OTS 8.7 - Tibia bez wad

Status
Zamknięty.

Looq

User
Listopad 28, 2012
Liczba reakcji
0
Witam wszystkich forumowicz?w!
Pisz? tutaj poniewa? szukam ogarni?tych ludzi do wsp??pracy. Wszystko zaraz wyja?nie, ale na pocz?tku, kogo szukam i czego oczekuj??

Szukam przede wszystkim ludzi, kt?rzy znaj? si? na stawianiu OTSa, skrypter?w, mapper?w i grafik?w.
Oczekuj? od nich pe?nego zaanga?owania w projekt, ka?d? kandydatur? rozwa??, nie odrzuc? ?adnej pomocy.
Co oferuj??
To jest kwestia dogadania. Je?li chcecie to za pomoc mog? pom?c w czym? wam, zap?aci? (oczywi?cie w z?, a nie GP :D), ewentualnie jaka? posada na przysz?ym OTSie.

A teraz opowiem wam jak ja to widz?.
CipSoft troch? odwala z kolejnymi update'ami. Coraz mniej os?b gra w tibie, sta?a si? ona najpierw bociarni?, a p??niej otsem. Nie ma klimatu dawnych lat, jest tylko exp, exp, exp i jeszcze raz exp.

Moja wizja to naprawi? ich b??dy.

Dlaczego tibia 8.7? Poniewa? od tej wersji wprowadzili mounty, a jest to chyba najlepszy pomys? na kt?ry czekali wszyscy gracze, niestety przy tym spieprzyli rozgrywk? wcze?niejszymi i p??niejszymi update'ami i nawet pomys? z mountami im nie pom?g? za wiele.

Ja na OTSach za bardzo si? nie znam. Przesta?em gra? w tibi? gdzie? z 4 lata temu. Kiedy? hostowa?em jaki? "ots" na hamachi czyli pajda og?lnie. Jestem za to z zawodu grafikiem, z wykszta?cenia informatykiem wi?c troch? znam si? na tych sprawach i my?l?, ?e jest szansa to ogarn??.

W projekt mog? wsadzi? par? z?otych wi?c my?l?, ?e uda si? go doprowadzi? do ko?ca i ustawi? na dedyku. Nie wiem czy jest mo?liwo?? stworzenia mount?w w 7.6 - najlepszej wersji tibii jaka wysz?a, ale to nie ma ?adnego znaczenia.

M?j pomys? to powt?rzenie historii tibii. Nowa mapa tworzona od 0 jednak podobna do tej z tibii, aby jaki? klimat zosta? przeniesiony.
Wszystkie questy zmodyfikowane, NPC m?wi?ce po polsku lub angielsku. ?adnych tutoriali, informacji o lootach itd. Ka?dy quest to zagadka i na tym polega? b?dzie gra. Wszystkie ksi?gi napisane od nowa, stworzona nowa fabu?a (my?la?em o czym? pokroju diablo III). Oczywi?cie chcia?bym wprowadzi? kilka nowych item?w i zacz?? na dobry pocz?tek od rooka, tydzie? test?w i w tym czasie powoli rozbudowywanie mapki. Najwi?cej expa b?d? przynosi? questy, nie potwory, dlatego w?a?nie bardziej b?dzie si? op?aca? pozna? fabu?? ni? bezsensu zabija? potwory.
Nie licz?, ?e odnios? ogromny sukces, nie licz? na stado ma?ych dzieci, kt?re wejd? i b?d? si? trapowa? na mapie i blokowa? respawny. Chc? przyci?gn?? wszystkich, kt?rzy zrezygnowali z tibii przez jej niszczenie, praktycznie stworzy? now? gr?.

Na pocz?tku ?adnych oczywi?cie mount?w itd, wprowadza? to z kolejnymi update'ami. Na pocz?tku tylko raty, trolle, spidery, jaki? bear i mino. Brak nieaktywnych, blokowanych quest?w.

Mam nadziej?, ?e moja wizja wam si? podoba, je?li nie to napiszcie co jest nie tak.
Aha, nie piszcie mi, ?e kolejny projekt itd, bo mam zamiar go zacz?? i doci?gn?? do ko?ca, je?li nikt mi nie pomo?e to zrobie to sam tylko zajmie to 10 razy wi?cej czasu. Mam nak?ad oko?o 2-3 tys. z? ?eby to zrealizowa?, ale mimo wszystko chc? to robi? w miar? po kosztach.
Aha, i nie piszcie, ?e nie zarobi? na tym itd, bo sms, bo pacc, bo item shop... Wszystko b?dzie robione z g?ow?, nikt nie b?dzie na rooku lata? z czarami, ani golden helmetem, bo zap?aci?.

Pewnie, ?e chcia?bym ?eby ta inwestycja si? zwr?ci?a, ale to nie jest priorytet. Zale?y mi tylko ?eby to wszystko si? uda?o.

Prosz? o komentarze, a je?li macie propozycj? to zapraszam na PW.

Pozdrawiam,
LooQ

Odp: OTS 8.7 - Tibia bez wad

Witam,
widz?, ?e odzewu ?adnego nie ma, ale ja nadal b?d? was namawia? na do??czenie do projektu. Wczoraj odpali?em poraz pierwszy silnik, wszystko ?miga wi?c pora zabra? si? do roboty.
Mapa jest p?ki co RL. Planuje przerobi? na pocz?tek rooka, udost?pni? wszystkie legendarne questy, jednak b?d? one bardzo trudne i troch? zajmie ich rozwi?zanie. Dodam tak?e par? nowych quest?w. Exp rate b?dzie x0.2, czyli 5 razy mniejsze ni? na RL. Z quest?w otrzymywa? b?dziecie scrolle z expem, bo na tym polega? ma ta gra, nie na bezsensownym zabijaniu potwor?w. Z quest?w dost?pne b?d? tak?e najlepsze itemy.

Szukam skryptera/programiste, kt?ry b?dzie w stanie przerobi? silnik tak, aby wr?ci? on wygl?dem do tibii 7.6, czyli brak zb?dnych cooldown?w i innych pierd??, kt?re popsu?y zdecydowanie klimat tibii.

Do tego potrzebuj? osoby, kt?ra pomo?e ogarn?? teksty do ksi?g i dla NPC ?eby wprowadzi? fabu??, lub po prostu pisa? teksty po Polsku, jeszcze nie wiem czy ots b?dzie tylko dla ludzi z PL czy obcokrajowc?w.

Planuje te? wprowadzi? obok waluty tibijskiej p?atno?ci kryszta?ami, diamentami, a zmniejszy? ilo?? z?ota, kt?ra wypada z mob?w tak by mia?a ona jak najwi?ksz? warto??, licz?, ?e osi?gnie ona oko?o 1z? za 1k.

Graj?c tam mo?na b?dzie nie?le zarobi?, ale tylko nieliczni b?d? mieli tak? mo?liwo??. Prosz? o komentarze i zg?oszenia ch?tnych na PW.

Looq, moim skromnym zdaniem nie widz? sensu robienia serwera podchodzac? pod RL Tibie. No chyba, ?e chcesz po prostu zarobi?. Takich ots?w jest coraz wiecej. Widze ?e masz duzo wolnego czasu i dobry pomysl i na twoim miejscu stworzyl bym taka mapke ktorej jeszcze nie ma :)

Powiem tak:
Taki projekt nie ma szans zaistniec w swiecie, lub chociazby miec jakas tam zadowalajaca sensowna liczbe graczy.

Dlaczego?
Chcesz zrobic gre, na podstawie gry ktora juz ma swoje lata i w dzisiejszych czasach nie ma wiekszych szans na wybicie sie.
Teoretycznie, jakis tam % starych graczy ktorzy lubili takie rzeczy, moze sie przyciagnie. Jednak z 2 strony, tak samo oni jak i ja, nie wroca do gry, bo po prostu juz zbyt dlugo nie grali. Albo graja w cos innego albo w nic.

Druga sprawa, to jesli brac to juz czysto z perspektywy swiata open tibia takiego jakim jest dzisiaj, to tutaj tez nie ma szans.
Cos takiego od poczatku jak nie ma wystarczajaco duzo fajnych rzeczy, nie zaistnieje, bo bedzie to to samo co gdzie indziej, tylko mniej rzeczy do zrobienia w grze.

Przy okazji, mozna by tez wziac ten projekt do porownania z innymi grami ktore posrednio mniej lub bardziej byly wzorowane na tibii. Zezenia na ten przyklad. (Jeszcze cos bylo, ale nie pamietam.)
Wszystko robione od nowa, mapa, client, grafiki, cala gra. Tylko w sumie zasada taka troche jak na tibii bo na tym to bylo czesciowo wzorowane. I co z tego wyszlo? Jakis tam maly otsik ze zmienionymi grafikami jak wiekszosc uwaza. Gra ledwo setka graczy czy cos kolo tego.
Jesli chcesz stworzyc taki projekcik, to jedyne co moze wypalic, jesli zrobisz cos na prawde dobrego.
Jesli chcesz porywac sie na zrobienie nowej tibii, czegos co sie rozwinie w wiekszym stopniu i bedzie miec dziesiatki tysiecy graczy, nie licz na to.
Tibia juz byla zrobiona i jest robiona dalej. Czasy swojej swietnosci juz ma za soba. Wszystko sie zmienilo. Gdyby cipsoft zaczal teraz od 0 i robil wszystko dokladnie tak jak kiedys. A tibii jeszcze by nie bylo, tylko wlasnie teraz by powstawala. Tez by nie mieli zbyt duzych szans. I to oni, ci ktorzy ta gre wymyslili i stworzyli tez wlasnie w ten sposob calkowicie od 0. A ty, jako byly gracz, chcesz po prostu zrobic to co oni zrobili, czyli problem jest taki, ze raz: zle czasy na takie cos, dwa: nie robisz nic nowego, tylko to co robili oni, moze lekko zmienione.

@up
My?lisz, ?e nawet z takim wk?adem, kt?ry jak na OTS jest spory nie da rady nic zrobi??
Kurde, sam ju? nie wiem. Jestem w stanie si? bardzo zaanga?owa? w ten projekt, ale potrzebuje kilka os?b o kt?rych ju? wy?ej pisa?em, po??czy? si? na VT albo skype i powa?nie pogada?.
Jaka? tam zawsze szansa jest, mo?na zaistnie? - tak mi si? wydaje. Chcia?bym stworzy? zupe?nie now? fabu?? i gr?, kt?ra nie polega tylko na bezsensownym klepaniu rotworm?w i trolli.

Chcia?bym te? za?o?y? na stronie gie?de i pozwoli? ludziom zarabia? na tej grze, czyli wystawianie rzeczy za rl hajs. My?l?, ?e wtedy gracze bardziej by si? w to wci?gneli, bo ka?dy chcia?by zarabia? graj?c... Stworzy?bym tak? gr? ?eby 1k mia?o naprawd? spor? warto??, ?eby gra by?a ci??ka. Noobki odejd?, wytrwali zostan?, a z czasem i Ci s?abi si? jednak prze?ami?, bo zobacz?, ?e gra tu wielu graczy.
Gra by?aby ciekawa na pewno, rozbudowa?bym mapk? ?eby kto? nie gra? 2 raz w to samo czyli pierwszy raz w tibie, a teraz jeszcze w otsa kt?ry tak samo wygl?da. A nowa fabu?a i to, ?e np. zabicie tysi?cy trolli b?dzie mniej op?acalne ni? zbieranie i czytanie ksi??ek, rozkminianie czy Tom zakopa? sw?j skarb pod drzewem na wschodzie czy zachodzie .

O to mi w?a?nie chodzi, o stworzenie gry MMORPG, a nie tibii kt?ra przez kr?tki czas parodiowa?a rpg, a teraz prawdopodobnie Cipy nie wiedz? co to znaczy.

@up:

Napisz na gg to mo?e si? jako? dogadamy co do mapek. chyba ?e propozycja pozostaje taka jak w poprzednim temacie to podzi?kuj? z g?ry bo tylko czas bym zwa?ci? :)

to pisz: 5980495, bo widze ze jestes niedostepny a nie lubie jak ktos na niewidoku siedzi :D

Status
Zamknięty.
Back
Do góry