Zbi?r tibijskich mit?w i pog?osek.

Status
Zamknięty.

Ilove you

User
Lipiec 14, 2010
Liczba reakcji
0
Je?li sie komu? spodoba?o prosze o reputka.
Witam w
"
Zbi?r tibijskich mit?w i pog?osek.
"
Chcia?abym tu opisa? wszystkie (znane mi) mity i pog?oski o tibi.
1. Najbardziej znani Gracze w tibi.
a) Alex
Pewnie wiele o nim s?yszeli?cie. Najs?ynniejszy thief i trader w historii. Posiada Magic Longsword, przyjaciel Lightbringera. Oszuka? Recca'e na oko?o 6,5mln gp (650cc), alex potem masowo zostawa? zabijany przez recca'e i jego kumpli.
Nic tak nie odda genezy tego przekr?tu jak wypowied? samego Alexa:
Cytat:
Jedyne co by?o nudne to handlowanie rzeczami postaci? "Alex", w czasach przed bezpiecznym handlem potrzebne by?o zaufanie, wi?c mog?e? zosta? oszukany. Nast?pnie nadesz?y czasy tzw "safetrade", Alex ukrad? miecz i odszed? gra? na Amere, nowy ?wiat (jeden z pi?ciu lub sze?ciu wtedy).
Cycsword otrzyma? Hagbard po zorganizowaniu "Vienna Tibia Convention" (konwentu tibijskiego). Potem wystawi? go na aukcj?. Kilku moich przyjaci?? kupi?o go, niezbyt jednak ich interesowa? i dali mi do odsprzedania. Zorganizowa?em nast?pn? akcje z Recca o wysoko?ci 6.5mln. Zabra?em jego zap?at? i miecz. Nast?pnie przesta?em gra? na Antice i przenios?em si? na Amere, jak napisa?em. By?em "hunted" przez Recce i reszt? "obro?c?w moralno?ci" . Po czasie zacz??em wypo?ycza? miecz znajomym, za kt?ry p?acili mi "czynsz".
mlsqa6.jpg

b) Bubble
Bubble – kobieta co ciekawe jest ona ?on? Nietzsche (kt?ry jest GameMasterem i posiada Magic Long Sword (Wi?cej w dalszej cz??ci)
Bez w?tpienia posta? s?awna g??wnie z wzgl?du na : pierwszy 100 level i pierwszy 200 level.
Zdj?cie na rl
showimage.php

100lvl
bubble201008so.jpg

200lvl
c) Sunrise
Pierwsza posta? kt?ra nabi?a 100 level na rooku .
Legenda g??wnie z wzgl?du na plotki kt?re m?wi? ?e sunrise jest szcz??liwym posiadaczem Brass Armora. Moim zdaniem posiada on go z "maina"(dalej opisane o co chodzi)/ dosta? w nagrodzie za pierwszy 100lvl na rooku lub dosta? od miko?aja kt?ry by? na rooku i dawa? ciekawe itemy typu Blank Rune (itd)
santaclauswu3.png

Czy Sunrise ma Brass Armor czy te? go nie ma - zawsze pozostanie legend? z wzgl?du na cierpliwo?? kt?r? w?o?y? w gre wtedy gdy pomys? 100 levela na rooku by? uznawany jako "Choroba i?cie psychiczn?".
d) Lightbringer
Prawdopodobnie najwi?kszy sklep-gracz na ?wiecie. Za wykrycie Buga niegdy? otrzyma? Blessed Shield, kt?r? oczywi?cie sprzeda?. Jedna z wi?kszych legend servera antica.
Blessed Shield
46095-386.jpg

Screen z rarami przed sprzeda??
2724711ed8a9677d62edab5a8f9cdc88.jpg

e) Sashra
Pierwszy gracz, kt?ry skutecznie zblokowa? Ferumbrasa i zdoby? jego kapelusz. Podobno posiada wiele rare-item?w (m.in. Great Shield i Golden Helmet. Kr??? plotki, ?e posiada tak?e Golden Boots). Dnia 29 kwietnia 2008r. zosta? okradziony przez drugiego posiadacza tego konta.
Zdj?cia :
?mier?
sashraua2uh.jpg

Blokowanie Ferumbrasa
818.jpg

Sprzeda? Golden Helmetu znanemu polakowi Chatiras'owi (hacked)
20070923130140ej5.jpg

f) Guerrero De Las Sombras (bardziej ciekawostka)
Gracz posiadaj?cy 110 fishing! Najwi?kszy w tibi oczywi?cie.
(nie znalaz?em rzadnych zdj?? )
g) Tripida (m?j ulubiony gracz)
Najlepszy gracz pod wzgl?dem poziomu na Asterze. Aktualnie czwarty pod wzgl?dem levelu w Tibii. Jest drug? osob?, kt?ra wbi?a 300 level. Dnia 13 pa?dziernika 2008r zosta? shackowny.
Zdj?cia :
2007-05-27002653.jpg

film z hacku-http://www.youtube.com/watch?v=YBAs2IDpMwM
h) Sir Baxter

Wiele ludzi uwa?a ?e posiada on golden boots, cho? sam w to nie wierze

2. Bugi

a) Bug numer 1

Po ?mierci na 6 lvlu by? pewien procent szans ?e przedmioty z maina zostawa?y i przechodzi?y z nami na Rookgaard (Tym sposobem kolega Master Slayera wszed? w posiadanie Scimitar'a (kt?ry do?? pr?dko zosta? przez GM-a zabrany poniewa? „nie nale?a? on do Rookgaardu ))

Zdj?cia :
(Powt?rzy si? w mitach rookgaardu)

scimitar7ntnb8.gif

Jednak nie wszyscy byli tak uczciwi ; )
hmm.gif

b) Bug numer 2
Wraz z ko?cem Premium Acount na mainie l?dujemy z kretesem w ?wi?tyni swojego wybranego miasta . Jednak na rooku miasta wybra? nie mo?na wi?c dost?pny jest / by? Bug polegaj?cy na niesko?czenie d?ugim PACC.
lallla1.jpg

Niestety NPC wyczuwaj? nasz ma?y przekr?t
Wystarczy?o (gdy ko?czy? si? pacc ) nie wychodzi? na facc area i ju? mogli?my sobie ?y? na pacc area tak d?ugo a? przeniesie nas CM lub b?dzie uptade (do?? du?y by m?g? wyrzuci? nas do w?a?ciwiej ?wi?tyni).

Jednak wad? tego sprytnego oszustwa jest to ?e nie mo?emy sprzedawa? ?adnych item?w w sklepie (jednak z ma?? pomoc? faccowego noob chara wieczny Pacc jest do?? kusz?c? propozycj?)

c) Bug numer 3

Bug z Blokowaniem Potwor?w na fieldach.
Gdy ?mier? by?a coraz bli?sza a potwory zbli?a?y si? nieuchronnie jedynym TEORYTYCZNIE ratunkiem by?o wymodlenie sobie kogo? kto zaraz uleczy.

Nie zawsze jednak tak by?o - za czas?w starszej tibii nic nie sta?o na przeszkodzie ?eby zblokowa? jakiego? potworka na Polach energi / Ognia tak ?eby nie m?g? si? porusza?
gs_fbomb.jpg

Nieco szalono wygl?da ale pomy?lcie sobie o tym combo kt?re pad?o gdy paj?ki si? ju? odblokowa?y.

d) Bug numer 4

House Bug

Domki w Tibii mia?y by? z za?o?enia pomieszeniami w kt?rych bezpiecznie mo?na by?o przechowywa? (jakoby na pokaz) swoje skarby:
Jednak Przychodzi rok 2005 jest Listopad i okazuje si? ?e idea bezpiecze?stwa jednak si? nie spe?ni?a...
bug1.jpg

W taki oto spos?b okrada?o si? domki. Sam kiedy? zosta?em okradziony ; )

Cytat:
GM Trymon on Secura: There is a house bug going around, if you want to be on te safe side, remove all items in a range of 2 fieldsaround any door.

Je?eli jednak tego nie zrobili?my mogli?my si? liczy? z tym ?e itemki le??ce 2 pola od drzwi i/lub ?cian szybko znajd? nowego w?a?ciciela.

e) Nie powiem ?eby to by? bug kiedy?, ale teraz ; )

Spell Scroll by? magicznym artefaktem bez kt?rego czary typu adevo mas grav vis, by?yby niemo?liwe. Gdy ich jeszcze u?ywano, mia?y du?? warto??. Zw?aszcza dla Sorerer?w i Druid?w.

by?y one u?ywane jeszcze za czas?w wersji (3.1 beta).

