• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

OTS'y Legalne?

Metem

Active User
Liczba reakcji
6
Wiem ze po necie kr??y wiele opinii na ten temat. Najcz?stsz? jest ta ?e niby jest legalny ale ??czenie si? za pomoc? klienta tibi ju? nie. Prosi?bym o opinie kogo? kto si? na tym zna a nie osoby kt?re b?d? wyra?a?y swoj? opinie zbudowan? na opiniach innych...

Je?li OTS jest legalny to czy sprzedawanie PACC/item?w za SMS te??

Odp: OTS'y Legalne?

Stawianie w?asnego OTS-a jest w pe?ni legalne, ale osoby kt?re ??cz? si? z Twoim serverem za pomoc? klienta CipSoftu ?ami? prawo. Wyj?ciem jest zrobienie/edytowanie (klienta CipSoftu), zamieniaj?c na sw?j w?asny klient.
Masz tu poradnik:

Wiesz tyle wiem ze samo edytowanie klienta juz jest nielegalne ;]

Wszystkie OTS'y s? legalne, dop?ki nie dowie si? o jego istnieniu CipSoft xD
A tak na serio Ots'y z w?asnymi clientami s? jak najbardziej legalne, lecz u?ywanie Oryginalnego Clienta + IP Changera jest karalne. ;p

Podsumowuj?c:
Zr?b w?asnego Clienta, a CipSoft b?dzie m?g? Ci naskoczy?.. ;d

Stawiaj?c serwer nie potrzebuje nikt ?adnego klienta. Przynajmniej teoretycznie :D
A nikt na swojej stronce nie b?dzie przecie? namawia? do u?ywania takowych program?w.

Z tego co wiem taki klient by?by legalny gdyby by? robiony od 0...

Mo?liwe ?e od 0 bo te? s?ysza?em ze samo edytowanie ju? jest karalne,ale jak sie zmieni IP ,przet?umaczy na polski,zmieni obrazki to ju? chyba nie jest tak karalne.Nie wiem,ale to co? po przer?bkach nie b?dzie przypomina?o klienta tibii.pozdro adus41

Ten temat schodzi w zla strone... mi chodzi o ty czy samo hostawanie ots i sprzedawanie items/pacc za sms jest legalne czy nie.

Samo Hostowanie ots'a jest jak najbardziej rzecz? legaln?, jednak tak jak u g?ry napisano ??czenie si? przez orginalnego clienta CipSoftu jest ju? nie legalne. [nie znaczy ?e tego nie robi?;]]
Tak samo jak sprzedawanie Pacca/item?w za kase[rl] jest legalne .
Pozdrawiam,
Astrel.

Pozbierane wszystko do kupy i podsumowane:
1. Stawianie w?asnego serwera, jest w 100% legalne, jednak u?ywanie do cel?w ??czenia si? z nim klienta CipSoftu (tibii) jest nielegalne (prawa autorskie, brak zgody).
2. Edytowanie klienta tibii jest nielegalne.
3. Pomimo tego, i? edytujesz klient, nadal u?ywanie jego do cel?w ??czenia si? z twoim serwerem b?dzie nielegalne (patrz pkt. 1)
4. Jedynie, gdyby? wykona? w?asny klient od 0, tw?j ots b?dzie w 100% legalny.
5. Pobieranie op?at za sam w sobie premium account/itemy jest nie legalne, lecz legalne s? dobrowolne wp?aty na utrzymanie serwera, jednak jako bonus otrzymujesz premium account, czy itemy, jako podzi?kowanie.
6. To tyle.

Hmm proste
1. Ots jest legalny
2. Po??czenie na ots'a klientem cipsoftu nie ale czy komu? sie jeszcze odezwa? ? wi?c mo?na ;] poco te pytania?
Poto ?eby nabija? posty ...

No niby racja... jak na razie to uparcie twierdz? ?e takie co? jak ots nie istnieje :rolleyes:

4. Jedynie, gdyby? wykona? w?asny klient od 0, tw?j ots b?dzie w 100% legalny.
??cznie z grafikami kt?re tak?e s? w?asno?ci? CipSoftu
5. Pobieranie op?at za sam w sobie premium account/itemy jest nie legalne
Jest w pe?ni legalne jednak nale?y odprowadza? od tego podatek dochodowy.

Moge Ci to wyt?umaczyc na przykladzie LOS-a ( Legend Of Shinobi)
Jest to gra na tle tibii ale stw?rca tego servera zmienil Clienta i jest to w 100% legelne tylko wetedy jest to legalne.
Jezeli masz w?asnego Otka i ktos sie z nim ?aczy wtedy jest to Nielegalne :))

Og?lnie ??czenie si? poprzez klienta tibi jest nielegalne, a samo posiadanie Ots'a postrzegane przez prawo jest nielegalne :-)

1. OTS jest legalny ale tylko je?li logowanie nast?p?je przez w?asny clijent
2. U?ywanie item?w CS na serverze jest nielegalne. Musisz mie? w?asne.
3. wszystko inne jest ok.
Tak wi?c sprawa rozwi?zana!

Przeczytajcie post Simivara, a potem Karkucika i macie odpowied?:
1. Edytowanie klienta jest nielegalne.
2. U?ywanie Tibia Client do cel?w ??czenia si? z OTServ jest nielegalne, gdy? program zmieniaj?cy IP edytuje klienta i/lub jego dane w pami?ci.
3. U?ywanie grafiki Tibia Client jest r?wnie? nielegalne.
4. Pobieranie op?at od graczy za gr?, przedmioty czy specjalne dodatki jako prywatna osoba nieprowadz?ca rozlicze? podatkowych jest nielegalne wg. polskiego prawa w tym wypadku.

Kr?tko m?wi?c:
1. Posiadanie OTS jest w 100% legalne.
2. Dla bezpiecze?stwa Twoich graczy najlepiej mie? klienta napisanego od 0 z w?asn? grafik?.
3. Pobieranie op?at jest legalne je?li serwer nale?y do firmy, kt?ra rozlicza zyski z ZUSem.

To jest tak, ja czyta?em o tym, ?e OTSy s? legalne, oraz ??czenie si? poprzez kilenta te?, je?eli by by?y nielegalne, to chyba nikt nie traci?by kasy w serwisy jak otservlist.org .
Nielegalne jest jednak tworzenie nowego klienta mianowicie zmienianie loga tibii (tego tam jak wpisujemy passy), powinno pozosta? normalne.

Sam sobie jak dla Mnie odpowiedzia?e? na pytanie.
SMSy s? legalne, bo to zdzieranie kasy dla hostingu, wi?c uwa?am, ?e OTSy s? legalne.

Tyle si? dowiedzia?em czytaj?c tematy na ten temat. Nie wiem czy to prawda ;)

Kr??y wiele opinii... rzeczywi?cie tak jest. Przeczyta?em tylko pierwszy post, innych mi si? nie chcia?o.

OTSy s? legalne, gdy do grania na nich u?ywa si? w?asnego klienta, nigdy wi?cej. Gdyby CipSoft chcia?, do hoster?w mog?aby zawita? policja...

Do góry