Propozycje skrypt?w - Lua&Xml&PHP&C++

Status
Zamknięty.

Vxr

Ty r?b swoje brat!
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
129
Ahoj!

Temat zosta? stworzony z my?l? pomocy od strony u?ytkownik?w. Aktualnie prowadzony jest pewien projekt. Nasza grupa developer?w tnp ma zamiar zrobi? wiele ciekawych system?w. Jednak, aby si? to uda?o, musz? by? propozycje system?w/skrypt?w, najbardziej potrzebnych dla graczy, czy administracji swoich serwer?w.

Osoby, kt?re dadz? najwi?cej sensownych propozycji, zostan? nagrodzone reputacj?.

Odp: Propozycje skrypt?w - Lua&Xml&PHP&C++

1.Ranking w grze,poprzez komende typu !ranking lub co? w tym stylu
2.Fajne czary,nie proste,typu wali 9999999 na obszarze 3 kratek tylko co? bardziej skomplikowane.Ostatnio na forum widzia?em jaki? czar,Magiczna Bariera,chyba od oskara.
Gdyby go zastosowa? i doda? mu jakie? atrybuty typu,dodaje x many i x ?ycia co sekunde to by?o by fajnie
3.To nie jest potrzebne ale ?eby by?o ciekawie,mog?o by by? jedno miasto questowe,z kilkoma etapami rozbudowy,mam na my?li co? jak The new fronteir quest na rl tibi:
-Pierwsze kilka misji np 1-3 miasto to kompletne dziadostwo
-Kolejne misje np 3-6 miasto jest calkiem rozbudowane,sa npc ale jeszcze ,,sie nie rozpakowali"
-Ostatnie misje np 6-10,miasto jest fajne,rozbudowane i wszystcy npc s? ch?tni do handlu

Narazie nic wi?cej mi do g?owy nie przychodzi,lecz jak przyjdzie to napisze ;]

A ja mam inny, lepszy pomys?.

Jak dziki Johnson wspomnia? o tym mie?cie to pomy?la?em - fajne. Po paru sekundach jednak zmieni?em zdanie poniewa? nie da si? zrobi? tego tak, ?eby? tylko ty widzia? zmiany zachodz?ce w mie?cie (niestety).

A moja lista pomys??w:

- miasto, kt?re jest zbrukane krwi?, gdzie ludzie walcz? z potworami na ulicach. A co najlepsze - ka?dy npc w mie?cie jest quest-programowalny. Ale nie polega to na tym, ?e do ka?dego piszesz hi-quest-yes-bye, polega to na tym, ?e jak chcesz przej?? do kolejnych quest?w to po prostu musisz zrobi? jeden. Np.

(Musz? zabi? 3 orki dla Marka. Id?, zabijam 3 orki, w powrocie do miasta widz? grup? obozowicz?w, kt?rzy pojmali trolle i si? nad nimi zn?caj?. Zabijam ich i ratuj? trolle, kt?re z wdzi?czno?ci prowadz? mnie do ich kapitana. Kapitan daje mi miecz trolla, kt?ry musz? wrzuci? w pewne jezioro. Kiedy go wrzucam jezioro zmienia si? w law?... itp.)

Czyli po prostu leci quest za questem. A marka mo?e spotkam w innym mie?cie i wtedy dostan? nagrod?, proste. To si? nazywa nie liniowo?? quest?w.

@up
Wida? ?e nie gra?e? w tibie na rl ;]
Da si?
Ot?? s? zbudowane 3 wersje tego samego,miasta lecz do miasta wchodzi si? przez teleport,i zale?nie od tego ile misji zrobili?my do tego miasta nas teleportuje ;]
Proste ale skuteczne heh

1.Ranking w grze,poprzez komende typu !ranking lub co? w tym styl
Takie co? juz jest 'InGame Hightscore' ;)
@Topic: Nie musicie dawa? tylko propozycji quest?w, ka?dy system, nawet ten skomplikowany b?dzie brany pod uwag?.

