Rasizm.

Status
Zamknięty.

Woxy

Advanced User
Kwiecień 16, 2009
Liczba reakcji
95
Witam. Chcia?em poruszy? pewien temat, kt?rego nie znalaz?em na tym forum. Chodzi o rasizm, o odrzucanie os?b z innych kraj?w, Religi, oraz chyba najbardziej popularne, koloru sk?ry. Spotka?em du?o takich przypadk?w, w ?wiecie wirtualnym oraz realnym. Na przyk?ad w Tibii, ludzie wyzywaj? si? od czarnuch?w, bambus?w i innych wyzwisk kt?rych nie b?d? tutaj umieszcza?. Takie przypadki zdarzaj? si? tak?e na meczach Pi?ki No?nej (nie chodzi tu tylko o t? dziedzin? sportu). Niestety ale to jest bardzo popularne w Polsce, gdzie kibice (nie wszyscy), udaj? ma?py, albo rzucaj? banany na boisko, tak to prawda, tak si? niestety dzieje. Ale ju? nie tak cz?sto! Najciekawsze jest to, ?e kibice nie widz? tego, co zawodnicy wyprawiaj? na boisku, lecz na to co maj? na zewn?trz, czyli kolor sk?ry. Tak si? nie dzieje tylko z czarnosk?rymi osobnikami. Tutaj w Anglii takiego czego? np nie ma, ?e na boisku lub w miejscu publicznym, mo?na kogo? wyzwa? od bambusa, sko?nego itp. Wypowiadajcie si? w tym temacie, co s?dzicie o rasizmie.

Chcia?em tak?e doda? ?e posty typu 'jeba? czarnych to skurwysyny niech wracaj? do Afryki...' Nie b?d? tutaj mile widziane, i takowe b?d? raportowa?.
...a ja b?d? je warnowa? i to ostro, gdy? debilizm jest tutaj zb?dny ; ) //Vrael

@down Wiadomo ?e tak robi?, ale nie tak cz?sto. Najcz??ciej s? to sami murzyni, co tak si? do siebie zwracaj? ;)

Odp: Rasizm.

Woxy nie wiem w jakiej cz??ci Anglii Ty ?yjesz, ale tam dosy? cz?sto sobie cisn? od nigger?w. ;d

C??, rasizm jest to co? takiego, co nie powinno istnie? w ludzkim mniemaniu. Nie powinni?my si? wywy?sza?, tylko dlatego, ?e mamy jasny kolor sk?ry... Jednak cz?sto tak bywa, w Polsce nawet bardzo cz?sto. Ba, nawet jest to na porz?dku dziennym, ?e kto? si? wyzywa od murzyn?w. Co tu du?o pisa?, jest to z?y objaw i moim zdaniem powinno si? to kara? surowiej ni? dotychczas.

Pozdrawiam.

Dyskryminacja ze wzgl?du na sk?r? to przejaw czystego kretynizmu.

Nie powinni?my si? wywy?sza?, tylko dlatego, ?e mamy jasny kolor sk?ry...

Signed. S? lepsze powody do dumy.

Powiem kr?tko je?eli kto? ma pouk?adane w g?owie nie b?dzie nikogo wyzywa? .... zdarza si? cz?sto dyskryminacja ludzi o innym kolorze sk?ry.Zazwyczaj jest tak ?e ludzie wyzywaj? ich do pokaz?wki ?e ja jestem lepszy lub jestem super przed kumplami.

?wiat nie jest idealny.
Wed?ug mnie rasizm powinien by? surowo karany(tak jak wiele innych czyn?w ale nie b?d? tu opowiada? bo nie od tego temat) poniewa? jest to jest okrutne.
Ludzie powinni bra? przyk?ad z Jana Paw?a II kt?ry by? ?ywym przyk?adem tego aby traktowa? ka?dego cz?owieka z takim samym szacunkiem.

Kiedy? mieszka?em w UK, wiem jak tam jest. Wchodz?c do szko?y szed?em do grupki polak?w, takie tam spotkanie przywitanie przed lekcjami. Mia?em polaka w klasie, zazwyczaj siedzieli?my razem, tak lepiej i nie by?o nudy bo pogadali?my.

Siedz?c na lekcji zazywczaj s?ysza?em "Fckn polish" albo "Fck u fck polish gayboy" wiecie, takie rasistowskie s??wka. Ja jestem cierpliwym ch?opakiem i mam gdzie? to co oni m?wi?, s?owa mnie nie bol? tak mocno. Zazwyczaj jak za du?o gadali (liczba mnoga) to dostawali odemnie i kolegi w ryj i z p?aczem gdzie? tam le?li (niewiem gdzie). Angole to zwyczajne pipki popisuj?ce si? przed kolesiami :].

Problem w tym ?e nie tylko oni tak gadali, jest wielu takich ludzi jak oni. Rasist?w jest wielu, ale najwi?cej takich ludzi jest tam gdzie nie czuj? biedy na dupie. Bo kiedy kto? jest w ci??kich czasach finansowych to rasisty nie znajdziesz. Wiecie "Prawdziwego przyjaciela poznaje si? w biedzie" te powiedzonko si? sprawdza dlatego ?e biedny cz?owiek nie jest rasist?, ale szuka koleg?w nie wa?ne jakiego koloru.

Niewiem czy m?drze napisa?em, ale pisz? jak uwa?am.

#Down
Chodzi o to ?e Afroamerykaninie i Pakista?ce tak m?wi?, no i oczywi?cie anglicy. Ale angole to ksenofobia.

Ostatnia edycja:

Siedz?c na lekcji zazywczaj s?ysza?em "Fckn polish" albo "Fck u fck polish gayboy" wiecie, takie rasistowskie s??wka.

Mylisz poj?cia, nietolerancja dla innych narod?w to ksenofobia, nie za? rasizm.

Rasist?w jest wielu, ale najwi?cej takich ludzi jest tam gdzie nie czuj? biedy na dupie. Bo kiedy kto? jest w ci??kich czasach finansowych to rasisty nie znajdziesz. Wiecie "Przyjaciela poznaje si? w biedzie" te powiedzonko si? sprawdza.

Nie widz? zwi?zku.

@topic
Rasizm by?, jest i b?dzie. Dyskryminacja ze wzgl?du na kolor sk?ry jest ju? niemal zakorzeniona w naszej kulturze. A dlaczego? Bo jaki? czas temu ziomy w bia?ych kapturach sobie wymy?lili, ?e czarni s? gorsi, a g?upi ludzie tylko ich na?laduj?, g??biej si? nad tym nie zastanawiaj?c.

Co Ty gadasz? ; f jakie bambusy?
Oni wyzywaj? tylko wtedy gdy, kto? spieprzy jak?? akcje nie patrz? na kolor sk?ry nie wiem co? musia?o Ci si? pomyli?.

Ja my?l?, ?e to taki pow?d dowarto?ciowania si?. Jeden nic sob? nie reprezentuje intelektualnie, nie ma czym si? pochwali? to sobie to kas? nadrabia, wywy?sza si? "oo jaki to ten a tamten biedny" drugi mo?e sobie zawsze ul?y?, ?e jest w wi?kszo?ci etnicznej to ju? mu zwi?kszy poczucie warto?ci. Co do wojen br/pl w tibii itp. to moim zdaniem czysty debilizm, kto? rzuci? jakim? sloganem i szara masa bez w?asnego zdania pod??a bo koledzy tak robi?.

Je?li kto? jako-tako lubi punk polecam piosenk? W?ochatego, "Prawo Wyboru" chocia? mo?e niekoniecznie o rasizmie ale w du?ym stopniu o dyskryminacji, mo?na sporo m?dro?ci wyci?gn?? z tekstu.

Ja my?l?, ?e to taki pow?d dowarto?ciowania si?. Jeden nic sob? nie reprezentuje intelektualnie, nie ma czym si? pochwali? to sobie to kas? nadrabia, wywy?sza si? "oo jaki to ten a tamten biedny" drugi mo?e sobie zawsze ul?y?, ?e jest w wi?kszo?ci etnicznej to ju? mu zwi?kszy poczucie warto?ci. Co do wojen br/pl w tibii itp. to moim zdaniem czysty debilizm, kto? rzuci? jakim? sloganem i szara masa bez w?asnego zdania pod??a bo koledzy tak robi?.
Je?li kto? jako-tako lubi punk polecam piosenk? W?ochatego, "Prawo Wyboru" chocia? mo?e niekoniecznie o rasizmie ale w du?ym stopniu o dyskryminacji, mo?na sporo m?dro?ci wyci?gn?? z tekstu.

To jest nic innego jak nienawi??. Dowarto?ciowanie si?? Kumple no tak, oni s? najwa?niejsi. Wielu ludzi nienawidzi afroamerykanina lub bia?ego za to ?e ma inny kolor albo nie potrafi by? taki cool na loozie.

Na ?wiecie jest wiele ciekawych rzeczy o kt?rych niewiemy ;] A tak naprawde, rasi?ci sami nie wiedz? dlaczego nie nienawidz? koloru obcego.

Ostatnia edycja:

M?wi? - to jest takie dowarto?ciowanie si?, czaisz? Taki tok my?lenia "pojad? mu i jestem hero", takie jest [-]dzisiaj[/-](co ja pierdol?, zawsze takie by?o) spo?ecze?stwo, ?e s? ci co lej? po ryju i ci co rozmawiaj?. Kiedy? by?o drecholstwo modne, teraz powoli si? ten rynsztok do skinheadostwa przerzuca to i trzeba pogl?dy przej??. Tak na prawd? rasi?ci/extremi?ci/debile nawet gdyby ca?y ?wiat by?by white power i rasa aryjska to znale?liby jaki? pow?d do kt?rego by si? przyjebali i nie schodzili byle mie? jaki? pretekst do b?jki.

Bez zb?dnego pierdolenia; zacytuje fragment pewnej piosnki, pewnego zespo?u.

S?o?ce kierowa?o si? ku zachodowi
czarny cz?owiek szed? z pracy do domu
na rogu sta? rasista z no?em w r?ku
a my?li jego krzycza?y zniszczy? inn? ras?!!

Zobaczy? cz?owieka rzuci? si? na niego
i zada? no?em ?miertelne rany
murzyn uciek? a rasista ju? nie ?y?
i tylko krzycza?y mury starych dom?w

Tolerancji trzeba aby ludzi uzdrowi?
tolerancji i wiary aby ludzi po??czy?
bo ka?dy cz?owiek r?wny jest drugiemu
i ka?dy cz?owiek ma prawo do ?ycia.

Wed?ug mnie, poni?anie kogo? z powodu cech na kt?re wp?ywu nie ma (prosze nie przytacza? przypadku Micheala Jacksona ;p), jest czym? zupe?nie bezsensownym. W Anglii bardzo cz?sto to w?a?nie polacy s? ofiarami rasizmu. W Luton, miejscowo?cie gdzie obecnie mieszkam, 90% populacji zajmuj? imigranci z Pakistanu i Indii - nie ma niczego bardziej wnerwiaj?cego ni? przedrze?nianie polak?w w ich wykonaniu.

Rasizm ?wiadczy o totalnym braku inteligencji, i ucieczce do popularnych zwrot?w maj?cych na celu ura?enie kogo? (podobnie jest z wyzwyiskami typu 'k***a' itp.). Sam mam wielu przyjaci?? z Iranu, Pakistanu, Brazylii, Trynidadu i z innych kraj?w, i z do?wiadczenia wiem, ?e nie r??nimy si? prawie niczym, poza kolorem sk?ry. Jest co prawda r??nica w kulturze i mentalno?ci, ale nie przeszkadza to raczej w niczym. Strasznie denerwuj? mnie grupki polak?w, kt?rzy za wszelk? cen? trzymaj? si? razem, i wszystkich zadaj?cych si? z tymi 'innymi' traktuj? jak zdrajc?w, popychad?a itp.

Polacy na wyspach s? dyskryminowani - cz?sto jeste?my wykorzystywani, wysmiewani z powodu akcentu, czy braku znajomo?ci angielskiego. Jest na to jednak argument - wystarczy zapyta? si?: 'Nie podoba Ci si? m?j akcent? Mo?emy zawsze porozmawia? po polsku, francusku, niemiecku, rosyjsku....' W tym momencie, urywaj? si? wszystkie docinki, bo inteligencja bierze g?r? nad chamstwem.

Wszyscy jeste?my mieszka?cami tej samej planety, i jeste?my dostosowani do prze?ycia w ?rodowisku w kt?rym ?yjemy - nie mamy wp?ywu na miejsce urodzenia, i dla tego nie powinno to mie? ?adnego znaczenia w poznawaniu nowych ludzi. Nale?y pami?ta?, ?e mo?e w Polsce, widok kogo? o odmiennym kolorze sk?ry jest rzadko?ci?, ale w Zimbabwe, czy Brazyli, widok bia?ego te? nie jest na porz?ku dziennym. "Punkt widzenia, zale?y od punktu siedzenia".

Osobi?cie (nie trudno chyba wywnioskowa?), jestem przeciwny rasizmowi, czy dyskryminacji, na jakimkolwiek tle.

Regards
Seylit

Dla mnie jest to czysty debilizm, po co wyzywa? murzyn?w czy chi?czyk?w, oni mog? to samo o tobie m?wi?, mo?e to w?a?nie dla nich bia?y cz?owiek jest odra?aj?cy?? Przemy?lcie to.

Pozdrawiam!

