• 01-04.05.2026 - DOUBLE EXP / SKILL EVENT!

[Sprites/Dat]Dodawanie looktype, item?w, efekt?w czyli zaawansowana edycja clienta

Status
Zamknięty.

NauR

User
Maj 21, 2008
Liczba reakcji
1
Jako ze jakis Uber Pro Master doda? m?j poradnik i nawet go nie aktualizuje a ja z trudem nabi?em 30 post postanowi?em doda? pe?n? wersje mojego poradnika
Potrzebne b?d? nam:
Dat Editor:
7.6-8.1
Dat Editor v1.4
8.0-8.1
Dat Editor v3.0
Item Editor
7.6
OTItem Editor 0.2.2
7.92
OTItem editor 0.2.5
8.0
OTItem Editor 0.3.0
8.1
OTItem Editor 0.3.1
Spr Editor pod wszystkie wersje z funkcja break sprite limit
Spr Editor v0.3
nowe grafiki wykonane przez siebie b?d? ?ci?gni?te z internetu (tu polecam strone Wolves on Prey)
Zaczynamy. Musimy rozpakowa? plik tibia.spr uruchamiamy Spr Editor (TIP:tibia.spr musi by? w tym samym folderze co Spr Editor) i "wyrzucamy" za pomoc? przycisku "extract" grafiki z pliku tibia.spr co mo?e potrwa? kilka minut. (TIP: unikajcie editor?w kt?re wypakowuj? grafiki o nazwie sXXXXX.bmp )

(*pokazanym tutaj editorem niestety nie mo?na ustawi? liczby wypakowywanych grafik)
Otrzymujemy folder Sprites a w nim ok 20800 grafik (jest to podstawowa liczba grafik w tibii 8.0 aby zwi?kszy? ich ilo?? musimy poda? w spr editorze przyk?adowo tak jak ja 30000) w rozmiarach 32x32. Chcemy doda? now? zbroj?:
(TIP:Pami?tajcie ?e nowa grafika musi mie? rozmiar 32x32 a rozszerzenie .bmp oraz by? na r??owym tle[RGB: 255,0,255])
zmieniamy jej nazw? na kolejny numer grafiki w moim przypadku b?dzie to 21078 i wrzucamy do folderu Sprites.
(TIP: podobnie mo?na podmienia? ju? istniej?ce grafiki wystarczy zmieni? nazw? na numer grafiki kt?r? chcemy podmieni?)
Tworzymy teraz Tibia.spr zawieraj?cy nasz? grafik? za pomoc? "Compile" co mo?e r?wnie? potrwa? par? minut.
Otrzymujemy plik MyTibia.spr zmieniamy mu nazw? na Tibia.spr pami?taj?c o tym ?eby przed zmian? pozby? si? starego pliku .spr
(TIP: Je?eli chcemy wrzuci? kolejne grafiki nie musimy ponownie rozpakowywa? .spr wystarczy wrzuci? j? do folderu Sprites z odpowiednim numerem i ponownie u?y? "Compile".)
Mamy grafiki ale co dalej?
Musimy teraz zedytowa? plik Tibia.dat
odpalamy Dat Editor otwieramy Tibia.dat oraz nasz zedytowany Tibia.spr
dat1.jpg

Otrzymujemy co? takiego:
dat2.jpg

Opis wszystich funkcji:
Global Information:
Items - ilo?? przedmiot?w
Monsters - ilo?? looktype
Effects - ilo?? animacji efekt?w czar?w
Distance - ilo?? animacji broni dystansowych
Itemtype - numer przedmiotu z danego rodzaniu (przy monsters itemtype=looktype okreslanemu w skrypcie potwora)
Pozosta?ych nie wiem
Sprites Information
Sprites Amount - ilo?? potrzebnych grafik zale?na od d?ugo?ci, szeroko?ci, przesuni?cia x,y oraz ilo?ci animacji
Width - szeroko?? zale?nie od przedmiotu o warto?ci 1(itemy 32x32; 64x32) lub 2 (32x64; 64x64)
Height - d?ugo?? zale?nie od przedmiotu o warto?ci 1(itemy 32x32; 64x32) lub 2 (64x32; 64x64)
Cropped Size - Tego nie wiem
X Div - przesuni?cie x zale?nie od po?o?enia na osi x jest przedstawiana inna grafika, w przypadku przedmiot?w kt?re mo?na zbiera? (coins gems itd) oznacza ilo?? grafik zale?nie od ilo?ci item?w
Y Div - przesuni?cie y zale?nie od po?o?enia na osi y jest przedstawiana inna grafika
Unknown - nie wiem
Animation Count - ilo?? animacji
Attributes
Top 1, 2, 3 - kolejno?? wyswietlania si? przedmiot?w (je?eli s? na 1 sqm)
Container - czy dana rzecz jest kontenerem
Stackable - czy mo?na j? zbiera? (coins gems itd)
Corpse - czy jest cia?em
Useable - czy mo?na jej z czym? u?ywa? (pick rope itd)
Horizontal, Vertical - przedmiot jest pionowy lub poziomy
Fluid, Splash, Rune - nazwy m?wi? za siebie
Blocking - czy ma blokowa? przej?cie
Immoble - czy mo?na po niej chodzi? (??) (zaznaczone=Nie mo?na)
Grounditem - czy jest powierzchni?
Idle Animated - ci?ga animacja w przypadku potwor?w daje efekt taki jak u np Wiverny lub motyla
Blockmissile - czy mo?na przez ni? rzuca? czary strzela? z ?uku/kuszy (zaznaczone=Nie mo?na)
Blockspath - blokuje "chodzenie" za pomoc? myszki, s?u?y r?wnie? do blokowania potwor?w (przyk?adowo chest lub inne meble)
Pickupable - czy mo?na j? podnie?? do plecaka
Hangable - nie wiem dok?adnie ale chyba ?e zmienia grafik? przy u?yciu (np. wszystkie ozdoby kt?re mo?na powiesi? na ?cianie)
Bottemlayer - nie wiem
Rotatable - czy mo?na j? obraca?
Floorchange - czy zmienia poziom (w sensie po?o?enie na osi z)
Light X X - czy daje ?wiat?o (pierwsze X light level czyli obszar na jaki ma dawa? ?wiat?o, drugie X light color czyli jaki ma mie? to ?wiat?o kolor)
Offset X Y - przesuniecie grafiki w piskelach (X-wzgledem osi x Y-wzgledem osi y)
Minimap X - kolor na minimapie
Actioned - nie jestem do ko?ca pewien
Writeable - czy mo?na na niej pisa? (dlaczego ta opcja jest 2 razy nie mam poj?cia)
Heighted - nie wiem
Ground - nie wiem do ko?ca
Dajemy New item przeskakuje nam dalej tworz?c nowy item w moim wypadku o itemtype 7546
dat3.jpg

nie zmieniamy nic w sprite information bo nasz item nie ma ?adnej animacji a jego rozmiar to 32x32. W polu zaznaczonym czerwon? ramk? wpisujemy numer grafiki w moim wypadku 21078 w Attributes zaznaczamy Pickupable jako ?e ?eby u?y? tej zbroi jako? musimy j? podnie??, zapisujemy tibia.dat. Dla pewno?ci "przeskakujemy" na inny itemek i wracamy ?eby sprawdzi? czy grafika jest dobra je?li wszystko dobrze to powinno wyj?? co? takiego:
dat4.jpg

Mamy grafik? oraz item w Tibia.dat ale dalej go nie ma w grze?
Musimy zedytowa? plik items.otb oraz items.xml w silniku z drugim mo?emy to zrobi? spokojnie w notatniku zn?w do items.otb potrzebujemy Item Editora odpowiednim pod wersje clienta nad kt?rym pracujemy. W tym poradniku opisze to za pomoc? OTIE 0.3.0 (8.1)
Wrzucamy nasze Tibia.dat i .spr do folderu z OTItem editorem. Odpalamy go i ?adujemy items.otb z naszego silnika dajemy "tools\create missing client items"
powinno nam stworzy? 1 do kilkunastu itemk?w. na 99.99% nasz item b?dzie znajdowa? si? w other jako item number XXXX (jak sie nie myl? o sid wi?kszym o 16 od cida w moim wypadku cid by? 7546 a item number [czyli sid] wynosi 7562) zaznaczamy pickupalbe i zapisujemy.
(TIP: Pami?taj ?eby atrybuty jak i w items.otb tak i w tibia.dat by?y identyczne inaczej mo?esz mie? pewne problemy z tym itemem)
items2ct2.png

otwieramy items.xml za pomoc? notatnika dajemy ctrl+f i wyszukujemy sid itemu (u mnie 7562)
powinno nam znale?? co? takiego
Kod:
    <item id="7562" name="">
        <attribute key="weight" value="0"/>
    </item>
je?li znajdzie to zmieniamy to na:
Kod:
    <item id="7562" article="a" name="Mithril Armor">
        <attribute key="description" value="This is a very light and strong armor"/>
        <attribute key="weight" value="1000"/>
        <attribute key="armor" value="15"/>
        <attribute key="slotType" value="body"/>
    </item>
je?li nie po prostu wrzucamy to na samym ko?cu.
zapisujemy.
Atrybuty w items.xml:
Kod:
<item id="XXXX" (numer przedmiotu) article="a/an" (chyba kazdy wie o co chodzi jak nie odsylam do gramatyki j. angielskiego) name="nazwa przedmiotu">
        <attribute key="description" value="opis"/>
        <attribute key="weight" value="XXXX"/> waga 100=1 cap
        <attrɩbute key="armor" value="xx"/> obrona
        <attribute key="slotType" value="body/hand/two-handed/legs/head/feet/ring/necklace/backpack"/> rodzaj slotu (gdzie ubieramy przedmiot
          <attribute key="decayTo" value="xxxx" /> przemiana itemu na inny xxxx = numer przedmiotu 
          <attribute key="duration" value="xx" />  czas po jakim nastepuje przemiana (brak tego atrybutu =stala przemiana) 1=1s (?)
                <attribute key="containerSize" value="xx" /> rozmiar pojemnika (tylko gdy w items.otb i tibia.dat jest zaznaczone container)
                <attribute key="speed" value="XX"/> zwiekszenie szybkosci poruszania sie
                <attribute key="range" value="X"/> zasieg X=ilosc sqm na mozna atakowac
                <attribute key="defense" value="X"/> obrona tarcz/broni
                <attribute key="weaponType" value="sword/club/axe/distance/shield/ammunition"/> rodzaj broni (jaki skill ma zwiekszac)
                <attribute key="shootType" value="XX"/> rodzaj strzalu
                <attribute key="transformEquipTo" value="XXXX"/> zmiana itema na inny po za?ozeniu go
                <attribute key="transformDeEquipTo" value="XXXX"/> zmiana itema na inny po zdjeciu go
                <attribute key="healthGain" value="X"/> ilosc otrzymywanego zycia
                <attribute key="healthTicks" value="XXXX"/> czas co jaki otrzymywane jest zycie
                <attribute key="manaGain" value="X"/> ilosc otrzymywanej many
                <attribute key="manaTicks" value="XXXX"/> czas co jaki otrzymywana jest mana
                <attribute key="showduration" value="X"/> pokazuje czas pozostaly do przemiany (<attribute key="decayTo" value="xxxx" />) 0 lub brak=nie pokazywac 1=pokazywac
Tibia.dat i tibia.spr wrzucamy do clienta odpalamy silnik clienta i cieszymy sie nowym itemkiem:
itemhy4.png

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Odp: [Sprites/Dat]Dodawanie looktype, item?w, efekt?w czyli zaawansowana edycja clien

Odp: [Sprites/Dat]Dodawanie looktype, item?w, efekt?w czyli zaawansowana edycja clien

Tworzymy nowy looktype
Teraz zajmiemy si? dodaniem nowego looktype potwor?w w dw?ch wypadkach:
32x32
64x64

Robimy potwora 32x32
W sumie potrzebujemy 12-15 grafik (zale?nie od tego czy robimy r?wnie? corpse, 3 grafiki w ka?d? stron?)
12.jpg

Nasz potw?r standardowo b?dzie mia? 3 animacj? w ka?d? stron? 1 jak stoi i 2 ruchu ??cznie 12 grafik co z nimi zrobi? zanim zaczniemy edytowa? tibia.dat robimy to samo co w przypadku itemku
Przechodzimy do dat editora dajemy "new moster" i edytujemy parametry w tabeli sprite information:
zmieniamy Cropped Size najlepiej na taki jaki ma odpowiednik naszego potwora
X Div na 4
Animation Count na 3
1234.jpg

"przeskakujemy" na innego potwora i wracamy, powinni?my mie? 12 zer.
zamieniamy je na numery grafik wg kolejno?ci:
1,4,7,10,2,5,8,11,3,6,9,12
lub wg zasady:
zamieniamy wg kolejnosci poruszania sie: do g?ry stop,w prawo stop, w do?
stop,w lewo stop, do g?ry 1 krok,w prawo 1 krok, w do? 1 krok,w lewo 1 krok, do g?ry 2 krok,w prawo 2 krok, w do? 2 krok,w lewo 2 krok.

w moim wypadku bedzie to:
Kod:
23941
23944
23938
23947
23942
23945
23939
23948
23943
23946
23940
23949
12345.jpg

Robimy potwora 64x64
w tym przypadku potrzebujemy 4 razy wi?cej grafik czyli od 48-60.
123.jpg

zmieniamy dodatkowo width i height na 2
123456.jpg

"przeskakujemy" na innego potwora i wracamy, powinni?my mie? 48 zer.
zamieniamy je na numery grafik
jesli macie tak jak ja wszystko w idealnym porzadku zamieniacie wg kolejno?ci grafik:
4,3,2,1,16,15,14,13,28,27,26,25,40,39,38,37,8,7,6,5,20,19,18,17,32,31,30,29,44,43,42,41,12,11,10,9,24,23,22,21,36,35,34,33,48,47,46,45

jesli macie grafiki nieuporz?dkowane mozecie je uporz?dkowa? (i skorzystac ze sposobu wy?ej) lub wrzucic wg tych 2 zasad:
1. Zawsze grafiki wrzucamy od dolnego prawgo rodu do gornego lewego
Kod:
4 grafika 3 grafika
2 grafika 1 grafika
2.Wrzucamy wg kolejnosci poruszania sie: do g?ry stop,w prawo stop, w do? stop,w lewo stop, do g?ry 1 krok,w prawo 1 krok, w do? 1 krok,w lewo 1 krok, do g?ry 2 krok,w prawo 2 krok, w do? 2 krok,w lewo 2 krok.

w moim wypadku bedzie to:
Kod:
23863
23862
23861
23860
23887
23886
23885
23884
23851
23850
23849
23848
23875
23874
23873
23872
23867
23866
23865
23864
23891
23890
23889
23888
23855
23854
23853
23852
23879
23878
23877
23876
23871
23870
23869
23868
23895
23894
23893
23892
23859
23858
23857
23856
23883
23882
23881
23880
1234567.jpg

Tworzymy cia?a
Tworzenie cia? jest wr?cz identyczne z tworzeniem nowych przedmiot?w z paroma szczegolami.
Tworzymy 4 nowe itemy:
2 pierwsze o grafice zaraz po smierci
nastepna to czesciowy rozklad
ostatnia to kosci.
W pierwszym itemie w atrybutach zaznaczamy: Cointainer, Bottemlayer, Corpse,Immoble
12345678.jpg

w 2 nastepnych Cointainer i Bottemlayer
12345678a.jpg

w ostatnim nie zaznaczamy nic
12345678b.jpg

zapisujemy i robimy tak samo jak w 1 czesci do momentu edycji items.xml
Kod:
<item id="XXX1" article="a" name="nazwa"> -- 1 forma ciala (ta z zaznaczonym corpse )
    <attribute key="containerSize" value="XX"/> -- rozmiar kontenera
    <attribute key="decayTo" value="XXX2"/> -- id 2 formy ciala
    <attribute key="duration" value="10"/> -- ta forma nastepuje zaraz po smierci potwora i trwa przez 1 sek
</item>
<item id="XXX2" article="a" name="nazwa"> -- 2 forma ciala
    <attribute key="containerSize" value="XX"/> -- rozmiar musi byc taki w kazdej formie
    <attribute key="decayTo" value="XXX3"/> -- id nastepnej formy czyli rozkladu
    <attribute key="duration" value="900"/> -- po 1.5 min cialo sie rozklada
</item>
<item id="XXX3" article="a" name="nazwa"> -- 3 forma rozklad
    <attribute key="containerSize" value="XX"/> -- to samo co wyzej
    <attribute key="decayTo" value="XXX4"/> -- id kosci
    <attribute key="duration" value="600"/> -- po minucie zmienia sie w kosci
</item>
<item id="XXX4" article="a" name="nazwa"> -- ostatnia forma czyli kosci
    <attribute key="decayTo" value="0"/> -- 0 poniewaz kosci maja znikac
    <attribute key="duration" value="600"/> -- po minucie nastaje nicosc...
</item>
w moim przypadku wyglada to tak
Kod:
<item id="8291" article="a" name="dead earth devil">
    <attribute key="containerSize" value="10"/>
    <attribute key="decayTo" value="8292"/>
    <attribute key="duration" value="10"/>
</item>
<item id="8292" article="a" name="dead earth devil">
    <attribute key="decayTo" value="9293"/>
    <attribute key="duration" value="900"/>
</item>
<item id="8293" article="a" name="dead earth devil">
    <attribute key="decayTo" value="8294"/>
    <attribute key="duration" value="600"/>
</item>
<item id="8294" article="a" name="dead earth devil">
    <attribute key="decayTo" value="0"/>
    <attribute key="duration" value="600"/>
</item>
Jak doda? potwora na osta
aby stworzyc teraz potwora z danym wygladem wystarczy w pliku xml w data/monster w looktype wpisac numer z itemtype (zaznaczony na screenie w moim wypadku na screenach 293 i 294) a w corpse id 1 cia?a
Jak doda? to wszystko Do MapEditora
W Sim0ne:
aby dodac itemki wrzucamy items.otb i xml do folderu z editorem
potwora dodajemy do creatures.xml:
Kod:
  <creature name="nazwa" type="npc/monster" looktype="XXX"/> -- jesli to zwy looktype
  <creature name="nazwa" type="npc/monster" looktype="XXX" lookhead="XX" lookbody="XX" looklegs="XX" lookfeet="XX"/> -- jesli to outfit
W Remere:
Wszystko jest tak samo z t? r??nic? ?e wchodzimy do data\800 lub 810 zale?nie od wersji nad ktora pracujesz
W przygotowaniu:
przejscie na najnowsz? wersj? Dat editora: v5.0
Dodawanie efekt?w czar?w oraz dystansowych.
uproszczenie niekt?rych opis?w

poradnik jest mojego autorstwa i mam do niego prawa. Je?li chcesz go skopiowa? na inne forum musisz najpierw skontaktowa? si? ze mn?. nieprzestrzeganie praw autorskich jest przest?pstwem za kt?re mo?na otrzyma? kar? nawet do 5 lat pozbawienia wolno?ci.

oraz nasz zedytowany Tibia.spr
wi?c jak ja to mam wypakowa? bo mam problemy ;/

Ja mam nast?puj?cy problem... Mianowicie zrobi?em wszystko co by?o napisane tzn. rozpakowa?em spirites z odpowiedni? ilo?ci? miejsc +1 zamieni?em i spakowa?em. P??niej doda?em je DatEditora i zrobi?em wszystko dobrze bo mi sie pokazuje rysuneczek, ale jak w??czam OTIemEditor to tam ju? nie moge znale?c tych rysunk?w. Dodam tylko, ?e wszed?em w t? opcje w tools...:confused:

Nie wiem czy wyrazi?em si? jasno w poprzednim po?cie, ale jest to dla mnie bardzo wa?ne... Wi?c jak chcia?by kto? mi pom?c to by?bym wdzi?czny ;D

W?a?nie zabra?em si? za edycj? swojego klienta. Na prawd? dobry poradnik.
Dzi?ki temu poradnikowi edycja klienta sta?a si? bardzo prosta. Jestem pewien, ?e wiele os?b z niego skorzysta. Mo?e ju? wkr?tce b?dzie wi?cej OTS?w z nowymi itemami itd...:rolleyes:

ImageShack - Image Hosting :: datlt2.png
mi wyskakuje taki b?ad ;/
czemu?
wczesniej mialem tego dateditora i mi dzialal. . .

Ostatnia edycja:

Ja u?ywam tego drugiego editora , wrzucam potworka do sprites z odpowiednim numerem robie compile mam now? tibie.spr ale w dat editorze go nie ma natomiast itemek ktorego wcze?niej wrzuci?em jest ... co jest?

Jak U?YWA si? Dat Editor v1.4 :confused::confused::confused:

Ostatnia edycja:

Pomocy co mam robic?

Ehhh... mam problem z dat editorem. Niby do 8.1 a chce otwierac daty 7.6 i 7.8 wiec jak daje dat 8.1 to zamula i nie dziala ;/

U mnie z kolej wyskakuj? Debug w grze po czym mnie wyrzuca z serwera... :/ Zrobi?em wszystko tak jak w poradniku :/ (Tibia 7.92)

hmm... otwieram Tibia.dat dodaje wlasny itemek ale nie pojawia mi sie jego obrazek w okienku moze ktos cos doradzi?? :(

A gdzie wpisa? ile bro? ma ataku zadawa???

@UP
Item.xml

@Temat
Zna kto? mo?e jaki? poradnik jak doda? nowy efekt do tibii?
Bo ten jest niestety nie sko?czony...

w drugim po?cie pod koniec pisze
Jak doda? potwora na osta

Status
Zamknięty.
Back
Do góry