Narzędzia OT [Tibia 7.6] Dodawanie Przedmiot?w i Potwor?w

Status
Zamknięty.

kolp121

Advanced User
Wrzesień 13, 2009
Liczba reakcji
4
Witam. szukam ju? od kilku dni poradnika jak doda? potworki i przedmioty na swoim serwie. Nie mog? nic znale??, wszystko co znalaz?em jest ju? przestarza?e i nie mog? pobra?. Prosz? wi?c o wasz? pomoc, piszcie wszystko co mo?e mi pom?c.

Odp: [Tibia 7.6] Dodawanie Przedmiot?w i Potwor?w

Chcesz je doda? na map? czy do serwera ? Twoja wersja ots to xml ?

Je?eli chcesz doda? do serwera musisz wej?? w ots/data/monster/ i utworzy? plik xml . Mo?esz te? r?wnie? utworzy? kopi? jakiego? monstera .
Dajmy na to ?e chc? monstera z wygl?dem i mocami demona . Kopiuj? plik Demon.xml i tworz? kopi? .
Utworzy? mi si? plik Demon- kopia.xml . Zamieniam nazw? na nazw? mojego potworka . Ja sobie go nazw? Jan Kowalski.
Otwieram plik i mam taki skrypt :
[XML]<?xml version="1.0"?>
<monster name="Jan Kowalski" level="250" maglevel="500" experience="12000" pushable="0" armor="56" defense="60" canpushitems="1" staticattack="45" changetarget="200" speed="275">
<health now="52400" max="52400"/>
<look type="35" head="20" body="30" legs="40" feet="50" corpse="2916"/>
<combat targetdistance="1" runonhealth="0"/>
<blood color="199" effect="0" splash="255"/>

<attacks>
<attack type="melee" mindamage="410" maxdamage="1090" probability="100"/>
<attwiemck type="instant" name="o firefield" cycleticks="7500" probability="75"/>
<attack type="instant" name="o exevo gran vis lux" exhaustion="100" cycleticks="7000" probability="60"/>
<attack type="rune" name="orsha fireball" exhaustion="200" cycleticks="3000" probability="50"/>
<attack type="instant" name="o exori" exhaustion="200" cycleticks="8000" probability="55"/>
<attack type="instant" name="demon_manadrain" exhaustion="50" cycleticks="4000" probability="30"/>
</attacks>

<defenses>
<defense immunity="energy"/>
<defense immunity="fire"/>
<defense immunity="poison"/>
<defense immunity="paralyze"/>
<defense immunity="invisible"/>
<defense immunity="drunk"/>
</defenses>

<voices>
<voice sentence="Ooo juz po TOBIE!"/>
<voice sentence="DOBRZE CI TAK !"/>
<voice sentence="Za zawracanie mi dupy. ZGINIESZ!"/>
</voices>

<loot>
</loot>

<summons maxSummons="5">
<summon name="Demon" chance="400"/>
<summon name="Fire Elemental" chance="400"/>
</summons>

</monster>
[/XML]

My?l? ?e tego skryptu nie trzeba wyja?nia? . Wystarczy podstawowa znajomo?? j. angielskiego.
Wi?c edytujemy sobie wed?ug w?asnych potrzeb i zapisujemy . Wtedy w tym samym folderze mamy plik monsters.xml
i tu te? musimy doda? naszego moba . Wi?c otwieramy plik dodajemy linijk? z kolejnym mobem i zapisujemy .
Teraz mo?emy go przywo?a? komend? : /m Jan Kowalski
lub te? doda? do map editora i doda? na map?.
Aby go doda? do map edytora wchodzimy w jego folder . W przypadku simon map editor otwieramy creatures.xml i dodajemy linijk? wed?ug schematu .
A w przypadku RME musimy wej?? jeszcze w folder data a p??niej w folder z odpowiedni? wersj? naszej mapy czyli 7.6 i robimy to samo w creatures.xml

Ostatnia edycja:

Potwory do mapy dodajesz za pomoc? s?u??cego do niego map edytora RME lub mo?esz skorzysta? z SimOne (ale nie polecam).
Tam ustawiasz spawn i dodajesz monstera, ale pami?taj, aby potem go umie?ci? w pliku .spawn w world bo nie pami?tam czy dodawa?o go automatycznie, ale raczej nie.
Chc?c doda? ca?kiem nowego potwora to robisz to w folderze /monsters.
Zobacz jak s? zbudowane inne i spr?buj na podstawie jakiego? zrobi? w?asnego.

Veasily. Map edytor dodawa? do spawny moby. Tylko npc i domki trzeba by?o w 7.6 dodawa? r?cznie :)

Dobrze piszecie, ale to co piszecie to ju? same wiedzia?em, nie wiem jak doda? zupe?nie nowego potworka z nowymi grafikami.
Wiem, ?e trzeba co? z Tibia.spr kombinowa?.

Z tym to trudniejsza sprawa. Ale pobierz co? do edycji spr i dat np. Noxitu . Otwierasz tym programem po prostu spr i dodajesz na ko?cu sw?j outfit lub przedmiot i zapisujesz. Mo?esz r?wnie? podmieni? stary outfit i nie b?dziesz musia? dodawa? kodu outfita w source (raczej bez dodania w source si? nie ob?dzie ale mog? si? myli?) Wtedy otwierasz plik dat i dodajesz do niego w?a?ciwo?ci. ?atwe s? te programy w obs?udze wi?c zrozumiesz i zaczaisz je bez problemu.

Czy w nowszych wersjach Tibi jest to jakie? ?atwiejsze?

Niestety nie jest.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry