Uproszczenie quest?w

Status
Zamknięty.

Szkal96

Advanced User
Lipiec 17, 2009
Liczba reakcji
9
Witam. Zauwa?y?em, ?e ostatnio kto? doda? skrypt na quest, kt?ry rzekomo mia? u?atwia?, ale r?wnie dobrze mo?na robi? mln nowych skrypt?w wi?c napisa?em co? ciekawego, a mianowicie: wpisujemy w skrzynce (w map edytorze w properties czy co? takiego) Action Id: 5000. Nast?pnie w Unique ID: id przedmiotu, kt?ry mamy dosta?. Storage Value jest takie samo jak Unique ID, czyli ID przedmiotu, wi?c wystarczy, ?e nie b?d? si? powtarza?. Podobne co? by?o w 7.6 w YurOTS'ach, ale pod TFS 0.3.6 nie dzia?a wi?c zrobi?em to... Tworzymy plik (w data/actions/scripts/) o nazwie questsystem.lua i wpisujemy do niego:
Kod:
   function onUse(cid, item, frompos, item2, topos)
   	if item.aid == 5000 then
		if getPlayerStorageValue(cid,item.uid) == -1 then
			doPlayerAddItem(cid,item.uid,1)
			doPlayerSetStorageValue(cid,item.uid,1)
			doPlayerSendTextMessage(cid,10,'That is your reward!')
		else
			doPlayerSendTextMessage(cid,10,'It is empty.')
		end
   	end
   	return FALSE
   end

Do actions.xml (w data/action/):
<action actionid="5000" script="quest.lua"/>
Jest w nim jednak ma?y problem - skrzynka si? nam otwiera i mo?na j? sobie wzi??, np. do domu... Ale r?wnie dobrze mo?na u?ywa? wajchy (ID: 1945) oraz wszelkich innych przedmiot?w, w kt?rych ustawimy odpowiednie Action i Unique ID.

Pozdrawiam,
Szaki.

@YoS
Czemu niby kilka razy? Po prostu na jaki? przedmiot mo?e by? tylko jeden quest tym sposobem. Skrzynka chyba w?a?nie ma si? nie otwiera? tylko dawa? nagrod?...

Odp: Uproszczenie quest?w

skrzynka sie otwiera bo zastosowales "return false" daj "Return true" i bedzie oki;)

skrypt niby fajny ale powiedz mi jak Ty chcesz dac kilka skrzynek (tym sposobem) na mapke? musisz zmienic aid i uid.. wiec czy to ma sens? ja bym proponowal uzyje systemu Stelmy[http://tibia.net.pl/actions/292294-kilka-questow-w-1-pliku-czemu-nie.html] albo mojego[http://tibia.net.pl/actions/284063-quest-konfiguracja-w-duzym-zakresie-2.html#post856883]
te skypty moim zdaniem sa lepsze;)

Pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Back
Do góry