• 01-04.05.2026 - DOUBLE EXP / SKILL EVENT!

Spalony Dysk

Status
Zamknięty.

panczo 1995

Advanced User
Kwiecień 5, 2009
Liczba reakcji
12
Siema spali? mi si? dysk i tu moje pytanie czy da sie odzyska? to co by?o na pulpicie?? mia?em tam folder z otsem gdy pod??czam go to tylko jest to co by?o na dysku D lecz to co na pulpicie nie ma. Wiecie co zrobi? ?eby odzyska? te dane.

Odp: Spalony Dysk

Daj do serwisu, mo?e oni co? temu zaradz?, chocia? to jest wed?ug mnie prawie niemo?liwe xdd

A nawet jakby si? uda?o, to niepotrzebnie zabulisz =(

btw. Jakim cudem ci si? uruchamia system skoro partycja C:// jest uszkodzona?
Podejrzewam, ?e to w?a?nie tam zainstalowa? windowsa chocia? mo?e si? myl? ^^

I ty teraz w??czy?e? kompa na tym spalonym dysku?
Kompa odpalasz na partycji C, z reszt? niemo?liwe, ?eby spali?a ci si? tylko 1 partycja, bo na dysku nie masz ?adnego podzia?u na partycj?, ten podzia? jest tylko w systemie, na kompie.

Dziwna sytuacja. Je?li chcesz odzyska? dane ze zniszczonych sektor?w na dysku, jest to dosy? trudne i zapewne drogie. O wiele ?atwiej odzyska? dane usuni?te z dysku.

A jak stwierdzi?e? to ?e ci si? spali??
Na 99% to uszkodzenie dotyczy tylko partycji C:\

Co do odzyskania danych, to mo?na to zrobi? (byle by no?nik-talerz nie zosta? uszkodzony fizycznie), ale to s? drogie rzeczy.

Je?eli ci si? dos?ownie spali? dysk to raczej ju? nic nie odzyskasz. No mo?esz spr?bowa? pod??czy? spalony dysk do komputera za pomoc? USB je?eli masz odpowiednie kable, bardzo skuteczne do odzyskiwania danych gdy dysk jest zepsuty.

@UP Je?li dysk jest uszkodzony FIZYCZNIE (np.: pieprzn?? silnik albo g?owice porysowa?y talerz) to tym kablem za przeproszeniem te? g?*no zdzia?asz! W takim wypadku to tylko firma odzyskuj?ca dane.

Ostatnia edycja:

Je?eli ci si? spali? dysk z partycj? systemow? to niestety, ale nie ma mo?liwo?ci odzyskania danych. To samo tyczy si? innych uszkodze? mechanicznych.

Ale tak jeszcze dla pewno?ci... Ile masz dysk?w (nie partycji), kt?ry dysk ci si? podobno spali?, po czym wnioskujesz, ?e dysk ci si? spali? oraz jak odpali?e? system operacyjny, skoro spali? ci si? dysk systemowy?

Nioh:
Wiem osobi?cie ?e je?eli posiada dysk ATA to jest mo?liwo?? odzyskania danych, lecz jest to do?? kosztowne.

Ale tak jeszcze dla pewno?ci... Ile masz dysk?w (nie partycji), kt?ry dysk ci si? podobno spali?, po czym wnioskujesz, ?e dysk ci si? spali? oraz jak odpali?e? system operacyjny, skoro spali? ci si? dysk systemowy?

Wystarczy ?e mia? na dw?ch dyskach system zrobiony, ja osobi?cie tak mam.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry