• 01-04.05.2026 - DOUBLE EXP / SKILL EVENT!

[Poradnik] Jak napisa? opowiadanie??

Status
Zamknięty.

Ogryzek

User
Maj 31, 2009
Liczba reakcji
5
Witam wszystkich czytelnik?w tego posta.
Napisa?em ten poradnik aby ludzie kt?rzy marz? o napisaniu jakiego? fajnego opowiadania mogli sie dowiedzie? jak to zrobi?.

A wi?c jak stworzy? przejrzyste, czytelne i przede wszystkim ciekawe opowiadanie?

1. Wst?p
2. Bohater
3. Akcja!
4. Uwagi

1. Wst?p

Witamy w ?wiecie bez granic!
Na pocz?tek odpowiedzmy sobie: Czym jest opowiadanie?
Nie chodzi mi o definicj?, ale o to czym naprawd? jest.
A wi?c jest to tekst, kt?ry wywiera na nas jakie? emocje (strach, podniecenie), zaci?ga nas do lektury i jest "orginalny".
W jaki spos?b jest orginalny? Ot?? jak wiemy opowiadania dziel? si? na
kilka grup, mi?dzy innymi fantastyczne, romantyczne itd. Takowe opowiadania, owszem, musz? trzyma? si? jakiego? "wzoru", ale musz? by? na sw?j spos?b wyj?tkowe.
Czy to b?dzie akcja tego opowiadania, czy te? poprostu odpowiedni dob?r s?ow, kt?ry sprawi, ?e tekst b?dzie si? bardzo mocno prze?ywa?o wi???c si? z bohaterem. Skoro ju? o bohaterach mowa...

2. Bohater

Super mocarz czy ?ebrak?
Kim jest? Wiele os?b wi??e go z kim? super, kim? kto posiada nadnaturalne moce itd.
Niesamowite jest w pisaniu to, ?e mo?emy stworzy? dowolny ?wiat.
Wszystko co nam wpadnie do g?owy mo?e by? w nim zrealizowane.
Oczywi?cie bez przesady. Je?eli nawrzucamy wszystkie pomys?y naraz to zrodz? si? dwa problemy:

1. Nie b?dziesz mia? o czym pisa? nast?pnego opowiadania : )
2. Ci??ko b?dzie si? czyta? Twoje opowiadanie.

Wr??my jednak do bohatera. Wbrew pozorom mo?e nim by? ka?dy.
Pocz?wszy od supermana na sprz?taczce sko?czywszy.
To, kim jest Tw?j bohater i jaka jest jego historia ma znaczny
wp?yw na tekst. Bo przecie? sprz?taczka nie b?dzie lata?a z minigunem b?d?c w przesz?o?ci wychowank? sanktuarium Maryjnego ; )
Zawarty wi?c musi by? logiczny ci?g pomi?dzy przesz?o?ci? bohatera
a tym, o czym chcesz napisa? histori?.

3. Akcja!

Wybuchy, gonitwy, mro??ce krew w ?y?ach sceny...
Mamy ju? bohatera. Teraz musimy go "wpl?ta?" w wir wydarze?,
kt?re dla niego zaplanowali?my. Tutaj znajduje si? chyba najwa?niejsza uwaga w tym poradniku: je?eli chcesz napisa? dobre opowiadanie musisz dba? o to, by wszystko mia?o sw?j sens, aczkolwiek niekoniecznie jakikolwiek wp?yw na wydarzenia. Jasne jest to, ?e znik?d si? nie we?mie 40 rozb?jnik?w z laserowymi mieczami... A wi?c zaplanowali?my ju? to, co spotka naszego "herosa". Teraz czas przej?? do czyn?w.

Po pierwsze musimy przedstawi? bohatera (kim jest itd.), nast?pnie
musimy uzasadni? dlaczego jest tu a nie gdzie? indziej (np. dlaczego w?a?nie wraca ze sklepu). Kolejnym krokiem do fina?u s? czarne charaktery. Bez nich nie ma przebacz! Czy to b?dzie mama ka??ca odrobi? lekcje, czy te? kosmita z 20 mackami, musi on by?. Potem musimy ju? tylko przedstawi? jego przygody w jakim? czasie. Mamy do wyboru 2 najcz??ciej u?ywane:araktery. Bez nich nie ma przebacz! Czy to b?dzie mama ka??ca odrobi? lekcje, czy te? kosmita z 20 mackami, musi on by?. Potem musimy ju? tylko przedstawi? jego przygody w jakim? czasie. Mamy do wyboru 2 najcz??ciej u?ywane:

- Przesz?y,
- Tera?niejszy.

Rzadko zdarza si?, by kto? opisywa? to co si? wydarzy ; )
Nast?pny krok to "widok" z jakiej? osoby. Czy histori? b?dzie opowiada? sam bohater, czy te? narrator. No i znowu nasza z?ota sentencja: Wszystko musi mie? sens! Je?eli piszemy opowie??, w kt?rej g??wny bohater ginie nie mo?e ona by? opowiadana przez niego! No chyba, ?e zmartwychwstanie...
Mamy ju? bohatera, wiemy jak zacz?? opowiadanie, wiemy co ma si? w nim wydarzy?. Jak wi?c je zako?czy??
Tu ju? jest tak wiele mo?liwo?ci, ?e nie da rady wszystkich przedstawi?.
Czy bohater zginie, czy te? szcz??liwie ujdzie z ?yciem, a mo?e poprostu wr?ci do codziennego ?ycia. To zale?y tylko i wy??cznie od Was!

