-Średni "Parkour" - "Co i jak" = Lekcja pierwsza

Status
Zamknięty.

Dother

Advanced User
Grudzień 12, 2009
Liczba reakcji
29
Siemka, regularnie b?d? pisa? cz??ci tego poradnika, a wi?c zaczynajmy.

Czym tak na prawd? jest parkour ?

Le parkour - pochodz?ca z Francji forma aktywno?ci fizycznej. Za tw?rc? parkour uznaje si? Davida Belle'a.

G??wn? ide? parkour jest pokonywanie przeszk?d stoj?cych na drodze w jak najefektywniejszy, najprostszy i najszybszy spos?b. Osoba uprawiaj?ca parkour to traceur, lub prelek.

Twoje pierwsze kroki.

Aby wogule zacz??, nale?y zastanowi? si?, a mianowicie czy ja tego na prawd? chce ? Nie napisze, ?e jest nie nie bezpieczne, bo tak nie jest ;d.

Sprz?t ? NIEKONIECZNE ! Spodnie dresowe, najlepiej ?ci?gane na dole, bluza najlepiej termoaktywne i najlepiej jakie? hal?wki. Osobi?cie polecam mercuriale.

I co teraz ? Rozgrzewka najbardziej wyczulony punkt ka?dego tracera,
jest to najwa?niejszy szczeg??. Kilka pajacyk?w, 10 pompek, 10 brzuszk?w i 10 przysiad?w, to wystarczy. Nie zapomnij tu nie masz si? zm?czy?.

Pocz?tki, dla ka?dego najgorsze !

Dobra, jeste? dobrze ubrany, rozgrzany, ale co ? Nie umiesz ?adnych trik?w !!
Na pocz?tek przedstawi? te 2 najprostsze. Zaczynamy.

Lazy (lazy vault) <czytaj lejzy>

lazyvault01.jpg

Podbiegam do rurki, z umiarkowan? pr?dko?ci?.
Mi?dzy mn? a rurk?, mam by? ?uk.

lazyvault02.jpg

Lekko si? wybijam i r?ka opada na rurce.

lazyvault03.jpg

Teraz wysoko wyci?gam i prostuj? nogi, a drug? r?k?, po prze?o?eniu nad rurk? n?g, przemieszczam za siebie.

lazyvault04.jpg

Drug? r?k? chwytam si? rurki kiedy nogi nad ni? przelec?. W ten spos?b wykonuj? lazy vaulta, stosuj?c schemat: r?ka - nogi - r?ka. Moje nogi s? wyci?gni?te do przodu i do g?ry, a ja odpycham si? jeszcze lekko obiema r?kami od rurki. Upadam na ugi?te nogi !!

Dash Vault<czytaj dasz walut>

Trudno mi to opisa? s?owami, wi?c tym razem p?jd? na ?atwizn? i dam link do filmu: http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-wykonac-dash-vault-w-parkour

@Topic
Nied?ugo nast?pna cz??? poradnika.
Prosz? o komenty.

Odp: "Parkour" - "Co i jak" = Lekcja pierwsza

Parkour wzi?? si? w og?le gdzie? z Azji. Jacy? tam ?o?nierze robili takie rzeczy :)

Poradnik w porz?dku, ale te oba tricki ja ogarn??em bez ?adnych poradnik?w, nie znaj?c nawet ich nazw... wi?c po prostu zr?b kolejn? cz???! Da?bym reputa, ale za ma?o post?w mam, chyba. ?WIETNIE, ?E S? ZDJ?CIA!

Co do but?w: Ja preferuj? zwyk?e adasie : ))
Co do rozgrzewki: Wed?ug mnie przyda si? tak?e rozci?ganie!

Parkour wzi?? si? w og?le gdzie? z Azji. Jacy? tam ?o?nierze robili takie rzeczy :)
Poradnik w porz?dku, ale te oba tricki ja ogarn??em bez ?adnych poradnik?w, nie znaj?c nawet ich nazw... wi?c po prostu zr?b kolejn? cz???! Da?bym reputa, ale za ma?o post?w mam, chyba. ?WIETNIE, ?E S? ZDJ?CIA!
Co do but?w: Ja preferuj? zwyk?e adasie : ))
Co do rozgrzewki: Wed?ug mnie przyda si? tak?e rozci?ganie!
Piszesz g?upoty, wzi?? si? z Francji, wraz z nim przyby?o mas? film?w tamtejszych wykonawc?w jednym z nich, mo?e inaczej jednym z najlepszych jest trzynasta dzielnica gdzie g??wnego bohatera gra Leito wraz z Damianem. ?wiczy?em, w trakcie niczego nie po?ama?em o dziwo. Szczerze? Przydaje si?. Dla ka?dego kto jest ciekawski i chc? zag??bi? sw? wiedz? to proponuje zajrze? na wikipedie. Ba! Uproszcz? to wam - http://pl.wikipedia.org/wiki/Parkour swoj? drog? dobra sprawa posi??? chocia?by umiej?tno?? wykonywania podstaw.

Ostatnia edycja:

Lekko wybijam si? + obrazek nr 3 mnie dobi?y... pozatym ju? po
(...) Kilka pajacyk?w, 10 pompek, 10 brz...
wiedzia?em ?e to nie dla mnie...
btw. poradnik fajny, a jeszcze fajniej popatrzy? sobie na skakanie nad rurkami etc...
z niecierpliwo?ci? czekam na nast?pn? cz??? poradnika! 10/10
PS: Fajne buty, gdzie kupi?e? i za ile?

M?g?by? poprawi? b??dy ortograficzne. Dobrze, ?e nie s? a? tak ra??ce. M?g?by? doda?, ?e l?duje si? na PALCACH. W ten spos?b zamortyzujesz ca?y skok. Je?li piszesz ju? o dashu m?g?by? pr?dzej wspomnie? o czym? ?atwiejszym - Monkey, King-Kong.. Dobrze wykonane zdj?cia.
Co do tych Twoich 10 pompek.. Wystarczy zwyk?y bieg 2km i jeste? lepiej przygotowany. Je?li jeste? bardziej wtajemniczony to podane przez Ciebie "tricki" to sama rozgrzewka w por?wnaniu do powa?niejszych ewolucji.

Ostatnia edycja:

BuMp !!!!!!!!!

Nied?ugo nast?pny poradnik !!

Poradnik ?adny, zwi?z?y i estetycznie napisany.

Jak na pierwsz? lekcj? to bardzo mi si? podoba, poniewa? opisa?e? podstawy i to co najbardziej przyda si? pocz?tkuj?cemu.
Bardzo podoba mi si? to, ?e doda?e? screeny i filmik.

Czekam na lekcj? drug?[je?li zamierzasz stworzyc] ; ).

Dzi?ki i pozdrawiam.

BuMp !!!!!!!!!!!!!!!

Musz? jeszcze zdj?cia po robi? do drugiej cz??ci i wszystko !

@Liptonik
No prosz?, poka? gdzie jest b??d !

Ostatnia edycja:

?wie?o?? !!!!!!!!!!!!!

mo?e ujm? to jako poradnik, lecz to nie jest nawet podobne do poradnika.
Poradnik powinien by? naprawd? dobrze rozpisany, podkre?lone zdania kt?re s? wa?ne itp..

Al? zako?cz? twoja s?aw? jako nauczyciela Le_Parkour, poniewa? ten zaw?d opracowa?em dosy? dobrze i? trenuj? go 6 lat.

wnosz? o danie u?ytkownikowi Dother, warna poniewa? ten ca?y poradnik to ca?y plagiat.

m?wi?c ?e ten kole? to jest jego kumpel, naprawd? u?mia?em si? przy czytaniu tego co Ten U?ytkownik wypisywa? .
no ale ???

-?redni „Parkour” – „Co i jak” = Lekcja pierwsza | TibiaPlanet.pl

Inf:
Poradnik ?adnie opisany szkoda ?e tylko jedna kombinacja, powinno by? chocia? z 2 ;/ albo z 3 :P
.

Ostatnia edycja:

@up
Plagiat ?
Napisa?em go w 100% sam, to ?e jaki? idiota (mam na my?li ciebie) zrobi? zjebane forum, dopisa? dat? <niby 31>, tak samo jak tutaj, i twierdzi, ?e go skopiowa?em podaj konkretne dowody.

?wie?o?? !!!!!!!!!!!!!

G??wn? ide? parkour jest pokonywanie przeszk?d stoj?cych na drodze w jak najefektywniejszy, najprostszy i najszybszy spos?b. Osoba uprawiaj?ca parkour to traceur, lub prelek.
To co po gr?bi?em to nie parkour... to FreeRunning... w parkurze chodzi o to ?e jak najszybiej przebiec z bunktu A do B po lini prostej...

jak nie plagat to poka? 1 swoje zdiecie to porownamy z tymi na poradniku...

Tak, ?eczywi?cie widzia?em te zdj?cia. Ale poradnik napisany w?asnor?cznie. To co kolega powy?ej m?wi to nie musi by? FreeRuning. Te dwie techniki s? bardzo podobne. Poradnik napisany estetycznie i czytelnie.
Pozdrawiam

Hehe ?adnie ale wed?ug mnie powiniene? zacz?? od "Monkey'a" lub "Dash'a" a na lekcje drug? najlepiej przygotuj king konga i monkey'a 360 :) a co do poradnika to nawet ?adny ale jak si? pisze poradnik niema, ?e "Tego mi sie ju? nie chce pisa? zobaczcie to" [...]

Parkour to moje dawne Hobby. Powszechnie Ucz? tego sportu Ameryka?skich ?o?nierzy, by szybko i zwinnie uciekali lub gonili uciekinier?w, dlatego ludzie myl?, ?e Parkour wzi?? si? od Wojskowych.Poradnik Dobry, ale my?l?, ?e ?atwiejszym trickiem jest dash.

Dla ludzi, kt?rzy dopiero zaczynaj? swoj? przygod? z Le Parkour na pewno to si? przyda. Wszystko jest fajnie opisane lecz m?g?by? bardziej u?ywa? kodu BB, aby wszystko by?o przejrzyste. Masz u mnie wielkiego plusa za to, ?e dodajesz zdj?cia. Jest to na prawd? bardzo przydatne. Czekam z niecierpliwo?ci? na dalsze cz??ci poradnika. U mnie masz ocen? maksymaln?. Da?bym Ci punkty reputacji, ale dopiero do??czy?em do forum i mam za ma?? ilo?? post?w.

Fajny poradnik, przyda si? na pewno dla wielu ludzi, kt?rzy zaczynaj? trenowa? Le Parkour. Ja obecnie jak poradnik b?dzie si? dobrze rozwija? to mo?e b?d? si? z niego uczy?. Czekam na dalsze cz??ci.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry