Majk
Senior User
- Liczba reakcji
- 217
Wywiad z Mateuszx
Mikepall:
Czy zechcia?by? udzieli? wywiadu dla tibia.net.pl?
Mateuszx:
Tak, owszem
Mikepall:
Wi?c zacznijmy wywiad od troszk? osobistych pyta?, Jak masz na imi?, ile
masz lat, gdzie mieszkasz?
Mateuszx:
Mam na imie Mateusz, mam 14 lat i mieszkam w Toruniu. Osobi?cie mieszkam w nim od urodzenia i bardzo si? do niego przywi?za?em.
Mikepall:
Zapewne jak ka?dy do swojego miasta

Mateuszx:
Na razie nie mam, ale zdaje si?, ?e nied?ugo b?dzie m?j czas

Mikepall:
W ko?cu kiedy? nadejdzie ka?dego czas

Mateuszx:
Moim hobby jest pi?ka no?na, gram prawie najlepiej z klasy, dobrze p?ywam, dosta?em tak?e 4 medale z biegania na d?u?sze dystanse. W podstaw?wce chodzi?em do klasy sportowej, w kt?rej mieli?my po 10 godzin wf. Widocznie przynios?o to skutek.
Mikepall:
Pi?ka No?na heh, sk?d to znam? Teraz troszk? na temat muzyki, jakiego typu muzyki s?uchasz?
Mateuszx:
G??wnie preferuj? Hip Hop (50 cent), zdarza si? czasem Rock.
Mikepall:
Podobnie jak ja, teraz przejdziemy do pyta? zwi?zanych z Fania OTS, zapewne wi?kszo?? wie ?e to w?a?nie ty jeste? za?o?ycielem Fania OTS, opowiedz nam troch? o tym projekcie,sk?d wzi?? si? pomys? na niego, czy na pocz?tku te? by? to serwer "dla zabawy"?
Mateuszx:
Tak naprawd? za?o?ycielem jest Katon, ja zosta?em skrypterem i szybko przej??em pa?eczk?. Razem robili?my go przez 3 miesi?ce, by?o wiele test?w, wiele reset?w (z konieczno?ci musieli?my wykona? ich kiedy? z 6 <wow>), a raz zdarzy? nam si? hack, przed kt?rym ustrzeg?em si? wymieniaj?c system na linuxa. P??niej kolejne problemy, regularny ataki pingu na nasz server, jednak przed tym te? sie zabezpieczylismy. Sysek dopiero p??niej dolaczyl do projektu z intencji Sanyo. Z tego co pamietam, pierwotna Fania mia?a wi?cej w?asnych czar?w, a nawet w?asne profesje i podzia? na dobro i z?o.
Mikepall:
Od pocz?tku mapa Fanii podoba si? wszystkim graczom w tym tak?e mnie, teraz rekrutujecie na mappera, to znaczy ?e stary mapper odchodzi?Czy mo?e potrzebuje dobrego pomocnika aby mapa mia?a coraz wi?cej udoskonale??
Mateuszx:
Sysek potrzebuje pomocnika, kt?rego jestem w stanie na sam pocz?tek dobrej pracy wynagrodzi? posad? GMa w ekipie. O ile wiem, sysek tworzy wielkie miasto (podwodne) i wiele pomniejszych resp?w. Nikt z naszej ekipy nie ma jak narazie zamiaru jej opu?ci?.
Mikepall:
Czyli wkr?tce mo?emy liczy? na update mapy?Napewno przyci?gnie to nowych graczy, teraz mo?e dodam pytanie z mojej strony, czy nie uwa?asz ?e test na tutora powinien by? darmowy?30pkt. w sms shopie nie jest to zbyt du?o ale jest jednak, bardzo du?o tibijczyk?w na ots, kt?rzy si? bardzo dobrze znaj?, z?u?? pomoc? w prawie ka?dej chwili, a jednak nie mog? sobie pozwoli? na wys?anie trzech sms?w po 3,66 z r??nych powod?w (najcz??ciej finansowych). Rozumiem ?e wtedy by? by wielki nawa? poda? ale w ko?cu, wybraliby?cie tych najlepszych i nie koniecznie musia?o by to zmieni? ilo?? graczy kt?rzy wkr?tce stan? sie pomocnikami na serwerze.
Mateuszx:
Chodzi?o nam g??wnie o ograniczenie liczby os?b podejmuj?cych si? testu. By zobaczy? tets, trzeba zap?aci?, wi?c to mia?o zmniejszy? mo?liwo?? ewentualnych wyciek?w. Zrobili?my to te? dlatego, ?e Premium Account u nas jest za GP, wi?c nasze ?r?d?o utrzymania mo?e by? lekko ograniczone. Chcia?bym doda?, ?e na samym pocz?tku test kosztowa? 50pkt, jednak po konsultacjach z ekip? i graczami, zmnieszylismy go do obecnej sumy. Pomocnicy nie zawsze sa odpowiedzialni, wiec wiedza to tylko 50%. Mialem taki przypadek, jak jeden z tutor?w rozda? ca?emu serwerowi namelock. Oczywiscie po tym incydencie zabra?em t? mozliwosc, a tutora ukara?em.
Mikepall:
Aha rozumiem, czyli po prostu co? za co? pacc za GP wi?c tutor za 30pkt. Zauwa?y?em ?e Fania za nied?ugo zostanie podj?ta update'owi. Kiedy mo?emy si? spodziewa? update na klient 8.42?
Mateuszx:
W najbli?szym czasie planuj? przerobi? silnik na obs?ug? Anti-Idle Detect Tool mojego autorstwa oraz wszystkie skrypty. My?l? ?e do po?owy miesi?ca si? tym zajm?.
Mikepall:
Teraz przejdziemy do pyta? zwi?zanych z tibia.net.pl. Nab?r na supporta by? dla ciebie bardzo szcz??liwy, dosta?e? swoj? szans? na stanowisku supporta. Czujesz si? przez to jako? wyr??niony? Czy jednak twoja samoocena nie podleg?a zmiany?
Mateuszx:
W zasadzie nic si? nie zmienilo. Jestem tylko szczesliwy, ze podanie pisane przeze mni? o p??nocy przez jedn? godzin? nie posz?o na marne

Mikepall:
Wi??esz z tibia.net.pl swoj? przysz?o??? B?dziesz si? stara? o wy?sze stanowisko ni? support, czy jednak pozostaniesz pomocnikiem??
Mateuszx:
Nie mam na razie ?adnych dalszych plan?w z tym?e forum, my?l? ?e zostan? pomocnikiem naszych admin?w.
Mikepall:
I w?a?nie tym pytaniem przeszli?my do ko?ca wywiadu, czy zechcia?by? mo?e kogo? pozdrowi??
Mateuszx:
Chcia?bym pozdrowic Syska, Koybiego, Slythie, Gelio, naszych admin?w, wszystkich graczy faniaots oraz wszystkich czytelnik?w.
Mikepall:
Dzi?kuje za wywiad i pozdrawiam:>
KONIEC