Konfiguracja Polaczenia Subdomena, przekierowanie na silnik

Furiata

Advanced User
Listopad 15, 2010
Liczba reakcji
15
Witam. Mam record srv kt?ry przekierowywuje na m?j serwer gry (stronka stoi na osobnym). Port 7171, ip wpisane dobrze. Dlaczego nie przekierowywuje? :suspicious:

Odp: Subdomena, przekierowanie na silnik

Gdzie masz domen??
Jak wygl?da jej konfiguracja?
Kiedy zmienia?e? konfiguracje (cz?sto propagacja nowych wpis?w dns mo?e potrwa? do 24h, czasem i d?u?ej).

W w?a?ciwie dlaczego to robisz na rekordzie srv? Zwyk?y A nie starczy? Skoro masz 2 serwery (wi?c pewnie i 2 adresy ip), po prostu utw?rz osobny rekord A dla subdomeny i tyle. Port tak czy siak si? podaje w ip changerze.
Pewnie przez twoje czary z rekordem SRV nie dzia?a to jak powinno :P Bo tibia i tak nie ogarnia tych rekord?w - no chyba, ?e masz klienta kt?ry to robi :D

Lub... Ustaw serwer strony jako proxy. Niech na 443/80 dzia?a sobie dalej strona, ale requesty na 717* kieruje na drugi serwer (iptables czy cokolwiek, prosta regu?ka) :)
Przy czym przy proxy trzeba pami?ta?, ?e pad serwera webowego spowoduje niedost?pno?? serwera gry. To ju? zale?y od tego jak chcesz do tego podej??.

Ostatnia edycja:

Dzi?ki za odpowied?. Domena w ovh. Tak w?a?nie my?la?em, czy rekord srv ma sens skoro w ip changer i tak zmieni port (my?la?em ?e uda si? to obej?? i pu?ci? gre na innym porcie tak ?eby ??czy?o pomimo wpisania innego portu w ip changerze ale chyba nici z moich wypocin :no: ). Wi?c tak, zrobi?em rekord A przekierowuj?cy na serwer gry i czekam na zmiany. Je?li to za?apie, to co zrobi? ?eby ludzie ??czyli przez mojots.pl a nie subdomene blabla.mojots.pl? domy?lam si?, ?e b?d? musia? wrzuci? jeszcze jaki? rekord kt?ry tym pokieruje

W praktyce tak w pierwszej my?li przychodz? mi 3 czy 4 rozwi?zania, przy czym wszystkie ju? poruszyli?my.

1. 1 domena, rekord A kieruj?cy na web, rekord SRV kieruj?cy na serwer gry - ale to musi obs?ugiwa? klient gry.
2. 1 domena dla web, 1 (sub)domena dla serwera gry - tutaj masz podzia? kt?rego chcesz si? pozby?.
3. 1 domena kieruj?ca na jeden z serwer?w (rekord A) - do tego proxy kt?re przekieruje ruch na danym porcie na drugi serwer - wtedy masz jedn? domen? dla wszystkiego, ale tak jak pisa?em wcze?niej, fail jednego serwera powoduje brak dost?pno?ci obu (tutaj bym stawia? na proxy z serwera gry do webowego + jaki? zew cache dla weba (cloudflare np?) - wtedy jak ci padnie serwer www to masz cache + dzia?aj?c? gr? - a je?li padnie ci serwer gry to masz cache weba, wi?c co? tam dzia?a (ewentualnie zamiast cache jaki? awaryjny landing page).
4. Postawi? wszystko na jednym serwerze.
Jeszcze jakie? wi?ksze rozwi?zania mi przychodz? na my?l typu load balancing z fail over ipkami - ale to si? chyba mija z sensem dostawia? kolejne przynajmniej 2 serwery kt?re b?d? rozdziela? ruch odpowiednio (stawianie jednego nie da ci HA) xD

Nie masz magicznego rekordu dns obs?ugiwanego przez klienta tej gry. Po prostu. Masz rekordy a, cname, mx, ns, srv, sshfp, dname, txt i na?cie innych. Niekt?re maj? swoje specyficzne funkcje dla konkretnych protoko??w. Dla tibii nie ma czego? takiego. Je?li masz dwa osobne serwery pod web i pod serwer gry, to nie obejdziesz tego konfiguracj? dns?w.
Przynajmniej nie wg mojej wiedzy. Jak czego? nie wiem to ch?tnie przygarn? tak? informacj? xd

Zasadnicze pytanie. Dlaczego masz serwer www i serwer gry osobno? Sk?d taka decyzja?

Acc maker puszczony przez cloudflara ze wzgl?d?w bezpiecze?stwa wi?c serwer gry ju? nie p?jdzie nam na tej samej maszynie (nie wiem jak jest z p?atnymi planami, korzystam z darmowego kt?ry przepuszcza tylko porty 80 i 443) to raz a dwa chce aby w razie awarii acc makera serwer gry sta? na osobnej maszynie i hula? sobie bez ?adnych utrudnie? wi?c proxy pomi?dzy tymi dwoma serwerami odpada. Je?li nie poradze sobie z tym w jaki? inny spos?b to chyba proxy b?dzie moim jedynym wyj?ciem : /

Acc maker puszczony przez cloudflara ze wzgl?d?w bezpiecze?stwa wi?c serwer gry ju? nie p?jdzie nam na tej samej maszynie (nie wiem jak jest z p?atnymi planami, korzystam z darmowego kt?ry przepuszcza tylko porty 80 i 443) to raz a dwa chce aby w razie awarii acc makera serwer gry sta? na osobnej maszynie i hula? sobie bez ?adnych utrudnie? wi?c proxy pomi?dzy tymi dwoma serwerami odpada. Je?li nie poradze sobie z tym w jaki? inny spos?b to chyba proxy b?dzie moim jedynym wyj?ciem : /

Cloudflare ogarnia tylko porty httpowe bo tylko do tego s?u?y. Ja si? zastanawiam czy faktycznie w og?le CF potrzebujesz ;D
BTW. Jak masz CF na stronke to nie znaczy, ?e nie mo?esz mie? na tym samym serwerze postawionej gry. Nie mo?esz mie? na tej samej domenie, bo CF tego nie pu?ci, ale jak by? sobie postawi? np web.stronaots.pl dla www przez CF i stronaots.pl jako adres serwera gry bez CF to masz wszystko na 1 maszynce. Nie wiem po co to rozbijasz. Nie obejdziesz tego.

Albo bez CF wszystko na jednej domenie, albo subdomena dla jednej z us?ug. Innego wyj?cia nie masz.

Back
Do góry