Nie widz? ?adnych r??nic w ludziach, kt?re mia?y by mi przeszkodzi? w ich poznaniu/szanowaniu.
Niestety na forum jest paru delikwent?w, kt?rzy najwyra?niej tak? r??nice widz? (czytaj. Islam).
Nie rozumiem takich. Co wam w nich przeszkadza ? Wiele czarnych plemion jest biednych. M?wi? tu o stereotypowym plemieniu, takim jakie sobie wyobra?a?em jako ma?e dziecko. Bieda,malutkie chatki i prawie go?e dzieci pracuj?ce, lub nosz?ce przez par? kilometr?w ci??kie pojemniki z wod?. Na szcz??cie istniej? taki organizacj?, kt?re im pomagaj?.
Stanowczo m?wi? nie rasizmowi

Murzyni,albo jak kto woli czarnosk?rzy-przyjechali z Afryki.
Handlarze niewolnik?w przywie?li ich z Afryki.
My?licie,?e to taka prosta sprawa wysi??? na pla?y w Afryce,z?apa? w siatk? zwinnego,silnego murzyna i wywie?? go za Ocean ? Jasne,?e nie.
Uda?o im si? to zrobi?,poniewa? wywozili tylko takich,co albo nie potrafili spierdoli? przed siatk?,albo byli najwi?kszymi g??bami plemienia i w?dz sprzedawa? ich za paczk? fajek,bo i tak nie mia?by z ich po?ytku.
i ci wszyscy nieudacznicy pojechali do Ameryki.Po?enili si?,porobili dzieci-?wiat poszed? do przodu.Pojawi?y si? komputery,amfetamina,samoloty,ale co z tego je?li ich serca pompuj? t? sam? krew-s? potomkami cz?owieka,kt?ry na w?asnym podw?rku da? si? z?apa? w siatk?.

Ju? gdzie? widzia?em taki post, na innym forum.
Jeste? zabawny.

Ostatnia edycja:

My?licie,?e to taka prosta sprawa wysi??? na pla?y w Afryce,z?apa? w siatk? zwinnego,silnego murzyna i wywie?? go za Ocean ? Jasne,?e nie.
Uda?o im si? to zrobi?,poniewa? wywozili tylko takich,co albo nie potrafili spierdoli? przed siatk?,albo byli najwi?kszymi g??bami plemienia i w?dz sprzedawa? ich za paczk? fajek,bo i tak nie mia?by z ich po?ytku.
i ci wszyscy nieudacznicy pojechali do Ameryki.Po?enili si?,porobili dzieci-?wiat poszed? do przodu.Pojawi?y si? komputery,amfetamina,samoloty,ale co z tego je?li ich serca pompuj? t? sam? krew-s? potomkami cz?owieka,kt?ry na w?asnym podw?rku da? si? z?apa? w siatk?.

?wi?ta Racja! Ostatnio na historii kolega "przezwa?" takie mulata(czy jako? tak :P) "Jeste? takim debilem bo jak by?e? ma?y to ci? z?apali i do Ameryki zawiezli". A Pani...Szkoda gada?, prawie rodzic?w wezwali, bo pojebana nauczycielka uwa?a?a, ?e to brak powagi, nabijanie si? z innych...ITP...

#top
Nie rozumiem, czumu mamy wini? kogo? za kolor sk?ry... :?
To nie jego wina, czy urodzi? si? czarny, czy bia?y...
Ostatnio w wiadomo?ciach m?wili, ?e ci?gle poni?aj? murzyna na 1 polskim osiedlu, takie dzieci neo....
Co? takiego nie ma sensu!!!!

Ju? gdzie? widzia?em taki post, na innym forum. Ale powiedz mi co to wnosi do tematu?

//pogrubiony - ch?opaki nie p?acz? ; Cezary Pazura :p

Ostatnio edytowane przez moderatora:

I to jest zapewne czysty przypadek, ?e post?p cywilizacyjny w Europie jest na takim poziomie jaki niewiadomo czy wi?kszo?? pa?stw afryka?skich osi?gnie kiedykolwiek. Nawet w "cywilizowanej" Nigerii niedawno zamkn?li koz? areszczcie, bo my?leli, ?e z?odziej kradn?cy samoch?d si? w ni? zamieni?:

Koza aresztowana w Nigerii za napad z broni? - Wiadomo?ci - WP.PL

Pomy?lcie, czy w Europie istniej? plemienia, w kt?rych wierzy si? w czarn? magi? i poluje by mie? co je??? Nie!
A w Afryce? :p

Przypadek?

Przypadkiem pewnie nazwiecie to, ?e skolonizowana bia?a ludno??, kt?ra dosz?a do w?adzy w RPA zrobi?a tam segregacj? rasow?, a tak?e zrobi?a z tego pa?stwa gospodarcz? pot?g?. Niestety bia?y rz?d upad? pod naciskiem innych pa?stw i teraz w RPA jest "syf i malaria".

Wiesz, Europa zawsze w Historii by?a centrum ?wiata, od nas wyp?ywa?y statki kolonizacyjne, to my odkryli?my stany, to nasze by?y Karaiby, to my tworzyli?my gor?czk? z?ota, my wymy?lili?my handel - jako? tak przez lata sytuacja rozwin??a si? w ten spos?b, ?e Afryka by?a bardzo d?ugo odci?ta od cywilizacji i rozwin??a si? w zupe?nie innym kierunku ni? Europa, czy Ameryka.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry