Par? pyta? do graczy odno?nie serwera o Japonii

Status
Zamknięty.

Shogun Nakago

Active User
Czerwiec 12, 2010
Liczba reakcji
5
Witam!
Zgodnie z wynikiem pewnej ankiety w tym temacie chc? zrobi? OTS o Japonii.

Oczywi?cie takie rzeczy jak wygl?d, kszta?t mapy i rozmieszczenie na niej element?w uznaje za rzecz oczywist? i niepodlegaj?c? dyskusji.

1. Mapa jest dosy? ma?a, bo ma?y jest kraj.
2. Budynki s? ciasno umieszczone [ok. 5 do 7 kratek odleg?o?ci], bo tak jest w Japonii [ciasno].
3. Drzewa li?ciaste, w tym wi?nie w du?ej ilo?ci na mapie.
4. Typ ?cian, pod??g i dach?w jest jeden co do takich budynk?w jak Temple, depo, NPC itp, ale mog? by? r??ne co do domk?w i pa?ac?w.
5. Ca?? Japonia jest tak jakby mieszank? Zao i paru normalnych [Thais, Carlin] miast tibijskich.

To mo?ecie komentowa? i proponowa?, ale mam te? problemy:

1. Samuraiem b?dzie profesja [taki rycerz japo?ski, to oczywiste]. Ale kwestia shoguna jest niejasna. Zamierzam zrobi? 'Shoguna' jako tutora i ka?dy tutor b?dzia mia? przedimek 'Shogun', bo innego pomys?u nie mam.

2. Hierarchia: God>GM>Shogun>Gracz, jakie? probozycje, czy zostawi?.

3. Posta? Dystansowa. Nie b?dzie palladyna, i si? zastanawiam, czy da? 'Monka' czy 'Ninja'.

W przypadku Monka nie b?d? musza? zmienia? ?adnych czar?w Palladyna, a gracze nie b?d? musieli si? m?czy? i wkurza?, jak nie zobacz? czar?w ?wiat?? [exura san, exori san, exura mas san]. Ale Monk nie powinien byc postaci? dystansow?, bo mnich z dystansem nie wiele ma wsp?lnego.

W przypadku Ninja b?d? musia? zamieni? czary ?wiat?a paladyna na czary ?mierci [ale z exori mortem jest problem, bo ju? jest]. Nazwa ninja ma z japoni? wiele wsp?lnego [a nie z Chinami jak kto z Metina my?li]. I ninja w pewnym sensie jest dystansowcem i nikt nie b?dzie narzeka? na z?? nazw?.

4. Wywo?ywanie. Jest to czar, kt?rym si? wywo?uje. Zastanawiam si? czy da? go Shamanowi, czy Samuraiowi.

Shaman m?g?by go wykorzysta? w wzywaniu potwor?w. [oczywiscie takich umarlak?w, paj?k?w itp.]

Samurai m?g?by nim przywo?ywa? giermk?w, innych samurai, ?o?nierzy, rycerzy i to, co wymy?l?. Oczywi?cie shaman mia?by wi?cej potwor?w ni? samurai do wzywania.

5. System rz?d?w. Mo?e to dziwne, ale mog? zrobi? demokracj?. Bez omam?w: opiera?oby si? to na tym, ?e zamiast God sam robi? otsa i updaty, robi? by to w porozumieniu i ze zgod? Szogunatu [tutor?w]. Ale niewiem, bo kompikowa?oby to troch? moj? swobod? ruch?w.

Prosz? o pomoc.

Notka moderatorska:
Na pro?b? zamykam

Odp: Par? pyta? do graczy odno?nie serwera o Japonii

Tak, jak ci ju? w ankiecie napisa?am, mo?esz doda? lokacje wedle w?asnego uznania i w?asnej fantazji. Nie musi by? wiernie odwzorowana Japonia. U?yj wyobra?ni.
2. Budynki s? ciasno umieszczone [ok. 5 do 7 kratek odleg?o?ci], bo tak jest w Japonii [ciasno].
Pomys? ca?kiem ca?kiem, ale nie mam poj?cia, jak ty sobie to wyobra?asz.
Fajnie by by?o, ?eby? znalaz? kogo? od pixelartu, a?eby ci zrobi? grafik? odwzorowuj?c? prawdziwe japo?skie wi?nie.
Zostaw. Jest OK.
3. Posta? Dystansowa. Nie b?dzie palladyna, i si? zastanawiam, czy da? 'Monka' czy 'Ninja'.
Lepiej zr?b ninj?. Tak jak sam napisa?e?, monk niewiele ma wsp?lnego z walk? na dystans.
4. Wywo?ywanie. Jest to czar, kt?rym si? wywo?uje. Zastanawiam si? czy da? go Shamanowi, czy Samuraiowi.

Shaman m?g?by go wykorzysta? w wzywaniu potwor?w. [oczywiscie takich umarlak?w, paj?k?w itp.]

Samurai m?g?by nim przywo?ywa? giermk?w, innych samurai, ?o?nierzy, rycerzy i to, co wymy?l?. Oczywi?cie shaman mia?by wi?cej potwor?w ni? samurai do wzywania.
Z samurajem to g?upi pomys?. Daj ten czar shamanowi.
5. System rz?d?w. Mo?e to dziwne, ale mog? zrobi? demokracj?. Bez omam?w: opiera?oby si? to na tym, ?e zamiast God sam robi? otsa i updaty, robi? by to w porozumieniu i ze zgod? Szogunatu [tutor?w]. Ale niewiem, bo kompikowa?oby to troch? moj? swobod? ruch?w.
Demokracja? Jak ty sobie to wyobra?asz? Ustalaj sam a potem pytaj, czy zmiany ich satysfakcjonuj?. Jak nie, to podpatrzysz, co najbardziej i najwy?ej lekko zmodyfikujesz.

1. Samuraiem b?dzie profesja [taki rycerz japo?ski, to oczywiste]. Ale kwestia shoguna jest niejasna. Zamierzam zrobi? 'Shoguna' jako tutora i ka?dy tutor b?dzia mia? przedimek 'Shogun', bo innego pomys?u nie mam.
Mi wszystko jedno
Tu r?wnie?
Oczywi?cie, ?e Ninja. Monk to raczej kojarzy mi si? z czym? w rodzaju sorca, albo druida.

Shaman, oczywi?cie, ?e Shaman.

G?upie, decyzje b?d? podejmowane zbyt wolno, co si? negatywnie odbije na otsie.

Zadziwil mnie twoj projekt, jednak gdy ci to wyjdzie, zrobisz wielki sukces, tutaj maly pomysl odemnie , by ninja (jak wiadomo cichy zabojcy) mogli skakac dosc wysoko <skakac, w tibii? Oo) Chodi mi tu raczej o szybkie przemieszczanie, np o 1 poziom do gory bez uzycia schodow...

1
Bardzo dobrze, niech tak zostanie
2
Rowniez jest OK!
3
Yhy, Monk zdecydowanie odpada, Ninja nada klimatu, i jak sama nazwa wskazuje, lepiej pasuje do stylu 'pansta kwitnacych wisni'
4
Nie wiem sam... Obojetne.
5
Dobry pomysl, mam nawet wykonanie! Moglbys dodac cos w stylu 'maszyn' gdzie w grze kazdy gracz podchodil by i oddawal swoj 'glos' :
)​

