Zjawiska Paranormalne

Status
Zamknięty.

Paczusia

Advanced User
Marzec 9, 2009
Liczba reakcji
18
Witam, widz?c ze ostatnio na forum mielismy gor?co w okol takich tematow jak "Smierc- i co dalej?", "Koniec Swiata". Postanowilem napisac temat o zjawiskach paranormalnych, jestem w trakcie czytania ksi?zki ktora mowi o Smierci, Koncu swiata i Zjawiskach paranormalnych.
Napisze wam dwie historie z ksiazki, co jakis czas tez bede odswiezal temat nowymi historiami
Poltergeisty
Z?o?liwy Duch?
W latach 1990 i 1992 w pobli?u Manchesteru dosz?o do wydarze?, ktore znakomisie ilustruja z?osliwie dziecinny charakter zjawiska poltergeista. Wszystko zacz??o si? w domu nale??cym do ma??enstwa Farris?w. Farrisowie kupili naro?ny sklep i zajmowali sie jego remontem. Gdy wrescie wprowadzili si? do mieszkania nad sklepem, poltergeist zacz?? dzia?a?.
Cz??? zjawisk by?a niesamowita i do?? gro?na. Kilka razy w nietkni?tych paczkach znaleziono wypalone papierosy, cho? w ?aden spos?b nie mog?y same sie zapali?. Pani Farris stale nawidza?a wizja dziewczynki maj?cej oko?o o?miu lat, ubranej w str?j wiktoria?ski. I rzeczywiscie, cz??? wydarze?, kt?re mia?y nast?pic, mo?na por?wnac do dzieci?cych psot.
Kilkakrotnie ankiem ma??onkowie, kt?rzy nie mieli w?wczas dzieci, odkryli, ?e kto? buszowa? po ich sklepie. Kilkana?cie opakowa? drops?w wyj?to z gablotki i u?o?ono w rz?dku na ladzie etykietkami do g?ry. Znaleziono te? p?? tuzina ma?ych fili?anek do kawy, ustawionych w szeregu, zwr?conych uszkami w t? sam? stron?. Co? zdj??o z p??ek cz??? puszek z napojami i ustawi?o je na podzlodze. Mniej wi?cej w tym samym czasie dosz?o do innego incydentu, kt?ry bardziej rozbawil, niz przerazi? pani? Farris.
Terry poszed? do pracy, a ja na dwadzie?cia minut zamkn??am sklep, by cos za?atwi?. Gdy wr?cilam, nie mog?am uwierzy? w?asnym oczom. W kuchni na pod?odze sta?y wszystkie moje rondle, ustawione w szereg od najmniejszego do najwi?kszego, z r?czkami skierowanymi w t? sam? stron?, niczym szereg ?o?nierzy na defiladzie. Na ich czele, niczym oficer, pyszni? si? m?j wok!
Gdy w s?siaduj?cym ze sklepem chi?skim barze wybuch? po?ar, kilku m??czyznom stoj?cym na ulicy wyda?o si?, ?e z okien nd sklepem patrzy na nich dwoje dzieci. Me?czy?ni byli tak pewni swego, ?e nawet pr?bowali wywa?y? drzwi sklepu, gdy? s?dzili, i? po?ar zagra?a dzieciom. Jednak jedynymi lud?mi w budynku byli pa?stwo Farris, ?pi?cy na g?rze. Powstaly ha?as obudzi? ich i ocali? przed potencjalnym niebezpiecze?stwem.
Mo?e w?asnie o to chodzi?o??
Przetrwanie Talentu
Sztuka dla Sztuki
Brazylijczyk Luiz Gasparetto stworzy? nowe dzie?a Reinora, Cezanne'a i Picassa. Maluje w transie, zwykle po ciemku, cz?sto pracuj?c jednocze?nie nad dwoma obrazami, maluj?c jeden praw?, a drugi lew? r?k?! W czasie jednego wydania programu BBC Nationwide w 1978 roku, w ci?gu 75 minut Gasparetto stworzy? dwadzie?cia jeden obraz?w.
Owi paranormalni arty?ci, kierowani podobno przez duchy s?ynnych malarzy, nie szkicuj? swoich dzie?, tworz?c kompletne obrazy w ciagu kilkunastu minut b?dz godziny. Specjali?ci od malarstwa nie zgadzaj? sie do ko?ca co do ich oceny, lecz tak czy inaczej rezultaty s? zdumiewaj?ce.
Prosze ?eby w temacie nie wypowiada?y sie osoby, ktore go nie przeczyta?y..
@down
Wierzyc w duchy to tak samo jak wierzyc w Boga, twoja wypowiedz jest na poziomie tych dzieci, ktorych wymieniles w swojej wypowiedzi..
i Wierze od Wiara pisze sie "Rz"..
PS: Ci mama tez wmawiala takie glupoty jak to ze Bog stworzyl swiat gdy byles maly ;) i tez grzecznie na modly do kosciolka chodziles

Ostatnia edycja:
Odp: Zjawiska Paranormalne

Omg... Dzieci w takie rzeczy wie?? , bo im wszyscy takie g?upoty opowiadaj? , ?eby by?y grzeczne.

Terry poszed? do pracy, a ja na dwadzie?cia minut zamkn??am sklep, by cos za?atwi?. Gdy wr?cilam, nie mog?am uwierzy? w?asnym oczom. W kuchni na pod?odze sta?y wszystkie moje rondle, ustawione w szereg od najmniejszego do najwi?kszego, z r?czkami skierowanymi w t? sam? stron?, niczym szereg ?o?nierzy na defiladzie. Na ich czele, niczym oficer, pyszni? si? m?j wok!

Muhahauss
To si? nazywa wyobra?nia. Bajkopisarze ...
Nie ma duch?w i nie b?dzie. To samo ze zjawiskami - np "Plamy ?wiatua na niebie :O" To na 100% fotomonta? , helikopter albo reflektory. Wszystko ?eby wkr?ci? ludzi.

Takie jest moje skromne zdanie.

Te? w to za bardzo nie wierz?. Chyba, ?e zobacze co? takiego na w?asne oczy i nie b?dzie logicznego wyt?umacznia. ?danych zjawisk paranormalnych nie widzia?em. Ale s?ysza?em o jednym, wi?c napisz?. Kumpel mi opowiada?.
Sta?o si? to w pewnym domu w s?siedniej wsi. Mama z jedn? c?rk?(w wieku ok. 5 lat) pojecha?a do sklepu. W domu zosta?o dwoje dzieci. Wybuch? po?ar. Dzieci schowa?y si? do szafy i sp?on??y. Od tego czasu s?ycha? jakie? krzyki, gdy si? przechodzi obok domu.
Historia jest prawdziwa, bo to by?o rodze?stwo takiej dziewczyny z mojej szko?y. Ale te krzyki to niewiem, bo niesprawdza?em. Dom jest ju? wyburzony wi?c ju? nie sprawdz?. Ale za bardzo nie wierz?, ?eby co? tam straszy?o.

Od?wie?am nowa historyjk?

Nawidzone Domy
Gospoda pod Baranem
Je?li kiedykolwiek jakie? miejsce zas?u?ylo sobie na miano nawiedzonego, to z pewno?ci? gospoda "Pod Baranem". Wystarczy jedno spojrzenie, by czu? dreszcz, a bogate dzieje gospody tylko dodatkowo wzniecaj? niepok?j. Kiedy przekroczy si? pr?g, ma sie wra?enie, ?e oto cofn?li?my sie w czasie. Wn?trze budynku jest ciemne, panuje w nim p??mrok. John Humphries prze?y? tam wiele dziwnych zdarze?, cz??? sam, cz??? w obecnosci ?wiadk?w. Widzial, co spotyka?o innych ludzi, a dzies?tki go?ci podpisa?y o?wiadzenia opowiadajace o tym, co si? im przydarzylo.
W gospodzie mia?y miejsce mi?dzy innymi nat?puj?ce zdarzenia:
1. Przenoszenie si? przedmiot?w z miejsca na miejsce
2. Unoszenie sie przedmiot?w w powietrzu
3. "samoistne" w??czanie sie sprz?tu elektrycznego, jak lampy, telewizor, radio
4. popychanie ludzi na oczach ?wiadk?w przez niewidzialn? si??
5. Szepty bezcielesnych g?os?w
6. Nag?e spadki temperatury (nawet o 20 stopni celsjusza)
7. Tworzenie sie wewn?trz budynku dziwnej mg?y
8. Ukazywanie si? zjaw
9. Przypadek dw?ch me?czyzn, ktorzy wybiegli z budynku na ulic?, i s?yszeli przez jaki? czas pod??aj?ce za nimi koki
10. kilka os?b twierdzi?o ze cos wpe?z?o im do ?ozka i owin??o sie wok?? nich
11. Dziwne kule swiat?a widywane w budynku.
.......

Pewnej nocy pod koniec marca 1996 John us?ysza? "cos przypominaj?cego wielkiego psa biegaj?cego po pod?odze". Cho? by? pewien, ?e w gospodzie nie ma ani myszy, ani szczur?w, wy?o?y? trutk?. Pozosta?a nietkni?ta. Zastanawial sie nad przenosinami do innej sypialni, wiedzial jednak z do?wiadczenia, ?e zjawiska pod??? w ?lad za nim.
We wrze?niu Johna obudzi?y odglosy drapania. Nagle poczu? ?e co? du?ego i w?ochatego niczym olbrzymi szczur le?y mu na szyi i ramionach. Bez cienia strachu pog?aska? "zwierz?", nastepnie chwycil j? za skore na karku i zrzuci? na podloge, gdzie znikn??o.
Miesi?c pozniej John opisuje, ?e jak zwykle ubudzi?o go drapanie. Poczu?, ze le?y na nim m??czyzna, pr?buj?cy dokonac aktu seksualnego. Pod koniec miesiaca zn?w obudzi?y go straszliwe ha?asy, kt?re sprawily, ?e udziek? do innego pokoju. "To" jednak wesz?o za nim do ???ka i ?adna modlitwa nie zdo?a?a go przegna?

Dodam, ?e w ksiazce s? opisane wizyty grupy poszukiwaczy duchow, naukowcow. Robiono zdjecia, tasmy i zarejestrowano trzaski po czym nagle spadki temperatury, mgly i inne ciekawe rzeczy ;) to napewno nie jest historyjka wyssana z palca.

Daj tytu? ksiazki :D Napewno poczytam^^], sam wierze w takie rzeczy leci reput "@omfg, 1 post i taki zj3b mosi pisac, wez podciognij gatki i sp3przaj na drzewo ;o.."

A ja nie wierz? do p?ki sam nie zobacz?. Wiele os?b opowiada bzdury, aby wywo?a? sensacj? w swoim otoczeniu. Pami?tam kiedy?, ?e w programie pt. "pod napi?ciem" by? domek, stodo?a czy co? takiego w kt?rym podobno s?ycha? p?acz dziecka w nocy. Reporterzy chcieli to sprawdzi? zatem za koczowa? tam jeden dziennikarz i oczywi?cie okaza?a si?, ?e nic tam nie s?ycha?. ?adne dziecko nie p?acze, nie ma duch?w i tyle.

C??.
W duchy nie wierz? , ale trzeba przyzna? ?e s? filmiki , (nawet je?li dobrze wiadomo ?e to fotomonta? ) kt?rych si? mo?na przestraszy?...
Na przyk?ad ten
Filmik trwa ponad 9 minut , ja po 5 by?em nie?le przestraszony ;d
A te opowiastki niezbyt mnie poruszy?y.

1 historia ktora napisalem byla wlasnie o Poltergeistach, tak jak ten film.
A co do tego czy one istnieja to:

Dowody Za
Biolog, doktor Lyall Watson, autor wielu znakomitych ksi??ek, miedzy innymi bestselleru Supernature, opowiedzia? nam, ?e podr??owa? po ca?ym ?wiecie, ?ledz?c dzia?alnosc poltergeist?w,. Obejrzal ich tak wiele, ?e nie widzi juz potrzeby badania dalszych przypadk?w. Wed?ug niego poltergeisty s? tak pospolite ?e staj? si? niemal nudne.
Odnotowano tak wiele podobnych zjawisk, potwierdzonych zeznaniami licznych, godnych szacunku ?wiadk?w, i? trudno uwierzy? ?e wszystkie mia?yby byc jedynie oszustwem, dzie?em wyobra?ni i dziwnymi wybykami natury. Nagrania demonicznych g?os?w i innych nienatualnych d?wi?k?w pokazuj?, ze zjawiska te istniej? rzeczywiscie.

My?le,?e to prawda :]
Osobi?cie wie?? w duchy jak i pospolite "UfO"
Jest to dla mnie co? bardzo tajemniczego :)
Niech ten temat si? dalej rozwija ;) pozdrO!

Je?li si? nie myl? par? miesi?cy temu za?o?y?em podobny temat .

W sumie nie wiem czy wierzy? nigdy nie mia?em styczno?ci z taki odlotami na w?asnej sk?rze ten filmik niez?y te? si? nawet troch? l?ka?em ale kto wie ten ?wiat jest dziwny

Najciekawsze jest zagadnienie poltergeistow...one mnie najbardziej przerazaja, wystarczy wpisac poltergeist na youtube zeby obejrzec kilka ostrych filmikow...

To jest bujna wyobra?nia... Nawet dziecko pewnie w to by nie uwierzy?o, ale zale?y jeszcze jakie...

Status
Zamknięty.
Back
Do góry