Odp: Wierzysz w Boga?
#Shogun Nakago
S?abo doinformowany jeste?. Nie wiem, czy masz ?r?d?a z Cisowianki, czy ki chuj, ale osobi?cie polecam Wikipedi?. Poczytaj w Internecie co? o ateizmie, bo p?ki co to si? kompromitujesz.
M?wisz, ?e dajesz podzi?kowania tylko tym, co wg. ciebie s? jacy? warto?ciowi prywatnie, czyli nie olewaj? swoich obowi?zk?w [... blah, blah ...] itd.
Co ci? obchodzi ich ?ycie prywatne, czy te? przekonania religijne?
Liczy si? warto?? cz?owieka, to jaki on jest, a nie to, czy wierzy w wy?szy byt, czy te? nie.
#topic
Dlaczego wierz? w Boga?
1. System pow?d - skutek.
G??wnym powodem jest to, ?e nielogiczne jest powstanie wszech?wiata z niczego.
Popieram Inteligentny Projekt i wg. mnie co? musia?o by? skutkiem. Wielki Wybuch te? musia? w pewien spos?b powsta? (troch? lekcji chemii/fizyki i zaczaicie o co mi chodzi).
2. 'Hiper ewolucja' istoty ludzkiej.
Dlaczego akurat tylko
homo sapiens rozwin?? si? w takiej mierze, ?e zdominowa? ca?y ?wiat? Dlaczego nasi 'dalecy kuzyni aka szympansy' nie wyewoluowa?y w jak?? istot? o wy?szych mo?liwo?ciach umys?u?
Skoro pochodzimy od jednego - wsp?lnego ogniwa, to powinni?my mie? podobny proces ewolucji, wi?c taki wysoki rozw?j istoty ludzkiej musia? by? seri? tysi?cy zbieg?w okoliczno?ci, co wed?ug mnie jest g?upie.
3. Zr??nicowanie przedstawicieli jednego gatunku.
Przyk?ad:
S? dwa bizony, s? one do siebie bardzo podobne, maj? wsp?lne odruchy i nawyki. Nie mam ?adnych 'organicznych innowacji'.
Natomiast je?eli chodzi o
homo sapiens, to ka?dy przedstawiciel naszego gatunku jest zupe?nie inny. Nie chodzi tu tylko o wygl?d zewn?trzny (przecie? s? r??ne rasy zwierz?t, a wygl?d zale?y od przystosowania), ale te? cechy umys?u, w?asne nawyki, r??ne typy rozwoju p??kuli m?zgowych etc.
4. Uczucia, odruchy.
Dlaczego ewolucja da?a nam (cz?sto utrudniaj?ce ?ycie) uczucia i odebra?a wi?kszo?? odruch?w?
Ot?? ja s?dz?, ?e to w?a?nie nas r??ni od zwierz?t i to nazywam dusz? (warto?ci? cz?owieka).
Nie chce mi si? dalej pisa?, ale jest tego sporo.