Je?li chodzi o to, mo?e by? chocia? m?g?by? znale?? jakie? lepsze zastosowanie po uzyskaniu, danego przedmiotu, mia?bym pomys? gdyby? znalaz? jakiego? pixelartyste jesli chodzi o tych bardziej znanych z polskiej sceny to Krisow.
W og?le nie odzwierciedla mi to jakiejkolwiek hierarchii w rz?dach Japo?skich, m?g?by? na tym si? wzorowa?, chocia? m?g?by? jakby nie by?o co? na w?asn? r?k? wymy?li? bo litera w liter? nie dobrze by?oby kopiowa?, ale co? w ten desen z pewno?ci?.
Nad czym tu si? jeszcze zastanawia?? Jasne, ?e Ninja ale mam pewn? interpretacj?, ?e m?g?by on atakowa? z broni przeznaczonej do walki wr?cz oraz broni dystansowej kt?r? mo?e wykorzysta? do lurowania mob?w. Hr, jest wiele nazw kt?re mo?na by?oby nada? tego typu postaci?.
Tutaj te? nie bardzo wiem po co jeszcze si? zastanawiasz. Samuraj, m?g?by by? wojownikiem kt?ry na pewno by?by o wiele lepsz? nazw? ni? inne. Szaman, owszem dobrze dobrany pseudonim dla tej postaci odgrywaj?cej rol? summonera.
Nic nowego tym nie zaprezentujesz, nazwij to po prostu zmow? poni?szych rang, a ogranicza? b?d? Ci? nawet gracze czasem gdy b?dzie sz?o nie po ich my?li.

Taka ma?a informacja ju? nie dotycz?ca powy?szych odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania, wiem, ?e serwer na pewno nie ujrzy ?wiat?a dziennego, jestem tego pewien za bardzo pr?bujesz zrobi? idealnie, samemu ju? nie masz co my?le? na sukces.

Je?li chodzi o to, mo?e by? chocia? m?g?by? znale?? jakie? lepsze zastosowanie po uzyskaniu, danego przedmiotu, mia?bym pomys? gdyby? znalaz? jakiego? pixelartyste jesli chodzi o tych bardziej znanych z polskiej sceny to Krisow.
Tutaj nie rozumiem, o co ci chodzi
W og?le nie odzwierciedla mi to jakiejkolwiek hierarchii w rz?dach Japo?skich, m?g?by? na tym si? wzorowa?, chocia? m?g?by? jakby nie by?o co? na w?asn? r?k? wymy?li? bo litera w liter? nie dobrze by?oby kopiowa?, ale co? w ten desen z pewno?ci?.
Hmm.. przemy?la?em to i zrobie tak:
Emperor [cesarz] > Minister [GM] > Shogun [Tutor] > Gracz
Jeszcze te? nad tym pomy?l?, bo mog? zrobi? reprezentant?w i radc?w jako tutor?w i senior tut?w, a shoguna jako GMa, ale to chyba zbyt du?o mieszaniny.
Nad czym tu si? jeszcze zastanawia?? Jasne, ?e Ninja ale mam pewn? interpretacj?, ?e m?g?by on atakowa? z broni przeznaczonej do walki wr?cz oraz broni dystansowej kt?r? mo?e wykorzysta? do lurowania mob?w. Hr, jest wiele nazw kt?re mo?na by?oby nada? tego typu postaci?.
Nie wiem, co my?le?. My?l?, ?e to by?oby ciekawe rozwi?zanie, ale samuraje te? u?ywali ?uk?w. Jednak puki co ustalam, ?e ninja dystansowiec, a samuraj rycerz. Potem si? zastanowie i zapytam graczy.
Tutaj te? nie bardzo wiem po co jeszcze si? zastanawiasz. Samuraj, m?g?by by? wojownikiem kt?ry na pewno by?by o wiele lepsz? nazw? ni? inne. Szaman, owszem dobrze dobrany pseudonim dla tej postaci odgrywaj?cej rol? summonera.
Tylko dodam, ?e wybieram szamana. Ale b?dzie on wywo?ywa? ju? od 1 lvla, a to nie b?dzie tak, ?e za byle g?wno 200 many. B?dzie on wywo?ywa? odpowiednio dobrane potwory b?d?ce 'nieumarlymi' albo 'zwierzetami' Bo shaman = druid + nekromanta, wdg mnie
Nic nowego tym nie zaprezentujesz, nazwij to po prostu zmow? poni?szych rang, a ogranicza? b?d? Ci? nawet gracze czasem gdy b?dzie sz?o nie po ich my?li.
OK, nie b?d? tak robi?
Taka ma?a informacja ju? nie dotycz?ca powy?szych odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania, wiem, ?e serwer na pewno nie ujrzy ?wiat?a dziennego, jestem tego pewien za bardzo pr?bujesz zrobi? idealnie, samemu ju? nie masz co my?le? na sukces.
Nie licz? na sukces, robie OTS, bo lubie robi? OTS i chc? si? z tym podzieli?. Zawsze mo?e wyskoczy? jaki? error i mo?e nie zadzia?a?, ale postaram sie robic wszystko, zeby zadzialaal.

