• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

Tworzenie poprawnych wisz?cych most?w

Woristin

Forum friend
Niekiedy widywa?em na mapach pocz?tkuj?cych mapper?w, niepoprawnie zrobione wisz?ce mosty. Pragn? wi?c w kilku krokach, przedstawi? Wam budow? takiego mostu.

1. Dla przyk?adu stworzy?em trzy pag?rki, pomi?dzy kt?rymi b?d? rozwieszone mosty.

dqhpb8.jpg

2. W tym momencie musimy stworzy? "pod?o?e" mostku, wg takich ID, jak na obrazku. Mo?e wyda? si? troch? dziwne, dlaczego a? 3 r??ne ID na poz?r tego samego pod?o?a. Ot?? jakby si? bli?ej przyjrze?, fragmenty mostu, przylegaj?ce w moim przypadku do ska?, rozszerzaj? si? przy nich.

2ibf4ti.jpg

3. Teraz s?upki i kolejne pytanie - je?li mamy jaki? s?upek, to po co a? cztery ID z nim? Ka?dy s?upek jest inaczej postawiony na swojej kratce. Ide? takiego rozwi?zania jest to, aby ?aden ze s?upk?w nie blokowa? graczowi drogi. Umie??cie je wg obrazka:

104me1f.jpg

4. Teraz g??wne liny. Tutaj jest podobna sytuacja jak ze s?upkami - na poz?r identyczne liny, inaczej umieszczone s? na swojej kratce. Na obrazku wz?r...

qxq7wh.jpg

5. Gdzieniegdzie, najlepiej w r?wnych odst?pach (minimalny odst?p to dwie kratki), umieszczamy takie jakby wi?zania. Polecam do tego ID 3784, 3785, oraz 3789 i 3790.

34ec4k4.jpg

Our partners and their custom servers:

?adny, przejrzysty poradniczek. Nie wiem czy s? ludzie kt?rzy dopatrz? si? postawienia drabinki o innym ID ni? powinna by? no ale mo?e s? tacy dlatego poradnik godny uwagi, oczywi?cie 10/10

@up a ja przyk?adam :)

Dzi?ki ziomu? :P

Heh za pierwszym razem sobie to zrobi?em na odwal, dopiero po d?u?szym czasie zauwa?y?em, ?e si? na niego nie da wchodzi? :P

10/10 :)

+ Reput ;]

?adny poradnik, my?l? ?e poradzi?bym sobie bez, jak i spora grupa spo?ecze?stwa, ale zawsze mo?na lookn?? czy si? nie zrobi?o jakiego? b??du, lub gdy si? nie jest pewnym.

Gz poradnika jak 1 raz robi?em mosty to te? skorzysta?em z poradnika z innego forum lecz poradnik by? z?y? w tamtym poradniku tyczki by?y ?le pokazane wi?c zrobi?em po swojemu xD
U ciebie s? dobrze..;PP

A ja gdzie? ju? widzia?em ten poradnik. Chyba na otsoft. Dawa?e? go tam mo?e?

@Poradniczek bardzo ?adny i przejrzysty co najwa?niejsze. Ja dot?d uwa?a?em ?e to oczywiste jak zrobi? mosty. Na pewno si? komu? przyda ale nie mnie ;p

@edit
To scenery tylko takie same ;p
@edit 2

Woristin ja nie twierdze ?e ten poradnik nie jest tw?j. Tak jak ju? napisa?em wy?ej scenery s? identyczne jak w tamtym poradniku z otsoft i tyle. Przy okazji pozdrowienia dla ciebie.

Ostatnia edycja:
skomplikowane te kreski w?tpi? czy kto? zrozumie xD ale mamy chyba szcz??cie bo na tym forum siedz? kapuj?cy ludzie

Odp: Jak poprawnie zrobi? wisz?ce mosty?

szczerze mowiac nigdy nie orbie takiego mostu i nie wiedzialem ze sa rozne id do poczatku konca i srodka THX WIELKIE

Bardzo ?adny i czytelny poradnik na pewno przyda si? wielu osobom np. mi. ;]

Jako? do tej pory nie zwraca?em uwagi na te mosty. ;]

nare?cie co? dobrego przyda?o mi si? dzieki

Bardzo ?adny i przejrzysty poradnik. Dla wi?kszo?ci pocz?tkuj?cych mapper?w si? przyda.

Back
Do góry Bottom