Projekt serwera RPG - zg?o? si?!

Status
Zamknięty.

Kuzyn

Dziad.
Członek Załogi
Administrator
Liczba reakcji
167
Dzie? dobry!

Chcia?bym og?osi? nab?r na cz?onk?w teamu do projektu RPG. ?eby?my si? dobrze zrozumieli, nie chodzi mi o serwer gdzie gracze musz? i?? po nitce i wype?nia? zadania. Mam na my?li otwarty ?wiat, w kt?rym to gracz wybiera czy pod??? ?cie?k? fabularn? czy w?asn?. ?wiat, kt?ry by?by wype?niony tak?e innymi zadaniami, charakterystycznymi dla dlanego rejonu mapy, aby zapewni? taki sam dobry poziom rozgrywki dla tych, kt?rzy nie pod??aj? razem z g??wnym w?tkiem fabularnym.

Serwer powsta?by od zera, zupe?nie nowa mapa z nowymi miastami i terenami. A w niej ca?kowicie nowe zadania, NPCtowie i bossowie. Zaznaczy?em w prefiksie Tibia 10.90, poniewa? wydaje mi si?, ?e najrozs?dniejszym wyj?ciem b?dzie korzystanie z najnowszego klienta. Dop?ki nie wykorzystamy podstawowych grafik nie chcia?bym tworzy? nowego klienta, chyba, ?e by?oby to wymuszone przez wprowadzenie nowych system?w. Oczywi?cie nie chodzi mi tutaj o zmian? rozgrywki, chc? aby serwer wci?? pozosta? Tibi?, tak? Real map?, kt?r? wszyscy kiedy? odkrywali i wszystko by?o nieznane, brakowa?o jednak tam jakiego? sp?jnego elementu fabularnego.

Je?li chodzi o mno?niki, to mo?liwie jak najmniejsze. Aby nie by?o po tygodniu 300 poziom?w, nie chc? by poziom postaci by? wyznacznikiem tego, ?e kto? jest najlepszy. Wol? aby by?o to zast?pione przez posiadanie rzadkich przedmiot?w, stroj?w, czy wierzchowc?w, kt?re ?wiadczy?yby o du?ej wiedzy o ?wiecie gry.

Tyle je?li chodzi o wst?p. Kogo wi?c potrzebuj? i co ja bym robi? w tym projekcie?

Kr?tka historia ?wiata gry
Pewnego dnia w?adca Kr?lestwa Czerwonej R??y dosta? wa?n? informacj? od swojego najpot??niejszego maga:
Kr?lu! Na p??noc od naszych ziem odkry?em silne pole magiczne. To oznacza, ?e musi tam by? jaki? nieodkryty dot?d l?d!
Kr?l natychmiast og?osi? przygotowania do wielkiej wyprawy. Zebra? najlepszych szkutnik?w z wszystkich miast, kt?rymi w?ada? i wyda? rozkaz przygotowania najmocniejszych statk?w. Podczas prac zrekrutowa? najodwa?niejszych podr??nik?w i zebra? potrzebne materia?y. Wyprawa opu?ci?a kr?lestwo kilkana?cie miesi?cy temu i uda?a si? na p??noc.
Jaki? czas p??niej za?ogi statk?w dojrza?y na horyzoncie l?d, kt?rego wcze?niej nie zna?y. Wtedy rozp?ta?o si? piek?o. Ogromny sztorm przyszed? nagle i niespodziewanie niszcz?c flot? kr?lestwa.
Po paru miesi?cach oczekiwa? jeden z mag?w, kt?ry pozosta? na kr?lewskim dworze otrzymal sygna? z p??nocy. By?a to wiadomo?? od ocala?ego czarodzieja. Gdy w?adca dowiedzia? si? co spotka?o jego ludzi, postanowi?, ?e przeszkoli i wy?le tam tyle os?b, ile b?dzie potrzebnych do odnalezienia rozbitk?w i zbudowania nowych osiedli. Tak zacz??a sie wielka historia odkry? Nowego ?wiata.

O mnie
Je?li chodzi o tworzenie serwer?w, do?wiadczenia du?ego nie mam mimo, ?e Open Tibi? interesuje si? od 2008 roku. W tamtych latach stawia?em kilka serwer?w, kt?re gromadzi?y po kilkudziesi?ciu graczy. W ostatnich latach pomaga?em przy RA Oskara. Zajmowa?bym si? w tym projekcie stworzeniem fabu?y, rysem mapy i ca?ego ?wiata. Odpowiada?bym tak?e za sprawy organizacyjne. Dodatkowo lubi? robi? mapy, wi?c zosta?bym tak?e mapperem.

Kogo potrzeba?
  • [0/1] Skrypter - osoba ta by?aby odpowiedzialna za tworzenie misji, system?w w grze oraz konfiguracj? silnika
  • [1/2] Mapper - ta pozycja to oczywi?cie tworzenie map, potrzeba na to stanowisko ludzi, kt?rzy nie boj? si? ?adnego wyzwania i s? w stanie tworzy? jakiekolwiek mapy
  • [1/1] Pisarz - mimo, ?e sam opisa?em siebie jako projektanta, b?d? potrzebowa? pomocy przy wyprodukowaniu tylu linijek tekstu do NPCt?w, wymagana znajomo?? j?zyka angielskiego, nie musi by? perfekt, bo sam takiej nie mam, chodzi o pisanie bez b??d?w i tak, aby przekaz zrozumieli gracze angloj?zyczni (serwer b?dzie po angielsku)
Oczywi?cie, je?li oka?e si?, ?e os?b b?dzie za ma?o, zwi?ksz? limit.

Wynagrodzenie
Wiele os?b dzisiaj oczekuje konkretnych pieni?dzy za zlecenia. Ja jednak chcia?bym powr?ci? do starej formy tworzenia serwer?w, gdzie grupa os?b zbiera si? po to, aby zrobi? dobry serwer. Oczywi?cie nie w 100% za darmo, po starcie serwer posiada?by SMS Shop, ?rodki uzyskane z niego ale te? i z dotacji w pierwszej kolejno?ci sz?yby na op?acenie hostingu. Nast?pnie dzielone by by?y mi?dzy cz?onk?w dru?yny w zale?no?ci od wk?adu pracy. Tak naprawd? im bardziej si? postaramy, tym wi?cej na tym mo?emy si? dorobi? :)

Po co w og?le taki serwer?
Mo?e po przeczytaniu tego opisu zastanawiacie si? w og?le po co taki serwer. Osobi?cie, jestem zm?czony ogl?daniem zapowiedzi kolejnej real mapy, orshabumby czy innego evo. Dobrych serwer?w RPG obecnie nie ma, trzy z nich czekaj? na start (Demetri, RA, NW). Jednak ka?dy z nich ma mocno zmodyfikowan? rozgrywk?, w?asne grafiki. Ja chc? stworzy? serwer, kt?ry nie b?dzie potrzebowa? tych w?a?nie dodatk?w, aby przyci?gn?? do siebie graczy.

Kontakt ze mn?
GG: 5244657 (zagl?dam conajmniej raz na dzie?/dwa)
E-mail: adi.sliwinski@gmail.com (zagl?dam codziennie)
PW na Tnet/Torg/Otland: praktycznie codziennie

WZ?R PODANIA
zapomnia?em doda? : - )

• Imi?
  • Przyk?adowe prace
  • Dyspozycyjno??

Zapraszam do zg?aszania si?, zadawania pyta?. Mo?na tu w temacie jak i w podanych wy?ej miejscach.
Pozdrawiam!

Odp: Projekt serwera RPG - zg?o? si?!

Masz przynajmniej jaki? ma?y % zarysu serwera?

Masz przynajmniej jaki? ma?y % zarysu serwera?

Czekam na ewentualnych ch?tnych ?eby ustali? g??wny motyw, nie chc? narzuca? z g?ry jakiej? konkretnej wizji.
[MENTION=15656]edi[/MENTION]t
Doda?em wz?r podania do g??wnego postu, zapomnia?em si?.

