Ots Roleplaying - Pomys?

Sterger

Advanced User
Czerwiec 2, 2008
Liczba reakcji
10
Witam !
Od d?u?szego czasu nie wchodzi?em na forum i Tibi?... Jednak zn?w mnie przyci?gn??a... Graj?c w inn? gr? MMORPG zobaczy?em tam spos?b gry RolePlaying (po polsku : Odgrywanie R?l) znaczy to ?e nie przyk?ada si? tu du?ej uwagi na level i skille postaci a na klimat gry.Przyk?ady takiej gry:
-posta? po ?mierci nie zmartwychwstaje
-zachowujemy si? w klimacie ?redniowiecza
-nie wyg?upiamy si?
Jest to tylko m?j pomys? (my?l? ?e pierwszy taki poruszony na tym forum) je?li kto? zdecydowa? by si? na rozpocz?ciem prac nad takim ots'em prosz? pisa? na PW je?li znajd? chwil? wolnego czasu to z ch?ci? pomog?.

Mam kilka pomys??w co do takiej gry:
-w?asna,pi?kna i klimatyczna mapa otsa(nie du?o expowisk itp. tylko klimatyczne krajobrazy)
-questy od graczy np. Zabij zb?jc?w ,kt?rzy okradli m?j dom
-ca?y ots tworzy?a by spo?eczno?? graczy i niewielka ilo?? NPC pomy?lcie sami "lasy,pola,miasta z du?ymi ilo?ciami graczy z ,kt?rych ka?dy ma swoj? histori? do opowiedzenia,zb?jcy z graczy ,kt?rzy mieszkaj? w g?rach...
-stosunkowo ma?e obra?enia broni i ma?a ilo?? ?ycia a czary mieli by tylko prawdziwi wojownicy
-armia miasta sk?adaj?ca si? tylko z graczy
-kilka miast prowadz?cych walki czyli podbijanie wsi i obszar?w

Mam jeszcze takich pomys??w du?o ,a wed?ug mnie taki ots by?by pi?kny ale zaraz wesz?y by na niego osoby ,kt?re wszystko by zacz??y psu?... Ale my?l? ?e przy odpowiedniej ochronie GM'?w przed takimi osobami i wprowadzenie formularzy do zalogowania si? na ots (graczowi ,kt?ry chce spamowa? na serwerze nie b?dzie si? tego chcia?o pisa? ,a gracz ,kt?ry bardzo chce si? w takie co? pobawi? z cierpliwo?ci? poczeka - to moje zdanie)rozwi?za?o by problem.Dobrze ja ju? si? rozpisa?em co wy o tym my?licie ?

Odp: Ots Roleplaying - Pomys?

Marzenia... :S
Pomys? fajny, ale tylko dla fanatyk?w, nie dla "zwyk?ych" graczy. Pomys? nad wymiar fajny, wyr??niaj?cy si? z t?umu itp. Ale jak wcze?niej napisa?em, fajnie ?y? marzeniami...
Ale warto spr?bowa?, mo?e si? uda? Sk?d my to mo?emy wiedzie? ;) Jest ryzyko jest zabawa, a tu jeszcze taki szczytny cel.

Jestem ca?kowicie za tym, aby taki serwer zosta? stworzony. Taki serwer prywatny o ?redniowieczu z rolami graczy prawdziwymi poruszy?by zainteresowanie. Ludzie wed?ug mnie byliby ciekawi, jak wtedy si? ?y?o. Jak b?dzie si? ?y?o na serwerze. Na pocz?tek tylko 1 przyda?oby si?. Zrobi? z marzenia, rzeczywisto??. Na pocz?tek, pod jak? by?oby to wersj? tibii... Najlepiej 8.40+, nast?pnie mapa, npc, regulamin. Sporo roboty, przyda?aby ci si? wielka ekipa. ?atwo takiej si? nie znajdzie. Z tego powodu, je?li postanowi?by? zrobi? taki projekt, lub kto? z tego forum, to zg?aszam si? jako tester i mapper. Ma?? wie? ?atwo wyrobi?, bordery te? ?atwo doda?.

Ostatnia edycja:

Ciesz? si? ?e spodoba? wam si? ten pomys?.Wiem ?e to bardzo wymagaj?cy projekt przez co ja si? za niego nie wezm?.Jednak je?li kto? z forum mia?by tyle czasu,si?,cierpliwo?ci i postanowi? by wzi?? si? za ten projekt to z przyjemno?ci? pomog?.Wed?ug mnie taki ots cieszy?by si? du?? popularno?ci?.Wyobra?cie sobie sami wsp?lne polowania na du?e i pot??ne bestie jakimi s? smoki,nowi wojownicy trenowali by walk? w g?stych lasach na wilkach i innych le?nych stworzeniach ,a cywile ?yli by w swoich domach i prowadzili tak?e ciekawe ?ycie... My?l? ?e mo?na spr?bowa? i to nawet teraz ,zebra? z 2-3 mapper?w, kilku skrypter?w i hostera i ots zapocz?tkowa? by swoje istnienie... ?wiat nie musia?by by? na pocz?tku du?y ,a zobaczyliby?my jak to by wygl?da?o... Mo?na by by?o wprowadzi? kilka dodatk?w np. Kowalstwo,Alchemia i tak by si? zdobywa?o mikstury i inne rzeczy a nie od NPC... Wed?ug mnie raty na pewno by?y by malutkie ,bo tu smoki maj? by? pot??ne i legendarne w przeciwie?stwie do Tibii realnej wi?c wprowadzenie jeszcze mniejszego expa za potwory by?o by dobrym rozwi?zaniem...W domach nie le?a?y by ju? na ziemi przedmioty a by?y by umeblowane...Na takim otsie ka?dym kim? by?by a prze?yte tam wydarzenia na pewno pozosta?y by w my?lach graczy... ?luby,wsp?lne biesiadowanie w karczmach ,a podczas zimy ciep?e i przyjemne odpoczywanie przy kominku...

Ostatnia edycja:

C?? pomys? jest ?wietny tyle ?e pod jak? tibie?Ch?tnie te? pomog? robi?.Mog? kupi? dedyka itp.
Jednak je?li b?dzie to pod 8.10 to polecam do pomocy takich ludzi jak:
- Wyro
- Sentil
- Vrael
- Dark Magician
Poniewa? oni robi? lub edytuj? serwery najlepiej.Jest te? kilka os?b kt?rych nie wymieni?em ;D.
Wi?c tak jak m?wi? pomys? ?wietny.

Wed?ug mnie najlepiej tibia + 8.40 bo tam jest wiele ciekawych grafik otoczenia i mo?na dzi?ki temu zbudowa? wiele pi?knych krajobraz?w ale 8.10 te? jest ca?kiem niez?a... No ale ten wyb?r nale?y do osoby ,kt?ra si? za to we?mie a ja tak? nie jestem.. Za du?o pracy jak dla mnie ale za to mog? pom?c przy tworzeniu pomniejszych mapek i doda? wiele ciekawych pomys??w ,kt?rych mam bardzo du?o.. Ale wed?ug mnie jedno powinno zosta? nie zmienne... Posta? po ?mierci odchodzi na zawsze.. To nadaje klimat i ka?dy b?dzie czu? si? zagro?ony ,a taki dreszczyk emocji np. przy polowaniu na ogromnego smoka naprawd? jest wspania?y tylko gorzej po ?mierci... A jeszcze wymy?li?em ?e za rejestracj? mo?na pobiera? op?at? to zmniejszy?o by jeszcze wi?cej ilo?? spamer?w i ludzi dzia?aj?cych przeciw serwerowi ,a tak?e pomog?o na zbi?rk? na dedyka...

Pomysl super. Proponuje najnowszy klient Tibi czyli 8.54. Dlaczego ? Mnostwo nowych ground/earth i wiele wiele wiecej. Jezeli takowy projekt mialby powstac oferuje sie jako mapper. Moznaby jeszcze dodac skrypty typu :
-meczenie sie podczas biegu
-m mniej capa tym wolniej biegamy
-co okreslona ilosc czasu spedzona w grze musielibysmy sie przespac
-koniec z aolami, jak zginiesz to twoje rzeczy podnosza inni
-outfity zalezne od ekwipunku/profesji

itp. itd. Trzeba zdac sie na wyobraznie.

Klimat sredniowiecza, klimat prawdziwej Tibi. To jest to, czego powoli zaczyna brakowac.
Jak juz wspomnialem, jezeli powstanie takowy projekt, to chcialbym sie w niego zaangazowac.

Ostatnia edycja:

Ja moge sie podjac tego zadania bedac leaderem i mapperem , potrzebuje teamu, pisarzy ktorzy napisza genesis juz mam , webmastera tez , co o tym myslicie ? Mapa bylaby caly czas udpatowana. Dodawane bylyby nowe osady i wsie na istniejacych obszarach.

Ostatnia edycja:

Np. Uprawiasz sobie pole :D Potem je kosisz idziesz do miasta komus sellasz hehe :D

C?? pomys? jest ?wietny tyle ?e pod jak? tibie?Ch?tnie te? pomog? robi?.Mog? kupi? dedyka itp.
Jednak je?li b?dzie to pod 8.10 to polecam do pomocy takich ludzi jak:
- Wyro
- Sentil
- Vrael
- Dark Magician
Poniewa? oni robi? lub edytuj? serwery najlepiej.Jest te? kilka os?b kt?rych nie wymieni?em ;D.
Wi?c tak jak m?wi? pomys? ?wietny.

Hahaha.

#topic

Pomys? nie jest z?y, lecz ciekawe jak to wykonasz. To nie jest na twoje umiej?tno?ci, a za prac? specjalist?w b?dziesz musia? $$.

?wietna wyobra?nia i fantazja. Pomys? na serwer nie jest sam w sobie z?y, ale wykonanie jego poch?onie na pewno du?o, du?o czasu. Je?eli chcecie zrobi? serwer pod 8.10 to w 100% b?dzie to nie wypa?, bo ludzie nie graj? na takich klientach z powodu niestabilnego silnika XML. Je?eli co? chcecie robi?, to r?bcie 8.40 + ;]. Wtedy mog? wam trzyma? kciuki i czeka?, a? takie co? wykonacie.

Pozdrawiam,
Crisspen.

Tak tak wszystko pi?knie , ?adnie tylko za darmo takiego czego? nikt Ci nie zrobi , no chyba ze na odwal ..
Ale jak by? chcia? naprawd? stworzy? dobrego Otsa , musia? by? po?wieci? du?o pieni?dzy
Ojjj Du?o ...

Pomys? genialny! Ultima online w wydaniu tibijskim :)
Tylko wykonanie by?oby nie lada wyzwaniem, musia?by? znale?? naprawd? wy?mienit? ekip? (co za darmo jest bardzo rzadkie), kolejnym problemem by?by klimat kt?ry by musia? by? trzymany przez samych ludzi, a zawsze znajdzie si? jaki? 12 letni dzieciak z niewyparzonym pyskiem i zacznie pisa? po wszystkich i robi? se jaja z otsa ze jakie to z nich "peda?y" ?e graj? z klimatem i m?wi? do siebie per "Panie" albo nie rzucaj? si? kurwami tylko m?wi? "Ty gnido!"... Ja widz? wi?cej wyzwa? pod takiego otsa, ale gdyby kto? podo?a? temu wyzwaniu to bardzo ch?tnie zagrzej? posad? testera :)
R?wnie? ch?tnie pomog? przy wymyslaniu opis?w etc - Klimaty fantastyki od klimat?w D&D do motyw?w Fallouta nie s? mi obce :)

Wspania?y pomys?, na pewno gra?o by bardzo du?o ludu, ale jak padniesz nie pojawiasz si? w temple?Troche g?upi pomys?, bo trzeba b?dzie zak?adac now? postac ca?y czas...
Ch?tnie podj?? bym si? tego zadania jak by znalaz? si? dobry zesp??.
Pozdrawiam,
kaacpi

Powtarzam ?e ja si? tego zadania nie podejm? ,bo zajmuj? si? czym? innym i nie jest to na moje zdolno?ci ,bo chyba niekt?rzy nie czytaj? albo nie zrozumieli... (bez obrazy) Kaacpi czy taki g?upi pomys? z tym temple to nie wiem ale przecie? mo?na wprowadzi? np. NPC stra?nik?w ,kt?rzy atakowali by pker?w w mie?cie wi?c zabija? ,by by?o mo?na po za miastem daleko od stra?nic i wie?... :p

Uwa?am ?e sam w sobie pomys? jest bardzo dobry.W razie czego mog? sie zaanga?owa? jako pisarz.

Pomys? doskona?y, ale sam si? tego nie podejmiesz.Musia?by? pierw znale?? sobie ekipie, kt?ra pomog?a by Ci zrealizowa? ten pomys?.
Pozdrawiam,
Arts

PS : Ja ju? realizuj? od p?? roku projekt - Warlon World ;d

Te? nad tym my?la?em lecz ci powiem ten serwer musia? by mie? jaki? test o wiedzy o serwie itd.
To by by?o o wiele mniej n00bk?w dzieci neo i ch*j wie co jeszcze .

Zagra? bym na takim serwie ......

Nie ?ebym si? chwali? ale ju? od pewnego czasu wszystkie te podpunkty kt?re napisa?e? mamy ju? na uko?czeniu w WOC. By? mo?e nied?ugo wystartujemy ale to ju? nie jest do zgadni?cia.
I taki trik anty noob: Za u?ywanie s??w bez poprawnej polszczyzny(nagminne b??dy), wykorzystywanie skr?t?w typu OmG nOOBS oraz pisanie na kanale Gry o swoim ?yciu jest karane pozbawieniem wolno?ci. Mamy nadzieje ?e usunie to wi?kszo?? dzieci i b?dzie wi?ksza ilo?? graczy RPG kt?rzy naprawd? b?d? w stanie wcieli? si? w role wybrane przez siebie.

Back
Do góry