Phern a.k.a. Merevyn- Showoff

Status
Zamknięty.

phern

Advanced User
Październik 30, 2008
Liczba reakcji
38
Witajcie!
Po d?u?szej przerwie od mappowania, nie wiadomo z jakiej przyczyny (czasem tak bywa :p) W KO?CU nasz?a mnie wena.

Pracuje obecnie nad projektem nowej mapy full RPG, kt?r?, jak czas pozwoli, mam nadziej? postawi?. Nie ukrywam, ?e swoje pomys?y czasami bior? od innych
u?ytkownik?w, wi?c mo?e akurat komu? si? przydadz? moje, jak to kto? trafnie uj?? "wypociny" ^.-

Tyle tytu?em wst?pu.

~~*~~

Na pocz?tku zaczniemy od natury, kt?ra, przynajmniej moim zdaniem wysz?a ca?kiem przyzwoicie.

88599104.png

97720267.png

Teraz troch? skomentuje map? CipSoftu. Pozwoli?em sobie zalogowa? si? na moj? rl-posta?. Mamy tutaj wycinek 'lasu':

79245529.png

No w?a?nie, czy aby na pewno to jest las? Nie przypomina to ciemnych, mrocznych gaj?w, jakie zwykli?my ogl?da? w filmach. Ju? bardziej jak?? ?ys? polane z 5
krzaczkami na krzy?.

Poeksperymentowa?em sobie troch? z tym w?a?nie mrocznym lasem, i musz? powiedzie?, ?e wynik ko?cowy bardzo mnie zadowoli?:

82735522.png

51359825.png

start6.png

34445079.png

aswa.png

Z do?wiadczenia wiem, ?e niekt?rzy ludzie preferuj? jednak bardziej przejrzyste mapy, a co Wy s?dzicie?

~~*~~

M?j nast?pny 'mini projekt' to kopalnia. Nic nadzwyczajnego, ale efekt dosy? fajny (Oh, jak ja t?sknie za czasami, kiedy nie by?o light hacka nieeeeee)

42179911.png

81946065.png

77232282.png

44042429.png

38344562.png

54332959.png

40610709.png

~~*~~

Z nast?pnej pracy pomys? bra?em z ksi??ki Goodkind'a pt. "Miecz prawdy". Ci, kt?rzy czytali pami?taj? motyw Wie?y Czarnoksi??nika, a tym co nie czytali serdecznie

polecam, bo jest naprawd? wci?gaj?ca.

(wiem, ?e brakuje background'u, ale jeszcze nie znalaz?em odpowiedniego miejsca ?eby j? wklei?)
13785976.png

68490954.png

69689683.png

74085963.png

10505128.png

88827806.png

~~*~~

Jedna z naj?wie?szych, skrywaj?ca wiele (dobrze) ukrytych tajemnic- Graveyard of Damned. (miejscami brakuje kamieni i innych ?mieci, ale to si? doda ;) )

fix1yy.png

fix2y.png

fix3.png

98011639.png

52559682.png

2 fotki z map edytora. Pierwsza to cz??? wioski a druga to projekt zamku.
awio.png

acastle.png

Uff, to by by?o na tyle, jak na dzie? pierwszy, bo nie chce was zanudzi? :) Postaram si?, jak b?d? mie? chwil? wolnego doda? jakie? nowe zdj?cia.

Na koniec ma?y "sneaky peak" w m?j najnowszy projekt, natchniony przez instancje Ulduar w popularnej grze MMO.

ulduar.png

uldi.png

Odp: Phern a.k.a. Merevyn- Showoff

Przyznam, a przyznaj? to rzadko, ?e Twe mapy to idealny konterfekt pod dobry, unikalny i oryginalny klimat RPG. Wszystko jest na swym miejscu, a wyimaginowane pomys?y s? dobrze przemy?lane i rozpatrzone.
Oceny nie napisz?, bo jestem przekonany, ?e znajd? si? osoby, kt?re Ci? w wystarczaj?cym stopniu rozpieszcz?.

Regards,
Rea~

Nie znam si? na robieniu map, ale gra?em na sporej ilo?ci ots.
Wi?kszo?? ots ma du?o s?absze mapy, twoje s? na prawd? dobre.
Wszystko jest na swoim miejscu, ma swoisty klimacik.
Nie przesadzasz z ilo?ci? ozdobami, to mo?e cz?sto psu? map?.
Powodzenia w dalszej pracy nad mapami.

