S?owo teleport

Status
Zamknięty.

ProXGamer

User
Maj 30, 2010
Liczba reakcji
2
Skrypt nie m?j! Link oryginalu: [x.x][TalkActions]S?owo teleport
Witam, mam dla was prosty kr?tki skrypt po kt?rym wypowiadamy s?owo - sure surenda vax oczywi?cie co do s?owa wypowiedzianego, ka?dy, mo?e sobie je zmieni?. Przejd?my do tego o co chodzi w tym skrypcie, a wiec je?li wypowiemy to s?owo sure surenda vax przeniesie nas w wybrane miejsce przez nas!
Skrypt, mo?na zastosowa?:
Powiedzmy niech to b?dzie quest, robimy sobie jakie? pomieszczenie, a tam np. groby i na jednym grobie co? tam piszemy, ale te? formu?ujemy zdanie co do wypowiedzianego czaru, po wypowiedzeniu s?owa teleportuje nas np. do sali gdzie znajduj? si? skrzynki z nagrodami. Kr?tko m?wi?c skrypt ma wiele zastosowa?...
Wchodzimy w data/talkactions/scripts i robimy plik o nazwie teleport.lua a w nim:
PHP:
ocal oldPos = {x=100,y=100,z=7}
local newPos = {x=100,y=100,z=7}
function onSay(cid, param)
if getPlayerLevel(cid) <= 100 then
doSendMagicEffect(oldPos, 10)
doTeleportThing(cid,newPos)
doSendMagicEffect(newPos, 10)
end
return 1
end
Oczywiscie ustawiamy se pos :D
Teraz wchodzimy w data/talkactions.xml i dodajemy:
PHP:
<talkaction words="sure surenda vax" script="teleport.lua" />
PoZdRo

Odp: S?owo teleport

Nie lepiej tak:
Kod:
function onSay(cid, words, param)
if queststatus == -1 or queststatus == 0 then
doTeleportThing(cid,{x=X, y=X, z=X}) 
doCreatureSay(cid, text, type)
else
return 0
end
return 1
end

Po za tym w tym twoim skrypcie - ?le przekopiowa?e?. 1 linijka :
ocal oldPos = {x=100,y=100,z=7}
powinno by? tak:
local oldPos = {x=100,y=100,z=7}

;]

Po za tym skrypcik mo?e, by? i ca?kiem przydatne jak nie chce ci si? robi? teleportu w map edytor haha :D Jednak skrypt jest ma?o pomys?owy i szkoda, ?e nie tw?j.

Ocena 4/10

Tyle, ?e kto? kto jest w mie?cie mo?e u?y? tego skryptu, ?eby si? przenie?? w to miejsce.. 4/10

Tyle, ?e kto? kto jest w mie?cie mo?e u?y? tego skryptu, ?eby si? przenie?? w to miejsce.. 4/10
To mo?na zrobi? tak:
Dajesz na jakims tile uid np. 9376
PHP:
local newPos = {x = 1376, y = 1556 , z = 8}
local UID = 9376
    local P = getCreaturePosition(cid)
    if getThingfromPos({x=P.x, y=P.y, z=P.z, stackpos=0}).uid == UID then
			doSendMagicEffect(P, CONST_ME_POFF)
			doTeleportThing(cid, newPos)
			doSendMagicEffect(newPos, CONST_ME_TELEPORT)
    end
    return TRUE
end

a jak doda? exhausted zeby dzialalo? u mnie to tak jest bez:

if(param == '') then
exit = {x=99, y=189, z=7, stackpos=253}
doTeleportThing(cid,exit)
doPlayerSendTextMessage(cid,19,"Teleportowales sie do DBU City.")
return true
end

return 1
end

Ten skrypt nie jest zbyt przydatny wed?ug mnie 2,5/10:(

G?wnianym kodem napisany, nie wprowadza wielu miejscu. Kompletne dno.

Jest to beznadziejny skrypt zrobiony na potrzeby graczy od 11lat do 13lat ! i naiwnych tym ?e graczom b?dzie si? podoba?o s?owo teleport ??
odpowiadasz sam na swoje pytanie.
czy milo by by?o ci je?eli bijesz danego gracza a on nagle teleport ??...................

2UP@: G?wniane to jest to co napisa?e? i to bezwarto?ciowy post.
UP@: Sam nawet zdania nie umiesz zbudowa? poprawnego wi?c ty masz chyba te 9-10 lat. Daj sobie spok?j. Je?eli ci nie pasuje ten skrypt to powiedz a nie wy?ywaj si? jak ci odebrano passy do 10lvl(Twojego the best).

Co do tematu to skrypt a raczej czar jest nawet dobry. Oczywi?cie po zmianie kilku rzeczy. Mi si? on podoba poniewa? mo?na go edytowa? naprawd? w bardzo ?adny skrypcik , je?eli si? na tym kto? zna.

@Up
Kolego je?eli nie ma poj?cia o skryptowaniu to prosz? Ci? nie odzywaj si?.
Co tutaj jest dobre do edycji? Gdzie jakakolwiek integracja danych? Do tego mo?na uzupe?ni? kod poprzez dodanie wielu miejsc teleportu sterowane parametrem.

Ghalla
Troch? si? zagalopowa?e?. Patrz na tag [7.6], jest to protok?? w kt?rym tak naprawd? nie wykonamy wiele ponad wykorzystania prostego if i else. Zawsze jednak by?em przekonany ?e talkaction wprowadzono do ots?w od wersji 7.92 (poprzednio by?a mo?liwa edycja jedynie w c++) jednak oczywi?cie jak zwykle mog? si? myli?.

U?ywanie Avesty i masz talkactions w 7.6. Od kiedy to lua si? zmieni?o, we? pomy?l co Ty za pierdo?y opowiadasz. Proste if i else, ludzie trzymajcie mnie, przecie? to co napisa?em to proste dzia?anie na tablicach. Wy??cz filozofowanie i zacznij zg??bia? wiedz?, bo ewidentnie Ci jej brakuje.

//Aragonrnkk ma racje - w nielicznych silnikach 7.6 mo?na napotka? si? na talkactions. Wspomn? Wam tylko, ?e to nie jest miejsce na k??tnie je?li macie co? do siebie to za?atwcie to na pw, w przeciwnym razie oboje dostaniecie po warnie.

//Ghalla
Szczerze m?wi?c sram na Twojego warna, po co mam pisa? dla strony gdzie nikt nie jest w stanie zrozumie? kodu kt?rym si? pos?uguj??Do tego skoro autor napisa? ?e skrypt jest dla 7.6 to zak?adam, ?e jest to silnik kt?ry posiada t? funkcje. Po?g??wki.

Ostatnia edycja:

Taires zmieni?e? si?, i to naprawd? sporo. Je?eli my?lisz ?e skrypt by? lepiej napisa? stosuj?c p?tle, tablice- jak na mnie mo?esz wykorzysta? nawet r??niczkowanie matematyczne tylko po prostu zr?b to. Najlepiej krytykowa? czyi? skrypt samemu nic nie robi?c.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry