?wiadome Sny/LD (Lucid Dream)

Status
Zamknięty.

Grimekk

memsoria.pl
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
55
Jakby kto? nie wiedzia?, o co chodzi, to zalecam przeczytanie wszystkich informacji na tej oto stronie: isen.pl - mo?e ona zmieni? wasze ?ycie ; )

Co my?licie o ?wiadomych snach? W?a?nie zacz??em pisanie dziennika sn?w, tzn. na razie jest pusty... Nie wiem jak zacz?? skoro ja nigdy moich sn?w nie pami?ta?em; wie kto? co mam robi? w takiej sytuacji =d?

Chcia?bym te? was spyta? czy kiedykolwiek osi?gn?li?cie LD, bo w ko?cu pewno?ci nie mamy, czy to czym si? tak niekt?rzy chwal?, nie jest po prostu g?r? bzdur... ;pp A mo?e OOBE? Do?wiadczy? kt?ry? z was ju? tego :<?

Pozdrawiam.

Odp: ?wiadome Sny/LD (Lucid Dream)

Z tego co wiem na poczatku zabawy w ogole nie zapamietuje sie snow (a w ciagu jednej drzemki ma sie ich ~5), ale jezeli masz problemy to po przebudzeniu nie patrz w okno i jak sie obudzisz na chwile sie nie ruszaj, po prostu lez w tej samej pozycji. W dzienniku zapisuj wszystko, ale to wszystko co pamietasz, nawet najmniejsze szczegoly. Przed zasnieciem mozesz sluchac muzyki, ale takiej ktora relaksuje. LD mnie nie bawi, ale jest potwierdzone naukowo, wiec mozesz sie smialo bawic. OOBE to juz calkowicie inna sprawa, pierw probuj z LD.

Ahh, no i sa rozne metody 'otrzymywania' LD, poczytaj o MILD, WILD i autosugestii.

Czyta?em o tych wszystkich metodach, najpierw naucz? si? zapami?tywa? sny, a p??niej zaczn? pr?bowa? z LD =d
Jak ju? sny b?d? zapami?tywa? to zaczn? od czego? prostego, np. FILD. ;) P??niej postaram si? opanowa? WILD.
?yczcie mi powodzenia.

z OOBE daj sobie spok?j, mo?e Ci si? w g?owie od tego popierdoli?...

Co do LD
Je?li rano po przebudzeniu nie pami?tasz sn?w to zacznij od drzemek w po?udnie, spr?buj kilka razy - jestem pewny na 99%, ?e po kilku takich pr?bach "drzemania" po 1-4h zapami?tasz wiele sn?w. Zapisuj wszystko w zeszycie zaraz po otwarciu powiek, kiedy my?li nie s? zak??cone ?adnym syfem zewn?trznym.

Drugim sposobem kt?ry kilka razy zadzia?a? na mnie jest powtarzanie w my?lach kiedy sobie tylko przypomnisz "To jest sen", a kiedy wejdzie Ci to w nawyk to podczas ?nienia ta my?l sama przyjdzie i bez problemu rozpoznasz czy to jest sen czy nie.

Nale?y si? zastanowi? czy warto za?mieca? sobie my?li zb?dnymi rzeczami ;) Ja po do?wiadczeniu kilku ?wiadomych sn?w zrezygnowa?em...

Anyway, powodzenia.

@down, je?li przed zapisaniem sn?w zaczniesz z kim? rozmawia? lub my?le? o czym? innym to bardzo prawdopodobne, ?e po chwili zapomnisz o czym ?ni?e? ;)

Ostatnia edycja:

OOBE nie b?d? pr?bowa?, mo?ecie przezywa? mnie od cykora, ale boj? si? i nie mam zamiaru przekonywa? si? jak to jest.
@Matre
Z tego co s?ysza?em to ?wiadome sny w?a?nie oczyszczaj? nasze my?li ze zb?dnych rzeczy =d. Nie jestem pewien, mog? si? myli?.

OOBE nie b?d? pr?bowa?, mo?ecie przezywa? mnie od cykora, ale boj? si? i nie mam zamiaru przekonywa? si? jak to jest.

Cykor.
Wed?ug wsp??czesnej nauki OOBE jest niemo?liwe, a do?wiadczenia tego typu odbywaj? si? tylko w obr?bie ludzkiego m?zgu.

Poza tym nie stwierdzono zadnych negatywnych skutkow zarowno LD, jak i OOBE.

Mia?em, dzi? do tego jestem lunatykiem dzisiaj nie zapami?ta?em ca?ego ale pami?tam straszny moment spada?em w windzie mam je przewa?nie przez przypadkowe za?ni?cie przy filmie najlepiej horror albo akcja, spr?bujcie w??czy? film do snu i czeka? a? sami odpadniecie.

OOBE i LD to to samo, pozdrawiam.

OOBE - out of body experience (eng. prze?ycia poza cia?em)
LD - lucid dream (eng. ?wiadomy sen)
Tak?e Ci? pozdrawiam. ; )

Dzisiaj napisa?em m?j pierwszy wpis w dzienniczku sn?w. Jestem z siebie dumny, hueh!

Prze?ycia poza cia?em (to wasze OOBE), to jest nic innego jak WILD, czyli rodzaj LD - to samo.

#edit

Argumentacja b?dzie jutro, je?li tylko chcecie.

Ostatnia edycja:

WILD? Przecie? to jest technika kt?r? osi?ga si? LD. Nie trolluj... -.-

Wszechwiedz?cy One si? odezwa? i si? zb?a?ni? :D

Praktykowa?em LD, ale si? szybko zniech?ci?em, bo rzadko co zapami?tywa?em sny. Fajna sprawa, bo zamiast marnowa? x % swojego ?ycia mo?na sobie lewitowa? i h?do?y? ?liczne Azjatki.

OOBE nigdy nie osi?gn??em i osobi?cie nie wierz?, aby to faktycznie by?o wyj?cie z cia?a. Jestem nastawiony sceptycznie i uwa?am, ?e to wszystko dzieje si? w naszym m?zgu.

Ciekawa zabawa m?zgiem ale jak?e m?cz?ca... (niewyspanie)

Eksterioryzacja (ang. Out of body experience, OOBE) troch? przypomina ?wiadomy sen. Techniki eksterioryzacji przypominaj? te s?u??ce do indukcji ?wiadomego snu typu WILD. Innymi s?owy, w typowym prze?yciu OOBE nie dochodzi do przerwania ?wiadomo?ci, lub jest to jedynie kr?tka (pomijalna z punktu widzenia klasyfikacji) przerwa. Istnieje pogl?d, wg kt?rego LD, a w szczeg?lno?ci WILD, nie r??ni si? co do natury od OOBE – jedyn? r??nic? jest przekonanie osoby znajduj?cej si? w danym stanie. Inna zatem jest interpretacja – jedna osoba nazwie swoje prze?ycia "?wiadomym snem", druga uzna, ?e dokona?a wyj?cia z cia?a. Hipotez?, ?e zjawisko powszechnie nazywane OOBE jest w istocie ?wiadomym snem, wspieraj? dwa fakty:

Robert Monroe nie zna? poj?cia ?wiadomego snu;
Osoby posiadaj?ce zdolno?? tzw. postrzegania parapsychicznego (ang. remote viewing) opisuj? swoje prze?ycia w zupe?nie inny spos?b – nie jako wra?enie opuszczenia cia?a.

Nie wykluczaj?c zatem mo?liwo?ci zdalnego widzenia lub innego typu parapsychologicznych fenomen?w wyst?puj?cych podczas sn?w i sn?w ?wiadomych, hipoteza to?samo?ci LD i OOBE podaje w w?tpliwo?? fakt opuszczenia cia?a. (...) S? mi?dzy owymi zjawiskami podobie?stwa oraz r??nice i nie zosta?a stworzona akceptowana przez og?? klasyfikacja. Przyk?adowo, za LD mo?na uwa?a? jedynie sny typu DILD, za? WILD by?yby de facto eksterioryzacj?.

To raz, drugie - gratuluj? poziomu, oskar?anie kogo? o "trolling" lub co gorsza, nazywanie kogo? "b?aznem", kogo?, kto posiada stokrotnie wi?ksz? wiedz? na ten temat. Trzecie, polecam sprawdzenie r??nicy s??w "technika" a "rodzaj", bo widz?, ?e z tym te? s? problemy. Reasumuj?c, "wszechwiedz?cy One", (niezwyk?y sarkazm, gratulacje), znowu si? b?a?ni i was niszczy :<

One, teorii jest wiele... osobi?cie uwa?am, ?e OOBE jest to ca?kiem inne do?wiadczenie ni? LD i mo?e ?le si? sko?czy?... wr?? - wej?cie w ?wiat astralny z premedytacj? zawsze ?le si? ko?czy ;) No ale to tylko moja chora wyobra?nia ;]

@One

WILD, a OOBE to zupe?nie co innego i sam to potwierdzi?e? daj?c ten cytat, wi?c o chuj ci chodzi? "Podobne" to nie znaczy "takie samo", right?

A pogl?d nie oznacza potwierdzon? tez?, wi?c ty mo?esz w to wierzy?, a kto inny nie, wi?c nie wiem co chcesz udowodni?. :D

Reasumuj?c - wbrew temu co pierdolisz - racji nie masz, co potwierdza nawet to co wys?a?e?, bo to niczego nie udowadnia, brak naukowych dowod?w. ;d

Sam w OOBE jako wyj?cie z cia?a nie wierz?, ale to kwestia wiary. Nauka chuja tu zdzia?a (p?ki co).

WILD - (ang. Wake Inducted Lucid Dream; ?wiadomy Sen Wywo?any Jaw?).
Jest to niezwykle skuteczna technika, lecz trudna do osi?gni?cia i wymaga wielu pr?b. Polega ona na za?ni?ciu bez utraty ?wiadomo?ci. W przeciwie?stwie do FILD, ?wiczymy, b?d?c wypocz?ci.
Po??? si?, zamknij oczy i zrelaksuj. Dobr? metod? na to jest, kiedy ju? chwil? odle?ymy, 'usypia?' ka?d? cz??? cia?a po kolei. Napnij mi??nie st?p na chwil?, potem je rozlu?nij i pomy?l sobie, ?e zasn??y. Nast?pnie zr?b to samo z ?ydkami, udami i tak w g?r?. Wprowadzi to stan relaksu, kt?ry jest tu bardzo wa?ny. Oczywi?cie nie mo?na si? rusza?, drapa? etc., bo cia?o musi zasn??, a umys? by? ?wiadomy.
Teraz wizualizacje. Mo?liwo?ci jest wiele. Np. odliczanie 1- ?ni?, 2- ?ni?, 3- ?ni? itd. - przy ka?dym oddech. Jednak lepiej odlicza? jest od 100 w d??, poniewa? jest trudniej i trzeba si? skupi? (od 1 w g?r? liczymy machinalnie). Przydaje si? te? skomplikowanie, np. odliczanie co dwa czy trzy. Do tego wyobra? sobie, ?e schodzisz po schodach w d?? (cyferka-schodek) lub po drabinie. B?d? pojawia? si? hipnagogie, kt?rym na razie nie mo?na da? si? rozproszy?. R??ne obrazy, mniej lub bardziej wyra?ne, konkretne lub te? nie. W pewnym momencie nadejdzie ?wiadomo??, ?e mo?esz rozpocz?? sen. Wtedy chwy? si? kt?rej? z wizji, a obr?ci si? ona w sen. Troch? to skomplikowane i na wyczucie, ale b?dzie wiadomo, kiedy nadejdzie ten moment.
Mo?na te?, kiedy si? dojdzie ju? (np. licz?c od 100 do 0) do ko?ca, wyobrazi? sobie, ?e na ko?cu tych schod?w s? wielkie ci??kie drzwi (drzwi od wiek?w s? symbolem przej?cia). Zacznij je otwiera?, mocuj si? z nimi, a jednocze?nie wyobra?aj co za nimi si? znajduje i ?e przechodz?c przez nie b?dziesz ju? we ?nie. Kiedy wreszcie si? otworz?, wkrocz w krain? snu.
Technika trudna, poniewa? ci??ko utrzyma? ?wiadomo?? i zwykle ko?czy si? za?ni?ciem. Ale kiedy ju? si? j? opanuje, daje du?o satysfakcji i bardzo wyra?ne ld'ki.

Czym jest (O)OBE?

OBE lub OOBE

(out of body experience) - pos?uguj?c si? ci??k? terminologi?: projekcja astralna, inaczej eksterioryzacja. Potocznie, i na szcz??cie powszechnie m?wimy o wyj?ciu, czyli w?a?nie o OBE i nie musimy sobie ?ama? j?zyka. Jest to stan, w kt?rym ?wiadomie do?wiadcza si? przebywania poza cia?em fizycznym. Nie mamy wtedy kontroli nad naszym cia?em, mo?emy je tylko obserwowa?, traktuj?c jak sporej obj?to?ci obiekt w przestrzeni, w danym momencie np. elegancko u?o?ony mi?dzy ko?dr? a prze?cierad?em.

Zapatrywania na OBE w r??nych kulturach by?y bardzo r??ne, dla fanatyk?w historii jest to pole do popisu, ?eby przegrzeba? archaiczne zapiski, gdzie s? liczne wzmianki o OBE opisywanym z bardzo r??nej perspektywy. Najliczniej wyst?puj? one w wolumenach wschodu, gdzie to od wiek?w jogini zamiast przychodz?cej nagle ?mierci sami decydowali, kiedy opuszczaj? swoje cia?o, a co za tym idzie, kiedy opuszcz? je na zawsze. Tu mo?na por?wna? OBE do ?mierci klinicznej czy ?mierci jako takiej, poniewa? oba te stany charakteryzuj? si? zachowaniem ?wiadomo?ci poza cia?em fizycznym. Znane s? opowie?ci Indian o tym jak ich szamani przemierzali odleg?e krainy nie wyst?puj?ce w ?wiecie fizycznym. W mitologiach pa?stewek bli?ej nam po?o?onych te? s? ?lady tajemniczych tre?ci, ale nie s? one tak widoczne i oczywiste.

Odno?nie religii, to ta najbardziej wp?ywowa na naszych rodzimych terytoriach, oficjalnie nie uznaje istnienia takiego zjawiska, pomimo licznych opis?w i historii zakonnik?w czy zakonnic do?wiadczaj?cych w?dr?wek poza cia?em.

?wiadomy sen (ang. Lucid Dream, w skr?cie LD) jest to sen, w kt?rym osoba ?ni?ca zdaje sobie spraw? z tego, ?e ?ni.
Klarowno?? my?lenia, wykonywanie pewnych ruch?w, wp?yw na zachowania innych ludzi we ?nie, za spraw? uzyskania ?wiadomo?ci, mog? by? kontrolowane.

Nie wiem sk?d ty wzi??e? te informacje, ale na razie tak jak ju? kto? wspomina? - b?a?nisz.

Uwaga boss przyszed? ^^

Co do OOBE zdania s? podzielone.

Cz??? twiedzi, ?e to faktyczne odczuwanie bod?c?w kt?re teoretycznie dociera? do cia?a fizycznego nie powinny na przyk?ad dlatego, ?e za daleko ^^
Ci te? dziel? si? na dwie grupy.
Jedni twierdz?, ?e cia?o astralne oddziela si?od fizycznego i podr??uje niezale?nie, przez co mo?na je straci? (roman z EF twierdzi?, ?e go demony napierdala?y w astralu i musia? traw? dziury zatyka?).
Inni, ?e to tylko odbieranie sygna??w z innego miejsca poprzez skupianie si? na danym wycinku przestrzeni (jak gapienie si? przez lornetk? albo ogl?danie transmisji na ?ywo z meczu) wi?c jest ca?kowicie niegro?ne.

Jeszcze inni ( w tym ja) twierdz?, ?e OOBE to tylko jedna z mo?liwych wkr?t LD.
W LD mo?na wkr?ci? sobie nie tylko obrazy i d?wi?ki jak zwyk?e sny. Mog? zmienia? swoje cia?o, dysocjowa? umys? zupe?nie, wkr?ca? sobie stany narkotyczne i og?lnie rozpierdala? m?zg jak podczas g??bokiej medytacji. Zapierdalanie cia?em astralnym po wszech?wiecie te? potrafi? sobie wkr?ci? ale imho niczym to si? nie r??ni od reszty wkr?t.

Ostatnia edycja:

Do LD zabieram sie juz grubo ponad rok, ale nie jestem wgl systematyczny i mam slomiany zapal... Kilka razy osiagnalem ale potem mialem problemy z zapamietywaniem... praktycznie co 2 miesiace sie biore ale zaczynam od zapamietywania snow i poprostu mi to nie idzie... Dobrze ze ten temat mi przypomnial, to sie znowu wezme i miejmy nadzieje ze tym razem sie uda :D

Status
Zamknięty.
Back
Do góry