Co s?dzicie o tym VPS - prosz? o komentarze :)

Status
Zamknięty.

Cwaniakoz

Active User
Lipiec 26, 2010
Liczba reakcji
3
Witam serdecznie wszystkich :)

Z racji tego, ?e nied?ugo ko?cz? swoje pracy nad projektem ots'a szukam w miar? ciekawego serwera VPS.
Nie wiem czy dobrze robi? bo z tego co mi kilka os?b t?umaczy?o to na m?j serwer ( jest to war ) nie potrzeba mi dedyka, poniewa? mapa ma 2,3 MB. NPC jest 10, a potwor?w jedynie 126.

Mam na oku 2 servery VPS i chcia?bym prosi? was o komentarze odno?nie tych serwer?w, kt?ry pierwszy kosztuje 79 z? / miech., a drugi za? 99 z? / miech.
( je?eli macie lepsze oferty w podobnej cenie to prosi?bym o linki )

Parametry 1 server'a:
wirtualizacja Vserver lub OpenVZ
- procesor 2,6 GHz (100%) - gwarantowane zasoby
- 1024 MB RAM gwarantowane
- 2048 MB RAM dost?pne
- 100 GB dost?pnej powierzchni dyskowej
- System operacyjny: Linux CentOS 5.4, Debian 5.0, PLD 2.0, Ubuntu 9.10
- ??cze: 100 Mbps
- 500 GB transferu mies.*
- Adresy IP: 2, w?asny RDNS
- Zdalny restart, zarz?dzanie przez panel, tryb rescue
- mo?liwo?? instalacji serwer?w gier

Parametry 2 server'a
S? identyko jak z tego pierwszego tylko jest opcja bez limitu transferu aczkolwiek pr?dko?? wtedy jest 10 mb.
Zale?y mi na tym aby server poci?gn?? 100-200 os?b bez lag?w, kick?w.
I m?g?by mi kto? powiedzie? mniej wi?cej jak szybko zszed?by mi ewentualny ten transfer 500 GB / miech? Poniewa? w tym drugim serverze gdzie nie ma limitu to 10mb to chyba troch? za ma?o?

Co o tym s?dzicie? - prosz? o jak najwi?ksz? ilo?? komentarzy.
Zamierzam na start w?a?nie kupi? ten VPS, tylko brak funduszu aktualnie na jaki? dobry server dedykowany, ale w miar? rozwoju servera oczywi?cie dedyk b?dzie tylko jeszcze raz ponawiam pytanie czy ten server VPS, kt?ry zamierzam kupi? do ots'a, poci?gnie mi 100-200 os?b bez lag?w?

Reasumuj?c:
Info o serverze OTS:
Mapa - 2,3 MB
Domk?w - Brak
Potwory - 126
NPC - 10

Cel:
P?ynne dzia?anie OTS'a z 100-200 os?b na serverze

Z g?ry serdecznie wszystkim dzi?kuje za po?wi?cenie dla mnie uwagi :)

Odp: Co s?dzicie o tym VPS - prosz? o komentarze :)

Nie, nie poci?gnie, zwracaj uwag? na ilo?? ram, mapa - ok, niewiele zabierze ramu ale gracze? Odradzam tego vps, nawet nie masz co marzyc o takiej ilo?ci graczy.

@Valtoria RPG
Dzi?kuje serdecznie za Twoj? odpowied?.

W takim razie jak? ilo?? ram proponujesz, aby poci?gn?? tak? ilo?? graczy? I tak mniej wi?cej ile by ' ud?wign?? ' ten server ewentualnie gdybym nie znalaz? lepszej oferty z wi?ksz? ilo?ci? ramu.

To wtedy orientacyjnie b?d? wiedzia? jakiego server'a szuka?:)

I te? na ile by taki transfer 500 GB wystarczy?? Miesi?c by wytrzyma?? Bo mi chodzi o to, ?eby taki server wytrzyma? z miesi?c czasu i mam nadzieje, ?e bym przez ten czas zarobi? na server dedykowany.

PS. Zgadza si?, ?e marze o takiej ilo?ci graczy :) Aczkolwiek jestem realist? i nie zak?adam, ?e server od razu b?dzie mia? tak? ilo?? graczy, ale jakby wszystko fajnie posz?o to chcia?bym ?eby ewentualnie server by? wystarczaj?cy aby "ud?wign??" podobn? ilo?? graczy.

EDIT:

I czy r??nica mi?dzy 100 mb i 10 mb by by?a odczuwalna? - Rozumiem, ?e to jest pr?dko??, kt?ra ma te? znaczenie, ale du?o os?b mi par? miesi?cy wcze?niej m?wi?o, ?e lepiej w?a?nie zwraca? uwag? na parametry serveru ( zw?aszcza ram i procesor. )
Bo teraz przegl?dam r??ne oferty i niekt?re s? w?a?nie np. 100 mb ale z limitem transferu 500 GB, a niekt?re bez limitu, ale posiadaj? pr?dko?? z/do 10 mb.

Ostatnia edycja:

Z tymi serwerami vps jest ro?nie nie maja one swoich zasob?w. Powiem z w?asnego do?wiadczenie gdy zaczyna?em zabawe z serwerami tak?e zakupi?em vpsa bodaj?e 4 GB ram gwarantowanego, niby wszystko pi?knie my?l? 100 'bujne' lekko. Do setki dobi?em, z tego od 70-80~ graczy zacz??y si? lagi, lecz we? pod uwag? ze moja mapa wa?y?a oko?o 30 mb~ Tak wiec mo?esz sobie oszacowa? ile ten tw?j serwerek utrzyma, niewiele wi?c nawet bym w niego nie inwestowa?.

Co do transferu to ci nie pomog?, nie mam poj?cia, niech kto? kto ma wi?ksze pojecie na temat tego si? wypowie, po prostu nie chce wprowadza? cie w b??d.

www.ovh.pl albo http://www.kimsufi.pl/ Tam szukaj a nie po jaki? g?wnianych stronach typu VPS od 20 z?... A o tym dedyku my?l? ?e si? nie op?aca. I o 50 graczach nie masz co marzy? :d.

Dlaczego Ovh albo kimsufi. Przy crashach albo czym? podobnym powinni pomoc itd. Kimsufi od 59.99 z? Dedyki. I tam ani nie oszukaj? zawsze pomog?. Tak Samo OVH.

Ostatnia edycja:

@Valtoria RPG
Dzi?kuje ponownie za odpowied? i za to, ?e starasz mi si? pom?c i po?wi?casz czas.
Teraz znalaz?em server 149 z? / miech. Gdzie w?a?nie 150 z? to jest pr?g maksymalny bo w?a?nie tak? sum? dysponuj? i server posiada nast?puj?ce parametry. Prosi?bym jeszcze o ocen? tego server'a bo szukam tak od 12 i to na razie najlepsza oferta jak? znalaz?em. :)

Parametry server 3​

(ping 91.203.221.1)
* 250 GB dysku twardego
* 1000 GB transferu miesi?cznego
* 2048 MB - gwarantowany RAM
* 3096 MB - maksymalny RAM
* Procesor - Intel Core i7 860 - 2.8 Ghz
* Dost?p do konta root (ssh)
* 1 adres IP
* system opercyjny Linux
* Obs?uga Primary i Secondary DNS
* Pe?na codzienna kopia bezpiecze?stwa

To teraz mi si? jeszcze nasuwa nast?pne pytanie na czym polega "gwarantowany RAM" - rozumiem, ?e tak? ilo?? ramu dostajemy gdy kupimy server. Aczkolwiek na czym polega "maksymalny RAM?"

EDIT:
@Meksykan

Dzi?kuje za Tw? odpowied?.

Szczerze m?wi?c to nie za bardzo mi podchodz? te servery z racji tego, ?e maj? ogromn? op?at? instalacyjn?.
Sprawdza?em teraz oferty Kimsufi i opada z racji:
Op?ata instalacyjna: 599 PLN netto(736,77 PLN brutto )

A oferta na ovh.pl:
199.99PLN Netto + cena servera 250 z?

Dla mnie po prostu za drogi biznes poza tym z tego co przegl?da?em z server?w dedykowanych to jest kilka oferty z takimi parametrami bez op?at instalacyjnych.

Ale nie odbiegajmy od tematu.

Jak? ilo?? ram powinien posiada? taki server VPS, ?eby by? sk?onny do p?ynnej pracy?
I co s?dzicie o serverze 3?