4. Uwagi

Czyli nasze ma?e podsumowanie...
Starajcie si? pisa? jak najbardziej poprawnie (tj. bez b??d?w ortograficznych, interpunkcyjnych itd).
Tekst, kt?ry zawiera du?o takich b??d?w jest ci??ki do czytania i wr?cz
odrzuca. Starajcie si? wi?c pisa? poprawnie i bez zb?dnych POWT?RZE? : )
Mam nadziej?, ?e poradnik zostanie zaakceptowany, i ?e Wy
napiszecie dzi?ki niemu niejedno opowiadanie!

Pozdrawiam,
Ogryzek. :)

Odp: [Poradnik] Jak napisa? opowiadanie??

Czy?by Wawus, niespe?niony pisarz z OTSOFT przeni?s? si? na tibia.net?
A mo?e to po prostu zwyk?y plagiat...
http://forum.otsoft.pl/showthread.php?t=5379

Poza tym sam poradnik nie jest najlepszej jako?ci.

Z "twojego" tekstu dowiedzia?em si? ?e:

Chc?c napisa? opowiadanie musz?:

Wymy?li? bohatera.
Wymy?li? jakiego? przeciwnika dla bohatera.
Pisa? bez b??d?w.

Jak?e pomocne...

Wr??my jednak do bohatera. Wbrew pozorom mo?e nim by? ka?dy.
To akurat bardzo trafne - H.P.Lovecraft napisa? kiedy? opowiadanie o ulicy. G??wnym bohaterem by?a oczywi?cie ulica.

PS. Kto? kto nie wie, ?e ?eby napisa? opowiadanie przyda?by si? jaki? BOHATER nie powinien raczej bra? si? za pi?ro.

Ostatnia edycja:

Zapomnia?e? o tym, by nie nadu?ywa? entera. Nie ma nic gorszego ni? przerywanie zdania w po?owie (co mogli?my zaobserwowa? w Twoim poradniku). Przez to tekst staje si? niesk?adny, czytelnik mo?e tak?e straci? w?tek.

Poza tym, brak s?owa o umiej?tnym stosowaniu akapit?w.

Je?eli piszemy opowie??, w kt?rej g??wny bohater ginie nie mo?e ona by? opowiadana przez niego! No chyba, ?e zmartwychwstanie...
A co to inwersja czasowa...? Par? dni temu ogl?da?am film, w?a?nie w ten spos?b przedstawiony, i by? naprawd? ciekawy ;].

Btw, co to "araktery"? Popraw tak?e b??dy ort (poprostu :x)...

No i znowu nasza z?ota sentencja: Wszystko musi mie? sens! I zn?w nieprawda... Jakub W?drowycz wchodzi do swojego bunkra, wyci?ga ca?y magazynek broni, jego s?siad trzyma w stodole sterowiec, za? chwil? p??niej demoluje po?ow? piek?a, spotyka si? z nadgorliwym ksi?dzem, niszczy zamek hrabiego drakuli, ratuje ?wiat przed inwazj? zmutowanych i my?l?cych drzew, a w mi?dzyczasie p?dzi bimber i jest egzorcyst?. Jego ?yciowym marzeniem jest okrycie przepisu na bimber ze trzciny... Ksi??ka ta, jak wida?, sensu nie ma, ale i tak jest genialna <3.

Ostatnia edycja:

Wydaje mi si? ?e pr?bujesz papugowa? Seylit'a.
Wpa?? jako nowy u?ytkownik, napisa? par? poradnik?w i zosta? modem.
Jak?e to proste, nieprawda? ? Jak na razie Ci nie wychodzi. Poradnik specjalnie mi nie pom?g?, oczywi?cie zak?adaj?c ?e nie zrobi? w mojej g?owie wi?kszego ba?aganu ni? ten, kt?ry by? tam dotychczas. Molestowanie entera (jak ju? napisa?a Slythia) sprawi?o ?e tekst jest nieczytelny. Popraw to. Dodaj pogrubienie etc.
Mamy do wyboru 2 najcz??ciej u?ywane:

- Przesz?y,
- Tera?niejszy.
A kto pisze w czasie przysz?ym ? Chyba tylko wr??ka...
Tekst, kt?ry zawiera du?o takich b??d?w jest ci??ki do czytania i wr?cz
odrzuca.
I kto tu robi b??dy interpunkcyjne ? o.O
Kolejnym krokiem do fina?u s? czarne charaktery. Bez nich nie ma przebacz!
Masz ciekawe pogl?dy, bo do tej pory spotka?em ksi??ki w kt?rych nie by?o czarnych charakter?w.

Pisz?c opowiadanie na podstawie twojego poradnika mog?o by ono wygl?da? tak:
By?em butelk? coli. Nagle poczu?em ?e co? podnosi mnie, a moja szyja zaczyna si? przechyla?. Z mojego wn?trza zacz?? wycieka? czarny p?yn. By?o mnie coraz mniej.
No co ? Wyj?tkowy bohater jest ? Akcja jest ? B??d?w r?wnie? nie ma.

Podsumowuj?c poradnik mi si? nie podoba. Nie wtr?ci?e? tam nawet zdania o tym, ?eby pisa? wyczerpuj?ce, z?o?one zdania. Je?li mia?by by? naprawd? dobry, musia? by? napisa? go jeszcze raz...

@Edit
No i wysz?o szyd?o z worka. Nie do?? ?e nie jego, to jeszcze s?aby.

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry