Odp: Subdomena, przekierowanie na silnik
W praktyce tak w pierwszej my?li przychodz? mi 3 czy 4 rozwi?zania, przy czym wszystkie ju? poruszyli?my.
1. 1 domena, rekord A kieruj?cy na web, rekord SRV kieruj?cy na serwer gry - ale to musi obs?ugiwa? klient gry.
2. 1 domena dla web, 1 (sub)domena dla serwera gry - tutaj masz podzia? kt?rego chcesz si? pozby?.
3. 1 domena kieruj?ca na jeden z serwer?w (rekord A) - do tego proxy kt?re przekieruje ruch na danym porcie na drugi serwer - wtedy masz jedn? domen? dla wszystkiego, ale tak jak pisa?em wcze?niej, fail jednego serwera powoduje brak dost?pno?ci obu (tutaj bym stawia? na proxy z serwera gry do webowego + jaki? zew cache dla weba (cloudflare np?) - wtedy jak ci padnie serwer www to masz cache + dzia?aj?c? gr? - a je?li padnie ci serwer gry to masz cache weba, wi?c co? tam dzia?a (ewentualnie zamiast cache jaki? awaryjny landing page).
4. Postawi? wszystko na jednym serwerze.
Jeszcze jakie? wi?ksze rozwi?zania mi przychodz? na my?l typu load balancing z fail over ipkami - ale to si? chyba mija z sensem dostawia? kolejne przynajmniej 2 serwery kt?re b?d? rozdziela? ruch odpowiednio (stawianie jednego nie da ci HA) xD
Nie masz magicznego rekordu dns obs?ugiwanego przez klienta tej gry. Po prostu. Masz rekordy a, cname, mx, ns, srv, sshfp, dname, txt i na?cie innych. Niekt?re maj? swoje specyficzne funkcje dla konkretnych protoko??w. Dla tibii nie ma czego? takiego. Je?li masz dwa osobne serwery pod web i pod serwer gry, to nie obejdziesz tego konfiguracj? dns?w.
Przynajmniej nie wg mojej wiedzy. Jak czego? nie wiem to ch?tnie przygarn? tak? informacj? xd
Zasadnicze pytanie. Dlaczego masz serwer www i serwer gry osobno? Sk?d taka decyzja?