- Liczba reakcji
- 160
Witam wszystkich. Powodem napisania tego tematu s? moje przemy?lenia, mo?e troch? mecz ze S?oweni?. Wszyscy patrzymy na kraje typu Holandia, Portugalia czy Hiszpania. Jak oni to robi?? Dlaczego maj? tylu ?wietnych pi?karzy? Przecie? Portugala jest krajem sporo mniejszym od polski. Przecie? mamy ponad 3 razy wi?ksza populacj?. Odpowiedz jest prosta - tam inwestuje si? w szk??ki pi?karskie. Holandia ma najbardziej rozwini?te szk??ki pi?karskie. ?wicz? tam dzieci od najmniejszych lat - a u nas? Lepiej nie m?wi?. Sam trenuj? pi?k? od ok. 5 lat. Ja mia?em szcz??cie trafia?em na do?? dobrych trener?w (boisko by?o fatalne, ale da?o si? gra?). Stworzyli?my do?? ciekaw? dru?yn? i musz? powiedzie?, ?e przez te 5 lat nauczy?em si? troch? gra?. Ostatnio zainwestowano u nas w boisko 600 000 z? (wybudowano szatnie, trybuny, nowa p?yta). Po prostu zarz?d klubu o niego dba. Wi?kszo?? kasy by?a z UE, ale teraz mo?emy trenowa? w godnych warunkach. Dla mnie to szczyt luksusu - szatnia, super boisko, dop?ata do but?w, dres klubowy (1 para). Wiem, ?e niekt?rzy maj? du?o lepiej cho?by str?j na trening za kt?ry odpowiedzialny jest klub. Cho? wiem r?wnie?, ?e niekt?rzy maj? takich trener?w, ?e rzucaj? pi?k? m?wi? grajcie a sami id? na jabola. chcia? bym si? was spyta? jak to jest w waszych miejscowo?ciach i jakie macie pomys?y aby naprawi? stan polskiej pi?ki? Daleko nie musz? patrze? - Lublin. Motor i miasto kt?re nie chce dop?aca? na klub absolutnie nic. Dlaczego nikt nie rozumie, ?e pi?ka no?na to d?ugotrwa?a inwestycja kt?ra si? naprawd? zwraca.
. By?em jeszcze g?wniarzem (12lat) , ale kojarzy? umia?em.
takie jest moje zdanie.. U mnie we Wroc?awiu np. Jest z 15 oddzia??w szko?ek m?odzik?w tylko "?l?ska wroc?aw" i do tego dochodz? inne klub.. czyli powiedzmy ?e w roczniku "m?odzik?w" tylko we wroc?awiu jest z 30 klub?w.. Jest to bardzo du?a liczba, ale co z tego? Jak potem i tak nic z tego nie bedzie. Chyba, ?e wyjedzie zagranice lub zauwa?y "ten" talent jaki? dzia?acz klubowy
Pozdr.