REFRESH
ODSWIEZAM TEMAT.

A ja znalaz?em co? fajnego do twoich rang GM,CM itp...
looknij w ten link : Inne Oblicza Historii :: Rangi wszystkich wojsk na forum
Tutaj masz rangi dow?dc?w armii japo?skiej. Mo?esz takie te? zrobi?.

Dodatkowo znalaz?em par? okre?le? japo?skich kt?re mo?esz wykorzysta?:
Bushi
Saburai
Saburo

Ostatnia edycja:

Niekoniecznie musisz tak dok?adnie odwzorowywa? wszystko z Japonii ; p
Pami?taj, ?e im wi?ksza mapka, tym wi?cej ciekawych lokacji, a co za tym idzie wi?cej zainteresowania serverem.

Ci??ko b?dzie Ci to zrobi?, bo b?dziesz musia? d?ugi czas sp?dzi? z ME przy tworzeniu tych budynk?w, poza tym nie tylko to si? liczy, musisz te? w miastach jakie? ?cie?ki doda? itp.. ^^

Wed?ug uznania. ;p

4. Typ ?cian, pod??g i dach?w jest jeden co do takich budynk?w jak Temple, depo, NPC itp, ale mog? by? r??ne co do domk?w i pa?ac?w.

Spr?buj zrobi? przynajmniej po dwa rodzaje, ?eby nie by?o tej monotonii ;)

5. Ca?? Japonia jest tak jakby mieszank? Zao i paru normalnych [Thais, Carlin] miast tibijskich.

Proponuj? te? zrobi? "kawa?ek" Venore, oczywi?cie z przerobionymi groundami.

Co do profesji, to m?g?by? zmieni? na takie:

Knight - Warrior
Paladin - Ninja
Sorcerer - Monk
Druid - Shaman

Hierarchia w?adzy: God < CM < GM < Shogun < Player

Wywo?ywanie - daj go Shamanowi (Druidowi), ale pozw?l tylko na wywo?ywanie s?abszych potwor?w, jak Skeleton czy Ghoul.

A co do tego 'systemu rz?d?w', pozw?l g?osowa? wszystkim ; p Je?li gracze b?d? mogli wp?yn?? na rozw?j gry, to wtedy ch?tniej b?d? gra?. Poza tym kto lepiej rozwinie gr? ni? gracze? ;>
Zreszt? i tak Ty musisz si? zgodzi? na dan? propozycj?, wi?c z jednej strony nic to nie zmienia, a z drugiej strony gracze czuj? si? bardziej zaanga?owani w rozw?j servera. ; )

Pozdrawiam.

Moim zdaniem za du?o my?lisz nad tym, ?e samuraj, walka w r?cz, tylko na miecze..

Jak dla mnie opuszczaj?c paladyna, stracisz na frekwencji graczy, a ?ucznik?w nie brakowa?o zapewne w wojnach.

A co do mapy teraz wesz?y te nowe sprity z japo?skim stylem, i bardzo b?d? pasowa? do klimatu serwera jaki chcesz zrobi?.
W summer update dochodz? te? nowe outfity zwi?zane z japoni?, wi?c mo?e ci to wypali?.

