What's new

Test 3 klas gimnazjum.

Status
Not open for further replies.

Placek

Blue Waffle
Reaction score
670
Odp: Test 3 klas gimnazjum.

@up
No dobra, cos tam znaczy ta szkola. W sumie masz racje. Jesli uczniowie sami i tak nie chca nic robic to sam tego nie przerobisz. Chyba, ze na sile "indywidualne" nauczanie w czasie normalnych lekcji jak by. Jesli nauczyciel oczywiscie sie zgodzi... Albo kompletnie nauka na wlasna reke w niektorych tematach...
W kazdym razie, cale polskie szkolnictwo to jakas praodia... Na informatyce czy mechanice sie uczysz biologi, chemi, fizyki... Na ochronie srodowiska sie uczysz technologi informacyjnej... wtf?

Fireflies

Advanced User
Reaction score
13

Och, przesta?cie wielcy znawcy. Pierdolicie, a w ?yciu do niczego jeszcze nie doszli?cie, wi?c na jakiej podstawie twierdzicie, ?e ten egzamin nie jest wa?ny? Dla kogo? kto chce si? uczy? i zaj?? daleko w ?yciu - ka?dy egzamin, sprawdzian, kartk?wka czy odpowied? ustna jest wa?na. Przyk?adowo taki ja: ?eby zosta? pilotem lub przynajmniej mechanikiem p?atowc?w (ich system?w oraz kinetyczno?ci - tzw. awioniki) musz? dosta? si? do technikum o podobnym kierunku, kt?ry w przysz?o?ci zagwarantuje mi dostanie si? na np.: Politechnik? Rzeszowsk?. Nikt nie patrzy na matur? bo to w dzisiejszych czasach jest standardem, dzisiaj od ludzi wymaga si? czego? wi?cej - fascynacji, pomys?owo?ci w tym kierunku oraz pr?by unowocze?nienia w np. moim przypadku transportu lotniczego. Niekt?rzy maj? racj?: ?eby doj?? do czego? musisz sam tego chcie? - w lotnictwie obowi?zuje jedna zasada: "Naucz si? sam, albo w og?le nie pr?buj". Tydzie? temu uko?czy?em kurs spadochroniarski - podczas praktyk za ka?dym razem m?wiono tylko raz. Albo zapami?tasz albo oblejesz. ?eby dosta? wystarczaj?c? wiedz? musia?em pyta? in?ynier?w, kierownik?w, dyrektora nawet, a i tak wi?kszo?? czasu po?wi?ca?em na czytaniu ksi??ek, instrukcji i wiadomo?ci w internecie. Tak wi?c bez ch?ci do niczego nie zajdziesz.

Inaczej sprawa ma si?, gdy kto? chce si? nauczy?, a po prostu nie potrafi - we?my np.: tak? matematyk? - jest to przedmiot, kt?ry albo rozumiesz albo zostaje Ci kucie i to naprawd? du?o kucia.

22 maja mam zdawa? na licencj? szybowca, wi?c trzymajcie kciuki xD

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Reaction score
68

A ja Wam powiem, ?e jestem w II klasie liceum, egzamin gimnazjalny pisa?em w erze pyta? o radioaktywnych biedronkach i przegl?daj?c "najnowszy" egzamin doszed?em do wniosku, ?e zda?bym go s?abiej ni? to zrobi?em 2 lata temu, bo by? zwyczajnie trudniejszy. Usi?uje si? zrobi? z egzaminu gimnazjalnego mini matur? sprawdzaj?c? wiedz? z ka?dego przedmiotu, pytanie tylko jakim cudem, skoro ma?o kt?ry nauczyciel w gimnazjum wyrabia si? z materia?em a teraz dostanie go jeszcze wi?cej? Nie m?wi? tu o prywatnych gimnazjach, bo do takiego mia?em szcz??cie ucz?szcza? i dzi?ki Bogu mam teraz ?atwiej, ale zwyczajnie wi?kszo?? gimnazj?w si? nie wyrabia, co widz? po swojej, ?rednio kumatej, klasie w liceum.
Druga kwestia to system o?wiaty jako taki, kt?ry jest u nas totalnie dziwnym tworem. Jeden egzamin decyduj?cy o szkole ?redniej i jeden, decyduj?cy o przysz?o?ci zawodowej. Do tego co rok inna podstawa programowa i nic niedaj?ce gimnazja. Przegl?daj?c nowe profile klas w mojej szkole na nast?pny rok i widz?c nazwy przedmiot?w typu: "fizyczne podstawy zjawisk biologicznych", "regionalizm a europejsko??", czy "j?zyk ?aci?ski dla prawnik?w", zastanawiam si? o co tutaj chodzi i jakim cudem np. liczba godzin historii dla profilu podstawowego spadnie z ponad 100 do 30 i jak? wiedz? mo?e taka ilo?? da?, nie m?wi?c ju? o po??czeniu biologii, chemii, fizyki i geografii w jeden przedmiot nauczany w zakresie 1-2 h w tygodniu. Raczej weso?o nie jest, trzeba si? cieszy?, ?e jeste?my z ni?u demograficznego i jak?? robot? zawsze znajdziemy, natomiast system nadaje si? og?lnie do przebudowy.

Nights

Ten typ ;)
Reaction score
32

Och, przesta?cie wielcy znawcy. Pierdolicie, a w ?yciu do niczego jeszcze nie doszli?cie, wi?c na jakiej podstawie twierdzicie, ?e ten egzamin nie jest wa?ny?

Mo?e na takiej podstawie, ?e przeszli?my ju? okres ?ycia, w kt?rym ten papierek z wynikami by? potrzebny i dalej mo?emy si? nim podetrze?? W Twoim przypadku mia?bys w sumie kilka podej??. Pierwsze - normalnie, spr?bowa? si? dosta?. Drugie - na samym pocz?tku roku, gdzie okaza?oby si? ilu uczni?w wybra?o inn? szko??. Trzecie - oko?o w po?owie pierwszego semestru, gdzie wi?kszo?? uczni?w stwierdza, ?e nie daje rady i najnormalniej w ?wiecie zmienia szko??. Wtedy nie bior? zbyt pod uwag? wynik?w, kt?re wystarczy napisa? na ?rednim poziomie, a to, ?e brakuje im x uczni?w aby zape?ni? klas? (przyp. od jednego ucznia szko?a dostaje okre?lon? kwot?).

po??czeniu biologii, chemii, fizyki i geografii w jeden przedmiot nauczany w zakresie 1-2 h w tygodniu
O co chodzi? Nic o tym nie s?ysza?em.

Last edited:

Fireflies

Advanced User
Reaction score
13

Te? uczestniczy?em w tych testach, i nie ogarnia?em tego pytania ;D Strzela?em, Jaka tu odpowiedz xD

to by?o banalne ;p po prostu trzeba by?o wzi?? liczby z odpowiedzi np.: by?o A.26, czyli po?owa uczni?w to 13 os?b, co 3 osoba.... i tu ju? jest to, ?e nie jest podzielne przez 3, wi?c odpada. Nast?pne by?o chyba B.30, wi?c po?owa uczni?w to 15 os?b, co 3 osoba to 10 os?b, 10 + 15 to 25 os?b + 5 pozosta?ych - daje 30! I tyle xD

One

My?l?cy
Reaction score
216

Idiotyczne rozumowanie, zero logiki, no ale wynik wyjdzie, niby mo?na...

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

Gimbaza zg?aszam si?, 165/200 do rekrutacji. Nie jest ?le bo chce is? tam gdzie pr?g jest 129 z zesz?ego roku ; d

Fireflies

Advanced User
Reaction score
13

Ja mam 114 bez rozszerzenia i ocen ;P A do szko?y ju? i tak si? dosta?em ;)

Tryndemere

Active User
Reaction score
26

Gimbaza zg?aszam si?, 165/200 do rekrutacji. Nie jest ?le bo chce is? tam gdzie pr?g jest 129 z zesz?ego roku ; d
Zesz?ego roku mia?e? inny system punktacji pajacu.

Virtelio, ogarnij s??wka. ~Batis
Edit.
Przepraszam.

Jeszcze par? s??w do moderatora Zepri. Sk?d ty si? kurwa w og?le urwa?e?? Por?wnianie zawod?wki do technikum... Nie wierze. Ten cz?owiek zapewne nie wie, ?e po technikum r?wnie? ma si? matur? a tym bardziej uprawnienia zawodowe. Po LO mo?esz co najwy?ej hamburgery w mc donaldzie podawa?. Poddaj si? do dymisji bo na tnecie ju? jest DanJ kt?ry robi za wszystkich idiot?w.

Last edited:

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

Zesz?ego roku mia?e? inny system punktacji pajacu.

Virtelio, ogarnij s??wka. ~Batis
Edit.
Przepraszam.

Jeszcze par? s??w do moderatora Zepri. Sk?d ty si? kurwa w og?le urwa?e?? Por?wnianie zawod?wki do technikum... Nie wierze. Ten cz?owiek zapewne nie wie, ?e po technikum r?wnie? ma si? matur? a tym bardziej uprawnienia zawodowe. Po LO mo?esz co najwy?ej hamburgery w mc donaldzie podawa?. Poddaj si? do dymisji bo na tnecie ju? jest DanJ kt?ry robi za wszystkich idiot?w.

Z tym, ?e kochany pajacu progi w tym roku p?jd? jeszcze bardziej w d??.

Tryndemere

Active User
Reaction score
26

Bo poziom tera?niejszych gimbus?w tak?e idzie w d??. Zreszt?. Chuj z progami. Do mojego technikum starczy?o mie? 75 punkt?w, a ?eby zda? trzeba si? wysili? bo poziom jest najwy?szy w mie?cie : (.

Navigation

Banned
Reaction score
14

Zdoby?em tylko 104 punkty z samych test?w, 100 punkt?w z egzamin?w zalicza si? do rekrutacji do szk?? ponadgimnazjalnych, wi?c jest dobrze.
Mog? powiedzie?, ?e moja szko?a by?a najlepsza w ca?ym powiecie.

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

Zdoby?em tylko 104 punkty z samych test?w, 100 punkt?w z egzamin?w zalicza si? do rekrutacji do szk?? ponadgimnazjalnych, wi?c jest dobrze.
Mog? powiedzie?, ?e moja szko?a by?a najlepsza w ca?ym powiecie.

104 punkty? Z tego co si? orientuje to max mo?na dosta? 100...

Dodajesz wszystkie procenty p??niej mno?ysz przez 0,2 i tu wychodz? ci punkty do rekrutacji.

Czyli jakby? mia? max z:
- polskiego 100%
- his/wos 100%
- matma 100%
- przyrodniczy 100%
- ang. podstawowy (lub inny j?zyk) 100%

To wychodzi (5x100)x0,2=100

Reszta punkt?w jest za oceny, ?wiadectwo, konkursy, wolontariaty i inne bzdury.

Tryndemere

Active User
Reaction score
26

Ja powiem jedno, spierdolili teraz te egzaminy. Gimby czuj? si? doros?e bo napisa?y mini mature. Je?eli dobrze mi si? wydaje, to j?zyki obce nie licz? si? do szko?y ponad gimnazjalnej.

Navigation

Banned
Reaction score
14

104 punkty? Z tego co si? orientuje to max mo?na dosta? 100...

Dodajesz wszystkie procenty p??niej mno?ysz przez 0,2 i tu wychodz? ci punkty do rekrutacji.

Czyli jakby? mia? max z:
- polskiego 100%
- his/wos 100%
- matma 100%
- przyrodniczy 100%
- ang. podstawowy (lub inny j?zyk) 100%

To wychodzi (5x100)x0,2=100

Reszta punkt?w jest za oceny, ?wiadectwo, konkursy, wolontariaty i inne bzdury.
Max z egzamin?w mo?na dosta? 200 pkt.
Jednak na rekrutacje idzie tylko 100 pkt z egzamin?w, reszt?, za oceny, zachowanie i osi?gni?cia.

Ja powiem jedno, spierdolili teraz te egzaminy. Gimby czuj? si? doros?e bo napisa?y mini mature. Je?eli dobrze mi si? wydaje, to j?zyki obce nie licz? si? do szko?y ponad gimnazjalnej.
W?a?nie w tym roku j?zyki obce wliczaj? si? do rekrutacji, do szk?? ponadgimnazjalnych.

Tryndemere

Active User
Reaction score
26

I na chuj te j?zyki obce maj? si? wlicza?? W jednej szkole uczony jest niemiecki, w drugiej rosyjski, w trzeciej ?acina, a w pi?tej i sz?stej hiszpa?ski i korea?ski. Bez sens. Je?eli zdam angielski i rosyjski, a p?jde do szko?y gdzie ucz? angielskiego i niemieckiego to na chuj im moje punkty ?

Kuzyn

Dziad.
Staff member
Reaction score
166

I na chuj te j?zyki obce maj? si? wlicza?? W jednej szkole uczony jest niemiecki, w drugiej rosyjski, w trzeciej ?acina, a w pi?tej i sz?stej hiszpa?ski i korea?ski. Bez sens. Je?eli zdam angielski i rosyjski, a p?jde do szko?y gdzie ucz? angielskiego i niemieckiego to na chuj im moje punkty ?

Po to masz wyb?r szk?? ?eby i?? gdzie chcesz i nie zdajesz dw?ch j?zyk?w a jeden. Dodatkowo jest jeszcze rozszerzenie, kt?re ma si? liczy? chyba od 2018 roku.. W wi?kszo?ci szk?? i tak jest angielski/niemiecki (gimnazjum) wi?c to nie robi du?ej r??nicy bo w liceach przewa?nie jest ang/niem + rus/fra/hiszp.

Status
Not open for further replies.