1 - Zbyt pusto, a statek wygl?da jak wrak
2 - S? dwa bugi przy borderach ??cz?cych traw? z piaskiem (zaraz obok ??czenia brzeg?w), reszta ?adnie, ale sk?d tam si? wzi??a lampa?
3 - Nie wiem po co to wstawi?e? dla por?wnania jak twoja natura ledwo si? wybija od tej CipSoftu.
4 - Chaotycznie i nawalone zbyt du?o element?w, gracz tam si? b?dzie z trudem porusza?.
5 - Bugi w borderach na dachu i dlaczego tam ro?nie trawa? Og?lnie to samo co poprzednio, zbyt du?o nawalone.
6 - Bagna s? dobre, ale poza nimi natura ssie.
7 - Znowu natura ssie. Braki border?w skalnych w niekt?rych miejscach.
8 - Naj?adniejszy chyba screen spo?r?d wszystkich powy?szych. Niepotrzebny gruz, ale ok.
9 - Po co pokazujesz dwa razy to samo?
10 - ?adnie i przyjemnie.
11 - Te? ?adnie.
12 - To p?kni?cie zajebiste.
13 - ?adnie.
14 - ?adnie.
15 - Przera?aj? mnie te bordery, ale og?lnie ujdzie.
16 - Nie pokazuj niedoko?czonych prac, ale i tak ?adnie.
17-21 - ?adnie.
22 - Straszne pustki i ponuro.
23 - Blee.
24 - Fuj.
25 - Okropne.
26 - Brzydkie.
27 - Chocia? jedna praca trzyma poziom. Brawo.
28 - Dziwnie to wygl?da, ale mo?e by?.
29 - Niedoko?czone, ale zapowiada si? nie?le.

Og?lnie proponuje zmieni? prefix na amator.

1 - Zbyt pusto, a statek wygl?da jak wrak
2 - S? dwa bugi przy borderach ??cz?cych traw? z piaskiem (zaraz obok ??czenia brzeg?w), reszta ?adnie, ale sk?d tam si? wzi??a lampa?
3 - Nie wiem po co to wstawi?e? dla por?wnania jak twoja natura ledwo si? wybija od tej CipSoftu.
4 - Chaotycznie i nawalone zbyt du?o element?w, gracz tam si? b?dzie z trudem porusza?.
5 - Bugi w borderach na dachu i dlaczego tam ro?nie trawa? Og?lnie to samo co poprzednio, zbyt du?o nawalone.
6 - Bagna s? dobre, ale poza nimi natura ssie.
7 - Znowu natura ssie. Braki border?w skalnych w niekt?rych miejscach.
8 - Naj?adniejszy chyba screen spo?r?d wszystkich powy?szych. Niepotrzebny gruz, ale ok.
9 - Po co pokazujesz dwa razy to samo?
10 - ?adnie i przyjemnie.
11 - Te? ?adnie.
12 - To p?kni?cie zajebiste.
13 - ?adnie.
14 - ?adnie.
15 - Przera?aj? mnie te bordery, ale og?lnie ujdzie.
16 - Nie pokazuj niedoko?czonych prac, ale i tak ?adnie.
17-21 - ?adnie.
22 - Straszne pustki i ponuro.
23 - Blee.
24 - Fuj.
25 - Okropne.
26 - Brzydkie.
27 - Chocia? jedna praca trzyma poziom. Brawo.
28 - Dziwnie to wygl?da, ale mo?e by?.
29 - Niedoko?czone, ale zapowiada si? nie?le.
Og?lnie proponuje zmieni? prefix na amator.

Haters-Gonna-Hate-Baby-Smoking-Pipe.jpg

Jestem normalnie pora?ony poziomem twojej krytyki. Pr?cz "brakuje borderu" i "niepotrzebny gruz" nie ma w Twoim po?cie nic warto?ciowego. Je?eli chcia?e? po?echta? swoje ego, to zamiast trollowania na forum proponuje powpatrywa? si? w lustro.

Ostatnia edycja:

Options -> Graphics -> Advanced -> Don't Stretch/Strink Game Window
Bo za d?ugo si? ?aduj? skrinshoty .
W tych pracach gdzie jest "wie?a" w d?? wydaje si? by? pusto, a natura ci si? nie wysz?a za du?o takich samych krzak?w, drzew. Mieszaj z innymi, dodaj jak?? drog?, a powinno by? lepiej.

Btw# Za du?o drzew.

Sama architektura idealna ale jesli chodzi o nature to jest to samo co z pracami Kregox'a(jakie sie nie myle) wszedzie wszystkiego duzo co sie z tym wiaze ze mapa moze byc nie praktyczna;/. Nie jestem "Bog wie kim itd" ale patrze tylko okiem zwyklego gracza i mysle ze jak bys robil "mniej a lepiej" to bardziej by mi sie spodobalo i mapa by byla bardziej grywalna i przemyslana "pomyslec zanim cos sie zrobi" tzw. artystow ktorzy robia mapy tylko po to aby ladnie wygladaly na screenie lub reklamie jest pelno , a z tego co wyczytalem to chcesz postawic ots'a wiec bardziej popatrz z oka gracza nie mappera:)

Sama architektura idealna ale jesli chodzi o nature to jest to samo co z pracami Kregox'a(jakie sie nie myle) wszedzie wszystkiego duzo co sie z tym wiaze ze mapa moze byc nie praktyczna;/. Nie jestem "Bog wie kim itd" ale patrze tylko okiem zwyklego gracza i mysle ze jak bys robil "mniej a lepiej" to bardziej by mi sie spodobalo i mapa by byla bardziej grywalna i przemyslana "pomyslec zanim cos sie zrobi" tzw. artystow ktorzy robia mapy tylko po to aby ladnie wygladaly na screenie lub reklamie jest pelno , a z tego co wyczytalem to chcesz postawic ots'a wiec bardziej popatrz z oka gracza nie mappera:)

I tak te? patrzy?em, ale jak m?wi?em chcia?em zrobi? las z prawdziwego zdarzenia, taki, jaki widujemy w prawdziwym ?wiecie. Ale jak popatrze? na ca?y obszar lasu, to jest ca?kiem sporo miejsca do chodzenia, przynajmniej moim zdaniem.
lasb.png

Niby wszystko ok. Ale postaw sobie teraz np. na bagnach Giant spidera i 40 palladyn jak ma przed nim uciekac?Nie ma praktycznie takiej opcji aby stal 2-3 kratki caly czas od tego GS'a.Gra rpg tez ma sie cechowac tym ze mapa jest robiona pod gracza aby gracz pomyslal i wykorzystal ta nature aby mu sie latwiej gralo, a tutaj no nie mialbym pojecia jak ucieac przed tym Gs'em pozani exani hur "up na budynek(jezeli jest tam dach). Pozatym nie oszukujmy sie 2 osoby na 100 moze beda zwiedzac mape po to aby pozwiedzac krajobrazay(choc i w to watpie)

Ostatnia edycja:

Niby wszystko ok. Ale postaw sobie teraz np. na bagnach Giant spidera i 40 palladyn jak ma przed nim uciekac?Nie ma praktycznie takiej opcji aby stal 2-3 kratki caly czas od tego GS'a.Gra rpg tez ma sie cechowac tym ze mapa jest robiona pod gracza aby gracz pomyslal i wykorzystal ta nature aby mu sie latwiej gralo, a tutaj no nie mialbym pojecia jak ucieac przed tym Gs'em pozani exani hur "up na budynek(jezeli jest tam dach). Pozatym nie oszukujmy sie 2 osoby na 100 moze beda zwiedzac mape po to aby pozwiedzac krajobrazay(choc i w to watpie)

W tym lasku nie znajdziesz nic pr?cz wolf?w, bear?w i spider?w :p, wi?c, ?e tak powiem "poszed?em na ca?o??". Co do tego, ?eby zrobi? miejsce do komfortowego expienia oczywi?cie pami?tam, ale na razie jeszcze nie doda?em ?adnych wymagaj?cych potwork?w.

2 fotki z map edytora. Pierwsza to cz??? wioski a druga to projekt zamku.

Ta praca mi si? najbardziej podoba ale reszta to lipa, moim zdaniem nie jeste? zaawansowanym Mapperem, na moje oko?o oceniam twoje prace na ?rednio zaawansowane. 7/10

M?g?bym tak jak m?j kolega oceni? Twoj? prac?, ale troszk? p?jd? po rozs?dek i oceni? wed?ug w?asnej skali. Zbytnio nie przyci?ga ta natura, kt?r? stworzy? Cipsof. Chcieli si? upodobni? do innych gier MMO, podaj? tutaj przyk?ad Atiki Online. W prawdzie u Ciebie jest troszk? mieszane style - zwyk?e drzewa z innymi paprociami, kt?re kompletnie nie pasuj? do stylu. Chcia?e? stworzy? mroczny klimat/ las, nie uda?o Ci si? to do ko?ca. Mia?em kiedy? zamiar kupi? t? Alysi?, ale zabrak?o mi funduszy. Podobaj? mi si? ostatnie prace, kt?re s? g??wnie zwi?zane jak wspomina?e? z jak?? gr?. U siebie na OT te? pojawi? si? instancje. Co? tak?e wspomina?e? o tej ksi??ce, mo?esz wi?cej dopowiedzie?. Musz? wiedzie? na czym stoj?. Dalej m?wi?c o Twoich pracach chcia?bym Ci zasygnalizowa?, ?e podobaj? mi si? r??ne pomys?y, kt?re wykorzysta?e? w swoim projekcie. Wida? tutaj mn?stwo ciekawych akwizyt?w np. z t? par? zmar?ych os?b, ksi??ki. Kopalnia pe?na termit?w? Pierwszy raz s?ysz?, ale gratuluj? pomys??w. Wyja?nij mi tak?e sk?d czerpa?e? takie pomys?y?

Pozdrawiam.

M?g?bym tak jak m?j kolega oceni? Twoj? prac?, ale troszk? p?jd? po rozs?dek i oceni? wed?ug w?asnej skali. Zbytnio nie przyci?ga ta natura, kt?r? stworzy? Cipsof. Chcieli si? upodobni? do innych gier MMO, podaj? tutaj przyk?ad Atiki Online. W prawdzie u Ciebie jest troszk? mieszane style - zwyk?e drzewa z innymi paprociami, kt?re kompletnie nie pasuj? do stylu. Chcia?e? stworzy? mroczny klimat/ las, nie uda?o Ci si? to do ko?ca. Mia?em kiedy? zamiar kupi? t? Alysi?, ale zabrak?o mi funduszy. Podobaj? mi si? ostatnie prace, kt?re s? g??wnie zwi?zane jak wspomina?e? z jak?? gr?. U siebie na OT te? pojawi? si? instancje. Co? tak?e wspomina?e? o tej ksi??ce, mo?esz wi?cej dopowiedzie?. Musz? wiedzie? na czym stoj?. Dalej m?wi?c o Twoich pracach chcia?bym Ci zasygnalizowa?, ?e podobaj? mi si? r??ne pomys?y, kt?re wykorzysta?e? w swoim projekcie. Wida? tutaj mn?stwo ciekawych akwizyt?w np. z t? par? zmar?ych os?b, ksi??ki. Kopalnia pe?na termit?w? Pierwszy raz s?ysz?, ale gratuluj? pomys??w. Wyja?nij mi tak?e sk?d czerpa?e? takie pomys?y?
Pozdrawiam.

Ksi??ka to "Miecz Prawdy" by Terry Goodkind- polecam na prawd?, ma co prawda 12 tom?w, ale czyta si? z ogromn? przyjemno?ci?. A co do inspiracji, jako? tak przychodzi czasami 'z niczego', inny razem z jaki? gier, b?d? ksi??ek. Ostatnio jest w 'fazie WOW'a'- po prostu urzeka mnie ten klimat :D

Co do tego mrocznego klimatu, troch? ci??ko (ryzykowa? bym stwierdzeniem, ?e niemo?liwe) jest zrobienie takiego theme... Mo?e po wej?ciu tych dodatk?w do flasha (mg?y i te sprawy). Po?yjemy zobaczymy.

Ostatnia edycja:

Kr?tko m?wi?c ciesz? si?, ?e kto? lubi WoW - bardzo ciekawa gra, kt?ra ma mn?stwo ciekawych dodatk?w, w tym jak wymieni?e? instancje. Jak maj? wygl?da? te instancje u Ciebie na serwerze?

Kr?tko m?wi?c ciesz? si?, ?e kto? lubi WoW - bardzo ciekawa gra, kt?ra ma mn?stwo ciekawych dodatk?w, w tym jak wymieni?e? instancje. Jak maj? wygl?da? te instancje u Ciebie na serwerze?

Szczerze m?wi?c nie mam jeszcze poj?cia jak to ma wygl?da?. Sp?jrzmy prawdzie w oczy- grafiki tibii bardzo ograniczaj? pole manewru...

Tutaj mamy np. moj? ulubion? inste: Halls of Stone
wowscrnshot050211142213.jpg

(screen mojego skromnego autorstwa :))

No ale jak co? takiego przenie?? go gry? :confused:

Jak na razie zainspirowany klimacikiem 'splendoru' mam co? takiego:

uldi.png

ulduar.png

Co do samego wowa, uwielbiam zapu?ci? sobie klimatow? muzyczk?, np http://www.youtube.com/watch?v=yZy9ziutmaA i zrobi? jakiego? hero z Ulduar'u, mmmm... :D

Ostatnia edycja:

Kr?tko m?wi?c:

Na zaawansowanego nie potrafisz dobrze robi? zdj??.
Zobacz poradniki naszego Fluosa.

Tak poza tym ?e mapki s? mini kopi? cipsoftu pomimo to fajnie wysz?y.
Wida? nawet moj? ska?? kt?r? robi?em dla Ciebie =D

Bardzo dobry poziom architektury i wiekszo?ci budynk?w.

Ogolnie to lajt ;P

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry