• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Questy jak robi? TFS

Status
Zamknięty.
Liczba reakcji
0
Witam nie potrafie zrobi? skrzynki m?cze sie z tym ju? do?? d?ugo prosze o poradnik co zrobic w RME taki jak dla nooba

Po pierwsze mam problem z tym ze skrzynke mozna przesuwa? a drugi problem to to ze gdy klikne na skrzynke to wyskakuja chmurki i nic wiecej sie nie dzieje

Odp: Questy jak robi? TFS

Zaczn? od tego ?e nie powinno by? problemem dla ciebie naci?ni?cie ALT (?,?,?,?,?,?)
mi by si? to ?atwiej czyta?o a chyba o to chodzi abym ci? zrozumia?,
wi?c tak:

1. Otw?rz actions.xml i przejd? do do?u listy i dodaj ten kod:

Kod:
uniqueid="1000" <action script="questchest.lua" />

uniqueid mo?e by? dowolny ma si? sk?ada? z 4 cyfr, pami?taj je?eli 1000 b?dzie zaj?ty musisz da? inny!!!

2. Nast?pnie dodajesz sobie skrzynk? (chyba to umiesz) i klikasz na ni? dwa razy i w uniqueid wpisujesz swoj? warto?? w tym przypadku 1000

3. B?dziesz musia? teraz utworzy? nowy lua o nazwie questchest.lua otw?rz go i dodaj kod:

Kod:
function onUse(cid, item, frompos, item2, topos)

Kod:
if item.uid == [COLOR="red"]1000[/COLOR] then
queststatus = getPlayerStorageValue(cid,1000)
if queststatus == -1 then
doPlayerSendTextMessage(cid,22,"You have found golden legs.") 
doPlayerAddItem(cid,2470,1)
setPlayerStorageValue(cid,1000,1)
else
doPlayerSendTextMessage(cid,22,"It is empty.")
end
end
return 1
end

to tyle jakie? pytania wal mog? te? jak b?dziesz chcia? wyja?ni? ci poszczeg?lne linie tego kodu.

Odp: Questy jak robi? TFS

Sorry za brak polskich liter ale wczoraj u?ywa?em laptopa od brata, kt?ry nie ma zainstalowanego j. polskiego:) Og?lnie mam w zwyczaju to robi?;)

A co do questa to nie dzia?a zreszt? nie mo?e dzia?a? moim zdaniem poniewa? to do action.xml wygl?da zupe?nie inaczej ni? pozosta?e wpisy:)

Status
Zamknięty.
Do góry