszt? odpowiednio przerobi?.
Po czwarte:
- Mysql czy sqllight ?
Ostatnie pytanie:
- Jakie programy b?d? mi potrzebne do obs?ugi OTSa na dedyku ? jakie? biblioteki?

Z g?ry dzi?kuje za odpowied?. Szuka?em w necie ale posty, kt?re znalaz?em nie wyczerpywa?y tematu, nie satysfakcjonowa?a mnie odpowied?, nie znalaz?em takiego, kt?ry by w pe?ni rozwi?zywa? m?j problem.

pozdrawiam !

Napisa?em taki post tutaj: http://forum.otsoft.pl/showthread.php?t=23151
ale nie otrzyma?em ?adnej sensownej odpowiedzi, dlatego zg?aszam si? do Was!

@Edit
ROZWI?ZANE

Odp: Ogolne pytania odnosnie OTS i dedyka.

1. Debian najlepszy, lecz ?atwiejsze w obs?udze jest ubuntu.
2.Acc maker i statystyki musz? sta? koniecznie na dedyku.
3. Nie znam odpowiedzi.
4. Mysql.
5. Nie znam odpowiedzi.
Wiem ?e ma?o Ci doradzi?em lecz zawsze lepszy przys?owiowy rydz ni? nic.

Debian oczywi?cie wydaje si? tu najlepszym systemem operacyjnym. Znajdziesz na bank co? na necie z tym wizualnym.
2. Oczywi?cie na dedyku
3. Zap?a? komu? lub sam popr?buj. Ja nie znam ?adnego takiego poradnika.
4. Mysql
5. Do Debiana to przyda Ci si?:
Kod:
libboost-all-dev libgmp3-dev liblua5.1-0 liblua5.1-0-dev liblua50 liblua50-dev liblualib50 liblualib50-dev lua50 lua5.1 libsqlite0-dev libsqlite3-dev sqlite3 libmysql++-dev libmysqlclient15-dev mysql-client mysql-server mysql-common libxml2-dev libxml++2.6-dev cpp gcc g++ make automake autoconf pkg-config subversion liblua5.1-sql-mysql-dev liblua5.1-sql-sqlite3-dev zlib1g-dev zlib1g libcrypto++-dev gdb apache2 php5 phpmyadmin libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql

sixaa, a po czym to stwierdzasz, ?e ?atwiejszy? Przecie? Ubuntu to zmodyfikowany Debian. Wszystko robi si? tak samo, z reszt? jak na ka?dej innej dystrybucji. Jak Jarofir b?dzie mie? kaprys, ?e chce postawi? OTSa na CentOsie to te? postawi :)

Jarofir, wybierz system w jakim najlepiej si? poruszasz ;) pulpit mo?na doinstalowa?.
Mysqla b?dziesz te? musia? odpowiednio skonfigurowa? ?eby wyci?gn?? z niego jak najlepsz? wydajno??.
Do obs?ugi dedyka wystarczy Ci Putty do ??czenia sie przez ssh, WinSCP/jaki? klient FTP do przesy?ania plik?w.
Co do przer?bki silnika to pewnie trzeba by napisa? jakie? magiczne skrypty kt?re to zrobi? :D

Doman08, a dlaczego nie np Suse czy FreeBSD? Kwestia gustu i umiej?tno?ci

Ostatnia edycja:

Je?eli chodzi o silnik to je?li jeszcze nie masz graczy na serverze to ?aden problem. Po prostu wklej wszystkie swoje(!) dodane skrypty, sukcesywnie jest sprawdzaj i popraw w nich b??dy. Ten program istnieje, ale on tylko przerabia postacie z xml na mysql'a.

od?wie?am ! Prosz? o Pomoc !

jeszcze jeden refresh !

dalej prosze o pomoc, odswiezam !

Co Ty sie tak orasz? Wszystko jest w necie, wystarczy odpali? google i poszuka?..

Ad 1b. Instalujesz sobie X'y. I jaki? manager okien. Jak ju? koniecznie musisz mie? co? takiego na serwerze to instaluj XFCE albo Fluxbox. Nie b?d? ora? serwera.

Ad 3. B?dziesz potrzebowa? kogo? kto si? na tym zna. Domy?lam si?, ?e przerobienie ca?o?ci na sql to nie jest tak hop-siup. Mo?esz oczywi?cie skompilowa? sobie silnik SQL, a potem przenie?? mapke i dopisa? skrypty jakie miale? z silniku xml.

Ad 5.
- serwer ftp (np vsftpd lub proftpd)
- serwer www (np apache, ale polecam lighttpd)
- serwer bazy - tutaj akturat mysql. Chocia? ja raczej preferowalbym postgresql, bo mysql to zabawka :)
- no i biblioteki, np boost - polecam kompilacje ze ?r?de? tej biblioteki.

Back
Do góry