What's new

Polak?w dywagacje polityczne - jedyny s?uszny temat.

Status
Not open for further replies.

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68
Odp: Polak?w dywagacje polityczne - jedyny s?uszny temat.

@Aramiszon

Nie odpowiada mi aktualny premier a pisz?c psychopata mam na my?li jarka. Ci dwaj bracia to byli/s? ludzie, kt?rzy nie nie ulegaj? naciskom innych pa?stw tylko niszcz? stosunki naszego kraju z innymi. Cz?owiek, kt?ry robi od jakiego? tam czasu miesi?cznice i robi afere ca?y czas o wypadek samolotu jest dla mnie nienormalny. Nie s?dz?, ?e to by? jaki? zamach czy co? a nawet je?li to dobrze si? sta?o tylko szkoda tych ministr?w i innych os?b towarzysz?cych.

1. Przy obecnym systemie a pewnie PiS by go zachowa? to zmniejszenie tej akcyzy by?oby jedn? z wielu akcji, kt?re prowadz? Polsk? do bankructwa.

2. W?tpi?, ?e wk?adamy du?o. W?tpi? te?, ?e nie widzia?e? wielu tablic "projekt dofinsowany blablabla", rzyga? mi si? chce na ich widok. Te kwoty, kt?re tam si? pojawiaj? s? ?mieszne. Gdyby w Polsce po?owy z tych kwot nie kradli albo nie rozdawali sobie premii i kupowlai materia?y nie od przyjaci?? a z takich firm gdzie by?oby to op?acalne to ?adne dofinansowania nie by?yby nam potrzebne.
A to, ?e ZUS i KRUS jest chujowym rozwi?zaniem to ju? chyba ka?dy wie. Miliardy tam przepadaj?.

3. Z tym, ?e nikt ubra? codziennie nie kupuje je?li go na to nie sta?. Ja tu pisa?em o produktach takich, kt?re kupujemy codziennie lub kilka razy w tygodniu.

ps. czemu wr?ci?e? na globala ;x

Od ko?ca ;) :

4. To nie jest temat do zadawania mi pyta? odno?nie powrotu do kadry ;)

3. No dobra, ale wraz ze wzrostem VAT podro?a?y nawet g?upie us?ugi telekomunikacyjne i dzi?, gdy chcesz wys?a? sms pomagaj?cy np. jakiej? fundacji, to pa?stwo kosi z Ciebie dodatkowo 23% tej kwoty. Nawet te ubrania s? du?ym obci??eniem dla domowego bud?etu m?odych ma??e?stw, podczas gdy mamy tylko jednorazowo wyp?acane "becikowe".

2. Wiesz, mo?na na to spojrze? w dwojaki spos?b. Jak ja widz? tablic?, informuj?c? mnie, ?e najs?absza uczelnia wy?sza w moim wojew?dztwie (niestety, mie?ci si? w moim mie?cie ;D) dostaje nagle dofinansowanie 60 mln z?otych z unijnej kasy na akademiki, to zastanawiam si? ile tak nietrafionych inwestycji jest jeszcze w Polsce.

1. Bez przesady, ani zmniejszenia akcyzy, ani innych dupereli (jak przymusowa sk?adka na ubezpieczenie zdrowotne, z kt?rej w przeci?gu ?ycia ka?dy z nas zbierze ok. 100 000 z?otych, a ma?o kto wykorzysta z niej chocia? 1/10 tej kwoty) nie obci??y bud?etu w takim stopniu jak rozbuchana do granic mo?liwo?ci armia urz?dnik?w siedz?cych przy niezliczonej ilo?ci okienek w niezliczonej ilo?ci urz?d?w.

Uwierz mi, ?e w my?l polskiego prawa gdyby mia? stwierdzon? utrat? zdrowia psychicznego nigdy nie by?by premierem, a rz?dem ju? kierowa?. Czy niszczy stosunki? Lepiej nie mie? ?adnych stosunk?w ze zbrodnicz? Rosj? ni? s?u?y? jej w zamian za dostawy gazu, kt?re mo?emy mie? z innych ?r?de?. Czy wypadek, to si? jeszcze oka?e, mam nadziej?, ?e ju? nied?ugo - po zmianie w?adzy. Je?li przez s?owa "dobrze si? sta?o" rozumiesz korzy?ci po utracie Prezydenta RP, to nie mamy o czym rozmawia?.

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

1. No w?a?nie w tym problem, ?e te urz?dasy + stado baran?w na wiejskiej musi na czym? kra?? dop?ki nie zmniejszy si? ich liczby.

2. Zlikwidowanie tych niepotrzebnych instytucji + ilo?ci podanych w punkcie pierwszym da?oby oszcz?dno?ci, kt?re mo?na przeznaczy? wtedy spokojnie na szko?y a nie bra? sobie cudze pieni?dze bo tak d?ugo ci?gn?? nie mo?na.

Z Rosjanami trzeba si? tylko dogada?, to nie ZSRR. Ale Ciebie nie b?de do tego namawia? bo sam twierdzisz, ?e jeste? za pisem a on jest naje?ony na Rosj?. Jeszcze odno?nie tej kasy i oszcz?dno?ci, mo?na zaoszcz?dzi? pieni?dze i ?ycie ludzkie wycofujac polskie wojska ze wszystkich konflikt?w zbrojnych. Niech robi? to kraje bogate, kt?re nie szanuj? ludzi i sta? ich na takie wycieczki. Polsce to niepotrzebne bo i tak nikt jej za to nie podzi?kuje.

A teraz nic nie pisz?, dop?ki kto? inny nie w??czy si? do tematu ; d

Skyy

Active User
Reaction score
11

A ja jestem ciekawy czy po tym euro, Polska poza nowym trenerem dla reprezentacji co? zyska?a. Tyle ludzi w pa?stwie, gospodarka powinna si? poprawi?, ale co? cicho na ten temat - a znaj?c Polsk?, jakby?my naprawd? co? zyskali to po?owa stron informacyjnych by o tym przez miesi?ce polemizowa?a. No chyba, ?e co? przegapi?em.

Serj_Tankian

Reaction score
68

Po EURO tempo inwestycji niesamowicie spad?o. Widz? to nawet po moim mie?cie, gdzie przed mistrzostwami w ci?gu tygodnia robiono w kwestii infrastruktury wi?cej, ni? teraz przez 3.
Zyski? Raczej straty. Do EURO do?o?yli?my finansowo, zyskali?my presti?owo, bo ju? tacy Irlandczycy, czy Anglicy, kt?rzy dotychczas przyje?d?ali najwy?ej na tydzie? do Krakowa na "tanie laski", zyskaj? inne spojrzenie na nasz kraj, co by? mo?e prze?o?y si? w przysz?o?ci na zyski z turystyki.

Skyy

Active User
Reaction score
11

co by? mo?e prze?o?y si? w przysz?o?ci na zyski z turystyki.
Odbiegaj?c troch? od tematu, jaka turystyka? A co my takiego w Polsce mamy ?eby zach?ci? zagranicznych jebak?w aby do nas przyje?d?ali? Auschwitz? Dom kultury? Seriously, nie wiem kto mia?by ochot? przyje?d?a? do brudnego, zape?nionego przez rasist?w kraju. :(

Laki

정신없이 수다
Reaction score
69

Odbiegaj?c troch? od tematu, jaka turystyka? A co my takiego w Polsce mamy ?eby zach?ci? zagranicznych jebak?w aby do nas przyje?d?ali? Auschwitz? Dom kultury? Seriously, nie wiem kto mia?by ochot? przyje?d?a? do brudnego, zape?nionego przez rasist?w kraju. :(

Dobra beka
icon_lol.gif
. Tych dw?ch pierwszych rzeczy nawet mi si? komentowa? nie chce, bo nie ma chyba po co. Natomiast rozwala mnie ten stereotyp, ?e w Polsce to najwi?cej rasist?w jest, kiedy tak naprawd? obcokrajowcy, kt?rzy tu przyje?d?aj? m?wi?, ?e ?yje si? tutaj ?wietnie (nie m?wi? o zarobkach etc). Nie maj? jakich? dziwnych kontroli z urz?d?w pa?stwowych jak to bywa w innych krajach, nie spotykaj? si? na co dzie? z dyskryminacj?, a ludzie s? przyja?ni.

Serj_Tankian

Reaction score
68

zape?nionego przez rasist?w kraju. :(

B?agam Ci?, nie powtarzaj za BBC czego?, co nie ma odzwierciedlenia w naturze. W Hiszpanii, w czasie meczu Barcelona-Real z 2 lata temu, Busquets(Hiszpan) nazywa na boisku Marcelo "ma?p?", co rejestruj? kamery.
W Anglii John Terry ma proces za rasizm, kt?ry rzekomo te? by? zarejestrowany przez kamery. Naprawd? s?dzisz, ?e rasizm (stadionowy i pozastadionowy) jest u nas i tylko u nas? Nie ma go w najmniejszym stopniu, mam kilku znajomych z Wietnamu i nawet u mnie, na kresach wschodnich (w "Polsce C") nie do?wiadczaj? oni jakichkolwiek przejaw?w rasizmu.

Co mamy do zwiedzania? Powiem Ci, ?e jak ostatnio by?em w O?wi?cimiu, a by?em jakie? 2 miesi?ce temu z wycieczk? szkoln?, to na 5 grup, kt?re si? przy nas odmeldowywa?y, 4 by?ay angloj?zyczne i sk?ada?y si? w g??wnej mierze z reprezentant?w rasy ???tej. My?l?, ?e to o czym? ?wiadczy. Dodatkowo jeste?my wci?? zielonymi p?ucami Europy i mamy mn?stwo cud?w architektury pami?taj?cych po?ow? ?redniowiecza.
Je?li chcesz zobaczy? brudny kraj, to zapraszam do mnie, mam 8 km do granicy z Ukrain? - wybierzemy si? razem.

Skyy

Active User
Reaction score
11

Tych dw?ch pierwszych rzeczy nawet mi si? komentowa? nie chce, bo nie ma chyba po co.
Podkre?li?em rzeczy kt?re s? w Polsce, a nie ma ich w innych krajach. Bo taki Ba?tyk to niez?e ?arty, brudny jak kupa, a za t? sam? cen? mo?na pojecha? na przyzwoite wakacje do o wiele ?adniejszych kraj?w z podobnymi atrakcjami.
Natomiast rozwala mnie ten stereotyp, ?e w Polsce to najwi?cej rasist?w jest, kiedy tak naprawd? obcokrajowcy, kt?rzy tu przyje?d?aj? m?wi?, ?e ?yje si? tutaj ?wietnie (nie m?wi? o zarobkach etc).
Hahahaha. Ile razy jak by?e? w gimnazjum s?ysza?e? teksty typu 'spierdalaj g?upi murzynie'? Mam Niemca w szkole, nie tylko w nauce mu si? nie powodzi, je?li wiesz o co chodzi.

B?agam Ci?, nie powtarzaj za BBC czego?, co nie ma odzwierciedlenia w naturze. W Hiszpanii, w czasie meczu Barcelona-Real z 2 lata temu, Busquets(Hiszpan) nazywa na boisku Marcelo "ma?p?", co rejestruj? kamery.
W Anglii John Terry ma proces za rasizm, kt?ry rzekomo te? by? zarejestrowany przez kamery. Naprawd? s?dzisz, ?e rasizm (stadionowy i pozastadionowy) jest u nas i tylko u nas? Nie ma go w najmniejszym stopniu, mam kilku znajomych z Wietnamu i nawet u mnie, na kresach wschodnich (w "Polsce C") nie do?wiadczaj? oni jakichkolwiek przejaw?w rasizmu.
Mo?e dlatego, ?e w samej Polsce czarnych czy Azjat?w nie ma prawie w og?le?

Last edited:

Serj_Tankian

Reaction score
68

Mo?e dlatego, ?e w samej Polsce czarnych czy Azjat?w nie ma prawie w og?le?

To skoro nie ma, to na jakiej podstawie wysnuwasz wniosek, ?e jeste?my narodem rasist?w?

Skyy

Active User
Reaction score
11

To skoro nie ma, to na jakiej podstawie wysnuwasz wniosek, ?e jeste?my narodem rasist?w?
Na takiej, ?e jak wychodz? na osiedle to co drugi '?wietny cz?owiek' lata z pojazdami na koleg? 'ty g?upi murzynie'. Nie odbiegajmy od tematu.

@down
Co ma rasizm do polityki?

Last edited:

Serj_Tankian

Reaction score
68

Na takiej, ?e jak wychodz? na osiedle to co drugi '?wietny cz?owiek' lata z pojazdami na koleg? 'ty g?upi murzynie'. Nie odbiegajmy od tematu.

To ju? s? uwarunkowania kulturowe. U nas nadal s?owa "murzyn", czy "?yd" s? odbierane pejoratywnie, ale zastan?wmy si?, czy w USA nie spotkasz si? z okre?leniem "nigger"? Spotkasz i to a? nazbyt cz?sto, a pomimo to ten kraj przyjmuje do siebie najwi?cej emigrant?w na ?wiecie, wi?c si?? rzeczy jest tolerancyjny.
W temacie jeste?my ca?y czas.

Reaction score
1

Polska jest raczej bardziej nietolerancyjna ni? rasistowska, przez stereotypy. Ka?dy murzyn dla nas to brudas i z?odziej i tak dalej. Nie m?wi? oczywi?cie, ?e dla ka?dego ale tym w?a?nie objawia si? nietolerenacja, ?e przypinamy ?ate jakim? narodom i uwa?amy ich za takich albo takich zamiast podej?? do nich inaczej, do ka?dej osoby z danego narodu/rasy osobi?cie.

Reaction score
1

Rozmawia?em sobie dzi? z Amerykaninem, kt?ry nale?y do armii i m?wi?, ?e Polscy ?o?nierze s? super. My?licie, ?e mog?oby doj?? nie d?ugo do kolejnej wojny?

/wiem double post ale trzeba ruszy? temat/

Ulfur

Senior User
Reaction score
105

Robi si? coraz gor?cej pomi?dzy Iranem, a Izraelem. Na razie nie ma stuprocentowej pewno?ci, ?e wybuchnie wojna, ale niestety wiele wskazuje na to, ?e jednak mo?e si? to sta?. Najciekawsze jest to, ?e Izrael poprzez swoj? polityk? chce wci?gn?? do wojny tak?e USA i reszt? NATO, ale na szcz??cie ostatnio Obama pono? rezygnuje z polityki proizraelskiej.

Sytuacja Korei P??nocnej jak na razie chyba bez zmian, a w Europie stabilnie. Jednak je?eli wybuchnie wojna Iran - Izrael, to z pewno?ci? do akcji przeciwko Iranowi wkroczy tak?e NATO, wi?c mo?e by? grubo. Na tej wojnie zyska Rosja, kt?ra mo?e wykorzysta? skupienie opinii publicznej na toczonej wojnie i ostatecznie rozwi?za? problem z Gruzj?.

Ja czekam z popcornem na rozw?j sytuacji. Dobrze, ?e w Europie jest spok?j. :)

@Down
No s? protesty, ale nikt nikogo nie straszy inwazj? :)

Last edited:

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

"Dobrze, ?e w Europie jest spok?j."

A dla mnie wr?cz przeciwnie ;p
Mo?e paru debilom na sto?kach da?o by to do zrozumienia. Chocia? tutaj raczej w kwestii bunt?w ludno?ci ni? pa?stwo vs pa?stwo.
A jak sprawa z Syri?? W ko?cu USA si? tak ofiarowa?o, ?eby kolejny lud ochroni???

Jak sie patrzy na takie wie?ci to si? rzyga? chce, Polacy gin? na froncie dla kasy zamiast broni? w?asnego kraju i rodziny.

@edit
O prosz?:

Czy?by rebielianci mieli jakie? pdostawy do tego ataku? Jak by?em w Turcji to m?wili ludzie, ?e niby Turcja buduje tamy na rzekach, a rzeki te p?yn? te? do Syrii. Wed?ug Syrii to celowe dzia?anie Turcji, no ale jakby nie by?o tam to sk?d by brali wod? Turcy?

Last edited:
Status
Not open for further replies.