Ostatnia edycja:

Imi?: Kamil
Pozycja: Skrypter
Przyk?adowe prace: Dopiero si? ucz?, wcze?niej zajmowa?em si? zupe?nie czy innym Unity, Android itp.
Dyspozycyjno??: Mam dosy? sporo czasu wolnego, niestety o r??nych porach dnia. Czasami podczas egzamin?w b?d? mia? go mniej ale raczej tworzenie dobrego serwera to nie prac na kilka dni.

Ostatnia edycja:

Imi?: ?ukasz,
O mnie: W Tibi? gram od roku 2005 (ostatnie dni wersji 7.5), otsami zacz??em si? zajmowa? rok p??niej na przemian z gr? na rl. Skryptowa?em ju? na yurotsie, devlandzie, deadtouchu, ave?cie, evolutions, otx'ie, wszystkich bardziej popularnych dystrybucjach TFSa oraz na najnowszym 1.x. Przewa?nie pracowa?em sam, co w po??czeniu z czasem po?wi?conym na granie i robienie r??nych rzeczy do ots?w da?o mi do?? obszern? wiedz? na temat ?wiata gry oraz umiej?tno?? na?ladowania tibijskiego stylu ze z?otego okresu quest?w update 7.8-8.6. W Tibie przesta?em gra? kr?tko po dodaniu gnomebase - drugi update z monotonnymi taskami dla botter?w. Mia?em ~280 RP na non-pvp, kt?rego sprzeda?em na allegro bo stwierdzi?em, ?e gra idzie w z?ym kierunku i nie warto ju? d?u?ej gra? dla samego expienia.

Pozycja: Pisarz, ewentualnie pomoc z trudniejszymi skryptami, gdy reszta nie da rady
Przyk?adowe prace:
[T?umaczenie] angielska wersja regulaminu dzia?u "serwery"
[Fabu?a] wyskrobany na szybko opis ksi??ycowego miasta
Lunheim to staro?ytne miasto Elf?w po?o?one w po?udniowej cz??ci kontynentu. Jego nazwa pochodzi od nietypowego dla reszty ?wiata zami?owania mieszka?c?w do kultu ksi??yca. S? oni wr?cz jego fanatykami w takim stopniu, ?e ca?e miasto pokryte jest jego symbolami. Jest to obszar wyj?tkowo niego?cinny, gdzie ka?dy przejaw innowierstwa jest uznawany za herezj? i karany. Elfy s?yn? z produkcji ksi??ycowego proszku, kt?rego receptura jest surowo strze?ona przed wszystkimi przyjezdnymi. S?u?y on jako sk?adnik paliwa do maszyn nap?dzanych magi?, co czyni go g??wnym ?r?d?em dochod?w miasta. Miasto Lunheim s?ynie r?wnie? ze skomplikowanego systemu tuneli, kt?re prawdopodobnie pe?ni?y kiedy? funkcj? mieszkaln?. Ich plany nie przetrwa?y do dzi?, wi?c tylko nieliczni wiedz? co naprawd? kryje ten pradawny podziemny labirynt.
Npce z looktypem elfa w niebieskiej kolorystyce, architektura z 10.7 bodaj?e ta niebieska, tunele mieszanina zdobionego marmuru i cegie?, wype?niona kamiennymi ?o?ami i pos?gami

Sory za liczne powt?rzenia w tek?cie, pisa?em to z kom?rki na szybko.

[skrypty] link w sygnaturze do lekko edytowanego otc, w galerii mapperskiej mam filmik prezentuj?cy skrypt na auto atak z poziomu serwera, jak poszkasz znajdziesz m?j stary temat z modami do rme a pozosta?e moje prace pewnie ju? widzia?e? na innym forum.

Dyspozycyjno??: Cz?sta, aczkolwiek losowa, mo?e by? mniejsza w okresie sesji (studiuj?)
GG mam domy?lnie ustawione na niewidoczny, wi?c warto pisa? nawet jak mnie nie ma. Najlepiej konkretnie a nie jakie? "mam pytanie pisz jak b?dziesz" to zamiast na mnie czeka? od razu otrzymasz odpowied?.

Ostatnia edycja:

Zbizu wst?pnie przyj?ty na pozycj? pisarza i pomocy w skryptach. Czekam na kolejne osoby!

@Od?wie?am!!!

@od?wie?am
Co jest z Wami? Nikt nie chce si? zg?osi?? ;] Kolejne dwie osoby zg?osi?y si? do pomocy, ale potrzebujemy ludzi na sta?e.

Mamy tak?e pierwsze szczeg??y, czyli histori?, kt?ra b?dzie kreowa? ?wiat gry i rozgrywk?.

Pewnego dnia w?adca Kr?lestwa Czerwonej R??y dosta? wa?n? informacj? od swojego najpot??niejszego maga:
Kr?lu! Na p??noc od naszych ziem odkry?em silne pole magiczne. To oznacza, ?e musi tam by? jaki? nieodkryty dot?d l?d!
Kr?l natychmiast og?osi? przygotowania do wielkiej wyprawy. Zebra? najlepszych szkutnik?w z wszystkich miast, kt?rymi w?ada? i wyda? rozkaz przygotowania najmocniejszych statk?w. Podczas prac zrekrutowa? najodwa?niejszych podr??nik?w i zebra? potrzebne materia?y. Wyprawa opu?ci?a kr?lestwo kilkana?cie miesi?cy temu i uda?a si? na p??noc.
Jaki? czas p??niej za?ogi statk?w dojrza?y na horyzoncie l?d, kt?rego wcze?niej nie zna?y. Wtedy rozp?ta?o si? piek?o. Ogromny sztorm przyszed? nagle i niespodziewanie niszcz?c flot? kr?lestwa.
Po paru miesi?cach oczekiwa? jeden z mag?w, kt?ry pozosta? na kr?lewskim dworze otrzymal sygna? z p??nocy. By?a to wiadomo?? od ocala?ego czarodzieja. Gdy w?adca dowiedzia? si? co spotka?o jego ludzi, postanowi?, ?e przeszkoli i wy?le tam tyle os?b, ile b?dzie potrzebnych do odnalezienia rozbitk?w i zbudowania nowych osiedli. Tak zacz??a sie wielka historia odkry? Nowego ?wiata.

Ka?dy gracz, kt?ry rozpocznie swoj? przygod? na naszym serwerze zostanie wys?any do Nowego ?wiata. Na miejscu podejmie decyzj?, czy zastosuje si? do celu wyprawy czy zacznie zwiedza? nowe krainy na w?asn? r?k?.

Imi? : Grzegorz.
O mnie : W Tibi? gram od 2005 roku, a styczno?c z otsami mam od 2007 roku. Mapperk? traktuj? jako sztuk?, fajny spos?b na sp?dzenie zajebistego czasu. Do tego gdy dojd? fajne kawa?ki to idzie pe?n? par?. Og?lnie to teraz moim celem jest stanie si? zaawansowanym mapperem, pod tym wzgl?dem, ?e doskonalic swoje skille w tym co lubi? robic. Pracowa?em, a nawet mia?em kilka swoich projekt?w. Wiele os?b na pewno kojarzy Nivir World. Poza Tibi?, to ?piewam i ucz? si? gry na gitarze. Moj? zachciank? jest dostac si? na ulubione studia, gdzie fajnie sp?dz? tam czas.
Pozycja : Mapper.
Prace :
307vu3l.png

Dyspozycyjno?c : W zale?no?ci od tego co mam do zrobienia, ale z regu?y cz?sta. Mo?na mnie zlapac na GG/What's apps/Facebook/Skype.

@Up
Przyj?ty!
Aktualnie nad serwer b?d? pracowa? ja, Zbizu, Arts. Maul i Grimekk zg?osili sw? ch?? do pomocy.

Wci?? poszukuj? mappera i skryptera na sta?e! (czyli nie pomoc od czasu do czasu, a osoby, kt?re chc? na sta?e by? w zespole)

Rezygnuj?.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry