Polacy i nasz j?zyk.

Status
Zamknięty.

Lopus

Advanced User
Czerwiec 17, 2011
Liczba reakcji
9
Witam ot?? chcia?bym poruszy? bardzo wa?ny temat.
Czu nie s?dzicie ?e ??czenie dw?ch j?zyk?w np Polskiego i Angielskiego jest g?upie.

Po prostu wkurwia mnie gdy kto? pisz/m?wi tegu typu zdanie:
'siema all w next tyg... Bla bla bla'

czy te? tak macie? Jeste?my kurwa w Polsce wi?c m?wmy/piszmy po polsku.

Odp: Polacy i nasz j?zyk.

U mnie w otoczeniu jest ma?o os?b kt?re w??czaj? angielskie s?owa i ??cz? z polskimi. Je?li tak si? zdarza to bardzo rzadko, i nie zwracam na to uwagi.

Nie zabardzo mnie to denerwuje, no fakt czasami si? wkurzam ale to naprawde rzadko bo w moim otoczeniu tak nie muwi?.

Czu nie s?dzicie ?e ??czenie dw?ch j?zyk?w np Polskiego i Angielskiego jest g?upie.
Nie.
Nie denerwuje mnie to.
Zdarza mi si? ??czy? te j?zyki (np. 'all zrobione'). Je?eli kto? ??czy te j?zyki to nie zwracam na to uwagi.

#Wszyscy ?yjemy na jednej planecie, zr?bmy by wszyscy pos?ugiwali si? jednym j?zykiem.

W sumie mi to jako? specjalnie nie przeszkadza, dop?ki osoba u?ywa takich s??w, kt?rych znam :D

Ja mam na to wyjebane, co mnie to obchodzi kto jak m?wi mnie najbardziej obchodzi co ja m?wi? czy tam pisz?.

A te zdania Next itp to wi?kszo?? si? pisze poniewa? upraszcza i przy?piesza napisanie zdania, np " id? b?d? w nast?pnym odcinku tibi pozdrawiam " a zmieszany j?zyk " ok bd w next odcinku tibi pozdro " ;]

Dop?ki rozumiem co kto? do mnie m?wi i mnie to nie wkurwia to raczej mi to nie przeszkadza, a ju? na pewno wol? pomieszany polski z angielskim ni? z pokemo?skim.

Mnie to bardziej wkurwia ni? ??czenie kilku j?zyk?w podczas rozmowy.

Zazwyczaj tak si? pisze, bo jest wygodniej/kr?cej (na przyk?ad "sell" zamiast "sprzedam", czy "all" zamiast "wszyscy").
Nie przeszkadza mi to i uwa?am, ?e nie ma w tym nic z?ego. Poza tym w ten spos?b mo?na uczy? si? obcych j?zyk?w =d

Ja think, ?e ??czenie language polski and english is not very z?e.

Mnie to osobi?cie nie irytuje pod warunkiem, ?e to mieszanie nie jest robione w jednym zdaniu jak przedstawi?em na pocz?tku mojej wypowiedzi. Je?eli kto? od czasu do czasu wrzuci zdanie w innym j?zyku, czemu mam si? wkurza??

Ostatnia edycja:

@up
no dok?adnie je?li jest w ca?ych zdaniach to jest spoko ale kiedy? ??czy j?zyki w jednym zdaniu dla mnie jest to irytuj?ce.

lubi? oby dwa j?zyki, nie na widz? ich ??czy?, oraz nie na na widz? przekle?stw polskich

Mnie to tam nie denerwuje lepiej jest napisa? all ni? wszyscy bo jest kr?cej.

Mieszanie dw?ch j?zyk?w jest dobre tylko wtedy kiedy jest w pewnym sensie produktywne. Na przyk?ad s?owo 'all' ma mniej liter ni? 'wszystko' wi?c szybciej si? to pisze, a wszyscy wiedz? o co chodzi.

Jutro za?atwimy spraw? 'x', wszystko b?dzie git. A tak pomi?dzy to 'y'.

Jutro za?atwimy spraw? 'x', all b?dzie git. Btw. to 'y'.

Diametralna r??nica :)

Wiadome, jeste?my w Polsce, dlatego kiedy rozmawiam z kolegami z RL to chyba nigdy nie u?ywam zwrot?w z angielskiego, no chyba ?e z czego? ?miejemy. Na forum cz?sto u?ywam s??w z angielskiego, bo po prostu szybciej si? je pisze.

Mi to troch? przeszkadza. Przecie? jakby nie patrze? mamy sw?j ojczysty j?zyk i to jego powinni?my u?ywa?. Wygl?da to, jak mieszanie dw?ch r??nych alkoholi. Niby to samo, a jednak si? r??ni.
Potem nie dziwota, ?e dziecko nie potrafi napisa? wypracowania itp. Wyobra?cie sobie: "Moje all argumenty potwierdzaj? moj? tez?. Btw. G??wny bohater by? dzielny"
Mo?e i krety?sko g?upie, ale znam taki przypadek z autopsji. M?wi?c szczerze, nie wiem kogo ?a?owa? bardziej. Polonistk?, czy kolesia, kt?ry tak napisa?.

Na marginesie, powodem takiego pisania jest Tibia - s?owa informatyczki z gimnazjum, kt?ra te? si? o tym dowiedzia?a.

@up - bullshit ;dd

Og?lnie jak jestem w Polsce to mnie to osobi?cie nie wkurwia, no chyba, ?e kto? m?wi to niepoprawnie np. "Ohh shit gone my money where it is?" =d Jak ju? m?wicie, to miejcie pewno??, ?e w?a?nie tak si? powinno ?w s?owo/zdanie wypowiedzie?.
Pozdrawiam all. ;p

@one - dzi?ki, m?j b??d.

Ostatnia edycja:

Polska to Polska, moim zdaniem tak b?dzie lepiej. Mi tam w?a?nie oboj?tnie czy m?wi? w tym, czy tym j?zyku, a fajna z tego mieszanka jest :)

Je?eli o mnie chodzi to m?wi?c, jeszcze nigdy nie zdarzy?o mi si? powiedzie? "all" zamiast "wszyscy", nie zdarzy?o mi si? to r?wnie? podczas pisania jakiego? oficjalnego pisma czy nawet posta.

Kiedy pisz? na przyk?ad z koleg? na gg, to owszem, mog? napisa?: "jestem wkurwiony, all si? zjeba?o.", jednak w realu powiedzia?bym to ju? po polsku.

Jestem wstanie zrozumie?, gdy kto? pisze co? nieoficjalnego i faktycznie, szybciej oraz wygodniej jest pisa? po angielsku, ale irytuje mnie m?wienie, moim zdaniem powinni?my m?wi? (b?d?c w gronie Polak?w) po Polsku i powinni?my si? z tego cieszy?, ?e takie prawo mamy.

Pozwol? sobie przytoczy? pewien cytat:
"A niechaj narodowie w?dy postronni znaj?, i? Polacy nie g?si, i? sw?j j?zyk maj?."
- Miko?aj Rej.

Ostatnia edycja:

Mi to troch? przeszkadza. Przecie? jakby nie patrze? mamy sw?j ojczysty j?zyk i to jego powinni?my u?ywa?. Wygl?da to, jak mieszanie dw?ch r??nych alkoholi. Niby to samo, a jednak si? r??ni.
Potem nie dziwota, ?e dziecko nie potrafi napisa? wypracowania itp. Wyobra?cie sobie: "Moje all argumenty potwierdzaj? moj? tez?. Btw. G??wny bohater by? dzielny"
Mo?e i krety?sko g?upie, ale znam taki przypadek z autopsji. M?wi?c szczerze, nie wiem kogo ?a?owa? bardziej. Polonistk?, czy kolesia, kt?ry tak napisa?.
Pewnie, ?e nie dziwota, bo dziecko napierdolone po tych alkoholach.

Co do tematu, dajcie spok?j. Nic w tym strasznego nie ma, nawet 50, 40, 30 lat temu ci?gle wyrazy by?y zapo?yczane z innych j?zyk?w. Mo?e s?owo all wejdzie do u?ytku?

Mi to nie przeszkadza, pierdolicie bez sensu.
Nara all s?idziaki.

Po Angielsku to ograniczam si? do s?owa "sorry".
Mnie to troszk? wkurwia, bo angielski i polski to dwa r??ne j?zyki, prawie wog?le do siebie nie podobne i niekt?re zwroty obcoj?zyczne po prostu nie pasuj? do tych naszych.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry