Kuki Kuki
User
- Reaction score
- 1
Witam ponownie!
Troch? luzu w ?yciu, nauka na matur? w bok wi?c wzi??em si? za kontynuowanie mojej kulej?cej serii poradnik?w!
Ostatnio by?o troch? o tym jak ?adnie skomponowa? las noo iii chyba si? jako? przyj??o, je?li nie widzia?e? a jeste? ciekaw to zapraszam:http://tibia.net.pl/threads/587336-%C5%81adnie-i-Grywalnie-Las
Okej, no to dzisiaj zajmiemy si? g?rami, na kr?tki wst?p troch? o tych tworach, a nic i nikt innego nie wprowadzi Was w temat lepiej ni? sam Tetmajer!
Dobra, no to skoro mamy ju? wst?p za sob? to zapraszam, zaczynajmy.
1. Robimy sobie auto-borderem zarys ska?y, ale u?ywamy w niekt?rych miejscach surowego ??czenia (RAW PALLETE), polecam wcisn?? przy tym przycisk A bo dzi?ki niemu wy??czamy i w??czamy Auto-Border, a jak wiadomo gdy usuniemy jaki? element przy w??czonym AB to nam si? spieprz? kraw?dzie.
2. Zamalowujemy ?adnie wszystko, wype?niamy ?adnie kombinacj? z Shiftem.
3. Tworzymy kolejne pi?tra i niech Cie r?ka Boska broni przed u?ywaniem tutaj Auto-Bordera! Robimy to starannie, tak aby jak najbardziej odda? kszta?t poszarpanych ska?.
4. Szukamy sobie tekstury ska? i uk?adamy j? w taktycznych miejscach, najlepiej k?a?? j? w zag??bieniach.
5. Dodajemy kraw?dzie z surowej palety Border, jak wcze?niej ju? w ostateczno?ci mog?e? odpu?ci? sobie tego bawienia si? bez AB to tu ju? nie ma bata.
Mieszamy to, ale roztropnie, nie raz przecie? trawa narasta na ska?y a ?wir z kamieniami wysypuje si? na ni?, tak to musimy odwzorowa?.
6. Zaczynamy teraz wyg?adza? kraw?dzie ska? i dodawa? ich elementy, staraj si? nie jeba? ich wsz?dzie jak to robi?e? z AB, pami?taj .. taktycznie, to najwa?niejsze
Tam gdzie zaznaczone s? zielone kwadraciki to odpuszczamy sobie ?adowanie element?w ska?.
7. Tworzymy kraw?dzie ?cian.
8. Teraz czas posypa? troch? kamieniami, wi?c dorzucamy troszeczk?, ja lubi? u?ywa? tych ciemnych.
9. Dorzucamy troch? mchu.
10. Przywo?ujemy do ?ycia par? naro?li skalnych.
11. Dobra, to teraz wskakujemy pi?tro wy?ej i wype?niamy ja trawk? z palety RAW.
12. Dodajemy tej tekstury i powtarzamy.
13. Dodajemy te same naro?la, mniej wi?cej w podobnych miejscach i tworzymy par? krzew?w!
14. Wr?ci?em i dorobi?em te? troch? na dole, ?eby zobrazowa? jak si? to ??czy.
15. Robimy kolejne pi?tra, dodajemy tekstury, bawimy si? umiej?tnie borderami!
16. No i ko?czymy powoli robot?! Mo?na jeszcze dorzuci? te rozsypuj?ce si? ska?y, korzenie drzew itd, ale mi to jako? tutaj nie pasowa?o za bardzo, mo?emy kombinowa? a to mo?e by? doskona?? baz?!
Na zako?czenie chcia?bym pokaza? Wam par? screen?w z mojego projektu pod Tibie 10.98, nadal szukam nowych ciekawych element?w i tak dalej wi?c wszystko na bie??co jest co chwil? modyfikowane! Bardzo mi si? podobaj? te dodatki : )
Tak?e to by by?o na tyle, to moja druga ju? cz??? poradnika i mam nadzieje ?e powiecie mi co dobrze robi? a co ?le, my?l?, ?e ska?a wysz?a ca?kiem w porz?dku i przyjmie si?. Dzi?ki za uwag? i zapraszam do oceny!
#Praca robiona przy ?wietnej muzyce Fu Manchu - The Action is Go (1997) - Full Album
Troch? luzu w ?yciu, nauka na matur? w bok wi?c wzi??em si? za kontynuowanie mojej kulej?cej serii poradnik?w!
Ostatnio by?o troch? o tym jak ?adnie skomponowa? las noo iii chyba si? jako? przyj??o, je?li nie widzia?e? a jeste? ciekaw to zapraszam:http://tibia.net.pl/threads/587336-%C5%81adnie-i-Grywalnie-Las
Okej, no to dzisiaj zajmiemy si? g?rami, na kr?tki wst?p troch? o tych tworach, a nic i nikt innego nie wprowadzi Was w temat lepiej ni? sam Tetmajer!
Ciche, mistyczne Tatry, owe wieczne g?usze
zimowych, ?nie?nych pusty?, owe zapadliska
niedost?pne w?r?d z?om?w, gdzie jeden si? wciska
mrok i gdzie wicher ko?cem swych skrzyde? uderza
z g?uchym j?kiem, jak ko?skie na polu kopyto,
uderzaj?ce w zbroj? martwego rycerza:
ty, pustko, w siebie wo?asz b??dn? ludzk? dusz?...
Ty, pustko nieskalana, k?dy my?l cz?owieka
w dumn?, zimn? samotno?? wolno si? odwleka,
jak lew ranny w pieczar? zapad?? i skryt?;
ty, pustko nieskalana, gdzie si? dusza rzuca
zm?czona i ponura, by z krwi och?odzi? p?uca,
oczy my? z kurzu, r?ce ogartywa? z b?ota...
O Tatry! Jak?e drog? jest wasza martwota!
ten chram, k?dy ofiar? niezmiernemu Bogu
odprawia wiatr u ska?y lodowej o?tarza,
a tej mszy s?ucha turni zwieszonych milcz?cy
t?um i bia?ego lasu przepastna ciemnota
i k?dy? uczepiony na szczytowym rogu
blask wschodz?cego s?o?ca, co lody roz?arza,
na kszta?t lampy ofiarnej, u stropu wisz?cej...
A kiedy si? gwiazdami za?wiec? przestrzenie
wiekuistego nieba i nieprzeniknione
zejdzie na ziemi? nocy zimowej milczenie:
w?wczas mi si? wydaje, ?e ju? lat tysi?ce
ubieg?y, ?e ju? ?ycie dawno pogrzebione
i ?e jest to dusz ludzkich, dawno nie pami?tnych
dusz do sza?u zuchwa?ych, do szale?stwa sm?tnych,
uroczysko grobowe, senne i milcz?ce
zimowych, ?nie?nych pusty?, owe zapadliska
niedost?pne w?r?d z?om?w, gdzie jeden si? wciska
mrok i gdzie wicher ko?cem swych skrzyde? uderza
z g?uchym j?kiem, jak ko?skie na polu kopyto,
uderzaj?ce w zbroj? martwego rycerza:
ty, pustko, w siebie wo?asz b??dn? ludzk? dusz?...
Ty, pustko nieskalana, k?dy my?l cz?owieka
w dumn?, zimn? samotno?? wolno si? odwleka,
jak lew ranny w pieczar? zapad?? i skryt?;
ty, pustko nieskalana, gdzie si? dusza rzuca
zm?czona i ponura, by z krwi och?odzi? p?uca,
oczy my? z kurzu, r?ce ogartywa? z b?ota...
O Tatry! Jak?e drog? jest wasza martwota!
ten chram, k?dy ofiar? niezmiernemu Bogu
odprawia wiatr u ska?y lodowej o?tarza,
a tej mszy s?ucha turni zwieszonych milcz?cy
t?um i bia?ego lasu przepastna ciemnota
i k?dy? uczepiony na szczytowym rogu
blask wschodz?cego s?o?ca, co lody roz?arza,
na kszta?t lampy ofiarnej, u stropu wisz?cej...
A kiedy si? gwiazdami za?wiec? przestrzenie
wiekuistego nieba i nieprzeniknione
zejdzie na ziemi? nocy zimowej milczenie:
w?wczas mi si? wydaje, ?e ju? lat tysi?ce
ubieg?y, ?e ju? ?ycie dawno pogrzebione
i ?e jest to dusz ludzkich, dawno nie pami?tnych
dusz do sza?u zuchwa?ych, do szale?stwa sm?tnych,
uroczysko grobowe, senne i milcz?ce
Dobra, no to skoro mamy ju? wst?p za sob? to zapraszam, zaczynajmy.
1. Robimy sobie auto-borderem zarys ska?y, ale u?ywamy w niekt?rych miejscach surowego ??czenia (RAW PALLETE), polecam wcisn?? przy tym przycisk A bo dzi?ki niemu wy??czamy i w??czamy Auto-Border, a jak wiadomo gdy usuniemy jaki? element przy w??czonym AB to nam si? spieprz? kraw?dzie.

2. Zamalowujemy ?adnie wszystko, wype?niamy ?adnie kombinacj? z Shiftem.

3. Tworzymy kolejne pi?tra i niech Cie r?ka Boska broni przed u?ywaniem tutaj Auto-Bordera! Robimy to starannie, tak aby jak najbardziej odda? kszta?t poszarpanych ska?.

4. Szukamy sobie tekstury ska? i uk?adamy j? w taktycznych miejscach, najlepiej k?a?? j? w zag??bieniach.

5. Dodajemy kraw?dzie z surowej palety Border, jak wcze?niej ju? w ostateczno?ci mog?e? odpu?ci? sobie tego bawienia si? bez AB to tu ju? nie ma bata.
Mieszamy to, ale roztropnie, nie raz przecie? trawa narasta na ska?y a ?wir z kamieniami wysypuje si? na ni?, tak to musimy odwzorowa?.

6. Zaczynamy teraz wyg?adza? kraw?dzie ska? i dodawa? ich elementy, staraj si? nie jeba? ich wsz?dzie jak to robi?e? z AB, pami?taj .. taktycznie, to najwa?niejsze

7. Tworzymy kraw?dzie ?cian.

8. Teraz czas posypa? troch? kamieniami, wi?c dorzucamy troszeczk?, ja lubi? u?ywa? tych ciemnych.

9. Dorzucamy troch? mchu.

10. Przywo?ujemy do ?ycia par? naro?li skalnych.

11. Dobra, to teraz wskakujemy pi?tro wy?ej i wype?niamy ja trawk? z palety RAW.

12. Dodajemy tej tekstury i powtarzamy.

13. Dodajemy te same naro?la, mniej wi?cej w podobnych miejscach i tworzymy par? krzew?w!

14. Wr?ci?em i dorobi?em te? troch? na dole, ?eby zobrazowa? jak si? to ??czy.

15. Robimy kolejne pi?tra, dodajemy tekstury, bawimy si? umiej?tnie borderami!

16. No i ko?czymy powoli robot?! Mo?na jeszcze dorzuci? te rozsypuj?ce si? ska?y, korzenie drzew itd, ale mi to jako? tutaj nie pasowa?o za bardzo, mo?emy kombinowa? a to mo?e by? doskona?? baz?!

Na zako?czenie chcia?bym pokaza? Wam par? screen?w z mojego projektu pod Tibie 10.98, nadal szukam nowych ciekawych element?w i tak dalej wi?c wszystko na bie??co jest co chwil? modyfikowane! Bardzo mi si? podobaj? te dodatki : )

Tak?e to by by?o na tyle, to moja druga ju? cz??? poradnika i mam nadzieje ?e powiecie mi co dobrze robi? a co ?le, my?l?, ?e ska?a wysz?a ca?kiem w porz?dku i przyjmie si?. Dzi?ki za uwag? i zapraszam do oceny!
#Praca robiona przy ?wietnej muzyce Fu Manchu - The Action is Go (1997) - Full Album