(nie jestem pewien)
teraz niekt?rzy rycerze (za starych czas?w tibi) biegaj? z czarem exura gran a palladyni exevo gran vis lux

3. Mity rookgaardu. (Troch? pom?g? mi TORG)

Zaczynamy.

Amber(tratwa)

shortsword1xa5.jpg

Amber-poplynela na maina(thais)
?ona Dallheima.

Co do Amber. Mo?na si? dowiedzie?, ?e by?a wi??niem ork?w przez kilka miesi?cy. Prawdopodobnie dlatego zna ich j?zyk.
I jeszcze taka ciekawostka - zgubi?a zegarek podczas sztormu
Dowiedzia?am si? o tym zegarku zupe?nie przez przypadek, bo robi?c z Amber wywiad zacz??am bawi? si? w RP.

12:51 Naithair [15]: What can you say about Willie? I think he's rude.
12:51 Amber: He's funny in his own, gruffy way.

T?umaczenie:
Naithair: Co mo?esz powiedzie? o Willim? My?l?, ?e jest niegrzeczny.
Amber: Jest ?mieszny na sw?j w?asny, szorstki spos?b.

- - -
12:53 Naithair [15]: Gosh... Blind Orc, I said...
12:53 Amber: Not the nicest guys you can encounter. I had some clashes with them and was prisoner of the orcs for some months.
12:54 Naithair [15]: Prisoner, you say?!
12:54 Amber: I speak some orcish words, not much though, just 'yes' and 'no' and such basic.
12:54 Naithair [15]: You said that already...
12:54 Naithair [15]: Prisoner!
12:54 Amber: I speak some orcish words, not much though, just 'yes' and 'no' and such basic.

T?umaczenie:
Naithair: Bo?e... powiedzia?am Blind Orc...
Amber: Nie najmilsi go?cie, jakich mo?na spotka?. Mia?am z nimi par? star? i by?am wi??niem ork?w przez kilka miesi?cy.
Naithair: Wi??niem, m?wisz?!
Amber: Znam kilka s??w w orczym j?zyku, cho? niewiele, tylko "tak", "nie" i inne podstawy.
Naithair: Wi?zie?!
Amber: Znam kilka s??w w orczym j?zyku, cho? niewiele, tylko "tak", "nie" i inne podstawy.

- - -

12:57 Naithair [15]: What is your job?
12:57 Amber: I explore and seek adventure.
12:57 Naithair [15]: Adventure you say?
12:57 Amber: I fought fierce monsters, climbed the highest mountains, and crossed the sea on a raft.
12:58 Naithair [15]: Oh, fought monsters? You must be thaaat strong.
12:58 Amber: Oh, I fought orcs, cyclopses, minotaurs, and even green dragons.
12:59 Naithair [15]: I heard something about orcs, but what can you say about cyclopses?
12:59 Amber: Horrible monsters they are.
12:59 Naithair [15]: Horrible... well, minotaurs then?
12:59 Amber: Horrible monsters they are.
13:00 Naithair [15]: Ok. Dragons?
13:00 Amber: Horrible monsters they are.

T?umaczenie:
Naithair: Czym si? zajmujesz?
Amber: Odkrywam i szukam przyg?d.
Naithair: Przyg?d, powiadasz?
Amber: Walczy?am z silnymi potworami, wspina?am si? na najwy?sze g?ry i przeby?am morze na tratwie.
Naithair: Och, walczy?a? z potworami? Musisz by? taaaka silna.
Amber: Walczy?am z orkami, cyklopami, minotaurami, a nawet zielonymi smokami.
Naithair: S?ysza?am co? o orkach, ale co mo?esz powiedzie? o cyklopach?
Amber: Straszne s? to potwory.
Naithair: Straszne... w takim razie minotaury?
Naithair: Ok. Smoki?

- - -

13:03 Naithair [15]: Let's come back to your adventures.
13:03 Amber: I fought fierce monsters, climbed the highest mountains, and crossed the sea on a raft.
13:03 Naithair [15]: What do you mean by saying "highest mountains"?
13:03 Naithair [15]: Hello, do you hear me? Mountains!
13:03 Naithair [15]: Well... anyway, crossed the sea on a raft! You're really brave!
13:03 Amber: My trip over the sea was horrible. The weather was bad, the waves high and my raft quite simple [tu co? jeszcze m?wi?a ale mi si? nie zapisa?o nie wiem czemu...].
13:04 Naithair [15]: I believe it was.
13:04 Naithair [15]: Where is yor raft now?
13:04 Amber: I left my raft at the south eastern shore. I forgot my private notebook on it. If you could return it to me I would be verygrateful.
13:05 Naithair [15]: I gave it to you some time ago.
13:05 Amber: Sorry, I lost my watch in a storm. [wyra?nie reaguje na time]
13:05 Naithair [15]: Watch you say? Did you have watch? Where did you buy it?
13:05 Naithair [15]: I'm not a thief, you can trust me.
13:06 Naithair [15]: Heh. See you for now then.
13:06 Naithair [15]: Bye!
13:06 Amber: See you later.

T?umaczenie:
Naithair: Wr??my do twoich przyg?d.
Amber: Walczy?am z silnymi potworami, wspina?am si? na najwy?sze g?ry i przeby?am morze na tratwie.
Naithair: O co chodzi z "najwy?szymi g?rami"?
Naithair: Hej, s?yszysz mnie? G?ry!
Naithair: C??...tak czy inaczej, przeby?a? morze tratwie! Jeste? naprawd? odwa?na!
Amber: Moja przeprawa przez morze by?a okropna. Pogoda nie dopisywa?a, fale by?y wysokie, a moja tratwa ?atwo... [da?a si? przez nie ponosi? prawdopodobnie]
Naithair: Wierz?.
Naithair: Gdzie jest teraz twoja tratwa?
Amber: Zostawi?am j? na po?udniowo-wschodnim brzegu. Zapomnia?am mojego notatnika. Je?li m?g?by? mi go zwr?ci?, by?abym bardzo wdzi?czna.
Naithair: Da?am ci go jaki? czas temu.
Amber: Przepraszam, zgubi?am zegarek podczas sztormu.
Naithair: Zegarek, m?wisz? Mia?a? zegarek? Gdzie go kupi?a??
Naithair: Nie jestem z?odziejem, mo?esz mi zaufa?.
Naithair: Heh. To do zobaczenia.
Naithair: Bye!
Amber: Do zobaczenia.

Ghoul
M?wili?cie, ?e pod star? tibie Ghoul by? wypuszczony, screen udowadnia, ?e NIE!:

a5a7fd229c96d560.jpg

Ja tam zawsze lubie spojrze? na takie rzeczy z troche innej strony . Wi?kszo?? os?b zastanawia si? "jak doj?? do Ghoula", a czy kto? zapyta? si? wog?le "Jak ten Ghoul si? tam znalaz?" ? Mo?e dowiaduj?c si?, jak Ghoul dosta? si? w miejsce swojego aktualnego pobytu, by?oby ?atwiej stwierdzi? czy doj?cie do niego faktycznie jest niemo?liwe/mo?liwe.

ghoul3no2.jpg

Zacznijmy od pocz?tku, a wi?c od doj?cia do?. Jak wiadomo, drog? do Ghoula rozpoczynamy od jednego z trzech le??cych obok siebie grob?w - Urbata Afgars, Kendrama Benson oraz Polgana Bonechrusher. To w?a?nie gr?b tego drugiego wiedzie nas do Katana Room. Tak wi?c pojawia si? pierwsze pytanie - "kim by? Kendram Benson ?". Poszuka?em troch? o tym na forach WoT, www.tibiabr.com UWAGA oraz tibianews.net, w rezultacie czego na ostatnim z wymienionych natkn??em si? na bardzo ciekawy artyku? o genesis Rookgaardu, w kt?rym wspomniano w?a?nie o naszych 3 bohaterach, w tym r?wnie? o Kendramie. Oto fragment:

Cytuj:
Some say that Urbat Afgars, Kendram Benson and Polgan Bonechrusher were great heros. The legend also tells that it was Kendram who killed the dragon (...).
Jak czytamy w drugim zdaniu, opowie?ci m?wi?, ?e trzej wy?ej wymienieni, byli wielkimi bohaterami, lecz w?r?d nich szczeg?lnie zas?u?y? si? w?a?nie Kendram Benson, kt?ry, jak m?wi opowie??, pokona? smoka, kt?rego to cia?o skrywa obecnie pewne przedmioty. Jak? broni? si? pos?ugiwa? ? W jaki spos?b pokona? smoka ? Tym zajmiemy si? mo?e kiedy indziej, gdy? raczej ma?o ma to wsp?lnego z obecno?ci? Ghoula. Teraz nasuwaj? mi si? kolejne pytania - czy podziemna grota zosta?a w jaki? spos?b wybudowana pod grobem Kendrama, czy te? by?a ju? tam du?o wcze?niej, a gr?b naszego bohatera ?wiadomie usytuowano w?a?nie nad ni? ? Mi osobi?cie bardziej pasuje ta druga wersja, lecz mog? si? myli?. Jednoznacznej odpowiedzi na to nie ma, a co gorsza, poprzednie 2 pytania rodz? kolejne "w jakim celu ?".

Przejd?my wi?c o krok dalej i zag??bmy si? do wn?trza podziemi. Naszymi pierwszymi przeciwnikami s? zwyk?e paj?ki oraz truj?ce paj?ki. Id?c dalej w g??b, napotykamy Szkielety oraz Rotwormy. Sk?d wzi??o si? tam tyle tego cholerstwa ? Nie wiem i szczerze powiedziawszy nie bardzo mnie to interesuje, lecz ciekawi mnie sk?d wzi??o si? to:

ghoul2va5.jpg

Odp: Zbi?r tibijskich mit?w i pog?osek.

Zacznijmy od tego ze niemasz 30 post?w a wrzucasz linki.
Kompedium niby ?adne ale niepe?ne. Brakuje wielu informacji. Gdzie cos napisane o spike swordzie ? Pozatym mam wrazenie ?e to kompedium jest cz?sciowo skopiowanie z innej strony.

Niektore zdjecia nie dzialaja, 1/2 informacji sciagnieta z torga.. 2/10 za checi ;x
BTW. Brass armor lecial z jakiegos potwora, chyba minotaura.. ;x
BTW2. Oryginalny film o hacku tripidy wstawil uzytkownik o nicku "ColteStyle"
BTW3. O co kurwa chodzi z zdjeciem "adori gran x5"? Nie wyjasniles nic.. ;x

Ostatnia edycja:

Dodane kolejne kilka mit?w zapraszam do czytania!! :D:D:D. 2 cz zapodam w nowym temacie bo tu sie nie miesci :D

Ostatnia edycja:

Fajnie to wysz?o, w?a?nie to mnie kr?ci (stara tibia). Co do merytoryki to te? OK.

Mo?e by za?o?y? temat o starej tibii?? Mo?naby tam wstawia? screeny (bo filmiki raczej juz nie niee ) i opisy r??nych czynno?ci np. Jak druidzi i sorcerzy expili bez r??dzki?

Nic si? nowego nie dowiedzia? cho?by przez to, ?e wszystko ju? znam i szczerze powiem, ?e nic tu chyba nie jest mitem i pog?osk?. Nie wiem czemu ci si? chcia?o kopiowa? nudny tekst z kilku for?w i zdj?cia.

?adnie to wszystko wygl?da.Nawet ss zosta?y dodane.Czekam na nast?pne mity.Oraz uzupe?nienie informacji.Par? rzeczy niewiedzia?em ale dzi?ki tobie teraz si? dowiedzia?em.Licz? ze dodasz wi?cej ciekawych informacji.

jako? d?ugo musimy na mity czeka? ;D

No ?adnie si? postara?e? ;] Mi tam si? podoba.

Bardzo ciekawe mity wida? ?e musia?e? si? przy tym bardzo napracowa? w napisaniu tego :D Bardzo mi si? to podoba.

Pozdrawiam ;]

Dobra robota. Nie przejmuj si? osobami , kt?re m?wi? ?e czego? brakuje lub ?e "artyku?" jest niepe?ny. czyta?o mi si? go bardzo fajnie. Czekam na nast?pne.

Dobra robota, ?adny zbi?r tego ;)

Szkoda, ?e nikt nie napomkn?? o j?zyku 469 (j?zyku beholder?w, tfu bonelord?w).

Podczas nawet samego szukania informacji mo?na dowiedzie? si? wielu ciekawych rzeczy. ;)

"Sprzeda? Golden Helmetu znanemu polakowi Chatiras'owi (hacked)"

Raczej na odwr?t, to Sashra kupi? G Helmet.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry