Wybor szkoly.

Status
Zamknięty.

Brames

Active User
Marzec 18, 2009
Liczba reakcji
1
Witam, zwlaszcza 3-cio gimnazjalistow.

Chcialbym wiedziec do jakiej szkoly chcecie sie dostac, jaki profil itp?

Ja ide do ZSBO (Zespol Szkol Budowy Okretow) w Gdansku na montera kadlubow okretowych.
Ide tam poniewaz szkola ma male wymagania, a z moim ocenami ciezko bedzie dostac sie gdziekolwiek indziej.

3 dni w tygodniu lekcje, 2 dni praktyki na stoczni. Po zakonczeniu szkoly dostajesz prace w stoczni (w tym roku nie wiem jak bedzie, bo nawet te prywatne zamykaja).
Zawodowka 2 lata, po ukonczeniu mozesz siedziec kolejne 2 w technikum.

Pozdro, napiszcie gdzie Wy idziecie, podajcie argumenty ofc.

Odp: Wybor szkoly.

Ja id? do ZST (Zespo?u Szk?? Technicznych dla niekumatych O.o). A profil? Hmmm albo informatyka albo mechatronika, zale?y jak ludzie b?d? szli. Chod? zwykle informatyka ?wieci pustkami (10-15 os?b w klasie) wi?c raczej tam.

Ja b?d? mia? praktyki od trzeciego roku. W trzeciej klasie cztery dni nauki, jeden praktyk a w czwartej trzy dni nauki, dwa praktyk.

No to argumenty:
-najlepsza szko?a w moim mie?cie do kt?rej mnie przyjm?
-fajni ludzie i nauczyciele
-wuja dyrektor :D
-po uko?czeniu szko?y b?d? m?g? zdawa? matur? i egzamin na technika
-cz?ste imprezy organizowane przez szko?? i uczni?w (a nie tak jak w gimnazjum, jedyna dyskoteka to komers a jak ju? co? poza tym robi? to jaki? nudny apel)
-lekcje od 8-9 do maksymalnie 2

A tak poza tym to z?y dzia?, powiniene? da? to do dzia?u szko??.

Ostatnia edycja:

Szko?a do kt?rej najbardziej chcia?bym p?j?? ZSB (Zesp?? Szk?? Budowlanych) im. Kazimierza Wielkiego, profil budownictwo og?lne lub drogownictwo, gdy? uwa?am ?e zawody te maj? przysz?o??, w ko?cu mo?e Polska zaczeni budowa? jakie? drogi i domy... Druga szko?a to ZST(Zesp?? Szk?? Technicznych), profil technik elektryk lub technik informatyk, tutaj bardziej podchodzi pod szko?? kt?ra nie jest ci??ka. I to w sumie tyle...

Stocznia? Nie polecam. Przecie z?y Tusk zamyka teraz wszystkie. Ju? lepiej do budowlanki id? ;x

Ja zamierzam i?? do LO, do klasy humanistyczno - politologicznej, bo jako? nie widz? siebie nigdzie indziej. A jak si? nie dostan?, to p?jd? do zwyk?ej humanistycznej, byleby do og?lniaka.

@2x up
Ironia - Wikipedia
Mi?ej lektury ; )

Nie wiem jakie masz ambicje skoro nawet nie pr?bujesz si? dosta? do Liceum...
Skoro od razu rezygnujesz , to id? ju? na to , co uwa?asz za dobre. Ale po technikum ?adnego dobrego zawodu Ci nie wywr???.

@down
Dobrego zawodu. ;x
M?wi? o dobrze p?atnym ;]

Ostatnia edycja:

Technikum Hotelarskie,albo Technikum Informatyczne.
Hotelarskie-nie z ch?ci?,ale w przysz?o?ci b?dzie na nich popyt.
Informatyczne-chcia?bym,ale popyt mniejszy.

Sk?adam papiery tu i tu,ale nie wiem gdzie jeszcze p?jd?(no zale?y tak?e,ile pkt z test?w dostan?).

Ale po technikum ?adnego dobrego zawodu Ci nie wywr???.
Hmm, ko?czysz technikum, masz od razu zaw?d - zdajesz dyplom technika i lecisz do pracy ; ) Po LO zawodu od razu fachu w r?ku nie b?dziesz mia?.

#top
Nigdzie nie id?, bo ju? jestem w technikum elektryczno-informatycznym.

Nie wiem jakie masz ambicje skoro nawet nie pr?bujesz si? dosta? do Liceum...
Skoro od razu rezygnujesz , to id? ju? na to , co uwa?asz za dobre. Ale po technikum ?adnego dobrego zawodu Ci nie wywr???.
@down
Dobrego zawodu. ;x
M?wi? o dobrze p?atnym ;]

I tutaj si? mylisz jak 150, technikum jest najlepszym rozwi?zaniem. Masz matur? i zaw?d. Dodatkowo po sko?czeniu technikum ju? si? zg?aszaj? do Ciebie ludzie, aby Ci? wzi?? do pracy. Wiem bo bracia obaj ko?czyli technika. Masz matur? to idziesz na studia dalej, proste. Wi?c si? tutaj z Tob? nie zgodz?.

Pozdrawiam.

@Up.
C??, ja mam inne ambicje. Sko?czy? gimnazjum , potem S?owak. Moim zdaniem najlepsze liceum na ?l?sku. Poziom wysoki. Potem matura , i na dziennikarstwo ;].

@Up.
C??, ja mam inne ambicje. Sko?czy? gimnazjum , potem S?owak. Moim zdaniem najlepsze liceum na ?l?sku. Poziom wysoki. Potem matura , i na dziennikarstwo ;].

Ka?dy ma swoje ambicj?, jednak po technikum jak sko?czysz gdzie? do pracy w wakacje jest ?atwiej nawet p?j?? ni? po liceum. ;] Wi?c mo?na powiedzie? lepszy start, jak i po studiach jak p?jdziesz w kierunku takim jak z technikum masz wi?ksz? szans? na dostanie si? do roboty. Zobacz? ?e masz papierek technika, czyli ju? d?u?ej siedzisz w tym ni? np. taki kto? z liceum. ;]

Pozdrawiam.

Ka?dy ma swoje ambicj?, jednak po technikum jak sko?czysz gdzie? do pracy w wakacje jest ?atwiej nawet p?j?? ni? po liceum. ;] Wi?c mo?na powiedzie? lepszy start, jak i po studiach jak p?jdziesz w kierunku takim jak z technikum masz wi?ksz? szans? na dostanie si? do roboty. Zobacz? ?e masz papierek technika, czyli ju? d?u?ej siedzisz w tym ni? np. taki kto? z liceum. ;]
Pozdrawiam.
Tyle, ?e technikum trwa lat cztery, wi?c argumenty z lepszym startem to puste s?owa.

Tyle, ?e technikum trwa lat cztery, wi?c argumenty z lepszym startem to puste s?owa.

R??nicy wielkiej nie robi rok w t?, czy w t?. P??niej masz wi?ksz? szans? na dostanie si? do roboty. ;]

@2x down
No nie ;]
Mo?e i do ?niadeka p?jd? bo bli?ej ;D
Siemce rox ^^.

@up.
No tak , po studiach w og?le nie znajdziesz roboty...

@Always_Be_Late_
He he. ?le mnie zrozumia?e?, chodzi?o mi o to ?e lepiej patrz? jak np jest kto? po technikum budowlanych i studiach budowlanych ni? po og?lniaku i studiach budowlanych. ;]

Pozdrawiam.

@Always_Be_Late_
He he. ?le mnie zrozumia?e?, chodzi?o mi o to ?e lepiej patrz? jak np jest kto? po technikum budowlanych i studiach budowlanych ni? po og?lniaku i studiach budowlanych. ;]
Pozdrawiam.
Jeszcze inaczej - masz o wiele ?atwiej na budownictwie/architekturze po technikum budowlanym.

Ja wybra?am dziwn? szko?? - po??czenie gimnazjum i liceum. Ko?cz?c gimnazjum nie mia?am wi?c problemu, gdzie i??, by?o to niemal automatyczne.

Ja to tam wole do Technikum is? przynajmniej na wybrany zaw?d si? kszta?cisz.
Szko?y :
1. T.Ekonomiczne (Hotelarstwo)
2. T.Elektryczne (wszystkie profile)
3. :/ jeszcze nie wiem...

Status
Zamknięty.
Back
Do góry