Skuter/Motor dla dzieciaka ;d

Status
Zamknięty.

Perif

Active User
Marzec 29, 2010
Liczba reakcji
6
Witam mam 15 lat i chcialbym sobie zakupic jakis skuter/motor
Glownie chodzi mi o to ze nie wiem czy jezeli skuter/motor ma ponad 50 cc to trzeba juz prawo jazdy? czy wystarczy karta motorowerowa? a jezeli prawo jazdy to od jakiego wieku mozna je zrobic?I odrazu moze jakies propozycje? ;d mam do wydania 3500 zl ;/
z gory dzieki

Odp: Skuter/Motor dla dzieciaka ;d

Ch?opie za 50cc nie kupisz skutera!Na allegro 1cc po z?ot?wce stoi.
Hehe, wybacz, jeste? naprawd? pojebany, a je?eli chcesz pajacowa?/udawa? fajnego to Ci to nie wychodzi...
@ Topic
Polecam Ci poczeka? rok i zda? na A1 i kupi? NSR u?ywan?, Aprille, b?d? CBR. Wszystko zale?y od Ciebie, skutera do 50 Ci nie polecam.
@ Down

Tak kurwa, a potem jak zdajesz na wy?sz? pojemno?? to masz taniej pojebie... A do tego, ma wyda? na jak?? woln? maszyn? 3.5k, zamiast na szybsz?? Sam si? pierdolnij w czo?o! Ale nie kurwa, lepiej wypowiada? si?, bo po co? Doradza? Simsona, kt?ry si? psuje szybciej ni? zd??ysz zapali? ?wiat?o ^^

Ostatnia edycja:

@UP
I wyjeba? 500+ z? na prawko? Id? si? pierdolnij w czo?o!
To ju? lepiej poczeka? 3 lata i wyrobi? prawko na motory...
@Topic
Nie zostaje mi nic lepszego do polecenia jak Simson. Te motorki s? poprostu zajebiste kosztuj? mniej wi?cej 1200+z?. Wsz?dzie dost?pne cz??ci i ma?o pali :)

@viper jak zwykle popisales sie swoja glupota..

@topic jezeli tak bardzo chcesz miec skutra to na niego nie trzeba prawka (wystarczy zwyczajny dowod tozsamosci tj. legitka lub paszport), tzn do odpowiedniej wielkosci silnika.
Ale tak jak up up nie polecam skutra poniewaz jest to slabe , jego dzwiek podczas jazdy jest conajmniej c****y jest jeszcze kilka wad ale to innym razem, takze radzilbym ci zrobic prawko i kupic jakis porzadny motor, co do simsona zgadzam sie ze jest on najlepszy :)

Kup sobie komarka ;D 40km/h wyci?gnie, mo?e 45 ;d a jak chcesz co? szybszego to kup sobie jakiego? simsona ;d takie zwyk?e s? od 300z? do 3000-6000 z? ;D s? te? takie za 30000 ale to ju? zabytki ;d ja polecam kupi? simsona. Do nauki w sam raz :D a dopiero potem pomy?le? nad jakim? skuterkiem. Taki skuter to poje?dzisz na nim 3-5 lat i ju? si? rozdupca, a takie simsony to maj? po 30-50 lat i je?d?? nadal albo i nawet komarki ;D.

jezeli tak bardzo chcesz miec skutra to na niego nie trzeba prawka (wystarczy zwyczajny dowod tozsamosci tj. legitka lub paszport)

Je?li si? nie znasz to po chuja si? wypowiadasz? Na ka?dy pojazd, z silnikiem spalinowym, czy to skuter, quad, motorynka, czy jeszcze jakie? inne pyrkaj?ce g?wno z silnikiem do 50cc, musisz mie? kart? motorowerow?. Na pojazdy dwuko?owe, powy?ej 50cc musisz mie? prawko. Bodaj?e na A1 mo?esz zdawa? od 16 lat. Je?li chcesz kupi? co? dobrego, poczekaj rok, zdaj na A1 i kup sobie
Aprille, b?d? CBRke.

I wyjeba? 500+ z? na prawko? Id? si? pierdolnij w czo?o!
To ju? lepiej poczeka? 3 lata i wyrobi? prawko na motory..

Ta, wej?? na motor o pojemno?ci 600cc, i wyjeba? si? na pierwszym lepszym zakr?cie.

@Down
A jest pe?noletni? Odnosz? si? w jego kontek?cie.

Ostatnia edycja:

Astobales z czego mi wiadomo je?eli jeste? pe?noletni to mo?esz je?dzi? skuterem z dowodem to?samo?ci.
Osobi?cie polecam peugota speedfigter.
Do simson?w mam sentyment ale s? chujowe .

Jest jeszcze taki motyw. Od 16 lat mo?na zrobi? prawo jazdy na motor do pojemno?ci 120. Ale to wi??e si? z kosztami.

Skuter/Motor dla dzieciaka ;d
PEG PEREGO DUCATI 1098 motor trzyko?owy 6V orygin (1182596762) - Aukcje internetowe Allegro

3 ko?owy, przynajmniej nie upadniesz. Zdj?cie tego pi?knego motocykla:

RaidDuc.jpg

Polecam dla dzieciaka.

motorynka ROMET PONY 50-M-1 (1185030136) - Aukcje internetowe Allegro

Kup motorynk? ROMET!Wiadomo,?e Ci d?ugo pos?u?y,ju? takich nie robi?,wi?c radz? Ci kupi?.Daj? Ci tutaj jedynie przyk?ad,bo ta jest bez papier?w i nie poje?dzisz po drodze...

Sam mam motorynk? Romet,tylko biegi mam w nogach a nie w r?czce i gasz? j? poprzez powolne puszczanie gazu na biegu :]

• Motor zarejestrowany do 50ccm - karta motorowerowa.
  • Motor zarejestrowany od 50ccm do 125ccm - karta A1 (16 lat).
  • Motor zarejestrowany >125ccm - karta A (18 lat).
Oczywi?cie opr?cz pojemno?ci liczy si? te? moc motoru, ale zazwyczaj moc jest odpowiednia. :)
No i co do motoru, musisz si? zastanowi?, czy chcesz si? uczy? na czym? biegowym, czy te? na automacie (skuter). Licz si? te? z tym, ?e skuter po jakim? czasie zacznie si? psu? (cho? zale?y to te? od firmy). Na pewno nie kupuj chi?skiego badziewia! Najlepiej poszukaj w internecie jakiej? dobrej firmy, bo ja niestety nie znam si? zbytnio na skuterkach. Uwa?am to raczej za syf dla dzieci, cho? w mie?cie je?dzi si? tym nawet dobrze, kiedy nie trzeba co chwile bieg?w zmienia? przed pasami czy ?wiat?ami. :lol:
Co do motoru to ju? zale?y jaki rodzaj ci si? podoba. Choppery s? wygodne, ale nie ka?demu pasuj?. ?cigacze s? raczej na popis, na d?u?sze drogi niewygodne. No i jeszcze pozostaje ci enduro, jak wiadomo ?wietny na le?ne drogi i off-road, cho? z parunastoma ko?mi nie poszalejesz. :p
IMO je?li chcesz mie? w miar? dobry motor lepiej przeznaczy? jakie? 4000-5000 z?. Za 3,5 ty?. mo?esz kupi? w miar? dobry skuter lub znale?? co? biegowego, ale nie spodziewaj si? niczego wspania?ego. :)

#Edit
Zapomnia?em doda?, ?e je?li kupisz nowy motor/skuter b?dziesz mia? za?o?one blokady ograniczaj?ce twoj? pr?dko?? do 40-45 km/h. Zdj?cie ich kosztuje jakie? 100 - 200z? ?

Ostatnia edycja:

Simson s51 ! Swojego mam 3 lata i jestem zadowolony. Standardowo maj? 50 cc, ale ja z czasem go upi?ksza?em i dodawa?em nowe cz??ci by poprawi? przy?pieszenie. Wygl?da on tak:

http://static.desktopnexus.com/thumbnails/80280-bigthumbnail.jpg

Ca?a Prawda o skuterach.
W mojej okolicy ka?dy wyrobi? sobie karte motorowerow? starzy kupili skutery i gitara. Ja na szarym, ko?cu rozmy?la?em tak jak ty co kupi? wybra?em Simsona! Kumple si? ?miali jak nim przyjecha?em, ale jak bra?em ich na 2 biegu to p?akali i m?wili, ?e moto ma 125 pojemno?ci. Ka?dy z nich po 7k km przejechanych musia? robi? przymusowo kapitalny remont silnika, kt?ry nic nie dawa?. Zm?czeni i wydojeni z kasy pokupowali sobie simsona s51 lub sr50. Teraz je?dzimy na zloty itp.

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi ;) zaraz pojda reputy a teraz mam 2 pytanie,a mianowicie gdy kupie motor <51 cc to bedzie mozna z niego zdjac jakas blokade zeby byl mocniejszy?

W Tesco, jakim? salonie, u dealera b?d? allegro. Mo?esz odblokowa? manetk?, wykr?caj?c ?rub? ko?o ga?nika, kt?ra blokuje link?. Nie daje to du?o, bo i tak b?dziesz mia? blokad? na wariatorze. Pami?taj ?e gry zdejmiesz blokady, mo?esz po?egna? si? z gwarancj?. Dodam te? ?e najlepiej ?ci?gn?? blokad? po dotarciu silnika, czyli gdzie? 500-800km, zale?y jak gazujesz -.^

@Down

Pisze ?e to sam ?ci?gniesz, z wariatorem tak ?atwo ju? nie jest.

Ostatnia edycja:

A blokady z wariatora nie da sie zdjac? ;p Czyli jednym slowem nawet po sciagnieciu blokad nie zrobie z takiego czegos mocnej maszyny?

Sk?d ! po zdj?ciu blokady b?dziesz m?g? tylko przekroczy? to dozwolone 45 km/h i moto staje si? normaln? 50-tk?.Jedzie nie wiem 50-70km/h. Simsony maj? to do siebie, ?e to niemiecki 2-suw -wi?c bardzo wytrzyma?y. W tych motorach zmienisz z?batki na wi?ksze lub mniejsze i widzisz r??nic? w osi?gach. Po zmianie cylindra na 70-tk? to kompletny odpa?. Te? by?em napalony na skuter, ale dziadek nam?wi? mnie na Simka.

Za t? kase co masz kupisz porz?dn? maszyn? "Simson". Tm s? chocia? biegi i jest pe?en wachlarz ?atwo dost?pnych i tanich cz??ci seryjnych i tych do tuningu!

Nie wiem czemu wszyscy sie podniecaj? tym simsonem. Mam trzech koleg?w, kt?rzy maj? simsony. Dw?ch z nich biore swoim chi?skim ogarem 900 a trzeci trzyma tego sima 150 km od mojej miejscowo?ci i ma przyjecha? nim dopiero po wakacjach :)
Ja jako? nie narzekam na mojego rometa, wiadomo jest chi?ski to pare rzeczy si? psuje no ale ju? rok je?dzi a nawet gdy cos powa?nego sie popsuje to jest na gwarancji.
Je?li chcesz mie? jaki? motorower na kr?tki okres czasu ( np do zdania na kat A1) to kupuj nawet co? chi?skiego. Ja za swojego rometa rok temu da?em 2700 rocznik 08 ;p
M?j kolega ma zippa salmo i te? daje rade :P Jak zdj?? blokady to jezdzil szybciej niz ja :D
Je?li chcesz mie? cos na dluzszy okres czasu to napewno nie kupuj chinczyka, w sumie to simsona tez odradzam. :p

No dobra a gdy kupie 125 zarejesrowana na 50 ccm i mnie policja zlapie to co wtedy? oni moga to jakos sprawdzic czy sa banda bezmozgow? ;d

Status
Zamknięty.
Back
Do góry