Ostatnia edycja:

W tych granicach cenowych mo?na dosta? lepsza 'maszyne' ja za swojego vpsa zap?aci?em chyba 120 z?, lecz teraz nie pami?tam co to za serwerownia by?a.

50 os?b powiniene? poci?gn?? a my?l? ze na tych 50 spokojnie zarobisz ju? na jakiego? dedyka, najs?abszy z Kimsufi.pl, b?dzie o wiele lepszy ni? VPs 4gb gwarantowanego.

Z tymi rama to tak ze masz dost?pne 3gb ram z czego gwarantowane masz 2gb. Vps to serwery, jak powiedzia?em nie posiadaj? w?asnych zasob?w jest to jakby komputer podzielony na kilka innych i jego zasoby tak?e, dla Ciebie jest przeznaczone 3gb, lecz nie zawsze taka ilo?? b?dziesz mia? lecz 2gb masz gwarantowane, ale z tym tez ro?nie bywa;)

Je?eli ?le wyt?umaczy?em prosz? o sprostowanie ;))

@up
Ale jak stawiasz jaki? powa?niejszy serwer to Only ovh. Bo na tym co ten gostek chce to by by?o ?mieszne. Takie jest moje zdanie. Np Cafeots sta? ovh i pare jeszcze serwer?w.

@Cwaniakoz
Poczekaj na promocje tam s? promocje op?ata instalacyjna za darmo.

@down
Edytuj posty 0.0.
A ja bym si? jednak kierowa? zaufaniem firmy. Bo szczerze powiedziawszy na stronie Dedyk 29.99/mie? kupi frajer bo Cie mog? wyje.

Ostatnia edycja:

Tak, tylko zwr?? uwag? na to ze nie ka?dy ma albo chce wyda? tyle kasy w taki niepewny biznes.

Btw, wi?kszo?? serwer?w stoi w serwerowniach Kimsufi/Ovh ale to nic nie znaczy. To s? po prostu znane no i dobre serwerownie, ale jest wiele mniejszych, oferuj?cych takie same dedyki po lepszych cenach nie zawsze nale?y p?aci? za marke. ;)

Je?eli kto? nie ma poj?cia serwerach, linuxie, to vps jak najbardziej na pocz?tek ;)

@Valtoria RPG
Dzi?kuje za dok?adne i szczeg??owe wyja?nienie. Wszystko jak dotychczas rozumiem :)

I dok?adnie tak jak napisa?e?, ?e te? nie fajnie wyda? wi?ksze pieni??ki na server dedykowany gdzie to jest nie pewny biznes bo nigdy nie ma si? pewno?ci czy server w og?le si? rozwinie i "przetrwa" czy te? niestety to nie wyjdzie.
Dlatego tak jak napisa?em z pocz?tku wola?bym znale?? jaki? "dobry" server VPS, kt?ry poci?gnie jak najwi?ksza ilo?? graczy, i wtedy w?a?nie b?d? m?g? stwierdzi? czy warto zainwestowa? w lepszy server ( dedykowany ) bo OTS si? rozwija itd. Ni? kupi? server dedykowany za ponad 3 bomby, a nic z tego nie wyjdzie.

@Meksykan
Dzi?kuje i Tobie za po?wi?canie dla mnie czasu.

Szczerze m?wi?c to ja nie mam "szcz??cia" do tych promocji, bo miecha temu te? tak wst?pnie przegl?da?em i by?y te op?aty instalacyjne.
Sam nie wiem co ju? teraz zrobi?. Chcia?bym znale?? jaki? dobry VPS ( tak tylko na miesi?c ) ?eby poci?gn?? chocia? 100 osob+. Wtedy by by?a mo?liwo?? kupienia servera dedykowanego, ale z tego co rozumuje to chyba nie ma takiego servera VPS, kt?ry by by? wstanie poci?gn?? tyle os?b p?ynnie.

Jak napisa?em mi chodzi o to, ?e jak ruszy OTS, i spe?ni?o by si? moje "marzenie" w sensie, ?e ots by si? jednak rozwin? i za???my, ?e po paru tyg gra?o by w?a?nie oko?o tych 100 os?b to ?eby nie by?o lag?w. - Mo?e wy przegl?daj?c wcze?niej servery VPS macie jakie? fajne oferty? Albo nawet dedyk skoro m?wicie, ?e najgorszy dedyk jest lepszy od server'a VPS.

Co do servera dedykowanego mam tak? ofert?, kt?ra jest chyba dobra.

Parametry servera dedykowanego

- 1 x Intel Core i7-920 Quadcore
- 8192 MB RAM!!!
- 2 x 750 GB SATA
- RAID*: tak (tylko soft poziom 1)
- System operacyjny: Linux Debian 5.0, CentOS 5.4, Ubuntu 9.10, OpenSuse 11.2
- ??cze: 100 Mbps
- 5000 GB transferu mies.** lub 10 Mbps nielimitowane
- Adresy IP: 2-4
- Zdalny restart
- przewidywany czas instalacji: 2 dni robocze

A co ciekawsze, ?e gdy zap?acimy z g?ry za 6 miesi?cy wychodzi nam jedynie 600 z?.
Bo tak to server kosztuj? 300 z? / miech.

Tylko, nie uwa?acie ?e ten server dedykowany nie jest przypadkiem za 'dobry'?
Chocia? cenowo mo?na por?wna? go do ofert z innych dedykowanych gdzie ramu mamy 2-4 GB. Koszt tego servera jedynie taki bo akurat trafi?em na promocje, tak normalnie p?aci si? za niego 599 z?. / miech. :)

Szczerze to ja ju? sam nie wiem jakie by by?o najlepsze rozwi?zanie.
Z tego co mi napisali?cie to VPS = shit. Poniewa? nie ma tych w?asnych zasob?w i nie ma wystarczaj?cej oferty ram - ca?y czas szukam VPS, kt?ry ma wi?cej ni? 2 GB ram, ale nie bardzo mog? jakikolwiek znale??.

EDIT:
To mo?e jeszcze tak na koniec mo?ecie mi przedstawi? parametry server'a VPS jakie by musia? posiada?, aby p?ynnie gra?o do 200 os?b.
A drugie to parametry servera dedykowanego, kt?re by musia? posiada?, aby p?ynnie gra?o do 200 os?b.

EDIT2
Tak te? sobie pomy?la?em, ?eby mo?e jakim? cudem uzbiera? te 600 z?, a p??niej ewentualnie "dzier?awi?" z kim? kto by te? chcia? postawi? OTS.
Bo nie oszukujmy si?, ale chyba taki server dedykowany z tak? ilo?ci? ramu powinnen poci?gn?? kilka noob war?w albo ze 2 rl mapki? + mojego noob wara.

EDIT3
?eby was nie m?czy? to jeszcze co s?dzicie o tym VPS? Bo raczej nie uda mi si? uzbiera? tej sumy 600 z? na tamtego dedyka.

Parametry server VPS​

Procesor
Virtual Private Server - Dell PowerEdge
#
Pojemno?? serwera
100 GB
#
Gwarantowana pr?dko?? procesora
10.000 MHz
#
Gwarantowana pami??
5.120 MB
#
Pami?? Burst
10.240 MB
#
Miesi?czny ruch z/do sieci Internet
8000 GB
#
Najwy?sza przepustowo?? serwera
do 1000 Mbit/s
#
Najwy?sza przepustowo?? serwerowni
ponad 100 Gbit/sek
#
Ilo?? adres?w IP
1 adres IP

Jest tam te? opcja wyboru "Panel Direct Admin" - na czym to polega? Bez tego normalnie m?g?bym wrzuci? ots'a, xamppa i wszystko co od otsa jest potrzebne? :)

Jak s?dzicie mo?e ten VPS by p?ynnie poci?gn?? 100 + bo chyba w miar? jest?:P

Z g?ry po raz kolejny wszystkim dzi?kuje :)

Ostatnia edycja:

Co do tego dedyka to co? podejrzane dla mnie;P No chyba ze to naprawd? jaka? '?wi?teczna' promocja albo co? ?le wyczyta?e?, je?eli nie to jest to okazja.

Taka maszyna to ju? jest konkret, nigdy nie zbierzesz takiej ilo?ci graczy na serwer, ?eby by?o zbyt du?o na tego dedyka;)

Wi?c m?g?by? tak jak powiedzia?e? dogada? si? z kim? i dzieli? go. To by?oby chyba najlepsze rozwi?zanie ;) Je?eli mog? wiedzie? daj mi link na pw do tej oferty, bo sam si? rozgl?dam za serwerem.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry