Odp: Religia
Ja jestem w Wielkiej Brytanii jeszcze jak mia?em taki przedmiot rok temu to nie chodzi?em bo mi si? nie podoba?o jak 70% Anglik?w jest nie wi???ca nie mog?a si? zwolni? jak ja.
To nie zale?y czy jeste? wierz?cy czy nie po prostu nie chcesz to nie idziesz bo ci si? nie podoba wierzysz w boga to inne na lekcje nie chodzisz to co innego.
W Wielkiej Brytanii religia jest obowi?zkowa do rocznika 8 b?d? 9, potem ju? nie obowi?zuje ze wzgl?du na wielu-wyznaniowy kraj. Je?eli po roczniku 9 dalej masz religi? to oznacza, ?e trafi?e? do szko?y typowo katolickiej b?d? te? inno-wyznaniowej. Mimo to edukacja w UK jest na tyle inna, jak w Polsce. Bo uczy innych wiar, na przyk?ad islam czy judaizm, wyja?nia jaka jest r??nica i tym podobne.
Wed?ug mnie religia jest bardzo fajn? lekcj?. Cho?by przez to jak jest prowadzona, nie ma ?adnych temat?w o kt?rych kto? nie chcia?by, wszystko czego chcemy si? dowiedzie? o jakichkolwiek bo?yszczach religijnych w?a?nie ta lekcja mo?e nam u?atwi?.
Ot co, si? zgodz?. Religia by?a fajnym przedmiotem. To jedyny przedmiot, gdzie w spokoju mog?em poczyta? sobie Angor? i inne gazety. Nie trzeba by?o nawet wstawa?, ?eby si? pomodli? - katechetka zwyczajnie to olewa?a. Heheczki... ach, chcia?bym wr?ci? do tych czas?w. Tak j? wyniszczy? psychicznie. :d
Ale nie - polska religia nie pomaga w poznaniu innych bo?k?w. Opiera si? jedynie na tym samym, co uczy nas (no dobra, mnie, ale cz??? z was te?) zdrowy rozs?dek. Jedynie ka?e poznawa? Chrystuska i tym podobne. St?d Polska ma?o tolerancyjnym krajem jest.
Mog? by? za usuni?ciem religii ze szk?? w celu ci?cia koszt?w, je?li ju? to szko?y same niech op?acaj?. Mog? i by? te? za zmian? religii na Religia i Etyka, bo to drugie s?owo jest bardzo obce, a szkoda.
@Seylit
Te? ?a?uj?, z koleg? bardzo ch?tnie by?my studiowali satanizm, heheczki.