Niekoniecznie musisz tak dok?adnie odwzorowywa? wszystko z Japonii ; p
Pami?taj, ?e im wi?ksza mapka, tym wi?cej ciekawych lokacji, a co za tym idzie wi?cej zainteresowania serverem.
Ci??ko b?dzie Ci to zrobi?, bo b?dziesz musia? d?ugi czas sp?dzi? z ME przy tworzeniu tych budynk?w, poza tym nie tylko to si? liczy, musisz te? w miastach jakie? ?cie?ki doda? itp.. ^^
Wed?ug uznania. ;p
Tylko odno?nie ?cie?ek, ?e wystarczaj? 5 kratek szeroko?ci oko?o. A i pracuje SME.
Spr?buj zrobi? przynajmniej po dwa rodzaje, ?eby nie by?o tej monotonii ;)
Proponuj? te? zrobi? "kawa?ek" Venore, oczywi?cie z przerobionymi groundami.
Co do profesji, to m?g?by? zmieni? na takie:
Jeden taki cesarski, w palacu, temple, dp, a drugi normalny dla graczy.
Knight - Warrior
Paladin - Ninja
Sorcerer - Monk
Druid - Shaman
Knight musi by? zamieniony w samuraja. Monk to posta? wojownika, ew. dystansowca, a nie mo?e to by? Mag. Sorcererem bedzie Warlock, pasuje, bo energy+fire+death.
Postacie sie nie zmieni?, tylko Ninja nie bedzie mie? czar?w swiatla [exura san, exori san i exevo mas san, tylko 3 czary]. I czary zostan? dodane wszystkim, a te 3 uj?te.

Hierarchia w?adzy: God < CM < GM < Shogun < Player
Ju? co do tego chyba zdecydowa?em.
Emperor > Minister > Shogun > Councillor > Representative > Player
Emperor - cesarz, to god
Minister - taki jakby CM, mo?e robi? itemy itp
Shogun - taki jakby GM, ale nie mo?e robi? item?w
Councillor - Senior Tutor
Representative - Tutor
My?l?, i? to uodzwierciedla system rz?d?w: G??wna wykonawcza - cesarz, Ministrowie i siogunowie - wykonawczo-sadownicza, a reszta to tacy pomocnicy.
Wywo?ywanie - daj go Shamanowi (Druidowi), ale pozw?l tylko na wywo?ywanie s?abszych potwor?w, jak Skeleton czy Ghoul.
Co 5/6 lvli b?d? nowe potwory do 30: 1,6,12,18,24,30, na ka?dym poziomie jaki? potw?r. Ka?dy regeneruje si? co sekunde po ile? Hp. Hity s? dosy? wystarczajace, a many du?o nie zabiera, przynajmniej nie jak w Tibii.
A co do tego 'systemu rz?d?w', pozw?l g?osowa? wszystkim ; p Je?li gracze b?d? mogli wp?yn?? na rozw?j gry, to wtedy ch?tniej b?d? gra?. Poza tym kto lepiej rozwinie gr? ni? gracze? ;>
Zreszt? i tak Ty musisz si? zgodzi? na dan? propozycj?, wi?c z jednej strony nic to nie zmienia, a z drugiej strony gracze czuj? si? bardziej zaanga?owani w rozw?j servera. ; )
Pozdrawiam.
Nie, chyba bez sensu, jak gracze sprawuj? w?adze, ju? Polska demokracja mnie denerwuje, a co dopiero na ots. Jednak to nie znaczy, ?e nie b?d? si? g?ownie opiera? na zdaniu wszystkich graczy.

14:43 ostatni post wczoraj, teraz mam na zegarku 14:43
odswiezam temat

Prosz? o zamkni?cie tego tematu, gdy? dyskusja jest ju? zb?dna.
Zainteresowanych odsy?am do tego tematu
Notka moderatorska:
Na pro?b? zamykam

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry