Rozw?j pi?ki no?nej w?r?d m?odzie?y.

Status
Zamknięty.

Drexav

Zas?u?ony
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
160
Witam wszystkich. Powodem napisania tego tematu s? moje przemy?lenia, mo?e troch? mecz ze S?oweni?. Wszyscy patrzymy na kraje typu Holandia, Portugalia czy Hiszpania. Jak oni to robi?? Dlaczego maj? tylu ?wietnych pi?karzy? Przecie? Portugala jest krajem sporo mniejszym od polski. Przecie? mamy ponad 3 razy wi?ksza populacj?. Odpowiedz jest prosta - tam inwestuje si? w szk??ki pi?karskie. Holandia ma najbardziej rozwini?te szk??ki pi?karskie. ?wicz? tam dzieci od najmniejszych lat - a u nas? Lepiej nie m?wi?. Sam trenuj? pi?k? od ok. 5 lat. Ja mia?em szcz??cie trafia?em na do?? dobrych trener?w (boisko by?o fatalne, ale da?o si? gra?). Stworzyli?my do?? ciekaw? dru?yn? i musz? powiedzie?, ?e przez te 5 lat nauczy?em si? troch? gra?. Ostatnio zainwestowano u nas w boisko 600 000 z? (wybudowano szatnie, trybuny, nowa p?yta). Po prostu zarz?d klubu o niego dba. Wi?kszo?? kasy by?a z UE, ale teraz mo?emy trenowa? w godnych warunkach. Dla mnie to szczyt luksusu - szatnia, super boisko, dop?ata do but?w, dres klubowy (1 para). Wiem, ?e niekt?rzy maj? du?o lepiej cho?by str?j na trening za kt?ry odpowiedzialny jest klub. Cho? wiem r?wnie?, ?e niekt?rzy maj? takich trener?w, ?e rzucaj? pi?k? m?wi? grajcie a sami id? na jabola. chcia? bym si? was spyta? jak to jest w waszych miejscowo?ciach i jakie macie pomys?y aby naprawi? stan polskiej pi?ki? Daleko nie musz? patrze? - Lublin. Motor i miasto kt?re nie chce dop?aca? na klub absolutnie nic. Dlaczego nikt nie rozumie, ?e pi?ka no?na to d?ugotrwa?a inwestycja kt?ra si? naprawd? zwraca.

Odp: Rozw?j pi?ki no?nej w?r?d m?odzie?y.

Ja trenowalem dosc dlugo. Na poczatku trenowalem z jednym trenerem, kt?ry sie kompletnie nie angazowal i nasz klub przegrywal, kolejne mecze 10:1. Dzieciakom (wtedy) brakowalo zaangazowania. Pozniej wzial nas inny trener. On byl bardzo zaanagazowany. Zaczelismy odnosic drobne sukcesy. W niedalekiej przyszlosci postanowiono zrobic jeden klub, z tym trenerem ktory mnie trenowal. Drexav do niego chodzi, ja przestalem.

Lublin to przereklamowane miasto. Powiem ci ze wasza druzyna gdyby chciala, mogla by ich rozgromic ile by chciala. Motor tak samo, za duzo halasu kolo nich. Nie umieja grac, a takie wygody? Nie rozumiem.

No w?a?nie nie o to mi chodzi. Bo Motor gra? potrafi - tylko miasto wcale w nie nie inwestuje i co lepsi zawodnicy uciekali do ??cznej. Obecnie ??czna w 1 lidze (by?ej drugiej bo zdegradowali go do 3 za afery korupcyjne a Arka g??wny klub z tym zwi?zany g?wno dosta?) wi?c oba kluby graj? w 1 lidze (nie myli? z ekstraklas?) tylko, ?e ??czna jest miasteczkiem par? razy mniejszym od lublina. A dobry klub pi?karski w mie?cie jest dobr? reklam? wi?c brak sponsoringu ze strony miasta jest dla mnie bardzo niezrozumia?e...

Tak, masz racj?. Treningi s? w z?ych warunkach w moim klubie. Niby jest g??wna p?yta, ale sorry jak na polu karnym jest g?rka i za ka?dym razem mo?e skoczy? Pi?ka po rikoszecie, ale niby w 2009 maj? nam na boisku ?u?lowym, kt?re mamy obok wybudowa? sztuczn? traw?. Na 3 boisku nie by?o za du?o trawy, ale teraz uros?a, ale nie jest dobrze wyr?wnana. Z trzy lata temu zam?wili nam 1sze dresy, za kt?re niestety zap?acili?my 100z? i od 2 lat nie mamy dres?w, bo s? za ma?e, ale teraz powiedzieli?my trenerowi, ?e wygl?damy jak wie?niaki ( nie dos?ownie ) i przyda?yby si? nowe dresy, niby co? tam ma dzia?a?, ale co? w?tpie. Dru?yn? jeste?my dobr? i mamy dobrych zawodnik?w, ale to trzeba jeszcze na treningi chodzi?. Najgorzej u nas w dru?ynie jest z frekwencj? chodzenia na treningi. Nie chwal?c si? jako jedyny mia?em 100% frekwencje przez ten rok, ani jednego treningu nie opu?ci?em.

Tak, tak samo jak w moim mie?cie poziom klubu jest b. niski. Treningi s? rzadko, trenerzy nie za bardzo wiedz? o co chodzi. Dlatego w?a?nie odesz?em z klubu ; f. Chcia? zawodnik?w mie?i?my nawet dobrych, wygrywali?my z takimi klubami jak OKS i DKS (czyli olszty?ski klub sportowy i dobromiejski klub sportowy). A s? to bardzo dobre kluby. Tak?e sponsor?w mieli?my ma?o, mo?na powiedzie? ?e nie mieli?my wogule, bo to co dawa?o miasto to ?al. A m?wi?c o klubach w Cholandii to du?o si? s?yszy, ?e tam s? najlepsze szk??ki.

Dlaczego nikt nie rozumie, ?e pi?ka no?na to d?ugotrwa?a inwestycja kt?ra si? naprawd? zwraca.

Mo?e dlatego, ?e wi?kszo?? rz?dz?cych nie interesuje si? pi?k? no?n?. Mam nadziej?, ?e sytuacja w Polskiej pi?ce si? poprawi...

Szczerze powiedziawszy to o klubach z "Cholandii" to ja niewiele s?ysza?em ;] /Drexav

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ale korupcja to nie tylko PZPN to g??wnie s?dziowie, dzia?acze klubowi, trenerzy (tutaj rzadko) - tylko, ?e najcz??ciej trac? na tym kluby. Tylko, ?e u nas gdy by wysz?o, ?e Legia czy Wise?ka s? skorumpowane to wszystko by ucich?o. A wystarczy spojrze? na W?ochy - najlepszy klub na ?wiecie (Juventus) zdegradowany do 2 ligi. Cho? to i tak by?a ma?a kara do tego co zrobili. Wymienienie nawet ca?ego zarz?du nic nie da bo pod?wiadomo?? ludzi tak niestety dzia?a. Najlepszym rozwi?zaniem by?o by wysokie kary dla ludzi odpowiedzialnych nie dla klub?w. Np. 10 lat wi?zienia - cho? wiem, ?e to nie realne bo w Polsce za zab?jstwo w afekcie mniej si? dostaje...

Na wst?pie mog? powiedzie? , ?e moja przygoda z pi?k? no?n? sko?czy?a si? dawno temu (no mo?e nie tak dawno). Jakie? 3 lata temu ;p ;). By?em jeszcze g?wniarzem (12lat) , ale kojarzy? umia?em.
Odszed?em przez (rozpisz? teraz , ka?dy problem klubu):
-Korupcja - G??wny pow?d mojego odej?cia. Trener , tak naprawd? nie wybiera? najlepszych , lecz tych , kt?rzy byli wybrani z g?ry. Dzieci sponsor?w , trener?w , wa?nych os?b. Tak te? , wszystkie mecze dostawali?my do kilkunastu , a nie oddali?my ?adnego celnego uderzenia , poniewa? napastnicy , to napastnicy wybrani , za moc? kontakt?w. Co pi?ka to ?le przyj?ta , stracona , lub zawodnik na spalonym...
-Trener - Idiota - Brzydko m?wi?c , nasz trener , mia? nas w dupie. Widzia? , ?e ka?dy wiedzia? o tym , ?e klub to pe?ne korupcji ?cierwo. G?wno go obchodzi?o , czy czego? nas nauczy , czy nie. Wa?ne jest to , ?e otrzymywa? , za to pieni??ki. Dzi?ki niemu stracili?my wielki talent , poniewa? trener powiedzia? mu , ?e jest cienki i tu nigdy nie zagra. Tak te? , ch?opaczyna wybra? si? do innego miasta, teraz gra w juniorach podkarpacia.

Na razie tyle , bo nie chc? mi si? kontynuowa? tego idiotyzmu , jakim jest szkolnictwo m?odych "talent?w".

Pi?ka no?na w Polsce to sama korupcja ja si? bawi? w street'a jak kto? nie wie o co chodzi to r??ne triki ?wicz?.
Tak do rzeczy to PZPN to idioci delikatnie m?wi?c dbaj? wy??cznie o sw?j portwel .Miasta nie inwestuj? w kluby a to by wysz?o na dobre. Znam Du?o klub?w co tylko potrzebuj? kaski ?eby zrobi? obiekty m?odzie?owe ale te? s? takie co dostaj? kasy ale korupcja jest w tym klubie wogule szkoda gada?.

Wi?kszo?? polskich m?odych talent?w sie marnuje
bo polska pi?ka nie potrafi ich oszlifowa?

korupcja i korupcja i co dalej ?

Dalej? Narazie nie ma przysz?o?ci dla ludzi "bez znajomo?ci". Nie masz znajomo?ci nie wybijesz si? w polskiej pi?ce no?nej :D takie jest moje zdanie.. U mnie we Wroc?awiu np. Jest z 15 oddzia??w szko?ek m?odzik?w tylko "?l?ska wroc?aw" i do tego dochodz? inne klub.. czyli powiedzmy ?e w roczniku "m?odzik?w" tylko we wroc?awiu jest z 30 klub?w.. Jest to bardzo du?a liczba, ale co z tego? Jak potem i tak nic z tego nie bedzie. Chyba, ?e wyjedzie zagranice lub zauwa?y "ten" talent jaki? dzia?acz klubowy :) Pozdr.

Moim zdaniem polska pi?ka nie powinna byc budowana tylko na dobrych klubach wielu dobrych graczy nie ma szans sie rozwin?c bo w ich miasteczkach nie ma klub?w lub nie ma przyszlosci w tych klubach.Wi?c PZPN powinien zainwestowac w m?odziez z mniejszych miasteczek.W moim miasteczku jest klub ale nie mam szans np do przebicia sie do dobrej druzyny poniewaz tu nikt mnie nie zauwazy

Polska pi?ka jest dobra tylko, ?e troch? nam brak kasy, a jakby by?a kasa to i talenty by si? znalaz?y.

YouTube - Polska 1974 World Cup

Popatrzcie na ten filmik. To by?o dok?adnie 35 lat temu, a teraz jest gorzej.
Polska nie idzie w tym kierunku do przodu, Polska si? cofa !
Sam mieszkam w Lublinie i tu z pi?k? nic nie jest robione.
Na dzie? dzisiejszy nie trenuje, ale my?l?, ?e to si? zmieni.
W tym sezonie mecze Motoru jak dla mnie to by?a totalna pora?ka.
Ostatni niby honorowy mecz przegrany 6:1 ... Motor oczywi?cie spad? ju? do 2 ligi.
Sprzedali swoich najlepszych zawodnik?w, ale co si? sta?o z t? kas? kt?ra mia?a by? tak ?wietnie zainwestowana ?
Na pewno jeste?my gdzie? na ostatnich miejscach pod tym wzgl?dem w Europie.
Wracaj?c do tego filmiku to popatrzcie na sk?ad. Na tym mundialu wyst?pi?a dru?yna o kt?rej wcze?niej ?wiat nie s?ysza?.
Zdobyli trzecie miejsce na mundialu, jakby nie ta zwalona murawa z RFN to Holandia by?aby na deser.
Tamtejszy trener Polski, Kazimierz G?rski zrobi? tak? dru?yn? z Polskiej ligi.
W tym samym roku jeden z pi?karzy, Kazimierz Deyna zosta? trzecim pi?karzem Europy obok takich s?aw jak Beckenbauer czy Cruyff.
Polskie kluby gra?y ?wiatowej klasy pi?k?, G?rnik Zabrze doszed? wtedy do fina?u europejskich puchar?w.
Mog? tak jeszcze wi?cej wymienia? a? do znudzenia.
Wielkie polskie talenty s? zauwa?ane i wykorzystywane za granic? lub przepadaj?.
W dzisiejszych czasach r?wnie? mo?na zrobi? taki sk?ad, ale przy dzisiejszym zarz?dzaniu jest to nierealne.
Mam nadzieje, ?e nastan? takie czasy gdzie trafi si? taki trener jak Kaziu G?rski i b?dzie mia? taki polot do talent?w.
Jak i jaki? rozs?dny cz?owiek zostanie prezesem PZPN.
Kiedy? ba?y si? nas takie reprezentacje jak Brazylia, Argentyna czy Holandia.
Teraz ? Irak jest dla nas zagro?eniem.

Doskonale wiem o co wam chodzi jestem z Wroc?awia w kt?rym przez spory okres czasu nie by?o mocnej pi?karskiej dru?yny (by?y momenty gdzie 2 kluby gra?y w 3lidze ?l?sk i Polar)Teraz sytuacja si? zmieni?a ?l?sk awansowa? do ekstraklasy i zaj?? w niej 6 miejsce co oczywi?cie od razu przyci?gn??o sponsor?w (p.Solorz)Sporo w klub inwestuje te? miasto.Przyk?adem klubu w kt?rym nic si? nie dzieje jest Polonia Warszawa,klub bez bazy treningowej jest dla mnie rzecz? ?mieszn? co wi?cej Polonia walczy o Lige Europejsk?.Ale wracaj?c do szk??ek pi?karskich podam wam przyk?ad Brazyli przecie? mo?e jest to du?e pa?stwo ale jak?e biedne a jednak ca?y czas maj? ?wietnych pi?karzy.Powiecie ,?e Brazylia to inna sprawa ,?e tam 5 letnie dzieci biegaj? na boso za pi?ka po betonie i ?wicz? tak 15lat, mo?e i racja ale nast?pnym przyk?adem mog? by? kraje afryka?skie kt?re maj? szk??ek w pizduhuj a to ,?e to nie przynosi teraz efekt?w to si? nie powinni?cie martwi?.Zobaczycie jakie talenty b?d? si? wychowywa? w Sudanie,Libi,Mozambiku.P?ki co jedynymi pa?stwami kt?re ju? si? rozwin??y w tej dziedzinie s? Wybrze?e Ko?ci S?oniowej,Kamerun,RPA,Senegal i Nigeria.W Polsce nie stawia si? na pi?k? ,a talenty mamy takie same jak nie wi?ksze ni? Portugalia czy Holandia.Przyk?ady?B?aszczykowski,Podolski,Szaleta(czy jako? tak reprezentuje USA)
@Werlez sytuacja z trampkarzami jest identyczna jest z 40 dobrych dru?yn m.in. Polar,Odra,Polonia,Parasol czy Wratislavia.Ale to ?l?sk ma w?adze, no ewentualnie jeszcze dawne Wiko obecna Academy kt?ra ma podobno jakie? powi?zania ze ?l?skiem.

Ostatnia edycja:

Dobrze, ?e powsta? taki temat. Nie ma wcale zaanga?owania w rozw?j klubu i pi?ki no?nej w mniejszych miastach, u mnie w Poznaniu ju? jest lepiej, ale to nie wystarczy. Moim zdaniem ca?a Polska powinna stawi? na sport, tak jak na to postawi? Pozna?, powinni?my o to walczy?, bo przecie? tacy zawodnicy jak Maciek ?urawski zaczynali w Warcie Pozna? na przyk?ad. Bardzo dobry temat.

Pozdrawiam,
Vendeto

Powiem tak, gdyby Polska chcia?a co? zrobi? z m?odzikami by si? uda?o, ale oni zobacz? jednego s?abszego kt?ry nic dobrego nie potrafi zagra? odpuszczaj? sobie, tak i taka jest prawda, je?li kto? chce gdzie? zagra? to my?l? ?e powinien wyjecha? za granic?, w Polsce nigdy z naszych pi?karzy nic nie b?dzie, we?my na przyk?ad Podolskiego, chcia? gra? dla reprezentacji Polski to go pzpn nie chcia?, a teraz sobie gra w fc koln, my?licie ?e tu by si? tak rozwin??? w?tpie w Niemczech na 100% zacz?? co? gra?, obecnie jestem w Niemczech rzadko wychodz? na miasto a widz? pe?no koszulek Podolskiego, sam zamierzam wyjecha? za granic? gdy sko?cz? szko?e, nie wstydz? si? mojego kraju, ale wiem ?e tu si? nie rozwin?.

Sam gralem w klubie (kiedys). Mialem wtedy 11-13 lat.
U nas tez byla walona korupcja. Sedziowie byli przekupieni, trener wybieral dzieci jakichs bogaczy, zawsze dostawalismy 10-0 w dupe.
I poiwedzcie mi ludzie jakim cudem nasz kraj ma miec zawodowa kadre pilkarska jesli wynik zalezy od kasy a nie umiejentnosci??
Spojrzcie na takiego Ronaldinho. Kiedy zaczynal grac w pilke, biegal na bosaka na ulicy i kiwal sie z psami, zeby nie przegryzly mu pilki,bo starzy by mu nowej nie kupili. Do klubu rodzice zapisali go jak mial chyba 10 lat.
I co? Byl najlepszy w druzynie. Dzieciak ze slumsow, bez bogatych starych (potem sie wzbogacili) potrafil okwiwac cala druzyne przeciwnika i wpakowac im 24 bramki w ciagu jednego meczu. (jego oficjalny rekord).
Wiec polska pilka nawet wsrod mlodziezy jest skorumpowana.
Wkurza mnie to ze sedzia za flaszke wodki potrafi wparic w rozpacz druzyne (uczciwa), ktora porzadnie gra, strzela bramki, a ten pijak(sedzia) ich nie uznaje, i jeszcze WIDOCZNIE faworyzuje ta slabsza druzyne (ta skladajaca sie z dzieciakow bogaczy). Dla mnie jest to totalnie niezrozumiale.

PRECZ Z KORUPCJA
Dajcie WSZYSTKIM dzieciom szanse!!!
Kogo oni oszukuja?? Te dzieci czy swoj kraj???!!!
Zastanowcie sie "Fryzjerzy"

Ostatnia edycja:

No widzicie... Na filmiku Lato strzela bramk? niczym bohater a teraz... tak jak napisa? devos...
Tak do rzeczy to PZPN to idioci delikatnie m?wi?c dbaj? wy??cznie o sw?j portwel .
Osobi?cie gra?em w klubie ale trzeba by?o badania robi? i 50% os?b zacz??o chodzi? na mecze... czyli w ka?dym meczu by?a przewaga rywala 9 u nas u nich 11 + rezerwa... Je?eli chodzi o tych dzia?aczy to szkoda mi m?wi?, po prostu jak patrze w gazecie na ich pyski to zaraz stron? przewracam:|

Status
Zamknięty.
Back
Do góry