Hmm. Zaawansowane.
Poprzez ingencje w c++(Injectory) stworzenie skryptu, w kt?rym po wbiciu levela dostawa?o by si? np. 2 pkt umiej?tno?ci, i np. po wpisaniu !Umiejetnosci, wy?wietla nam si? nowe okno, w kt?rym poprzez klikanie + etc. rozdajemy skille, sam ostatnio nad tym pracowa?em. Mo?e si? to wyda? trudne, ale trzeba tylko sensownie pomy?le?.

Takie co? juz jest 'InGame Hightscore' ;)
@Topic: Nie musicie dawa? tylko propozycji quest?w, ka?dy system, nawet ten skomplikowany b?dzie brany pod uwag?.
Nie tylko propozycje?
Ostatnio pracowa?em nad czym? w rodzaju Olimpu.
Nawet zaczo?em robi? quest.
Pomys? zaczerpa?em z gry na ps2 i 3 ,,God Of War".
Polega to na tym,?e s? 3 pr?by :
-Challenge of Atlas
-Challenge of Poseidon
-Challange of Hades
Po zrobieniu 3 pr?b,dostajemy puszke pandory,po u?yciu kt?rej mo?emy wchodzi? na olimp,heh.
Jak zrobie co? wi?cej bo narazie ma?o mam tego to jakie? screeny w?uce jak by to wygl?da?o.
PS ; 300 post ;p
No,wzucilem ss jak to u mnie wygl?da,lecz oczywi?cie to jest nie sko?czone
1.Najpierw musimy sie dostac do swiatyni na G?rze Olimp
gora%20olimp

2.1 Musimy zrobi? 3 pr?by (pomieszczenie po lewej,dostaniemy 3 artefakty).
2.2 Kladziemy 2 artefakty i wchodzimy w teleport co nam odbie?e trzeci artefakt
2.3 Bierzemy Puszke Pandory (tego jeszcze nie zrobi?em ;o)
sala%20prob

3. Teraz po u?yciu odpowiedniej komendy lub czegokolwiek mo?emy podru?owa? na olimp
olimp

Dodatkowo dostajemy jaki? fajny outfit,item i czar....ju? chyba nawet wiem jaki ^^

Ostatnia edycja:

To ja wrzuc? swoje fantazje.
Pomys??w mam mn?stwo, ale powiem te najciekawsze.

1)Zbieramy 10 kluczy, aby za pozwoleniem Kr?la dosta? si? do z?otego miasta, kt?re bronione jest przez 10 stra?nik?w(nie ruszaj? si?)
Klucze mo?emy zdobywa? z boss?w, kt?re atakuj? miasto wraz z pewn? grup? jakich? potwor?w s?abszych lub z misji, kt?ra zosta?a poni?ej opisana.
Nie kt?re klucze mo?na b?dzie zdoby? ze specjalnych quest?w np. Quest na czas.
W ci?gu na przyk?ad minuty musisz przej?? labirynt ?ycia, je?eli nie uda Ci si? tego dokona? automatycznie fala ?mierci(mort) przechodzi przez ca?y labirynt i zabija gracza.

2)Pomys? na co? w stylu Task, tylko, ?e bardziej rozwini?te.
NPC u kt?rego b?dziemy wykonywa? misj? za kt?re b?d? itemy/kasa, ale to nie wszystko.
Mo?na b?dzie jeszcze u niego wykona? ostatni quest, kt?ry b?dzie nast?puj?cy.
NPC: "Wykona?e? ju? wszystkie moje misje, jestem z Ciebie dumny , lecz mam dla Ciebie ostatnia bardzo nie bezpieczn? misj?, kt?ra z pewno?ci? sprawi Ci trudno?? i kto wie mo?esz jej nie wykona?"
NPC: "Czy chcesz pozna? j? dok?adniej?"
Player: "Yes" (po odpowiedzi przenosi nas, gdzie? na jak?? ognist? wysp? )
NPC: "[Nick] , twoim zadaniem b?dzie zabicie mojego wroga [Nazwa], kt?ry ju? od ?wier? wieku planuje mnie zabi?, czy jeste? got?w?
Player: "Yes"
NPC: "Powodzenia"
Przenosi nas na wysp?, gdzie mamy odnale?? owego zab?jc? wymienionego przez NPC.
Oczywi?cie przeszkody i pu?apki napotykaj? nas po drodze, ale powiem najciekawsze. Gdy zabijemy zab?jce czeka nas niespodzianka, gdy? budynek w kt?rym si? znajdujemy zaczyna znika? i musimy jak najszybciej ucieka?.
Mo?na da? tak?e most, kt?ry rozwala si? za nami i wi?cej efekt?w.
Za wykonan? misj? otrzymujemy klucz, albo b?ogos?awie?stwo, dzi?ki kt?remu otrzymujemy na sta?e po 2 skilel/mlvl albo ile? tam do?wiadczenia.
Jak b?d? mia? jeszcze jakie? pomys?y to edytuj? , nie chc? mi si? ju? pisa? xD

Ostatnia edycja:

Trzy ostatnie posty nad moim, s? jak na razie, najlepszymi propozycjami, czekam na wi?cej propozycji. Mo?ecie ?mia?o proponowa? systemy, w php, lua itp.

Tak mniej wi?cej wygl?daj? artefakty:
1.Shield of Atlas (Tarcza Atlasa):
shield%20of%20atlas

2.Trident of Poseidon (Tr?jz?b Poseidona):
trident%20of%20poseidon

3.Whip of Hades (Bicz Hadesa):
whip%20of%20hades

A tu dodatek kt?ry prawdopodobnie b?dzie mia? swoje miejsce w tym quescie ^^:
Blade of Olympas (Ostrze Olimpu):
blade%20of%20olympas

Bede,pisa? o dalszych post?pach,jak wam si? podoba to mo?na wcieli? ten quest do projektu ;]
@edit
Wpad?em na dobry pomys? a mianowicie system PW.
Czasem chce si? komu? przekaza? wiadomo?? ale jak gdy ten kto? jest offline?
Mo?e zrobi? by tu system PW,kt?ry by przechowywa? listy dopuki posta? si? nie zaloguje,a nastepnie wy?wiet?a? je na chacie lub w jakim? okienku
Wed?ug mnie to by by?o b przydatne

Ostatnia edycja:

I tak projektu nigdy nie sk?czycie to po co si? trudzicie??

1. Chatka puchatka gdzie s? demony,

2. Jakie? fajne gry typu tetris, bombarder czy jak to si? tam zwie.

3. Potki kt?re dodaj? r??ne fajne rzeczy np Bersekerer Potion kt?ry by dodawa? na czas okre?lony hp,skill,atak i obni?a? obron? oraz man?.

I tak projektu nigdy nie sk?czycie to po co si? trudzicie??

Notka moderatorska:
Po to, aby takich ludzi jak ty, po prostu zagi?? i pokaza?, ?e jak co? robimy, to na powa?nie.

Takie kity to koledze w ciskaj a nie mi kotku :**

Ostatnia edycja:

Hmm. Zaawansowane.
Poprzez ingencje w c++(Injectory) stworzenie skryptu, w kt?rym po wbiciu levela dostawa?o by si? np. 2 pkt umiej?tno?ci, i np. po wpisaniu !Umiejetnosci, wy?wietla nam si? nowe okno, w kt?rym poprzez klikanie + etc. rozdajemy skille, sam ostatnio nad tym pracowa?em. Mo?e si? to wyda? trudne, ale trzeba tylko sensownie pomy?le?.

Sam skrypt? Easy. Je?eli chodzi o zabezpieczenie przed RE b?dzie gorzej, ale dla chc?cego nic nie mo?liwego.

Je?eli chodzi o pomys?y to ich nie mam, je?eli co? wymy?le to dam zna?.

Pozdrawiam,
Animax.

Ja proponuje zrobi? ots realny.Jest rok 2013 kilka dni po katastrofach naturalnych(Potop, burze, trz?sienia ziemi) kt?re przewidzieli Majowie, prze?y? tylko 25% ludno?ci, Ci ludzie ?yj? biednie, lecz nie poddaj? si?, pr?buj? sami przetrwa? ze zmutowanymi zwierz?tami, sami musz? zdobywa? po?ywienie, wod?, surowce.Miasto jest zniszczone, z ko?cio??w, dom?w zosta?y tylko ruiny, droga r?wnie? rozpad?a si?.By ?ycie powr?ci?o do normy ludzie musz? z??czy? si?y, zap?adnia? si? by znowu ?y?o dostatecznie wielu ludzi ni? kiedy?, ludzie praktycznie s? zacofani, ?yj? bez elektroniki, bez sprz?t?w typu koparka, traktor.

Kiedys zastanawialem sie czy dalo by rade zrobic system upgrade broni i armorow podobny do tego jaki jest w metinie. Jak ktos nie wie to sa rozne kamienie duszy. Zbroje i bronie maja swoje sloty, mozna tam wkladac kamienie, wtedy bron lub zbroja dostaje bonus.
Nie chodzi mi tu o dosc prosty system upgrade(bron +1 ma 1 wiecej atk...) tylko o to zeby bylo to dokladnie zrobione. Bronie mialy swoje sloty, do tego itemy ktore moga czyscic te sloty, nie zawsze udaje sie ulepszyc przedmiot, wtedy slot jest zajety przez zepsuty kamien itp... Mozna by zrobic duzo rodzajow takich kamieni. Mozesz wlozyc np do zbroi 1 kamien obrony i 1 ognia. Wtedy bedzie miec zbroja kilka % od fizycznych i kilka % od ognia. Czywiscie kamienie mogly by miec dodatkowo kilka poziomow. Np kamien 1 by dawal 3% kamien 2 by dawal 5% i tak dalej.

Takie kr?tkie faq o kamieniach z forum o metinie:
Co to jest Kamie? Duszy?
Kamie? Duszy (nazywany w skr?cie KD) jest to przedmiot, kt?ry s?u?y do wzmacniania Broni lub Zbroi.

Jak mo?na w?o?y? Kamie? Duszy do Broni/Zbroi?
Nale?y wybra? odpowiedni Kamie? Duszy i przeci?gn?? go na przedmiot do kt?rego chcemy w?o?y?.

Czy wk?adanie Kamienia Duszy mo?e si? nie powie???
Oczywi?cie. Raz wejdzie, a raz nie.

Nie wszed? mi Kamie? Duszy, ale pozosta? jaki? P?kni?ty Kamie?. Co to takiego?
Mo?na to nazwa? efektem ubocznym wk?adania Kamienia Duszy. Je?li Kamie? Duszy zostanie niepomy?lnie w?o?ony do danej Broni/Zbroi, to pozostaje P?kni?ty Kamie?, kt?ry zajmuje nam wolne miejsce do w?o?enia nowego Kamienia Duszy.

Jak mog? usun?? P?kni?ty Kamie??
Na usuni?cie P?kni?tego Kamienia s? 2 sposoby:

pomy?lne ulepszenie przedmiotu u Kowala --<dodatkowy system kowalstwa>
u?ycie Ksi?gi Obr?bki Kamienia, kt?ra jest dost?pna w Item Shop'ie

Uwaga!
Je?eli ulepszanie przedmiotu Zwojem B?ogos?awie?stwa si? nie powiedzie, to P?kni?ty Kamie? znika!

Do czego s?u?y Zw?j Kamienia Duszy?
Ten zw?j pozwala nam wyci?gn?? pomy?lnie w?o?ony KD. Jednak?e, gdy wyci?gniemy Kamie? Duszy, w jego miejscu pozostaje P?kni?ty Kamie?!

Ostatnia edycja:

Nawi?zuj?c do posta kolegi Kikimora, wpad?em na troch? inny pomys?.
Idziemy do pewnego NPC. Za dowolnie wybran? cen? kupuje adekwatn? do ceny liczb? atrybut?w. Przypu??my, p?ac? 1500G i dostaje 3 atrybuty ?ywio?u ognia. Dzi?ki temu ciosy zadawane przy u?yciu ?ywio?u ognia wzrastaj?, a ciosy otrzymywane przy u?yciu ognia s? s?absze. Oczywi?cie przelicznik i maksymalna ilo?? atrybut?w jest dowolna. Ale, ?eby nie wysz?o na to, ?e kto? wykupi sobie wszystkie. Np. kupuj?c ogie?, spada nam l?d. Tak samo, kupuj?c powietrze, spada nam ziemia i na odwr?t. Z pewno?ci? urozmaici to niekt?re serwery.

Ha, teraz ode mnie propozycja.

G??wny w?tek potwory.

Opis: Na mapie mamy zwyk?y spawn drag?w, ale w grze ukazuje nam si? (You see a Dragon (lvl:1)) lub te? mo?emy widzie? takiego draga (You see a Dragon (lvl:20)). Level m?g? by by? random aby ka?dy potw?r by? inny, ale dzi?ki temu ?e jest wyszy level oczywi?cie potw?r dany raz ?e jest silniejszy to ma wi?cej punkt?w ?ycia i daje nam wi?cej punkt?w do?wiadczenia za zabicie go. Troch? zagmatwane ale chyba zrozumia?e.
Poziom by?o by dobrze ustawia? z poziomu *.xml danego potworka.

Dam jeszcze zdj?cie jak by to mia?o mniej wi?cej wygl?da?:
border%20teaser%20pics%201.png

@Xart Irok
Juz gdzies widzialem podobny system ;D Potwory byly albo o kilka % silniejsze albo slabsze, dawaly wiecej/mniej expa i loota.

Wpadlem jeszcze na pomysl odbijanych atakow. Polegalo by to na tym, ze chodzi sobie koles, ma zalozony armor ktory odbija 5% atakow, jesli ktos go walnie za 100 to sam dostaje 5 obrazen. Dobre przy potworach ktore bija duzo i dodatkowe kombinowanie dla graczy w pvp, jak walic nie za duzo zeby nie pasc, ale zeby kogos zabic :D

@edit
Kolejny pomysl:
Wzmocnienie czarow kiedy uzywa sie ich w odpowiedniej kolejnosci. Dokladniej chodzi mi o to ze mozesz walnac 3 razy z rzedu exevo flam hur i zawsze miec dmg po 100, lub walnac exevo flam hur, exevo vis lux, exevo flam hur. I wtedy ten ostatni flam hur bedzie miec od 30% mocniejszego hita. Wtedy na expy bylo by to wykorzystywane, bo bijac czary na przemian masz lacznie wiekszy dmg/s. I wyeliminowalo by to czesciowo expienie uzywajac 2 hotkeyow, do leczenia i atakowania. Trzeba by zapamietac kilka takich combosow i uzywac roznyczh czarow w roznych kolejnosciach ;D

Ostatnia edycja:

hm, czytaj?c post Xart Iroka wpad?em na do?? nietypowy pomys?. A dok?adnie gdy bijemy Dragona (lvl1) i on nas zabije to dostaje on lvl up i lekko mocniejszy atak, lecz dragon gdy zabije kolejnego gracza exp mu wolniej b?dzie lecia? i wbije mu si? przyk?adowo 2,5lvla.
Nie wiem czy taki skrypt jest do wykonania lecz to tylko moje fantazje ;]

Oskryptowanie systemu, w kt?rym gracz wykupywa? by sobie dzia?k? w mie?cie i sam budowa? dom taki jak mu si? marzy!

1. Piek?o
Wpad?em na pomys?, aby rozwin?? troch? gr?.
Stworzy? nowe miasto pod nazw? Piek?o - Hell, i jakby jaki? gracz zgin?? zosta?by tam teleportowany i b?dzie tam npc z wygl?dem np. Demona(co? w stylu szatana) i musia?bym odpowiedzie? na zagadk? aby wyj?? z piek?a.

2. Umiej?tno?ci
Jest z tym bardzo du?o zabawy w C++, XML i wgl.
Stworzy? komend? !umiejetnosci i za ka?de wbicie lvl'a mo?na by by?o doda? np.

Life - zwi?ksza punkty ?ycia / wszystkie profy
Mana - zwi?ksza punkty many / wszystkie profy
Magic - dla druida i sorca
Shielding - zwi?ksza punkty obrony / wszystkie profy
Attack - zwi?ksza punkty ataku / dla knighta i palla

Status
Zamknięty.
Back
Do góry