What's new

Technikum - Technik Informatyk

Status
Not open for further replies.

Blackq

Advanced User
Reaction score
73
Odp: Technikum - Technik Informatyk

@Fitter
Ja mia?em 4 lata programowania w technikum i nauczy?em si? tyle co si? robi przez 1 semestr na studiach. G??wn? przyczyn? jest marnowanie czasu na Pascala. Nie wiem czy Pascal jest wymagany, czy nie, do egzaminu zawodowego, ale ten egzamin idzie zda? bez znajomo?ci tego j?zyka.

Koko

Forum friend
Reaction score
145

Niestety nie przeczyta?em wszystkich post?w powy?ej (wy??cznie niekt?re), wi?c je?eli si? powtarzam z kt?r?? wypowiedzi? to wybaczcie. Technikum zaczyna?em jakie? 6lat temu, wi?c obecnie mog?o si? to zmieni? i chyba troch? na lepsze. Za moich czas?w wyb?r mi?dzy technikum, a liceum by? taki czy chce kto? mie? ?atwiej na studiach z matematyki (lo) czy z informatyki (tech), obecnie technikum tak?e ma du?o godzin matmy, wi?c chyba to ju? nie jest taki problem. Po technikum mo?ecie znale?? prac? jako webdeveloper (programuj?? w PHP, js, CSS, HTML), serwisant, sieciowiec (g??wnie przy zak?adaniu innym neta, lecz mo?e przy uzyskaniu CCNA mo?e by? znacznie lepiej) b?d? grafik. Oczywi?cie po lo nie masz ?adnego zawodu, wi?c raczej trudno b?dzie Ci o prac? w informatyce, lecz mo?e, je?eli b?dziesz mia? wystarczaj?ce umiej?tno?ci to kto? mo?e przymkn?? oko na brat papieru, kt?ry to potwierdzi. Bez wzgl?du na to jak? szko?? ?redni? sko?czysz raczej w informatyce zbytnio pracowa? nie b?dziesz mia? gdzie, obecnie jest tyle student?w, kt?rzy ko?cz? infe, ?e komu? bez studi?w ci??ko jest znale?? prac?, lecz znam i takie przypadki.

Co do konkretnie wyboru, sprawd? jaki poziom reprezentuje twoje technikum, w moim przypadku (uko?czy?em technikum) sal informatycznych by?o wi?cej i og?lnie sprz?t by? na lepszym poziomie ni? ma to miejsce obecnie na studiach. Specjalist?w nie ma a? tak dobrych jacy s? na studiach - to oczywiste. Faktycznie jakie? 80% ludzi z klasy by?o tam tylko i wy??cznie, bo potrafi? dobrze gra? w gry, b?d? obs?ugiwa? pakiet office, mimo wszystko u mnie by?y normalne zaj?cia bez ?adnych zabaw, ponadto po technikum zdajesz egzamin pa?stwowy potwierdzaj?cy zdobyte umiej?tno?ci. To ju? zale?y od Ciebie czy chcesz si? czego? nauczy? czy wolisz gra?, zawsze si? trafiaj? oba podej?cia. Technikum nauczy Cie poprawnie formatowa? tekst, u?ywa? arkuszy kalkulacyjnych, programowa? w podstawowych j?zykach czy tworzy? proste grafiki i sieci komputerowe, w lo materia? zaw??a si? do pakietu office i programowania w jednym j?zyku.

Po sko?czeniu technikum czy lo na pewno warto i?? na studia, nie my?l, ?e technikum czy liceum da Ci zaw?d i b?dziesz m?g? spokojnie i?? do pracy, tzn. b?dziesz m?g?, tylko gorzej j? znale??. Na studiach naucz? Cie prawdziwych podstaw informatyki, b?dzie tam matma od czasu do czasu, wi?c je?eli jeste? s?aby z matmy to mo?e by? problem, b?d? te? zaawansowane zagadnienia z programowania wliczaj?c w to wzorce projektowe, j?zyki wysokiego i niskiego poziomu, oprogramowanie wspomagaj?ce programowanie etc. Og?lnie du?o tego b?dzie i dopiero po sko?czeniu studi?w nie powiniene? mie? problem?w z prac?, je?eli nie obija?e? si? na studiach i w technikum oczywi?cie.

Nie polecam s?uchania zbyt wielu os?b na forum tego typu, lepiej id? na dni otwarte w szko?ach, do kt?rych chcesz si? dosta?, popytaj osoby tam si? ucz?ce i og?lnie jaki? informatyk?w pracuj?cych zawodowo, bo pytanie os?b z kt?rych kto? ma 18lat i m?wi o programowaniu mija si? z sensem, taka osoba zazwyczaj nawet nie ma pracy na umow?, wi?c raczej ma?o wie na temat programowania zawodowego, a chyba to chcesz w ?yciu robi?.

Jako drog? rozwojow? programisty polecam nauk? odpowiednio
- programowanie w HTML, CSS, JS, PHP - dosy? proste, nauczysz si? podstaw potrzebnych w programowaniu,
- programowanie w C#, C++, Javie, Pythonie - wybierz c++ oraz jeden z tych j?zyk?w, b?d? to zapewne twoje docelowe j?zyki w kt?rych b?dziesz pracowa? zawodowo,
- naucz si? zaawansowanych zagadnie? z danego j?zyka np. w c# WPF, WF, WCF, ASP.NET web forms, ASP.NET MVC etc.,
- naucz si? wzorc?w projektowych, test?w jednostkowych i innych zagadnie? zwi?zanych z programowaniem.

By?em tu,
koko

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

pytanie os?b z kt?rych kto? ma 18lat i m?wi o programowaniu mija si? z sensem, taka osoba zazwyczaj nawet nie ma pracy na umow?, wi?c raczej ma?o wie na temat programowania zawodowego, a chyba to chcesz w ?yciu robi?

Wiesz, jak na moje, to nie potrzebuje wiedzy jak wyglada programowanie zawodowe. Bo nie trzeba tutaj rozwlekac tego tematu. Wystarczy, ze wiem co mi pokazali w technikum. A po zobaczeniu tego moge spokojnie stwierdzic, ze to nie wystarczy. Wiecej informacji na ten temat trzeba?
No i generalnie warto tez podpytac mlodsze osoby ktore poszly teraz na nowym programie nauczania(tak znow jest nowy nowy)... Bo wlasciwie zbyt dokladnie to doinformowany nie jestem, ale moze byc pare istotnych zmian. Nie wiem np czy dalej mecza rok programowania na marne z pascalem, ale jeszcze 2 czy tam 3 lata temu tak bylo. Jesli teraz jest to samo, to pewnie nie duzo sie zmienilo, jesli nie, to jest lepiej. Ale i tak mimo wszystko technikum prawie niczego nie uczy, chyba, ze idziesz tam kompletnie nie przygotowany i chcesz sie uczyc od zera.

Poza tym zgadzam sie w pelni z twoim postem :p

i si? oka?e ?e na j?zykach programowania b?dziecie programowali w Pascalu to od razu zrezygnuj z tej szko?y
Akurat troche bez sensu rozumowanie. W starym programie pascal byl, wiec w kazdej szkole go przerabiali. A zgodnie z tym co napisales, wszyscy powinni isc do LO, a jednak do tego technikum poszli(smy?).
Na nowym programie jak juz pisalem nie wiem czy sie cos nie zmienilo. Ale jesli nie to slabo to wyglada...

Last edited:

s4fun

Advanced User
Reaction score
24

Ehh... Ja nie uczylem sie w Polsce I nie wiem jakie sa tam realia, ale moge powiedziec Tobie tylko tyle, ze w technikum bedziesz mial latwo bo nauczyciele bede nad Toba czuwac, na studiach jest przeciwnie, musisz sam sie uczyc (oczywiscie nie wiem czy jest tak w Polsce, ale tu gdzie ja mieszkam to tak jest).

Jesli chcesz byc grafikiem, programista czy obrac inna drage, staraj sie obrac jeden kierunek. Np. programista, jesli wybierzesz jeden jezyk to sie go trzymaj gdyz wiekszosc ludzi szuka ludzi na poziomie zaawansowanym w danym jezyku, a nie wszechstronie utalentowanych.

Najprosciej mowiac, rob to co lubisz, to wtedy nie bedziesz tak na kase patrzyl, a po za tym jest wiele kierunkow IT i co roku tworza sie nowe kierunki, wiec napewno sobie cos znajdziesz.

Ja obecnie we wrzesniu zaczynam nauke na Kingston University w kierunku Game Science, mimo ze nie musze isc na studia, bo juz dobrze zarabiam, ide tam dla siebie, bo w obecnych czasach kazdy moze studiowac i to nie jest jakis wielki wyczyn.

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

@up
W zasadzie niewiele sie to wszystko rozni tutaj...
Co do obierania jednego kierunku generalnie sie zgadzam. Ale tez bez przesady. Np w programowaniu podstawy kilku jezykow mozna ogarnac zeby wiedziec o i jak i lepiej wybrac "ten jedyny".

Btw. Games technology czy games programing? Bo nie widze nigdzie na 2014 konkretnie game science :<

PectoDrill

Advanced User
Reaction score
15

Jak nie rozumiesz matmy i nie umiesz my?le?, to odpu?? sobie, bo zje ci? bran?a. Nie czyta?em post?w wy?ej.

s4fun

Advanced User
Reaction score
24

@up
Btw. Games technology czy games programing? Bo nie widze nigdzie na 2014 konkretnie game science :<
Teraz to nazwali 'Games programming', ale na stronie UCAS chyba dalej jest stara nazwa. ^^

ogar1214

User
Reaction score
0

Musisz mie? og?lnie matm? w jednym palcu. Programowanie itd. to w?a?ciwie matematyka.

Czubaryk

Active User
Reaction score
9

Ja jestem w technikum informatycznym... W?a?nie 22 pisa?em E12, pierwszy egzamin i go zda?em 31/40 pkt. moim zdaniem dobry wynik, czekam teraz na egzamin praktyczny bo to by? pisemny. Og?lnie w technikum moim uczymy si? na razie wszystkiego, bo w Gimbazjum nauczyli albo nie, korzysta? z offica czy worda.

Faktycznie matematyk? musisz mie? bardzo dobr? a zw?aszcza ?e po technikum b?dziesz chcia? i?? na studia programistyczne.
Ja chodz? og?lnie 2 rok na korki, dwa razy w tyg. i dalej mi kiepsko idzie, a chocia? w gimnazjum mia?em zawsze 4.

Og?lnie to przez dwa lata nauczy?em si? sporo w mojej szkol?, s? w porz?dku nauczyciele od zawodowych.
W tym roku mia?em 16 godz. tygodniowo zawodowych..

Polecam informatyka, zw?aszcza jak kto? si? jara.
Ja po szkol? chc? dosta? si?, na studia wojskowe (WAT).. te? informatyczn?!
Polecam! :)

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

@up & @up2
No fajnie, ale temat troche stary i nieaktualny xD
Poza tym, programowanie to nie "wlasciwie matematyka". Pewne konkretne rzeczy moze i maja wiekszy zwiazek z matematyka, ale inne nie. Ja tam matematyki nigdy nie mialem w jednym palcu - nie mowie, ze nie ogarniam kompletnie - ale nie jest matma moim powolaniem. A z programowaniem sobie radze i to calkiem niezle i maty przy tym nie wykorzystuje prawie wcale. Matematyka to nie jedyny sposob logicznego myslenia, a jak pisalem, nie wszedzie w programowaniu wlasnie ta matma jest podstawa bez ktorej sie nie da ruszyc o_O

No i panie Czubaryk, jak ci sie wydaje, ze w technikum cie czegos ucza to mi ciebie szkoda :/
Najpierw to zweryfikujesz na studiach.
A po studiach zweryfikujesz to, ze na studiach tez cie niczego nie ucza.
Jak chcesz cos umiec i robic w zawodze to sie musisz tego nauczyc sam w przynajmniej 80%...

Szkoly srednie i wyzsze dadza ci tylko czas na zweryfikowanie tego co ci pasuje a co nie i podjecie decyzji w jakim kierunku dalej chcesz isc. Nauczysz sie podstaw podstaw podstaw z wielu zagadnien, i w zasadzie tylko tyle.
A im wczesniej sie ogarniesz i zdecydujesz tym lepiej dla ciebie, bo bedziesz od tego momentu do konca nauki w szkole czas zeby sie nauczyc czegos sensownego i konkretnego we wlasnym zakresie.
Nie zebym mial tu jakas obszerna wiedze, doswiadczenie z ukonczenia 10 kiernunkow i x lat na rynku pracy, ale z nie jedna osoba juz rozmawialem na ten temat. Takze troche wlasnych doswiadczen + pare wartosciowych informacji z wielu rzetelnych zrodel i swoje wiem :p

Last edited:

bycjakbijons

New User
Reaction score
0

tak jak kolega placek m?wi ja jestem po technikum posz?am do pracy i sie okaza?o ?e nie umiem tak na prawd? nic ;) wi?cej nauczy?am si? w pracy przez miesi?c ni? przez 3 lata szko?y... a i tak prac? dosta?am po znajomo?ci wi?c powodzenia...

Tomekchleje

Advanced User
Reaction score
65

jebaj szkole zostan ninja ! ;D

88900197.jpg

Last edited:

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670

tak jak kolega placek m?wi ja jestem po technikum posz?am do pracy i sie okaza?o ?e nie umiem tak na prawd? nic ;) wi?cej nauczy?am si? w pracy przez miesi?c ni? przez 3 lata szko?y... a i tak prac? dosta?am po znajomo?ci wi?c powodzenia...

Co do szkoly, to malo tego, jakis czas temu na rozmowie kwalifikacyjnej mi koles powiedzial, centralnie, prosto z mostu, ze moge te studia skonczyc i miec papierek i wpis w cv, ale nie naucze sie tam nic.
I wez tu podchodz powaznie do takiego systemu edukacji... Ktory przygotowywuje z teorii i do zdawania egzaminow, a nie do zycia i prawdziwej pracy. Po co nam to?
A smiejemy sie z tych idiotow amerykanow, ktorzy nie wiedza, gdzie polska jest, bo ich tego nie nauczyli w szkole, a nas takich rzeczy ucza w podstawowce...
Chyba jedyne po co teraz sa studia to status studenta, jakies znizki czy kij wie co. No bo w sumie niektore certyfikaty dobrze jest miec, a po co placic x tys za kazdy, jak mozna 10% ceny jak sie studiuje? Nie wiem jak tam jest z firmami, bo sie tym nie interesowalem kompletnie, ale zakladam, ze moze istniec cos dzieki czemu zatrudniajac studenta oszczedza troche kasy w porownaniu do tego jak by zatrudniali ta sama osobe nie bedaca studentem ;p Dlatego w niektorych firmach wymagaja zeby studiowac ;p Ale to tak sobie tylko strzelam, bo mnie to w sumie wali ile pracodawca za mnie placi, liczy sie ile ja dostaje, a nawet jak cos pracodawca oszczedzi to watpliwe jest, zebym ja na tym zyskal xD

Btw. Czo to za technikum co trwa 3 lata?

Status
Not open for further replies.