• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

[Anime] Naruto

Status
Zamknięty.

lewusman

User
Liczba reakcji
1
Recenzja anime pod tytu?em "Naruto"

Naruto bije rekordy popularno?ci zar?wno w Japonii, jak i po drugiej stronie oceanu, tak jak kiedy? robi? to Dragon Ball. Dlaczego? Bo Naruto bardzo przypomina Dragon Ball – mamy tu niezbyt rozgarni?tego g??wnego bohatera z ukrytymi supermocami, sporo pobocznych bohater?w – tak?e wyposa?onych w supermoce, kilku bohater?w/bohaterek, kt?rzy nic nie umiej? i ich zadaniem jest robienie z siebie po?miewiska… Ba! Jest nawet zboczony staruszek!

Fabu?a opowiada o losach pewnego ch?opca imieniem Naruto, pocz?tkowo ignorowanego przez mieszka?c?w rodzinnej wioski, oraz na jego wysi?kach, by spe?ni? marzenie – zosta? zaakceptowanym przez wszystkich, kt?rzy nie zwracali na niego uwagi. Jak nietrudno si? domy?li?, jest to seria troch? w stylu „from zero to hero”. Tak wi?c pocz?tkowo ch?opiec jest uczniem Akademii Ninja w wiosce Konoha, p??niej staje si? genin (najni?szym stopniem w hierarchii ninja) i udaje si? do wioski terroryzowanej przez pewnego multimilionera. Po powrocie staje do egzaminu na stopie? chuunina, podczas kt?rego oczywi?cie wszystko si? komplikuje. Pojawiaj? si? kolejni przeciwnicy, tacy jak legendarny sennin, a tak?e cz?onkowie jakiej? organizacji, najwyra?niej chc?cej czego? od Naruto.

G??wnemu w?tkowi towarzysz? dodatkowe, skupiaj?ce si? na przygodach licznych towarzyszy tytu?owego bohatera. Z jednej strony sprawia to, ?e ka?dy mo?e odnale?? posta?, kt?ra wzbudzi jego sympati? lub z kt?r? si? uto?samia. Jednak w efekcie ich rozw?j jest bardzo powolny, a postaci bardziej drugoplanowe cz?sto znikaj? na wiele odcink?w. Znacznym minusem s? potwornie d?ugie retrospekcje – pojawiaj? si? przed ka?dym starciem i zazwyczaj zawieraj? mniej lub bardziej nudny opis trudnego dzieci?stwa walcz?cych. Co wi?cej, niekt?re z nich maj? tendencj? do powtarzania si? wielokrotnie w kolejnych odcinkach… Oczywi?cie wi?kszo?? z tych bohater?w r?wnie? niegdy? ?y?a samotnie, dzi?ki czemu Naruto mo?e co chwila przerywa? retrospekcje, m?wi?c „Hej, oni s? podobni do mnie!”.

Wydaje si? banalne? Mo?e… Jednak?e to wystarczy, ?eby zape?ni? ca?y serial przyd?ugimi (na szcz??cie nie a? tak jak w Dragon Ball) pojedynkami shinobi, kilkoma smutniejszymi scenami i humorem. Mimo i? kilka odcink?w zupe?nie nie pasuje do fabu?y (np. ten opowiadaj?cy, co Kakashi ma pod mask?…), ca?o?? wypada do?? sp?jnie. Je?li dodamy, ?e kilka postaci kryje w sobie co? wi?cej ni? tylko czakr? u?ywan? do technik, to stwierdzimy, i? fabu?a jest nie najgorsza – nie razi zbytni? p?ytko?ci? ani nadmiernym rozbudowaniem.

Walki… Obok postaci najmocniejsza strona Naruto. Na pocz?tku bohaterowie nie znaj? wielu technik, jednak w miar? rozwoju fabu?y ich umiej?tno?ci rosn? w szybkim tempie. Mnogo?? technik jest osza?amiaj?ca – ka?dy klan ma jakie? charakterystyczne umiej?tno?ci, np. sharingan – zdolno?? przewidywania, a nawet kopiowania ruch?w przeciwnika. Same walki s? bardzo dobrze wyre?yserowane i cho? zwykle mo?na ?atwo przewidzie? wynik, ich przebieg trzyma w napi?ciu i potrafi nieraz zaskoczy?.

Niestety s? te? minusy – podczas egzamin?w zdarza?o si?, ?e jeden z walcz?cych mia? ochot? zabi? przeciwnika i stara? si? ze wszystkich si? to zrobi?, natomiast w p??niejszych odcinkach, podczas walk „na serio”, przeciwnicy bawi? si? ze sob? i jeszcze prowadz? g?upawe dyskusje w mi?dzyczasie. Zdarzaj? si? tak?e walki trwaj?ce osiem odcink?w i cho?by tw?rcy nie wiem jak si? starali, po takim czasie staj? si? po prostu nudne. Zw?aszcza, gdy cz?sto jeden z bohater?w pada ju? prawie martwy, a w kolejnym odcinku nagle wstaje i wykonuje jak?? supertechnik?, aby pokona? wrog?w lub uratowa? sprzymierze?c?w.

Muzyka jest charakterystyczna, pe?na dynamicznych kawa?k?w, kt?re doskonale podkre?laj? szybkie tempo pojedynk?w. Opening?w i ending?w uzbiera?o si? ju? sporo, ale ?aden nie zapada w pami?? – niekt?re co najwy?ej denerwuj? i prosz? si? o wy??czenie. Animacja jest przeci?tna i niczym si? nie wyr??nia, cho? pochwa?? nale?y si? projektantom za dobre dopasowanie wygl?du postaci do ich charakteru.

Naruto trudno oceni? obiektywnie – z pewno?ci? nie jest to tytu? wybitny, ma sporo wad i ci?gnie si? jak telenowela, jednak ma w sobie to co?, co sprawia, ?e nie mog? si? od niego oderwa? i nerwowo przewijam opening. Jest anime niesamowicie optymistycznym – bohaterowie wiecznie przezwyci??aj? swoje problemy, wzajemnie si? pocieszaj?, a nawet je?li ju? kto? umiera, to robi to d?ugo i bohatersko niczym hrabia Roland.

Odp: [Anime] Naruto

?adnie to tak kopiowa? z innych stron :p . Mog?e? chocia? dopisa? co? od siebie.

Powiem szczerze Naruto by?oby to fajne anime gdyby mia?o max 50 odcink?w. Teraz dodaj? te wkurzaj?ce fillery w kt?rych pr?buj? wymy?li? na si?? ciekaw? fabu?? (oczywi?cie im to nie wychodzi :p). Tak samo wkurzaj?ce s? walki kt?re ci?gn? si? czasami przez kilka odcink?w a ty siedzisz znudzony przed ekranem i czekasz na dalszy rozw?j wydarze?. Kr?cej, Naruto to dobrze rozreklamowany, nudny tasiemiec

Ostatnia edycja:

Krecioo nie wiem czy wiesz, ?e od 130 kt?rego? do 220 odcinka zwyk?ego naruto to by?y fillery. :D Jak sam napisa?e? teraz robi si? gadanina przez ca?y odcinek ?adnej ciekawej akcji. :/ Co do samych filler?w nie mam nic przeciwko bo i tak czytam mang? tyle tylko by dodawali co? ciekawego! Np. ten z Sor? - my?la?em, ?e b?dzie dziewi?cioogoniasty vs dziewiecioogoniasty, a tu co, sko?czy?o si? na gadaninie...

Je?eli chcecie wiedzie? tutaj macie mange naruto po polsku mo?na j? ?ci?ga? lub czyta? online (pare jest online) :cool:

Nie wiem jak wy ale ja oczekuj? w?asnie na 95(?) odcinek Shippuuden xd
Naruto jest spox ale s? lepsze anime ;p

Naruto buahahaahaha ;xxx
Anime robione na odpierdol, dla dzieci 7-10 lat, chujowa jako?? i tasiemiec.
Czego chciec wiecej?

@up
zal. nie lubisz bnie wypowiadaj sie

@lewusman
moim zdaniem to bylo zwykle nabicie posta ale...

@zeby nie bylo offtopu
naruto bardzo mi sie podoba. szczegolnie kiedy wszystkich zaskakuje albo robi cos co nikomu innemy by sie nie udalo.

Lubie naruto mimo ze ewidentnie przeciagaja odcinki (prawie jak w polskich serialach) ale mimo tego nie widzialem jeszce lepszego anime ;p . Takie jest moje zdanie rozumiem ze ktos moze miec inne

Wypowiem sie tak czyta?em mange i ogladalem anime "Naruto" niekt?re odcinki s? nude,
ale czy nudne odcinki tak zaciekawily by tyle ludzi... my?l? ?e nie .
Naruto rozni sie od "Dragon Ball" o 180 stopni w "Dragon Ball" postacie lataj? robi? jakie? dziwne kule moim zdaniem to nie jest ciekawe w "Naruto" postacie robi? techinki za pomoc? piecz?ci jest to ciekawsze po za tym postacie nie lataja wiec jest to bardziej realistyczne. Ka?dy oczywi?cie ma swoje pogl?dy i lubie to co lubi.

Lubie naruto mimo ze ewidentnie przeciagaja odcinki (prawie jak w polskich serialach) ale mimo tego nie widzialem jeszce lepszego anime ;p . Takie jest moje zdanie rozumiem ze ktos moze miec inne
Skoro tak m?wisz to polecam bleach, ale naruto te? jest fajne, w?a?ciwie ja bardzo lubi? anime wi?c :)
Je?eli chodzi o naruto a dragon ball to oba maj? swoje uroki :)

No tak Fillery w naruto s? strasznie naciagane . Ale to oczywiscie dla przedluzenia seri aby zarobic weicej $

Wkoncu to tylko biznesssssssss

No tak Fillery w naruto s? strasznie naciagane . Ale to oczywiscie dla przedluzenia seri aby zarobic weicej $
Wkoncu to tylko biznesssssssss
Co fakt to fakt ale ju? mogliby si? postara? z tym i co? ciekawszego wymy?li?, ostatni filler (144) jest tak naci?gany, a? strach pomy?le? jakie moce b?d? mieli bohaterzy w kolejnych fillerach. Same anime jak i manga s? godne obejrzenia lecz fillery naprawd? s? s?abe.

Jak bylem o wiele mlodszy to ogladalem Skonczylem chyba na koncu pierwszej serii Shipudena nieogladalem Moze kiedys jak bedzie duzo czasu i ciekawe odcinki to obejze Gdyby nie filery w Naruto to by o wiele osob wiecej ogladalo Ale jak mowiono @up to tylko biznes i niemozna sie w to wciagac Najgorsze jest to ajk takie dzieci Neo obejza naruto i poo podw?rku lataja z nozami Zdcydowanie wole Bleacha Ale naruto dla mlodych i dla tych ktorzy maja czas jest spoko

Status
Zamknięty.
Do góry